Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all 279 articles
Browse latest View live

Ghid de calatorie: 3 zile in Roma sau cum sa te indragostesti in stil italian

$
0
0

Stim ca Roma nu a fost construita intr-o singura zi, dar o zi este suficienta ca sa te indragostesti pe viata de ea. Sau cel putin asta ne spune Adrian Dumitru, prietenul nostru calator de la IMAGE PR, care tocmai ce s-a intors dintr-o excursie in Roma. Cititi mai jos ghidul de calatorie complet pe care Adi ni l-a pregatit, scris asemenea unei povesti de dragoste italiene fara sfarsit!

Giotto di Bondone, italianul care a dat startul curentului renascentist, spunea la finalul anilor 1300 ca Roma este orasul ecoului, al iluziei si al dorintei. Parca orasul nu putea sa fie descris mai bine. Fiecare coltisor are ecoul istoriei, parca auzi gladiatorii de pe Colosseum, aplauzele multimii la dezvaluirea columnei lui Traian, suspinele oamenilor ce treceau pragul Panteonului lui Agrippa.

Orice straduta parca este o iluzie: te uiti dupa o gelaterie si dai de Fontana di Trevi. Te loveste fiecare detaliu, te vrajeste mireasma unei felii de pizza, a unei portii de paste, toate combinate cu acea stare pe care ti-o dau cladirile vechi de mii de ani. Dar parca cel mai puternic sentiment pe care il traiesti in Roma este dorinta: dorinta de a descoperi mai mult, de a experimenta cat mai mult conceptul „dolce far niente”.

Roma_eSky_1Roma este un oras inghetat in timp, o „lupta” intre antic si renascentist, o lupta din care cel mai castigat iese turistul. Este orasul pe care merita sa il vizitezi ori de cate ori ai ocazia, pentru ca ai nevoie cam de un an sa vizitezi totul in tihna. Nu o spun, eu, ci doamna Francesca, o femeie de 63 de ani, cu care am stat la povesti mai bine de 45 de minute.

Vorba este ca necinstesti orasul daca stai mai putin de 7 zile. Eu am experimentat si o vacanta de 7 zile, dar si un city break de 3 zile, iar concluzia este ca Roma este destinatia ideala de city break. Eventual mai multe 😊

Ultima vizita in Roma a fost la inceputul lunii noiembrie. Un power city break de trei zile. Pentru ca intreg city break-ul era un cadou pentru niste prieteni, am fost si ghid si gazda si organizator. Era deja un drum batatorit de mine.

Zbor

Zicala „toate drumurile duc la Roma” pare ca dainuieste in timp. Nu trebuie sa iti faci griji, caci sunt zboruri directe pe toate gusturile: WizzAir si Ryanair pe Ciampino (un fel de Aeroport Baneasa al lor) si Blue Air si Alitalia pe Fiumicino (aeroportul mare al Romei). Am ales varianta Ryanair, cu plecare de 08:00 de pe Henri Coanda. In doua ore eram deja pe aeroport (ora locala 09:00), deci o zi plina de vizitat. Biletul dus-intors pentru o persoana este cam 60 euro tot anul (poti prinde si oferte de 40-50 euro/bilet, dar poti nimeri si perioade cand sa te indrepti spre 100 – 150 de euro). Aeroportul este mic, asa ca toate procedurile nu dureaza mai mult de 45 de minute.

De la aeroport poti lua un autobuz (sunt 4-5 firme care opereaza astfel de curse). Eu am ales Terravision pentru ca mi-am putut lua biletele online, din tara. Costul este de 8 euro pentru dus-intors sau 5 euro pentru un singur drum. Dupa 40-50 de minute ajungi la Termini, cel mai important nod de transport al lor (metrou, tren, autobuze). De aici poti pleca in orice directie cu metroul, care circula foarte ok. Costul pentru un travel pass de 72 de ore este 18 euro (metrou + autobuz). Varianta de City Pass nu este foarte avantajoasa (cum este in alte capitale europene).

Hotel

Constient ca voi sta destul de putin, am ales o varianta de hotel in centrul Romei, la cateva sute de metri de Colosseum. Facand aceasta alegere, am renuntat si la transportul public (pentru un city break de 3 zile, gasesti pe o raza de 10 km cam tot ce doresti sa vizitezi) si, in plus, Roma este un oras ce merita luat la pas.

Roma_eSky_2Am optat pentru serviciul Zbor+Hotel si toate treaba a insemnat -10% in comparatie cu situatia in care as fi luat biletele de avion de la compania aeriana si hotelul de pe Booking. 

Ce este de facut in Roma

Cu 9.6 milioane de turisti straini, Roma este al doisprezecelea cel mai vizitat oras din lume si al treilea din Europa (dupa Londra si Paris). Tocilar din fire, imi place sa imi fac documentarea inainte de a vizita un nou oras. Cand am vizitat prima oara Roma, credeam ca stiu in mare totul despre majoritatea punctelor turistice, dar doar dupa cateva minute am realizat acelasi lucru pe care Edmonia Lewis il descoperise cu mai bine de 150 de ani in urma: credeam ca stiu totul cand am venit la Roma, ca sa descopar ca mai am totul de invatat.

Daca mergi pentru 3-4 zile, este bine sa iti faci un plan detaliat, dar daca vrei si sa ,,dolce far niente”, mai bine pui la cale un plan lejer. Vei observa ca pe lista obiectivelor pe care ti-ai propus sa le vezi, vor intra si altele despre care habar nu aveai. Singurul lucru sigur este ca vei descoperi Roma multe zile dupa ce te-ai intors in tara: vei avea teme de facut, daca te pasioneaza istoria si de fel nu iti place sa nu lasi lucrurile nedescoperite.

Totusi, cam ce ar fi de vizitat in doar trei zile?

Colosseum, Forumul Roman si Dealul Paladin

Roma_eSky_3De ce toate trei? Pentru ca sunt foarte apropiate si un singur bilet iti asigura accesul la toate trei. De ce am inceput cu ele? Pentru ca erau foarte aproape de unde eram cazat. Cele trei reprezinta inima Romei antice. Peste 2000 de ani de istorie, simboluri ale Romei si dovada in piatra a unei istorii marete. De oriunde ai fi cazat, vei ajunge foarte simplu: cobori la statia de metrou Colosseo si mai ai de mers cam 200 de metri.

Pentru ca vei dori sa nu pierzi mult timp la cozi (poti sta si peste 2-3 ore la bilete si la intrare), recomand sa cumperi biletele online. Biletul va fi mai scump cu 5,5 euro (19,5 in loc de 14 euro), dar vei castiga timp. Colosseumul nu m-a impresionat foarte mult in interior: este foarte aglomerat, iar audio guide-ul este foarte slab.

Totusi, Dealul Paladin si Forumul Roman fac toti banii. Te plimbi printre ruinele unor temple vechi de peste 2000 de ani si simti istoria la fiecare pas. Legendele spun ca pe dealul Paladin au fost gasiti si crescuti de lupoaica Romulus si Remus, fondatorii eternului oras. Cert este ca vei gasi ruine din anii 1000 I.C (descoperite prin anii 1940 in urma unor escavari), dar vei vedea si pietrele de temelie ale imperiului roman: aici, Augustus, primul imparat Roman (nepotul lui Cezar) avea sa construiasca „centrul lumii” si totodata resedinta imparatilor romani pentru multe secole in 27 I.C. Sa fii foarte atent sa nu ratezi: Domus Flavia, Templul lui Apollo sau Templul lui Cybele.

Roma_eSky_4Forumul roman este parte a dealului Paladin si te vei prinde doar din faptul ca ruinele sunt ale unor cladiri mai maiestoase. Centru politic si administrativ pentru imparati precum Cezar, Augustus sau Traian, forumul roman (in traducere libera „piata”) cuprinde temple odinioara maiestroase, precum: Templul lui Saturn, Templul lui Vespasian si Titus, Arca lui Septimius Severus, sau Templul lui Cezar.

Probabil nu ii vei da atentie, dar merita macar 5 minute si 3-4 fotografii: intre Colosseum si dealul Paladin este Arcul Imparatului Constantin. Construita in onoarea victoriei lui Constantin cel Mare asupra paganismului, Arca s-a pastrat extraordinar de bine (in comparatie cu restul monumentelor de pe dealul Paladin) si daca te uiti cu atentie, vei observa si sculpturi ce onoreaza victoriile unor imparati precum Traian, Marcus Aurelius sau Hadrian. Daca te uiti si cu mai mare atentie, vei observa sculpturile a 8 daci, ce au fost „preluate” de pe un monument realizat de imparatul Traian.

Daca ar fi sa iei totul la pas relaxat, ai petrece minimum 5 ore, dar daca te gandesti cate vei mai avea de vizitat, vei putea scurta vizitarea la aproximativ 3 ore.

Foro Traiano

Roma_eSky_5 Foro Traiano si celebra Columna a lui Traian se afla la doar cateva minute de mers pe jos de Colosseum. Probabil multe dintre lectiile de istorie faceau trimitere la celebra columna a lui Traian si la celebrul Apolodor din Damasc, a carui opera este Foro Traiano (chiar ultima). Interesant este ca la lucrari au fost folosite fonduri provenite de la proaspat cuceritii daci si chiar lucratori daci luati ca prizonieri de razboi. Spre norocul nostru, cea mai bine conservata parte a forumului lui Traian este insasi columna lui Traian, pe care poti descifra luptele lui Traian cu Decebal. Nu exista taxa de vizitare, fiind un spatiu public.

Piata Venetia

Roma_eSky_4Dupa numai 150 de metri, mai poti face un popas: ai ajuns la Piata Venetia. Piata reprezinta „poarta” spre bulevardul Corso (Via del Corso, bulevardul intesat cu magazine al Romei) si este strajuita de monumentul Il Vittoriano sau „Altarul Patriei”. Construit in 1885 in cinstea lui Victor Emanuel II, primul rege al Italiei unificate, Il Vittoriano este un monument grandios, din marmura alba de Brescia.

