Thailanda este țara cel mai des recomandată celor care doresc să încerce pentru prima dată să călătorească singuri în Asia de Sud-Est sau pur și simplu pentru prima dată să guste singuri tropicele. Da, există o mulțime de excursii organizate cu agenții de turism, ale căror prețuri încep de la 6-700. LEI, cu toate acestea, disponibilitatea multor zboruri din România către Thailanda (cu chiar mai puțin de 2.900 LEI), infrastructura turistică foarte amplă la fața locului, conexiunile bune de autobuz și feroviare, precum și prețurile accesibile pentru produse și servicii fac posibilă organizarea unei astfel de călătorii fără probleme.
Golful Loh Samah Bay, Insula Phi Phi, Thailanda
Dar de ce ar trebui să țineți cont atunci când vă gândiți să călătoriți singur în Thailanda? Ce trebuie să știți înainte de o astfel de expediție?
Zboruri către Thailanda
Din România în Thailanda – Bangkok (până la aeroportul Suvarnabhumi), putem zbura cu multe companii aeriene, inclusiv Tarom, KLM, Lufthansa, Turkish Airlines, LOT, Emirates și Qatar. De obicei, zborurile au loc cu o schimbare și pleacă de la multe aeroporturi românești (București, Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Constanța).
Călătoria în Thailanda durează aproximativ 13 ore. Cele mai ieftine bilete costă în jur de 2,800 LEI în două sensuri, deși promoțiile pentru zborurile către Thailanda vă permit adesea să le cumpărați și mai ieftin, mai ales cu două-trei luni în avans.
Să ne amintim că în Thailanda ora de Indochina este în vigoare și trebuie să adăugăm până la cinci ore la ora actuală din România. Din păcate, acest lucru poate fi asociat cu un “jet lag” (diferență de fus orar) neplăcut, prin urmare, ar trebui să vă gândiți la un standard ușor mai ridicat al cazării din prima noapte. Este important să vă odihniți cât mai repede posibil, să obțineți un somn bun și a doua zi să mergeți cu toată puterea pentru a „cuceri” Thailanda.
>> Vezi ofertele și promoțiile pentru cele mai ieftine bilete de avion din Thailanda din România
Cazare. Hoteluri în Thailanda
Thailanda este o destinație extrem de populară pentru turiștii din multe părți ale lumii, nu numai din Europa, dar și din SUA sau Australia. Prin urmare, infrastructura de cazare este foarte dezvoltată acolo. Toată lumea poate găsi cazare în Thailanda adaptată preferințelor și portofoliului. De la o stațiune de lux de câteva stele până la un cunoscut lanț hotelier, unde cazarea poate costa peste 350-450 LEI, trecând prin bungalouri și case extrem de pitorești în junglă, până la pensiuni foarte accesibile.
Puteți rezerva cu ușurință cazare în avans folosind site-uri web populare, cum ar fi booking.com, agoda.com și alte motoare de căutare.
Prețurile de cazare cresc în sezonul de vârf, adică în timpul iernii noastre și, de asemenea, în unele vacanțe budiste și în săptămâna de după Anul Nou Chinezesc, populară printre turiștii chinezi. Prețurile celor mai puțin sofisticate nopți de cazare încep de la aproximativ 35-45 LEI pentru două persoane. Cu toate acestea, în suma cuprinsă între 150 LEI și 250 pentru 2 persoane, puteți profita de cazare cu adevărat confortabilă în Thailanda, cu mic dejun inclus în preț și alte facilități.
Sudul Thailandei
Documente necesare
Călătorind în Thailanda, nu trebuie să ne facem griji pentru viză, deoarece nu este necesar dacă mergem acolo pentru turism, pentru o perioadă care nu depășește 30 de zile. Bineînțeles, trebuie să aveți un pașaport cu dumneavoastră care are o dată de expirare de cel puțin 6 luni din momentul în care ajungeți în Thailanda. Înainte de a pleca, asigurați-vă că verificați punctul 10 din acest document – „Data de expirare”. În pașaport, trebuie să avem, de asemenea, un loc liber pentru sigiliu cu ștampila cu data sosirii în Thailanda și data plecării.