Pe cat de grandios, pe atat de controversat la vremea construirii sale: numeroase monumente istorice antice au fost demolate pentru a face loc acestuia si a existat chiar intentia de a fi vopsit intr-o culoare mai inchisa, pentru a se incadra in peisajul roman, idee demontata odata cu venirea la putere a lui Mussolini. Aici nu vei petrece mai mult de 30 de minute si nu exista nicio taxa. Cateva fotografii, momente de respiro si la drum.

Fontana di Trevi

Roma_eSky_7Probabil ca atunci cand auzim „fontana”, Fontana di Trevi este printre primele la care ne gandim. Chiar daca pare un punct turistic „mainstream”, cu siguranta te va impresiona frumusetea si grandoarea sa. De la Piata Venetia, urci pe Via Del Corso si in maximum 10 minute vei ajunge. Poti face un popas la Venchi Cioccolato, daca esti fan ciocolata.

Iti recomand sa nu o iei pe straduta Via dei Sabini (pe unde o ia cam toata lumea), ci sa faci dreapta de pe Via Del Corso pe Via delle Muratte; vei mai evita putin din aglomeratie. Odata ajuns la Fondata di Trevi, recomandat este sa iti cumperi o inghetata de la Gelateria situata chiar langa celebra fontana (Melograno se numeste), pentru ca vei avea ceva de asteptat daca doresti sa prinzi o fotografie in fata. Sa iti iei macar 5 minute sa privesti in detaliu Fontana.

Este o poveste in sine: chiar daca multa lume crede ca a fost construita de Bernini, Fontana di Trevi este opera lui Nicola Salvi, care, intr-adevar, s-a bazat pe planurile lui Bernini. Figura centrala a Fontanei di Trevi este zeul Neptun, situat intr-un car de lupta tras de caluti de mare. Daca doresti sa mai revii la Roma, nu uita sa arunci o moneda in apa, stand cu spatele la fontana. Aceasta se poate vizita la orice ora, gratuit, motiv pentru care este bine sa o lasi pentru finalul zilei. Pentru restul serei, te poti plimba pe stradutele din jur, caci vei mai descoperi puncte turistice faine: Piazza di San Marcello, Chiesa di San Marcello al Corso.

Vatican

Iti recomand sa ii dedici Vaticanului o zi, pentru ca merita. Daca vei fi pe fuga, risti sa transformi toata experienta intr-o corvoada. Si sa te incalti comod. Daca nu esti cazat prin centru, poti ajunge cu metroul pana la statia de metrou Ottaviano si de acolo mai mergi cateva minute pe jos. Daca vrei sa o iei la pas, iti recomand sa pleci din zona Piata Venetia si sa mergi pe Sant Andrea della Valle.

Roma_eSky_8

Prima data cand am fost la Vatican, am stat la coada la intrare peste trei ore. Indicat este sa iti rezervi online biletele: vei plati cu 4 euro in plus, dar nu vei sta la coada mai mult de 30-45 de minute (21 de euro in loc de 17 euro; recomand sa mai adaugi si un audio guide, costul fiind de 7 euro). Biletul iti ofera acces la Muzeele Vaticanului si la Capela Sixtina. Mai poti vizita si vilele pontificale, gradinile si siturile arheologice, dar acestora ar trebui sa le dedici la fel, o buna parte dintr-o zi, iar biletele le poti achizitiona numai online.

Daca iti rezervi online intrarea la muzeele Vaticanului si o iei la pas pe Sant Andrea della Valle, recomand sa iti programezi vizita pe la pranz si sa pornesti spre Vatican de dimineata. Vei trece pe langa Chiesa de Gesu, Museo di Roma, Piazza Campo de’ Fiori (merita sa pierzi 30 de minute printre tarabele cu preparate traditionale). Cand vei ajunge la Tibru si vei traversa pe podul Vittorio Emanuele II, vei vedea in dreapta Castelul Sant’Angelo, care merita vizitat, dar dupa ce vizitezi muzeele Vaticanului.

Roma_eSky_9

Odata intrat in cel mai mic stat din lume, cu o populatie de 832 de locuitori si o suprafata cam de un sfert din Parcul Herastrau din Bucuresti, vei vedea Piata San Pietro, locul unde se aduna zeci de mii de credinciosi la orice sarbatoare catolica importanta. Intrarea in muzeele Vaticanului se face ocolind celebra piata.

Roma_eSky_10Complexul muzeal al Vaticanului cuprinde 10 muzee pline de picturi, sculpturi, armuri, tapiterii, mozaicuri, vase grecesti, obiecte de arta africana si multe altele. Este o istorie vie a umanitatii si a religiei. Pe langa acestea, vei putea vizita si Capela Sixtina, Salile lui Raffaelo, Palatul Belvedere, Sala Doamnelor, dar si celebrul apartament Borgia (daca ai vazut serialul The Borgias, iti va parea un loc familiar).

Dupa ce vei vizita muzeele (este greu sa le prinzi pe toate deschise; eu le-am vazut pe toate din mai multe vizite, intrucat de fiecare data erau cel putin 2-3 inchise pentru renovari), vei vizita si Basilica San Pietro, unde poti urca pana in cupola, de unde vei avea o priveliste superba asupra Romei.

Roma_eSky_12Dupa vizitarea muzeelor, te poti opri la masa la unul dintre restaurantele din jurul Vaticanului si apoi, daca reusesti sa ajungi pana la ora 18:00, cand intra ultimul grup, ar trebui sa vizitezi Castelul Sant’ Angelo. Costul unui bilet este de 19,5 euro si poti fi achizitionate si online. Cozile nu sunt foarte mari, dar merita vizitat.

Pentru restul serii, daca-ti plac plimbarile (si vremea te ajuta, iar picioarele inca te mai tin), poti vizita Parcul Villa Borghese, unde se afla si celebra Villa Medici.

Cartierul Trestavere

Daca mergi tot pe varianta de city break de trei zile, ziua III ar trebui sa fie mai mult pe „dolce far niente”. Poti incepe ziua in Cartierul Trestavere (unde ajungi cu tramvaiele 3 si 8, care strabat mare parte din Roma). Este un cartier boem, un loc unde s-au filmat multe productii cinematografice. Majoritatea restaurantelor au inghetata facuta dupa retete de familie foarte vechi si recomand sa incerci.

Panteonul

Roma_eSky_13De la Trestavere, daca o iei la pas, cam in 35 de minute esti la Panteon. Personal, este locul favorit din Roma. Situat printre stradutele inguste din centrul Romei, Panteonul te va coplesi prin grandoarea sa, in contrast cu cladirile mici din jurul sau.

Construit de generalul si omul politic Marcus Agrippa si ulterior reconstruit de imparatul Hadrian in anul 126 D.C, Panteonul a fost un templu dedicat tuturor zeilor (asa se si traduce din limba latina), iar din secolul VII a devenit biserica crestina. Este considerata ca fiind cea mai bine conservata cladire romana, iar pana in secolul XX a fost cea mai mare constructie din beton (a fost nevoie de 2000 de ani pentru a fi detronata de pe aceasta pozitie).

Chiar daca nu se cunoaste arhitectul, multi istorici atribuie lucrarea celebrului Apolodor din Damasc. Este o capodopera a arhitecturii, pentru multe decenii arhitectii neputand explica cum a rezistat celebra cupola ce are o gaura in centru. Nu exista taxa de intrare, dar trebuie sa fii atent ca este inchis pentru diverse slujbe catolice. Cat astepti sa se deschida, poti savura o cafea, intrucat in jurul Panteonului sunt numeroase cafenele si restaurante boeme.

Treptele spaniole (Spanish steps)

Roma_eSky_14La nici 15 minute de mers pe jos, vei gasi celebrele Spanish steps. Situate intre Piata Spania si Piata Trinita dei Monti, treptele spaniole au in varf biserica Trinita dei Monti. Cele 174 de trepte au fost construite in anii 1700, pentru a lega Ambasada Spaniei de Trinita dei Monti. In acesta zona, pe langa numeroase restaurante, vei gasi si numeroase magazine de lux. Stradutele sunt superbe, asa ca te poti rataci minute bune admirand arhitectura.

Unde si ce mananci in Roma?

Roma_eSky_15M-am straduit, dar nu am reusit sa gasesc mancare care sa nu imi placa. Majoritatea restaurantelor sunt afaceri de familie, transmise din generatie in generatie. Daca vei intra in vorba cu chelnerii, vei fi surprins sa descoperi ca poti vorbi chiar cu patronul localului.

Este obligatoriu sa incerci pizza (Quatro formaggi este absolut incredibila), pastele si cannoli la desert. Vinurile sunt foarte bune, iar de multe ori „vinul casei” poate fi mai bun decat multe vinuri celebre din alte tari. Locurile unde am revenit au fost Ristorante Abruzzi (in apropiere de Fontana di Trevi), pentru cele mai bune gnocchi ai quatro formaggi, Ristorante Assunta Madre (in apropiere de Piazza de’ Fiori), pentru cele mai bune paste cu fructe de mare si Ristorante Roof Garden Hotel Forum Roma (in apropiere de Colosseum), pentru cea mai buna pizza si cea mai faina priveliste asupra Romei antice. Inghetata din gelateriile de pe strada este incredibila: de recomandat sa faci macar doua popasuri pe zi la o gelaterie.

Ce am povestit, nu reprezinta nici macar 1% din ce poti vizita in Roma. Este intr-adevar un muzeu in aer liber. Odata vizitata, vei dori sa revii ori de cate ori ai posibilitatea, intrucat o vei privi ca pe o carte, ale carei file le citesti cu fiecare vizita.

Tu cand planuiesti o escapada italiana?

Daca ai fost inspirat de ghidul de calatorie comprehensiv pregatit de Adi (se vede ca Roma este unul dintre orasele lui preferate, nu?), atunci pregateste-ti bagajele! Pentru sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.

Ciao!

Vreau oferte zbor Roma     Vreau cazare in Roma


Magia Craciunului in 10 orase din Europa

$
0
0

Decembrie: luna cadourilor, luna celor mai frumoase sarbatori de iarna, luna pe care o petreci alaturi de cei dragi si luna in care sa te mandresti cu tot ceea ai realizat anul acesta si sa te gandesti cu incredere spre viitor. Si, de ce nu, sa petreci un Craciun de poveste intr-unul din aceste 10 orase magice din Europa (Romania vine si cu o nominalizare-surpriza anul acesta):

1. Helsinki, Finland

Helsinki_eSkyIncepem cu tara lui Mos Craciun, de unde a inceput totul in povestile pentru copii: Finlanda. Treci pe lista capitala tarii, Helsinki, pentru a experimenta magia iernii la ea acasa. Daca pui la socoteala faptul ca este posibil sa vezi si Aurora Boreala, te sfatuim sa te imbraci gros si sa iti rezervi cazarea cat mai rapid!

Vreau cazare in Helsinki

2. Tallin, Estonia

Tallin_eSkyDaca tot te afli in regiunea nordica, poti sa dai o fuga si pana in Estonia. Tallin este sus pe lista oraselor care organizeaza cele mai frumoase targuri de Craciun. Pentru ca aici se sarbatoreste Craciunul pe rit vechi (7 ianuarie), te poti bucura si la anul de festivitatile iernatice.

Vreau cazare in Tallin

3. Zagreb, Croatia

Zagreb_eSkyO tara predominant catolica, in Croatia se sarbatoreste aproape intreaga luna decembrie, pana la Craciun, perioada Advent-ului. In toata aceasta perioada, orasul este impodobit incredibil, iar parcul central Zrinjevac se transforma intr-un paradis de iarna. De asemenea, daca tii cont ca in ultimii 3 ani Zagreb a luat premiul pentru cel mai frumos Targ de Craciun, stii unde trebuie sa ajungi macar o data in aceasta iarna.

Vreau cazare in Zagreb

4. Viena, Austria

Viena_eSkyDaca tot am adus discutia in directia celor mai premiate Targuri de Craciun, atunci nu rata capitala austriaca. Targurile din fata primariei (Rathausplatz), din fata palatelor Schönbrunn si Belvedere sunt printre cele pe care nu trebuie sa le ratezi. Bineinteles, pregateste-te pentru o invazie de turisti, asa ca poate ar fi mai indicat sa le vizitezi dimineata si in timpul zilei, cand sunt mai putini oameni, iar seara sa treci pe langa ele pentru a vedea spectacolul de luminite.

Vreau cazare in Viena

5. Sibiu, Romania

Sibiu_eSkyRomania nu se dezminte si are din ce in ce mai multe Targuri de Craciuni incredibile in orase precum Bucuresti, Timisoara, Oradea sau Iasi. Dar acum ne oprim asupra Sibiului, oras care imbina farmecul transilvanean cu miracolul sarbatorilor de iarna. Chiar daca nu esti cel mai mare fan al acestui sezon, in Sibiu nu ai cum sa nu te indragostesti de lucrurile marunte care te fac sa zambesti instant.

Vreau cazare in Sibiu

6. Aachen, Germania

Aachen_eSkyOk, recunosteam, stim cele mai multe despre acest oras prin prisma Targului de Craciun organizat aici care atrage anual peste 1,5 milioane de turisti. Oras situat la granita cu Belgia si Olanda, acesta a devenit faimos pentru festivitatile organizate iarna. Aici trebuie sa incerci painea cu martipan, vinul fiert, prajiturile traditionale de Craciun (Printen) si biscuitii Spekulatius.

Vreau cazare in Aachen

7. Budapesta, Ungaria

Budapesta_eSkyDupa cum ti-am scris si aici, Budapesta este un oras care merita vizitat pe parcursul intregului an. Asadar, nu ocoli capitala Ungariei pentru clasicul Kurtos Kalacs, pizza facuta in stil unguresc (töki pompos) si mergi in piata Vorosmarty pentru a vedea cel mai vechi Targ de Craciun din Budapesta, la o aruncatura de bat de Dunare.

Vreau cazare in Budapesta

8. Strasbourg, Franta

Strasbourg_eSky

Capitala regiunii Alsacia din Franta se bucura de imbinarea elementelor franceze si germane, iar o plimbare pe strazile orasului este ca o plimbare printre culturi (numele chiar inseamna „orasul de la intersectia strazilor”). Dar cel mai important eveniment din decembrie este Targul de Craciun – cel mai vechi din Europa (si posibil din lume!). Si, daca esti pasionat de vinuri bune, la doar o ora departare se afla orasul Colmar.

Vreau cazare in Strasbourg

9. Praga, Cehia

Praga_eSky

Orasul celor 100 de turnuri te asteapta cu unul dintre cele mai mari Targuri de Craciun din Europa. Mergi aici pentru a vedea minunatiile de decoratiuni din Turnul Vechii Primarii, aflat in Orasul Vechi. Incearca sa te delectezi cu o cina medievala si sa incerci berile faimoase. Eventual, poate chiar si o bere fiarta in pietele din oras.

Vreau cazare in Praga

10. Cluj, Romania

Cluj_eSky

Surpriza acestui an vine din Cluj – Targul de Craciun organizat aici a fost nominalizat in topul celor mai frumoase evenimente de acest tip – poti sa votezi si tu pentru orasul romanesc aici. Daca ajungi anul acesta in Cluj-Napoca, nu ezita sa ne trimiti fotografii si impresii aici sau pe pagina de Facebook.

Vreau cazare in Cluj

Tu unde iti petreci acest Craciun?

Stii doar – daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispoziție – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 031 100 50 50. Suntem aici pentru a te ajuta cu intreaga experienta: inainte, in timpul si dupa calatoria mult asteptata!

Sarbatori fericite!

Profita de promotiile eSky cu BCR Plus in Cont

$
0
0

Sarbatorim luna cadourilor cum se cuvine! Cu eSky, ai cele mai bune oferte de travel – reunim rezultate de la peste 860 de companii aeriene si iti dam posibilitatea sa alegi din peste 1.1 milioane de hoteluri din intreaga lume, toate actualizate in timp real cu recenzii de la calatori. In doar cativa pasi, poti rezerva zbor, hotel, asigurari de calatorie si sa inchiriezi masina pentru urmatoarea ta calatorie. Tot ce ai nevoie, intr-un singur loc! Simplu si rapid.

Daca esti client BCR, descarca-ti aplicatia BCR Plus in Cont si profita de oferta noastra! Pana pe 31 decembrie inclusiv, in categoria Vacante si Calatorii, poti achizitiona servicii cu pana la 5% reducere.

Conditiile ofertei

Reducerea se aplica in momentul in care activezi oferta si faci rezervarea apasand butonul CATRE ESHOP din detaliile ofertei. Reducerea se aplica rezervarilor efectuate prin intermediul butonului CATRE ESHOP, in limita locurilor disponibile. Cashback-ul va fi creditat in maxim 35 de zile lucratoare de la data efectuarii platii. Reducerea nu poate fi cumulata cu alte oferte promotionale active. Acelasi utilizator poate beneficia de mai multe ori de oferta, respectiv poate realiza mai multe tranzactii.

La cat mai multe cadouri „calatoare”!

Iarna in Viena: ghid de calatorie

$
0
0

Stii cum unele orasele sunt puternic asociate cu un anotimp? Ei bine, Viena este orasul-vedeta atunci cand vorbim de perioada sarbatorilor de iarna. Bineinteles, capitala Austriei este superba si merita vizitata oricand, dar daca planuiesti o escapada pentru Targurile de Craciun, iti raspundem la cateva intrebari:

Cum ajungi acolo?

Viena_eSky

Masina personala, avion, chiar si tren! Dar cea mai buna veste este introducerea curselor low-cost Laudamotion pe ruta Bucuresti-Viena, unde calatoria dureaza sub 2 ore (intre 1h 20 min si 1h 40 min).

Atentie la noua politica de bagaje, chiar daca lucrurile nu se schimba atat de radical: daca achiti serviciul de imbarcare prioritara, poti sa iei la bordul aeronavei 2 bagaje (unul mic si unul de 10 kg), potrivite pentru un city break in unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. Te sfatuim sa alegi aceasta optiune daca mergi doar pentru cateva zile, mai ales daca nu vrei sa pierzi timp pretios asteptand bagajul de cala.

Unde te cazezi?

Arunca un ochi pe lista noastra de unitati de cazare: reunim peste 1 milion de proprietati pe care le poti trece prin diferite filtre (aflate in partea stanga dupa ce incepi cautarea), inclusiv dupa rating-ul de pe TripAdvisor. De asemenea, nu uita de pachetele Zbor + Hotel, unde poti obtine o reducere de pana la 30% la anumite pachete, oferte indisponibile altfel.

Cum poti vizita orasul in mod avantajos: 

Vienna Pass & Vienna City Card

Daca planuiesti sa vizitezi cat mai multe atractii turistice (muzee, Gradina Zoologica, Turnul Dunarii, Donauturm, pentru o panorama spectaculara dintr-un restaurant ce se invarteste s.a.m.d.) si sa te plimbi nestingherit prin oras, iti recomandam sa achizitionezi Vienna Pass sau Vienna City Card.

Ce poti face acolo? 

Obiective turistice Viena

Incepem? Incepem. In primul rand, Viena este orasul castelelor si palatelor; nu uita ca vorbim totusi de fosta capitala a Imperiului Austro-Ungar.