Când călătoresc cu avionul sau deja la aeroportul din Thailanda, trebuie să completăm „Documentul de sosire – plecare” înainte de controlul vamal. Acest tipar include, printre altele, câmpuri precum: numele, naționalitatea, numărul pașaportului, numărul zborului, țara de reședință, ocupația, destinația, adresa din Thailanda (cel puțin numele obiectului în care vom fi cazați) sau data de naștere. De obicei, sunt predate de către personalul aeronavelor, dar pot fi găsite fără probleme la aeroport.
Plaja Railay din Krabi, Thailanda
Funcționarul va păstra cardul de sosire și va lăsa cardul de plecare în pașaport, pe care trebuie să îl aveți la vamă înainte de călătoria de întoarcere.
Necesitatea furnizării adresei de ședere în Thailanda în formularul menționat mai sus înseamnă că este recomandat să ai o cazare rezervată anterior, cel puțin pentru primele zile de ședere în Regat. Aceasta este așa-numita obligație de înregistrare. Funcționarii nu abordează cu rigurozitate această problemă, dar merită să existe un astfel de raport. După sosire (cel mai adesea la Bangkok), trebuie doar să urci într-un taxi sau un tren rapid care te va duce practic în inima orașului, unde se află cele mai multe facilități de cazare.
În conformitate cu cerințele oficiale, cei care vin în Thailanda ar trebui să aibă, de asemenea, un bilet de întoarcere, care este inclus în ședere permisă, fără viză, treizeci de zile, precum și bani în valoare de 10.000 THB (aproximativ 1.450 LEI) de persoană. În practică, acest lucru este rareori verificat prin vamă.
Desigur, nu este posibilă aducerea de droguri, arme de foc, materiale pornografice sau anumite specii de plante și animale în Thailanda. Este strict interzis, fără a obține acordul prealabil al Ministerului Artei, exportul de statui și imagini ale lui Buddha din Thailanda. Totuși, acest lucru nu se aplică suvenirurilor achiziționate la bazar, ci doar obiectelor cu o valoare artistică ridicată.
Parcul istoric Sukhothai, patrimoniu mondial și atracție turistică în Thailanda
Sănătate, asigurare, vaccinări
Thailanda este o țară care are un nivel ridicat de servicii medicale private, dar din păcate este scumpă, iar asistența medicală publică nu este atât de ușor disponibilă și, din păcate, lasă mult de dorit.
Când plecați într-o călătorie în străinătate trebuie să aveți o asigurare de călătorie. Elementul său de bază este asigurarea cheltuielilor medicale împreună cu transportul pacienților și necesitatea întoarcerii devreme acasă. Al doilea element important este asigurarea de accidente, precum și asigurarea de răspundere civilă terță și furtul bagajelor sau asigurarea de anulare. Este important să alegem fiecare asigurare în funcție de preferințele noastre și de cum ne vom petrece timpul în vacanță.
Cei care intenționează să facă ceva sport ar trebui să ia în considerare și acest fapt atunci când aleg asigurarea pentru ei înșiși. Cel mai important este să citiți întotdeauna T&C sau condițiile generale de asigurare și să acordați o atenție specială excluderii răspunderii. Chiar înainte de a zbura în Thailanda, consultați asigurătorul pentru a știi pe ce bază veți plăti orice costuri acoperite de protecție. Va trebui să știți, dacă pe perioada vacanței, în cazul în care se întâmplă ceva, veți merge într-un punct medical specific, unde după prezentarea poliței, aceștia vor avea grijă de dvs. gratuit sau dacă veți fi obligat să plătiți pentru un serviciu medical și pe baza facturilor colectate, asigurătorul vă va rambursa costurile suportate (bineînțeles până la valoarea sumei selectate asigurate). Polița, care ne confirmă asigurarea, ar trebui să ne însoțească în fiecare moment al călătoriei.