Schonbrunn_Viena_eSky

Treci pe lista de vazut Palatul Schönbrunn, palatul preferat al celebrei Imparatese Sisi. Aici poti sa vizitezi interiorul grandios al palatului, sa te plimbi prin gradinile superbe din jurul palatului (daca apuci sa le vezi si atunci cand ninge si totul este alb de jur-imprejur, cufundat intr-o liniste regala, atunci stii cum unele momente pot fi ca un balsam pentru suflet), sa urci un mic deal si sa bei o cafea vieneza la Gloriette sau sa vizitezi Gradina Zoologica, una dintre cele mai vechi din Europa.

Gloriette_Viena_eSky Gradina_Schonbrunn_Viena_eSky

Apoi indreapta-te catre complexul istoric Belvedere, care contine alte doua palate aflate in mijlocul unei gradini spectaculoase. Acestea sunt o oglinda a trecutului imperial, construite intr-un stil baroc.

Belvedere_Viena_eSky_1

Alte obiective turistice de trecut pe lista unui city break de iarna: da, binecunoscutele Targuri de Craciun. Incearca sa ai asteptari realiste si sa iti dai seama ca exista foarte multi turisti care le viziteaza, asa ca iti recomandam sa te duci cat mai devreme si sa te rasfeti cu un punsch (punci) sau cu un Glühwein (vin fiert), alaturi de alte delicioase preparate din carne.

Glühwein_Viena_eSky

Seara poti trece pe langa aceste targuri si sa te bucuri de spectacolul de lumini, dar da, cel mai probabil este imposibil sa te plimbi liber prin marea de oameni. Targurile de Craciun din fata primariei (Rathausplatz) sau cele din fata palatelor sunt printre cele mai populare.

Rathausplatz_Viena_eSky

Daca tot vorbim de targuri, iti propunem si Piata Naschmarkt, una dintre cele mai cunoscute piete de legume, fructe, de ale gurii in general si de haine sau alte lucruri, care mai de care. Din nou, recomandam sa mergi acolo dimineata sau in timpul zilei.

Naschmarkt_Viena_eSky_1Naschmarkt_Viena_eSky_2

Cladirea Hundertwasserhaus este o cladire-bijuterie, proiectata de arhitectul-pictor Friedensreich Hundertwasser in stil expresionist, ce aduce aminte de operele lui Gaudi din Barcelona.

Formele colorate si ondulate ale cladirii, alaturi de acoperisul acoperit cu pamant, iarba si copaci care cresc in interiorul camerelor si ale caror ramuri razbat spre exterior, de la ferestre – toate acestea adauga un strop de magie in mijlocul asezarii urbane.

Hundertwasserhaus_Viena_eSky

Stephansplatz este o alta piata centrala unde poti admira impunatoarea Catedrala Sf. Stefan (Stephansdom), un simbol al orasului construit in stil gotic, care este si una dintre cele mai inalte biserici din lume.

Stephansdom_Viena_eSky

Daca te intereseaza o sesiune de shopping ca la carte, iti recomandam strada centrala Mariahilfer Strasse, un punct de reper pentru cumparaturi, dar si pentru a admira arhitectura cladirilor rezidentiale.

Mariahilferstrasse_Viena_eSky

Funda rosie de pe cladirea magazinului Popp & Kretschmer este un alt punct de interes in perioada Craciunului, imaginile cu acest cadru inundand Instagramul. Acesta se afla in apropierea Operei si ofera cadrul perfect pentru o fotografie de sezon.

Funda_Viena_eSky

Pentru mai multe idei de atractii gratuite in Viena, ai aici o lista de 12 obiective turistice care te asteapta.

Pentru trup si suflet: mancare, cafea si filme

Un oras vibrant precum Viena ofera multe surprize, inclusiv in zona restaurantelor. Desi Austria are o bucatarie axata foarte mult pe preparate din carne, acum iti recomandam doua localuri ascunse, vegetariene, cu o atmosfera intima si un decor creativ: Makro 1 si Harvest Cafe-Bistrot. Daca vrei sa degusti o cafea clasica vieneza, iti recomandam si Cafe Central, una dintre cafenelele cu traditie din oras, frecventata in trecut de artisti, filozofi si chiar figuri politice precum Trotsky sau Hitler.

Viena_cafea_eSky

Daca vrei sa iei o pauza de la vizitat si sa te bucuri alaturi de localnici de un film bun, este bine de stiut ca in Viena se dubleaza filmele, astfel incat trebuie sa cauti un cinematograf specializat pe filme in engleza. Unul dintre aceste tipuri de cinematografe este ARTIS International, un cinema mic si cochet, aflat in zona centrala, care proiecteaza ultimele blockbustere si filme pentru copii.

Viena te asteapta!

Nu mai sta pe ganduri – profita de zborurile ieftine catre capitala Austriei si rezerva acum un city break de poveste. Daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispoziție – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740. Suntem aici pentru a te ajuta cu intreaga experienta: inainte, in timpul si dupa calatoria mult asteptata!

Tschüss!

Vreau oferte zbor Viena     Vreau cazare in Viena

City break sub 130 euro: unde calatorim la inceputul lui 2019

$
0
0

Cum iti dai seama ca esti un pasionat de calatorii? Simplu: nici nu te intorci bine dintr-o calatorie ca deja iti faci planuri pentru urmatoarea! Perioada sarbatorilor de iarna s-ar putea sa te lase fara resurse financiare, dar stai linistit: am gasit 3 solutii pentru un city break de iarna sub 130 si chiar sub 100 de euro! Iata recomandarile noastre:

Vezi pasarile flamingo in Cipru

Cipru_eSky

Stiai ca perioada de iarna este cea mai potrivita pentru a vedea pasarile flamingo roz? Poti vedea spectacolul incredibil al acestora (de la departare ai impresia ca sunt de fapt broaste, asa se aud), din luna noiembrie pana pe la finalul lui martie, in zona Lacului Sarat de langa Larnaca.

Ai pachete dinamice Zbor + Hotel pentru Larnaca incepand de la 126 euro/pers/3 nopti in perioada 18-21 ianuarie 2019.

P.S.: In Paphos ajungi chiar mai ieftin, cu zboruri incepand de la 26 euro/pers/dus-intors si cazare de la doar 10 euro/pers/noapte in perioada 16-19 ianuarie 2019.

Vreau oferte zbor Paphos     Vreau cazare in Paphos

Mergi de Ziua Indragostitilor in Italia

Roma_eSky

Roma este printre cele mai romantice orase din Europa, nu degeaba i se spune orasul etern…poate chiar al iubirii? Daca vrei sa iti surprinzi jumatatea de Ziua Indragostitilor, planifica din timp o calatorie in orasul aflat pe 7 coline. Ai mai multe detalii despre ce poti vizita aici in acest ghid de calatorie.

Ti-am gasit pachet dinamic Zbor + Hotel cu preturi incepand de la 64 euro/pers/3 nopti sau zbor de la 34 euro/pers/dus-intors si cazare de la doar 12 euro/pers/noapte pentru hoteluri notate cu 4-5 stele in recenziile TripAdvisor.

Vreau oferte zbor Roma     Vreau cazare in Roma

Descopera lumea antica in Grecia

Atena_eSky

Chiar si in lunile de iarna, vremea din Atena este una dintre cele mai calduroare din intreaga Europa – cu o medie de 10-13 grade. Asta inseamna ca poti sa scapi de invazia de turisti si caldura sufocanta caracteristica capitalei grecesti in perioada aprilie-septembrie.

Rezerva acum un pachet dinamic Zbor + Hotel cu preturi incepand de la 66 euro/pers/2 nopti in perioada 16 – 18 februarie sau poti sa rezervi separat avionul (cu preturi incepand de la 38 euro/pers/dus-intors) si cazare cu un rating de 4-5 stele pe TripAdvisor (cu preturi incepand de la 13 euro/pers/noapte).

Vreau oferte zbor Atena     Vreau cazare in Atena

Tu unde fugi dupa Sarbatori?

Calatorul este mereu pe drumuri sau cu gandul la viitoare drumuri asa ca, daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispoziție – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740. Suntem aici pentru a te ajuta cu intreaga experienta: inainte, in timpul si dupa calatoria mult asteptata!

La cat mai multe calatorii memorabile in 2019!

Pasionatii de calatorii: Calatorim cu Ira in intreaga lume!

$
0
0

Astazi calatorim din Europa pana in Noua Zeelanda! Am stat de vorba cu Ira de la Calatoreste cu Ira, bucuresteanca care acum locuieste in Belgia, dar ramane indragostita iremediabil de capitala. Ne-a povestit despre calatoriile sale, despre viata de expat, despre cum s-a organizat pentru a calatori trei saptamani in Noua Zeelanda doar cu un rucsac de 10-12 kg, dar si sfaturi pentru persoanele care vor sa calatoreasca mai mult pe cont propriu. Citeste mai multe in interviul de mai jos si lasa-te inspirat sa descoperi intreaga lume, destinatie cu destinatie:

Care a fost prima tara straina vizitata? Cand ti-ai dat seama ca iti place sa calatoresti si ca vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii o simpla turista?

Hobbiton_Calatoreste cu Ira_eSkyPrima data am iesit din tara cand aveam vreo 18 ani, intr-o vizita scurta de o zi la Balchik. Romania tocmai intrase in Uniunea Europeana si noi puteam calatori doar cu buletinul, asa ca am mers impreuna cu ai mei sa vizitam gradinile din Balchik.

Prima iesire mai importanta, fiind si cea care mi-a marcat si inceput „cariera” de calator, a fost un  road trip, tot cu parintii, prin Austria si nordul Italiei. M-a impresionat Viena cu a sa combinatie intre eleganta arhitecturala si duritatea limbajului, dar m-am speriat si bucurat in acelasi timp de interactiunea cu primul localnic caruia i-am cerut sa ne ghideze catre hotel, caci pe atunci utilizarea internetului mobil in afara tarii nu era o optiune. Mi-a placut sa fiu pe drum, sa schimb hoteluri o data la doua zile, sa ma opresc din loc in loc pentru a imortaliza tot ce prindeam, sa incerc mancaruri de care nu auzisem decat prin carti.

Belgia_Calatoreste cu Ira_eSkyNu stiu care a fost exact momentul care m-a facut sa-mi doresc sa calatoresc mai mult si mai mult, cred ca totul a venit treptat. O vacanta cu ai mei, una cu prietenii, un weekend in afara orasului, o drumetie pe varf de munte, un proiect international…si usor, usor, au inceput sa se adauge listei tari si orase, experiente si trairi. Am ajuns ca in ultimii doi ani sa-mi petrec toate zilele de concediu in afara tarii si sa-mi dau seama ca vreau…mai mult. Inca nu stiu care va fi urmatorul pas, insa stiu sigur ca va fi. Curand.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Spune-ne mai multe despre ce te-a determinat sa incepi acest proiect si sa ii dedici timp.

Calatoreste cu Ira_eSkyDebutul meu in lumea blogging-ului a avut loc in urma cu aproximativ cinci ani, cand am pornit primul proiect online, in blogosfera de beauty. Imi placeau cosmeticele si am inceput sa scriu despre ele, sa-mi dau seama cu ce „se mananca” blogging-ul. Cand calatoriile devenisera deja parte esentiala din viata mea, mi s-a parut firesc sa-mi indrept atentia asupra acestui domeniu, iar asa a aparut blogul Calatoreste cu Ira in martie 2016.

Am vrut sa fac totul dintr-o perspectiva mai profi, cu domeniu cumparat de la inceput, hosting si o tema care sa mi se potriveasca. Povesti aveam destule, asa ca, usor, usor, mi-am creat un stil prin care sa le pot transpune in cuvinte. Mi-am dorit sa ofer informatii utile, insa si motivatie pentru  a calatori. Mai bine, mai mult…mai ieftin. Si sa le pot arata oamenilor ca se poate sa vezi lumea, chiar daca ai doar 21 de zile de concediu pe an si contul tau nu are multe 0-uri la final.

Cum te imparti intre job, calatorii si proiect? In ce moment a devenit blogul un punct important din viata ta?

Belgia_Calatoreste cu Ira_eSky_2Blogul a fost inca de la inceput un punct important si i-am dedicat mult timp, ajungand uneori sa scriu chiar si trei articole pe saptamana. Insa de cand m-am mutat in Belgia, a devenit o adevarata provocare sa ma impart intre ele. Pentru ca mutarea a adus cu ea mai multe responsabilitati, implicare emotionala, job-uri mai solicitante si…din fericire, mult mai multe calatorii.

Asa ca in general in weekend-uri calatoresc, in timpul saptamanii stau cate noua ore la birou, iar in rest, treburile uzuale. Plus ca aloc mai mult timp socializarii, neavand deloc prieteni aici, a trebuit sa-mi fac.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o de cand ai inceput proiectul si cum ai reusit sa o depasesti?

Indonezia_Calatoreste cu Ira_eSky

Asa cum spuneam mai sus, mutarea in Belgia s-a simtit asupra blogului, dar nu ma dau batuta; Calatoreste cu Ira este proiectul meu de suflet si simt ca am capatat mult mai multa experienta pe care mi-as dori sa o impartasesc cu cititorii mei. Am reusit sa o depasesc o lunga perioada de pauza de indata ce am inceput o noua rubrica, cea despre viata in Belgia.

Pentru ca, pe langa sfaturi practice, am scris si despre impactul pe care l-a avut asupra mea „viata printre straini” (o expresie care a capatat parca o conotatie negativa in Romania, de parca „strainatatea” ar fi locul acela urat si negru in care mergem doar pentru a face bani. Eu o consider experienta care mi-a schimbat viata in bine).

Spune-ne mai multe despre turismul responsabil, mai ales ca te-ai intors din Noua Zeelanda cu impresii la cald despre acest subiect. Ce sfaturi de calatorie ai in acest sens, cum ai incuraja publicul sa practice un astfel de turism?

Oh, iubesc acest subiect! Am calatorit prin Asia de Sud-Est si m-au intristat unele aspecte, precum atractiile cu animale, poluarea provocata de turismul in masa si dorinta de a face cat mai multi bani, fara grija pentru natura. Nu-i condamn, stiu ca toate astea se intampla din nevoia de bani, insa mi se pare trist pentru mediul inconjurator.

Noua Zeelanda_Calatoreste cu Ira_eSky

Apoi am ajuns in Noua Zeelanda. Si parca am descoperit acolo un alt Univers. Din punct de vedere natural, tara asta este o minune: munti, dealuri verzi, rauri, cascade, lacuri, fiorduri – toate printre cele mai frumoase pe care le-am vazut. Si oameni carora le pasa de ele. In primul rand, inca de la intrarea in tara, trebuie sa declari daca ai in bagaj mancare, de orice fel, in ce tari ai calatorit in ultima luna sau daca ai la tine echipament pentru drumetii pe care sa-l fi folosit in alte locuri. Pentru ca orice e nou poate impacta flora sau fauna specifice zonei.

Mai apoi, observi peste tot o dorinta a oamenilor, deopotriva turisti si localnici, de a folosi cat mai putin plastic: nimeni nu cumpara mai mult de o sticla de apa, care va fi refolosita apoi de zeci de ori. Pungile si ele sunt toate uzate. Deseurile se colecteaza selectiv. Cafenelele ofera reducere daca vii cu cana proprie pentru „coffee to go”. La intrarea pe unele trasee montane sunt puse solutii cu dezinfectant pentru talpi.

Noua Zeelanda_Calatoreste cu Ira_eSky_Exact acestea ar fi si sfaturile mele pentru un turism responsabil. De exemplu, am observat ca la noi in aeroport toata lumea cumpara apa de la automat, 10 lei sticla de jumatate. Eu am mereu o sticla de apa goala, se poate trece fara probleme cu ea la controlul de securitate. In plus, se gasesc o multime de modele de sticle care mai de care mai frumoase, iar majoritatea aeroporturilor din lume au cismele speciale pentru baut apa si umplerea sticlelor.

Turismul cu animale care mai de care mai salbatice capata din ce in ce mai mult succes, iar asta mi se pare un subiect despre care ar trebui sa vorbim mai mult. Se poate face si in mod responsabil, insa de cele mai multe ori nu e cazul, iar animalele sunt chinuite pentru placerea noastra (de exemplu, plimbarea pe elefanti sau vizitarea tigrilor – sedati – din Thailanda). Asadar, m-as documenta mai mult inainte sa fac orice actiune care implica animale, sa stiu daca e sau nu daunator pentru ele.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ai trait-o in calatoriile tale?

Calatoreste cu Ira_eSky_5Cred ca fiecare calatorie vine cu ceva amuzant, un moment de care sa-mi aduc aminte peste ani si ani. N-as putea alege o singura intamplare haioasa, dar mi-a placut sa petrec cateva ore printre maimute, in Monkey Forest din Bali, si sa ma feresc sa nu-mi fure telefonul, un cercel sau sticla de apa din geanta; m-am amuzat pe seama unui sofer din Jakarta care nu pricepea o boaba de engleza si, atunci cand l-am rugat sa incetineasca, el a marit viteza; imi voi aminti mereu cu drag de balciul la care am nimerit din intamplare intre indonezieni si cum se amuzau pe seama noastra atunci cand am pus prea mult sos picant in supa; sariturile de la inaltime in piscina naturala Gyola, din Thassos; prima zi din insula de sud a Noii Zeelande, cand, iesita la o simpla plimbare pe plaja, am dat nas-in-nas cu o foca, ce dormea linistita pe poteca.

Care este destinatia de vacanta in care, daca ai avea posibilitatea, ai merge luna de luna?

Paris_Calatoreste cu Ira_eSkyO intrebare aparent usoara, dar nu e. Sunt atat de multe locuri pe care le-am iubit, locuri in care mi-am lasat bucati de suflet, locuri in care mi-as dori sa ma intorc iar si iar. Totusi, am eu o dragoste mare, inca de acum 10 ani cand ne-am intalnit prima data…Parisul!

Dar totusi, stiti care-i locul de care nu pot sta departe mai mult de o luna? Bucurestiul! E doza mea de realitate si familie si iubire de care sunt oarecum dependenta acum.

Ce trucuri de calatorie aplici in organizarea bagajului pentru un city break sau pentru o calatorie extinsa?

Imi place intrebarea asta. Pentru ca, odata cu excursia de trei saptamani in Noua Zeelanda in care am avut doar un rucsac de 10-12 kg, am realizat ca in sfarsit am invatat sa-mi organizez bagajul. Am schimbat cazarea in fiecare seara, timp de 21 de zile si n-am avut deloc acel sentiment de „m-am saturat sa-mi fac bagajul!”. Am luat cu mine strictul necesar, pentru ca masini de spalat sunt peste tot. Am luat doar haine care se potrivesc unele cu altele, nu am pus nici macar o bluza care sa nu se asorteze cu cel putin doua perechi de pantaloni. Si invers. In plus, incaltamintea super comoda e poate cel mai important aspect in organizarea unui bagaj.

In city break-uri imi permit sa ma rasfat. De exemplu, pentru cele trei zile petrecute in Andorra si Spania in iunie, am pus in bagaj o rochie si o pereche de sandale, special pentru poze. Pentru ca aveam loc, pentru ca stiam ca nu le voi cara prea mult dupa mine. Insa totul depinde de locatie, de spatiul din bagaj, de vreme!

Ce ponturi ai avea pentru cei care vor sa calatoreasca singuri? Mai ales pentru fete.

Calatoreste cu Ira_eSky_2Sa nu le fie teama sa faca acest pas. Sa inceapa cu calatorii scurte, prin orase europene, pentru a se obisnui cu sentimentul de a fi „pe cont propriu”, no matter what. Si pentru a-i obisnui si pe cei dragi, care de cele mai multe ori sunt mai stresati decat noi si ne transmit aceasta stare. Mai apoi, as spune ca un lucru important este sa se documenteze binisor, sa stie cate ceva despre oras/loc si obiceiurile oamenilor. Ofera un sentiment de siguranta si nu vei fi luat prin surprindere.