Parcul Khao Na Nai Luang Dharma din Surat Thani, Thailanda
Atunci când plecăm în vacanță în Thailanda, nu suntem obligați să avem vaccinări prevăzute de lege, ceea ce nu înseamnă că pentru propria pace și securitate nu trebuie să facem unele (de exemplu împotriva tetanosului, difteriei, febrei tifoide, rabiei, hepatitei A și B). Dacă dorim să ne protejăm în acest fel și, în consecință, să primim un document adecvat, adică Cartea internațională de vaccinare, trebuie să mergem (de preferință cu câteva luni înainte de zborul planificat) la cea mai apropiată unitate de medicină de călătorie. Cu toate acestea, nu vom fi vaccinați împotriva malariei și dengue, deoarece aceste boli purtate de țânțari tropicali pur și simplu nu sunt inventate în lume. Cu toate acestea, putem folosi agenți farmacologici recomandați de un medic de medicină de călătorie, să cumpărăm preparate bune împotriva insectelor (de preferință deja la fața locului) și să ne amintim despre hainele potrivite – aerisite, dar cu mâneci lungi și pantaloni lungi, ceea ce ne va proteja și împotriva razelor dăunătoare ale soarelui. Merită să luați și o plasă de țânțari cu voi. Va fi util mai ales noaptea. Într-o țară cu o flora bacteriană diferită, se recomandă să dați dovadă de precauție extremă atunci când vine vorba de consumul de apă sau de igiena de bază. Deci, noi bem doar apă îmbuteliată sau fiartă, cojim fructe și legume înainte de a le mânca, evităm înghețata și băuturile cu cuburi de gheață și, desigur, ne spălăm deseori pe mâini. Un confort deosebit este să ai cu tine un gel dezinfectant. Nu știi niciodată când ar putea fi util. La fel ca medicamentele de bază, în special cele care pot fi de ajutor în răceli sau probleme la stomac. Experiența noastră arată că majoritatea pericolelor nu se ascund în alimente (în special atunci când este supus unui tratament termic), ci în apă și fructe. Cele neîncălzite și nespălate pot strica cu adevărat orice vacanță de vis timp de multe zile.
>> Verificați cele mai bune oferte de asigurare de călătorie pentru călătorii în Thailanda
Temperaturi și climă
Vremea și clima din Thailanda sunt subiecte importante, dar deseori sărim peste ele ignorându-le. Motivul? Fără să știe, se pare că majoritatea oamenilor cred că aceasta este o țară în care soarele strălucește tot timpul, căldura este fierbinte și în fiecare zi din vacanța de vis, iar vremea bună este garantată în mod ideal la fel ca și în fotografiile din prezentările vacanțelor. În general, așa se întâmplă în majoritatea cazurilor. Dar…Trebuie să ne amintim că furtunile și precipitațiile din Thailanda nu sunt neobișnuite și că apele tropicale pot cădea uneori în fiecare zi.
În al doilea rând, mai multe regiuni din această țară sunt supuse sezonului ploios, adică perioada anului în care numărul de zile ploioase și înnorate este mai mare decât cel de zile însorite. Acest lucru este valabil mai ales pentru intervalul dintre iunie și octombrie, când o călătorie în aceste zone este descurajată. În plus, în noiembrie este posibil ca ploaia să deranjeze în continuare insulele paradisiace din Golful Thailandei, cum ar fi Koh Samui. În acea perioadă există șanse mult mai puține de ploaie pe cealaltă parte a insulei Phuket sau Krabi. La rândul său, din martie până în aprilie în nord, în apropierea fenomenalului Chiang Mai, există un sezon pentru arderea ierburilor, iar aerul este plin de fum. În general, însă, pregătiți-că pentru temperaturi ridicate, peste 28 de grade și umiditate ridicată, care depășește 75%.