In rest, sunt sfaturi pe care le-as oferi tuturor, fie ca e vorba de calatori singuri sau nu: sa evite plimbarile nocturne prin zone nepopulate, sa aiba grija la consumul de alcool si, in general, sa nu se puna in situatii dificile si sa nu aiba incredere in toti oamenii intalniti pe drum.

Cum decurge acum o zi din viata ta? Cum este viata de expat in Belgia?

Belgia_Calatoreste cu Ira_eSky_1O zi din viata mea…e destul de simpla. Ma trezesc (mereu parca prea tarziu), ma pregatesc rapid pentru job si fug sa prind tramvaiul. La birou stau 9 ore, intr-o cladire veche, frumos renovata in interior, de pe Rue Royale, chiar in centrul Bruxelles-ului.  Ceea ce face ca dupa orele de munca, din nevoia de aer, de miscare si de a simti putin pulsul orasului, sa dau deseori cate o fuga prin Grand Place sau la Poelaert. Uneori raman la o bere in centru, alteori o iau la pas spre casa, spre cartierul meu de suflet, Ixelles. Daca nu am nimic planuit, merg pe jos pana acasa, cam o ora. Daca am ceva planificat, iau tramvaiul sau bicicleta, in functie de anotimp. Uneori merg la sala, alteori la cate un eveniment, in functie de zi sau de nivelul de energie.

Despre viata in Belgia am scris pe larg aici. Imi place, este mai linistita si mai fara griji decat in Bucuresti, as spune. Dar asta dupa o vreme, caci inceputul e intotdeauna mai dificil si plin de surprize.

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul tau din 2019?

Calatoreste cu Ira_eSky_1Wishlist-ul e mare, idei am multe, dar nimic concret pana acum. Si eu sunt curioasa sa vad pe unde voi ajunge in 2019!

Ce planuri ai pentru acest proiect de blogging pe viitor?

Imi doresc tare mult sa scriu mai des si mai constant. Mi-ar placea sa ofer mai multe sfaturi practice si concrete care sa le vina in ajutor celorlalti calatori.

Daca ar fi sa dai un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger, care ar fi acela?

Bali_Calatoreste cu Ira_eSky

In primul rand, sa o faca din pasiune si sa fie constienti ca travel blogging-ul presupune destul de mult timp petrecut in spatele ecranului, editand poze si redactand articole. Sa se bucure de calatorii si sa-si doreasca sa transmita din aceasta bucurie cititorilor lor.

Tu ce planuri de calatorie ai pentru 2019?

Te poti inspira din lista de calatorii a Irei si ramai la curent cu sfaturile de calatorie extrem de utile pe care le impartaseste pe blogul ei, pagina de Facebook sau Instagram

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

3 idei pentru Ziua Indragostitilor + orasul cu numele predestinat

$
0
0

Dragobete sau Ziua Sfantului Valentin – daca inca nu ti-ai rezervat escapada romantica din luna februarie sau esti in pana de idei, noi ti-am pregatit o lista cu trei orase pentru tine si jumatatea ta:

1. Bologna, Italia

Bologna_eSkyGalerii exterioare cu coloane si tavane in forma de arcada care servesc drept adapost si loc de plimbare in jurul unor cladiri, piete sau alte edificii de patrimoniu – asta te asteapta in Bologna! Ce inseamna mai exact asta? Ca te poti plimba agale prin acest oras italienesc chiar si atunci cand ploaia pare ca vrea sa iti strice planurile. Bineinteles, o pizza impartita in doi sau pastele bolognese sunt musai de incercat in acest city break de Ziua Indragostitilor!

Profita de ocazie si rezerva acum: ai zboruri incepand de la doar 37 euro/pers/dus-intors si cazare de la 21 euro/pers/noapte in perioada 14-18 februarie.

Vreau oferte zbor Bologna     Vreau cazare in Bologna

2. Madrid, Spania

Madrid_eSkyVrei sa asculti una dintre cele mai frumoase limbi latine cu accentul tipic spaniol? Mergi in Madrid si exerseaza acel „¡Te quiero mucho, mi amor!” perfect pe care sa il soptesti jumatatii tale! Explorati impreuna Palatul de Cristal din Parcul Retiro, mancati jamón iberic din piata Mercado de San Miguel si lasati-va impresionati de un tur al Palatului Regal. Bonus: in mai putin de o ora, cu trenul sau cu autobuzul, puteti ajunge in Toledo, un mic muzeu in aer liber.

In weekendul 22-24 februarie, ai zboruri directe incepand de la 117 euro/pers/dus-intors, iar preturile la cazare pornesc de la 20 euro/pers/noapte. Cum suna acest city break de Dragobete?

Vreau oferte zbor Madrid     Vreau cazare in Madrid

3. Palermo, Sicilia

Palermo_eSkyAcum ne indreptam tot in zona Italiei, in varful Cizmei, si te ducem in Palermo, capitala insulei Sicilia. Aici ai parte de o incursiune in timp, unde vei putea vedea mozaicuri bizantine, domuri maure, ornamente baroce si ruine datand de pe vremea legendarei Cartagina. Tot ca un fapt istoric, aici este locul unde Nicolae Balcescu si-a petrecut ultimii ani din viata. Datorita pozitiei strategice, orasul a cunoscut de-a lungul timpului dominatia mai multor popoare: de la fenicieni, bizantini, mauri si germani, pana la francezi, spanioli si austrieci. De aceea, cu siguranta vei observa acest mix eclectic in intreaga viata a orasului: de la arhitectura si gastronomie pana la cultura si obiceiuri.

Ti-am gasit zbor cu preturi incepand de la 46 euro/pers/dus-intors si cazare de la doar 14 euro/pers/noapte in perioada 23-36 februarie.

Vreau oferte zbor Palermo     Vreau cazare in Palermo

4. Ljubljana, Slovenia

Ljubljana_eSky

Capitala Sloveniei are un nume predestinat: potrivit lingvistilor, numele orasului deriva din cuvantul „ljubljena” care inseamna persoana iubita. Acest mic oras este cu siguranta unul unde dragostea pluteste in aer! Pe de-o parte are un aer istoric, datorita edificiilor si a castelului de pe dealul din apropiere, dar pe de alta parte are o energie tinereasca, specifica unui oras studentesc. Simbolul orasului este dragonul, iar cafenelele intime si restaurantele cu mancare extraordinara se gasesc din plin in micuta capitala. 

Din pacate, Adria Airways nu mai opereaza zborurile directe Bucuresti – Ljubljana, dar poti profita de ocazie si mergi intr-un city break prelungit: se ajunge foarte usor cu masina sau autocarul din Zagreb (Croatia) sau din Viena (Austria).

Bonus: Slovenia este o tara atat de mica, dar atat de frumoasa, incat in doar o ora s-un pic ajungi cu autobuzul din Ljubljana in Bled – unul dintre cele mai pitoresti locuri din Europa.

Vreau cazare in Ljubljana

Tu unde planuiesti escapada romantica?

Daca te-am inspirat in alegerea unei destinatii pentru Valentine’s Day sau Dragobete, colegii de la rezervari te vor ajuta cu tot suportul de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa calatorie! Poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau telefonic la 0373 769 740.

Pentru o calatorie de iubit!

GHID DE CALATORIE: 5 ZILE IN MADRID, ORASUL CARE RESPIRA FOTBAL SI IMPARTE VOIE BUNA

$
0
0

Dupa Orasul Etern, Roma, Adrian Dumitru de la IMAGE PR ne povesteste despre Madrid, orasul pe care l-a descoperit de curand. Recunoaste ca aceasta destinatie nu era prea curand pe lista sa de calatorii, dar cum cele mai bune planuri te pot lua prin surprindere oricand, Adi a revenit cu un ghid de calatorie exhaustiv despre capitala spaniola:

Despre Madrid nu stiam foarte multe. Nu stiu de ce, dar nu a fost niciodata o prioritate cand trasam lista destinatiilor pentru vacantele urmatoare. Pe hartie, orase precum Valencia, Barcelona sau Malaga pareau mai boeme, mai pline de istorie, mai pe stilul meu.

Ei bine, un meci Real Madrid – Valencia m-a facut sa-mi doresc sa merg sa vizitez Madridul. Sunt microbist, fan al Real Madrid cam de cand ma stiu, simpatizant al Valenciei lui Adrian Ilie si om cu rezolutia de a vedea meciuri pe cele mai faine stadioane din Europa. Initial gandita toata treaba ca o escapada de doua zile de baieti, s-a transformat intr-un city break de 4 zile in cupluri. Cum s-a schimbat treaba la 180 grade? Cateva articole despre Madrid si deja am inceput sa dau telefoane: „Ia-ti concediu peste doua saptamani. Mergem la Madrid”!

Cum am caracterizat Madridul la plecare? Fotbal, mancare buna si cladiri faine. Cum il caracterizez dupa ce l-am vizitat? Cultura, relaxare, oras vibrant, mancare, mancare, mancare si fotbal. Si as mai fi avut nevoie de 4-5 zile sa spun ca am descoperit putin din el.

Zbor

Aeroportul din Madrid – Adolfo Suárez Madrid, Barajas – este printre cele mai mari aeroporturi din Europa si, din punctul meu de vedere, si foarte bine organizat. Sunt ceva zboruri directe: si low cost (Ryanair, Wizzair), dar si companii de linie (AirEurope, KLM sau Tarom). Daca te gandesti din timp sa pleci, le prinzi si la costuri foarte bune: de la 100 euro dus-intors pentru low cost, pana pe la 250 euro dus-intors pentru companiile de linie. Cam pentru toate gusturile. Eu am zburat cu Ryanair. Dupa 4 ore am fost pe aeroport.