Peisaj Thailanda
Pentru a rezuma, un turist care merge în Thailanda ar trebui să aibă în garderoba sa haine cu mâneci scurte și pantaloni scurți, dar va fi utilă o geacă de ploaie subțire, un pantalon lung și un tricou și o cămașă cu mâneci lungi. Astfel de haine sunt, de asemenea, mult mai confortabile în timpul călătoriilor sau scurtelor drumeții în junglă, deoarece protejează împotriva abraziunilor și insectelor. Datorită climatizării omniprezente din multe hoteluri, magazine și autobuze de lungă distanță, trebuie să fii atent să nu răcești, ceea ce adesea li se întâmplă turiștilor sensibili la contrastele termice.
Transport și prețuri la fața locului
Bangkok Chinatown, traficul noaptea
Odată ce am achiziționat deja cazarea, ținând cont de faptul că avem două mese pe zi, intrarea la una sau două atracții, cheltuiala asociată cu un tuk-tuk (adică un tip de taxi, foarte popular în Thailanda) putem să ne încadrăm în suma de 170 LEI pe zi. Cheltuielile dintr-un restaurant de gama medie sunt în jurul valorii de 16-30 LEI, produsele alimentare din magazinele 7Eleven sunt ieftine, o cursă de tuk-tuk sau auto folosind aplicația Grab sau Uber pentru o distanță scurtă de până la 12-17 LEI. Cu siguranță nu va strica să negociați. Cu toate acestea, trebuie să știți că prețurile alcoolului și a berii sunt mai mari decât în România.
Thailanda are o rețea foarte bine dezvoltată de conexiuni de autobuze a mai multor linii. Autobuzele sunt confortabile, scaunele sunt adesea pliate într-o poziție de culcare, prețurile biletelor pentru alte secțiuni variază între 23-34 și 90-100 LEI. În schimb, în Thailanda, spre deosebire de alte țări din Asia de Sud-Est, există o rețea foarte extinsă de conexiuni feroviare. De la Bangkok, putem ajunge până în 6 regiuni ale țării, inclusiv în granița cu Laos sau Malaezia, în sud. Sistemul de metrou la sol înconjoară cea mai mare parte a estului Bangkok-ului, călătoriile sunt ieftine. Merită știut că datorită rețelei extinse de conexiuni aeriene, majoritatea „insulelor paradisiace” au conexiuni aeriene rapide și nu neapărat costisitoare cu capitala. Cu toate acestea, dacă decideți să călătoriți pe uscat, poate fi necesar să treceți la un feribot. Este cazul lui Ko Chang sau al insulelor din jurul Koh Saui și Ko Lanta. Prețurile de intrare la cele mai mari atracții nu sunt exagerate și, în general, nu sunt prea mari pentru turiștii occidentali, așa cum se întâmplă în Indonezia sau Vietnam. Biletul de intrare la complexul de temple din Ajutthaia este gratuit (cu excepția câtorva temple specifice), un bilet către un complex similar, din Sukhothai, costă 100 baht (aproximativ 14 LEI) în timp ce intrarea la unul dintre cele mai cunoscute temple din Bangkok, de exemplu Wat Pho, costă deja până la 200 baht (aproximativ 28 LEI). Multe călătorii opționale de o zi care încep din Bangkok costă aproximativ o sută și câteva zeci de lei de persoană.
Ce trebuie să vedeți în Thailanda?
Thailanda este considerată de mulți drept una dintre cele mai atractive destinații exotice de vacanță. Și probabil asta se datorează faptului că, contrar aparențelor, nu este o țară destinată doar relaxării pe plajă cu o băutură în mână.
Țara are nenumărate atracții de oferit. Atât pentru iubitorii de istorie și monumente vechi, cât și pentru odihna menționată mai sus și pentru a face plajă, precum și pentru cei care caută priveliști frumoase și atracții naturale tipice. Iar în cele din urmă, pentru cei care dau energie orașelor vibrante.
Templul iluminat al lui Wat Arun pe râul Chao Phraya la apusul soarelui în Bangkok, Thailanda
Acesta este, fără îndoială, Bangkok-ul, care este cel mai bine de explorat chiar de la începutul călătoriei dumneavoastră și căruia ar trebui să-i dedicați cel puțin 2-3 zile. Cunoscut, printre altele, prin complexul impresionant al Marelui Palat, plin de temple (inclusiv faimosul Wat Arun, sau Wat Pho, cu o imensă statuie a lui Buddha) plin de minunate mâncăruri stradale și piețe de unde puteți cumpăra aproape orice. Deplasarea prin oraș este simplă, având la îndemână nu numai căile ferate sau taxiurile ieftine, cât și transportul fluvial.
Alimente de stradă thailandeze, mâncăruri thailandeze în piața Bangkok din Thailanda
Vânzări în piața din Bangkok
Bangkok, Thailanda, la Templul Buddha-ului de Smarald și al Palatului Mare la amurg
Thailanda este compusă, de asemenea, din plaje și insule paradisiace, care sunt atât de multe încât este imposibil să le vezi pe toate în timpul unei singure șederi. Sunt recunoscute trei zone principale ale grupării acestor insule. În est, unde insula Ko Chang pare să fie cea mai populară, insulele din Golful Thailandei sau celebrul Koh Samui sau Koh Tao, care sunt operate de unele avioane din Bangkok și insulele occidentale din largul coastei Marea Andaman, cum ar fi bine-cunoscutul Phuket și încă mai puțin cunoscut Koh Lanta, sau localziată între cele două, coasta Krabi. Este dificil de indicat ce zone sunt cele mai interesante și cele mai bune, dar datorită diversității peisajelor și a apropierii faimosului golf Phang An, punctat cu insule carstice, vă recomandăm o odihnă în Krabi.
Wat Phrasisanpetch, vechi palat, templu antic în parcul istoric Ayutthaya, Thailanda
În plus, față de insulele însorite din Bangkok și Thailanda, turiștii în timpul unei vacanțe de 2 sau 3 săptămâni adaugă adesea o a treia regiune a țării. Și, în timp ce faimoasele ruine ale fostei capitale Siam – Ajutthaja sau Khanchanaburi – situate în apropierea junglei (un oraș cunoscut pentru podul și cimitirul din cel de-al doilea război mondial) pot fi văzute la distanța apropiată de Bangkok, al doilea cel mai popular oraș al țării și împrejurimile sale uimitoare aduc nevoia unui zbor suplimentar sau a unei zile complete. Se poate de asemenea, călători peste noapte cu autobuzul sau cu trenul. Este vorba despre Chiang Mai, plin de temple, plin de mâncare stradală, înconjurat de munți foarte frumoși acoperiți de junglă, precum și de orașele renumite pentru temple și monumente lor ca Lamphun sau Chiang Dao. De aici, la o aruncare de băț este Triunghiul de Aur, granița dintre Myanmar, Laos și Thailanda. Mulți oameni ce intenționează să stea mai mult de 2 săptămâni în Thailanda, încearcă să viziteze Cambodgia vecină câteva zile, în special complexul templului Angkor Wat, lângă Siem Reap. Aceasta este o idee foarte bună, deoarece Angkor este una dintre cele mai frumoase minuni ale lumii. Puteți ajunge cu ușurință la el alegând un zbor intern de la aeroportul Don Mueang din Bangkok sau o excursie de câteva zile cu autobuzul organizată de la Bangkok.
Exemplu de plan de ședere timp de 2 săptămâni în Thailanda:
Bangkok 3 zile, în jurul Bangkok-ului 3 zile, odihnă-te într-un paradis din Sud 7 zile, întoarcere la Bangkok și plecare în Europa.
Plan de ședere timp de 3 săptămâni în Thailanda:
Bangkok 3 zile, în jurul Bangkok-ului 3 zile, transfer sau zbor spre nord, Chiang Mai și în jur de 5 zile, 7 zile odihnă în paradisul din Sud, întoarcere la Bangkok și plecare în Europa.