In mai putin de 30 de minute, cautam deja Uber la iesirea din Terminalul 3. Fiind patru persoane, a fost mai avantajos sa luam direct un Uber catre hotel. Mai aveam varianta de bus, care costa 5 euro de persoana si are opriri la cele mai importante statii de metrou din Madrid. Detalii gasiti aici. Tot o varianta OK era si metroul, care in numai 12 minute te duce in centru, iar costul pentru un bilet este tot de 5 euro (anul acesta implinesc si 100 de ani de la punerea in functiune a primului tren). Daca doriti sa economisiti niste bani, puteti sa va achizitionati de la metrou direct Travel Pass-ul. Cu numai 25,4 euro puteti cumpara un Travel Pass valabil 5 zile, pentru metrou, bus, tramvai sau troleu. Detalii gasiti aici. 

Hotel

Sunt fan al mersului pe jos, cu o medie de 30 km pe zi parcursi – cel putin in concediu – si de aceea am ales un hotel in centru, sa am libertate de miscare. Cam tot ce aveam in plan sa vizitez se afla pe o raza de 10 km in jurul hotelului. Mai mult decat acceptabil.

Am optat pentru serviciul Zbor+Hotel si toate treaba a insemnat spre -30% la hotel in comparatie cu situatia in care mi-as fi rezervat direct de la hotel sau de pe alte website-uri de rezervari unitati de cazare. Mai multi bani pentru paella cu fructe de mare😊

Ce este de facut in Madrid

Cu 5.5 milioane de turisti straini, Madridul este al unsprezecelea cel mai vizitat oras european (merita mai sus, as spune). Este un oras la inaltime – la propriu si la figurat: este capitala europeana situata la cea mai mare altitudine, 667 metri.

Poate a fost primul city break cand nu mi-am facut foarte bine temele. Am zis sa ma surprinda toata experienta, sa descopar totul pas cu pas, sa intru in locurile care mi se par faine (totusi, am trisat si mi-am setat 4-5 locuri de vizitat) si sa fie totul mai pe relaxare. Am picat intr-o capcana, caci aveam impresia ca toate cladirile erau puncte turistice. Totul era incredibil din punct de vedere arhitectural: cladiri vechi, cu istorie, foarte bine intretinute, de parca ai spune ca au fost construite cu o zi inainte, nu acum 200-300 de ani.

5 zile cred ca sunt de ajuns pentru un city break. Daca vrei sa imbini si cu niste shopping, dar si cu iesiri pe langa Madrid (povestesc mai tarziu), mai adauga 2-3 zile si vei pleca indragostit.

Cu ce ar trebui sa incepi daca mergi in Madrid?

Ajungand in Madrid pe seara, am dedicat timpul pentru un „traseu de recunoastere”. De pe Calle Gran Via (langa statia de metrou cu acelasi nume) am strabatut stradutele apropiate si am prins un pic din aerul vibrant: foarte multi oameni pe strada, pub-uri pline cu tineri, voie buna cat cuprinde.

In numai 10 minute, am ajuns la Plaza Mayor. Odinioara inima Madridului medieval, piata a fost construita in secolul XVI, pe durata domniei habsburgice a lui Filip al III-lea. Piata este inconjurata de o cladire rectangulara, iar accesul se face prin unul dintre cele 10 arcade. In centrul pietei este statuia lui Filip al III-lea. Daca simti cateodata ca esti urmarit, sa stii ca spre piata dau 237 de balcoane ale cladirii. Cel mai probabil, cineva se uita la tine. Accesul in piata este gratuit. Aici au loc destul de multe evenimente pe parcursul anului, iar in perioada sarbatorilor de iarna este deschis cel mai important targ de Craciun al Madridului. Tot in acest loc vei gasi o sumedenie de restaurante, majoritatea cu specific iberic. Te atentionez ca va fi destul de dificil sa rezisti tentatiei te a te opri macar la o portie de churos cu ciocolata (un fel de gogoasa lunguiata, pe care o mananci avand alaturi o cana cu ciocolata topita, undeva la mijloc intre o ciocolata calda si o crema de ciocolata).

De la Plaza Mayor, la cateva sute de metri, vei ajunge la Mercado San Miguel. Este locul unde – gurmand fiind – as fi stat o zi intreaga, pentru a incerca din toate specialitatile culinare si vinurile iberice. Nu este o piata ca toate celelalte, ci mai degraba un gourmet tapas market. Cu siguranta iti poti face cumparaturile (pe zi, caci seara nu prea vei avea loc), vei numara bine zerourile la costul sofranului sau al altor mirodenii exotice, dar mai ales vei putea sa stai la un pahar de vin si sa incerci tapas-urile proaspete cu jamon, masline, fructe de mare si multe altele. Ca sa fac o paralela, este un fel de streed food festival la superlativ, intr-o cladire art nouveau superba, plina de tineri prietenosi si miresme ce te vor vraji.

Ziua unu am zis sa o incep cu – poate – cea mai reprezentativa cladire a Madridului, Palacio Real, resedinta oficiala a Regelui Spaniei. Este cel mai mare palat regal din Europa, avand nu mai putin de 3418 camere si o suprafata (utila 😊) de 135.000 metri patrati (cam cat 1350 de apartemente de trei camere plus 1250 apartamente de 2 camere 😊). Mi-am propus ca la prima ora sa fiu la Palat, dar in Madrid planul de acasa nu se potriveste cu realitatea din teren. Dupa un mic-dejun copios (musai sa incerci ouale cu jamon si din nou, churros, iar langa un capuccino si un fresh de portocale), am pornit pe jos spre Palat, cam 15 – 20 de minute de mers. Ca s-au transformat in vreo 4 ore, este alta poveste. Am zis sa aleg o ruta ocolitoare, sa mai vad cateva lucruri in drum. Primul popas a fost la Puerta del Sol, o alta piata despre care imi spusese receptionera sa merg musai. Nu stiam de ce, dar m-am lamurit cand am vazut celebra statuie El Oso y el Madroño, emblema Madridului (cam cum sunt literele din HOLLYWOOD). Un urs si un strawberry tree (si nu, capsunele nu cresc in pomi, dupa cum i-am spus unui spaniol care imi explica ce semnifica statuia; de fapt, strawberry tree este un arbust specific zonei, un fel de mur, dar care face niste mure ce seamana cu niste capsune – destul de clar 😊). Interesant este faptul ca acest loc emblematic pentru turisti a fost inaugurat in 1967.

Plecand de la Puerta del Sol, am hotarat sa ma pierd pe stradutele boeme din centru. Mi-a atras atentia o cladire care nu prea se incadra in peisaj: Monasterio de las Descalzas Reales. In traducere aproximativa, Manastirea Descultilor Regali. Intrand, am aflat ca era fosta resedinta regala a lui Carol al V-lea, unul dintre cei mai emblematici regi ai Spaniei, care, in cei 58 de ani de viata a fost Imparatul Romanilor, Regele Italiei, Regele Spaniei, Conducator al Tarilor de Jos si Arhiduce al Austriei. Tot de numele sau se leaga si cele mai importante cuceriri spanione in America de Sud. Intrarea in manastire este gratuita.

Hotarat sa ajung in aceeasi zi la Palacio Real, am mai facut un popas scurt la Teatro Real, situat chiar vis-a-vis de palat si la Plaza Oriente.

Odata ajuns la Palat, cum ma asteptam, coada de la intrare era destul de mare. Insa, am descoperit ca prin achizitia unui bilet online nu mai esti nevoit sa astepti la aceeasi coada, asa ca in nici cinci minute deja eram la controlul de securitate. Biletul costa numai 8 euro, daca este achizitionat online, in timp ce daca il achizitionezi de la casa de bilete (si mai astepti si cateva ore), costul se ridica la 10 euro. Este o cladire impozanta, plina de istorie si cu un farmec aparte. A fost o incursiune in cultura iberica, spre rusinea mea, destul de necunoscuta de mine. Vei putea admira si operele de arta ale unor artisti iberici precum Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio sau Goya, dar si colectii de arme regale datand din secolul al XIII-lea, dar si singurul cvintet de coarde Stradivarius complet din lume si declaratia de numire a lui Felive al VI-lea in pozitia de rege al Spaniei.

Dupa iesirea din palat, aveam o datorie catre cladirea de vis-a-vis. O catedrala in stil neo-gotic, care mai tarziu am aflat ca este cea mai importanta catedrala a spaniolilor. Ai spune ca este foarte veche, dar aceasta a fost sfintita abia in 1993, de catre Papa Ioan Paul al II-lea. Mai interesant este faptul ca dupa mutarea capitalei Spaniei la Madrid (in 1561, de la Toledo), centrul catolicismului spaniol a ramas in Toledo, intrucat Madridul nu avea nicio catedrala. Discutiile despre constructia Catedralei de la Almudena au inceput in secolul XVI, dar constructia a fost demarata abia in 1879. Interiorul este unul impresionant, stilul neo-gotic fiind imbinat natural cu motive spaniole, iar modernul cu clasicul (poti sa donezi chiar contactless).

Seara nu se putea termina mai perfect: din fata catedralei am luat o trotineta electrica si am plecat spre Malasana, cartierul lor hipsteresc, unde am asistat la un show de Flamenco (teatru imbinat cu muzica, dans, vin bun si multe aplauze) la Teatro Flamenco Madrid. Musai de bifat asa ceva.

Ziua doi am rezervat-o artei. Mai precis, Triunghiului de aur, format din PradoReina Sofia si Thyssen-Bornemisza. Cam tot ce vrei sa vezi in materie de arta, vei vedea aici. Nu vei fi singur. Anual, peste 8 milioane de oameni trec pragul acestor muzee.

Reina Sofia inseamna in primul rand Picasso si Dali. Daca esti pasionat de arta contemporana, tot aici ar trebui sa ajungi. Biletele costa 8 euro, daca sunt achizitionate online si 10 euro daca sunt achizitionate de la casa de bilete. Evident ca online vei scapa de cozi (care, totusi, nu sunt chiar atat de mari).

Daca iti place mai mult arta clasica, dar iti plac si operele care te fac sa-ti pui intrebarea clasica din scoala romaneasa „Ce a vrut sa spuna autorul”, cu Prado nu o sa gresesti. De la Velazquez la Goya, pana Rubens, Bosch, der Weyden sau Rembrant, toate te vor tine in priza pentru cateva ore. Biletele sunt 15 euro si le poti cumpara linistit online.

Thyssen-Bornemisza parca le combina pe ambele. Te vei „lovi” si de clasici italieni (Duccio, Ucello, Daddi), de renascentisti, adepti ai barocului si rococoului (Messina, Bartolomeo, Romano, Belini), impresionisti si post-impresionisti (Van Gogh, Monet, Renoir, Degas, Toulouse-Lautrec, Cezane) si de cubisti (Picasso, Braque, Gris), dar si expresionisti (Nolde, Macke, Beckmann sau Grosz). Biletele sunt 12 euro si este mult mai ok sa le achizitionezi online. Daca mergi lunea, intre 12-16, intrarea este gratuita.

In mod normal, Triunghiul de aur merita doua zile, dar poti sa le faci si intr-o singura zi. Dar fii sigur ca vei iesi putin „sifonat”.

Ziua trei a stat sub semnul fotbalului. Deja de dimineata numaram orele pana la inceperea meciului. Am zis ca este cazul si de putina relaxare. Prima parte a zilei am dedicat-o cumparaturilor – pe Calle Gran Via vei gasi orice magazin iti doresti, iar preturile mi s-au parut mult mai ok decat in Romania.

A doua parte a zilei a fost despre relaxare in natura: Parcul Retiro sau Parque del Buen Retiro in spaniola, sau in traducere aproximativa Parcul Retragerii Placute. Am inchiriat din nou o trotineta electrica si am dat ture pentru cateva ore, pe niste alei mai late decat autostrazile noastre. Este un fel de muzeu in aer liber, plin de statui, gradini, palate.

Apropiindu-se ora meciului, am plecat spre Santiago Bernabeu. Parca orasul se oprise putin in loc. Pe masura ce ne apropiam de stadion, totul era prea linistit. Odata ajuns in preajma stadionului (cu o mica intarziere), am constat ca relaxarea este cuvant de baza. Fanii Realului si ai Valenciei (de altfel echipe rivale) mergeau in coloana pe strada, vorbeau, unii ciocneau beri (impropriu spus, caci erau pahare de plastic). Am fost la meciuri de fotbal si in Paris, Istanbul, Viena, dar parca aici era un festival al prieteniei.

Senzatia de pe stadion este aparte, destul de greu de explicat in cuvinte (microbist fiind), asa ca va sfatuiesc sa incercati macar o data. Bilete se pot gasi aici, locul unde socios – membri cotizanti ai clubului le mai pun din cand in cand la vanzare.

Ziua patru a insemnat o incursiune in trei culturi: crestina, iudeica si maura. Totul a inceput cu vizitarea garii Atocha din Madrid (da, o gara pe care o poti considera obiectiv turistic). Gara are o padure tropicala in interior. De aici, am luat bilete spre Toledo (exista automate peste tot prin gara, unde se poate plati si cash si cu cardul, iar costul biletului dus-intors este de 21 de euro). In numai 40 de minute eram in fosta capitala a Spaniei, o bijuterie arhitecturala. Strabatut de cel mai mare fluviu din Peninsula Iberica, Toledo este plin de obiective turistice captivante. Nu mi-au scapat Catedrala din Toledo, al doilea cel mai valoros templu dupa Basilica Sf. Petru din Roma, locul unde vei putea admira si cel mai mare clopot din Spania sau manastirea San Juan de los Reyes, locul unde s-au filmat numeroase productii de la Hollywood. Sa fii pregatit de mers mult pe jos, de urcat si coborat si, daca prinzi vreme buna, musai sa incerci tiroliana care strabate raul Tajo. Este cea mai lunga tiroliana urbana.

Ziua cinci a fost tot pe baza de cumparaturi si plimbari pe stradute, mai ales ca dupa-amiaza trebuia sa ma intorc la aeroport. Era in plan si Mercado de Maravillas, cea mai mare piata urbana din Europa, dar tot acolo va fi la urmatoarea vizita.

Unde si ce mananci in Madrid?

Mie mi s-a parut ca spaniolii nu fac altceva decat sa manance. Fara sa exagerez, am vazut cel putin 1000 de restaurante pe unde am trecut (am aflat la intoarcere ca sunt vreo 8000). In schimb, este foarte greu sa gasesti restaurante libere la orele mesei.

Nu ar trebui sa ratezi paella cu fructe de mare, jamonul in orice forma (il gasesti si la cornete de hartie 😊), tapas, churos.

Ca pont, majoritatea restaurantelor au meniuri standard cam la toate mesele si cam toate se bazeaza pe mancare traditionala. Daca-ti place sa experimentezi, eu zic ca este cea mai buna varianta: afli ce ai mancat abia dupa ce ai terminat masa. Daca esti simpatic cu chelnerii, vei primi si bauturi gratis – eu pare ca am fost destul de simpatic cu ei 😊. Musai de incercat si Sangria. Musai.

Cum ar spune si sloganul lor turistic: Go Madrid!  

Tu cand planuiesti o escapada spaniola?

Daca ai fost inspirat de acest ghid de calatorie si vrei sa experimentezi siesta la ea acasa, atunci incepe planificarea! Pentru sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.

¡Hasta luego!

 


5 locuri de vazut in Napoli + Unde sa mananci cea mai buna pizza

$
0
0

Stiai ca astazi, 9 februarie, este Ziua Nationala a delicioasei Pizza? Nu te intrebam daca esti fan – stim deja raspunsul. Vegetariana, cu carne, cu Nutella sau cu ananas (anarhie!) – pizza e mai mult decat un fel de mancare. Ne duce cu gandul la momente dragi impartasite cu prietenii, la seri de binging pe Netflix, la brainstorminguri tarzii cu colegii la birou, la zile de nastere si evident, la city break-uri in Italia. Cum nu putem sa facem cinste cu o pizza chair acum, iti servim in schimb povestea ei, care incepe in Napoli, dar si niste ponturi de vizitat orasul, in cazul in care te hotararsti sa incerci o pizza de la mama ei.  Apropo, stiai ca 43% dintre americani mananca pizza cel puțin o data pe saptamana (conform raportului Pizza Consumer Trend din 2018) – la noi care crezi ca este procentul? 🙂

Ce ni se pare interesant este ca acest fel de mancare neobisnuit isi are originea in Grecia antica. Vechii greci au mancat acest aluat subtire cu ulei si ierburi uscate. Cu toate acestea, pizza a devenit populara in Italia. In secolul al XIX-lea, regina Margaret Sabaudzka a vizitat Napoli, iar brutarul Raffaele Esposito a pregatit o pizza cu aditivi in culorile steagului italian – tomate, busuioc si mozzarella.

Acesta este motivul pentru care cel mai popular tip de pizza se numeste margherita – din numele reginei Margaret.

Daca te hotarasti sa vizitezi Napoli, trebuie sa stii ca este un oras extraordinar care iti va trezi emotii extreme – fie il vei iubi neconditionat, fie il vei detesta visceral. La fel ca si cu iatlienii, nu exista cale de mijloc.

Ce iti recomandam sa vizitezi? Pe langa strazile aglomerate si cladirile distruse, poti descoperi vechea magie a orasului. Partea istorica a acestuia a fost inscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, poti vizita Palatul Bourbon din Piazza Del Plebiscito, precum si bazilica regala.

Poti gasi alte atractii in centrul orasului – Underground Napoli (Napoli Sotterranea). Acest complex, situat sub strada, ascunde rezervoarele antice de apa care au servit drept refugiu în timpul razboiului. Alte locuri care merita explorate sunt si sapăturile antice cu zona comerciala.

Cand vizitezi Napoli, nu ai cum sa ratezi nici Vezuviul, care se ridica deasupra intregului oras. Poti ajunge in varf, mergand pe un drum foarte inclinat – calatoria durează aproximativ 50 de minute. Pont de calator: Intrarea în parc si urcarea pana in varf costa 10 euro.

Fiind pe varful muntelui, ii poti simti puterea, mai ales cand te uiti in crater. Această calatorie este, de asemenea, perfecta pentru iubitorii vederilor frumoase – de sus, panorama este minunata. Si daca tot vorbim de locuri de neratat, nici Pompeii nu ar trebui sa lipseasca din traseul city break-ului tau.

Ar trebui sa planifici aproximativ trei sau chiar patru ore, pentru ca exista multe lucruri de vazut în Pompei. Pana in prezent, cladirile si infrastructura din Imperiul Roman au supravietuit, astfel incat aceasta experienta este o adevarata calatorie în timp.

Dupa o zi de mers pe jos in jurul orasului Napoli, dar si in imprejurimi, iti recomandam sa te recompensezi cu o masa locala. Pizza traditionala napoletana, conform regulamentului Comisiei Europene, este un produs copt intr-un cuptor, cu un diametru nu mai mare de 35 cm, cu muchii mari si o parte centrala acoperita cu umplutura.

Pentru a pregati o astfel de pizza este nevoie de: faina de grau, drojdie de bere, apa potabila naturala, rosii decojite sau rosii cherry (pomodorini), sare de mare sau sare de masa, ulei de masline extra virgin. Noi iti recomandam sa incerci acest fel de mancare la pizzeria Sorbillo, renumita pentru produsele proaspete si de inalta calitate din regiunea Campania, precum si servicii prietenoase si o atmosfera unica.

Acest loc este atat de popular incat vei vedea cozi lungi la intrare – trebuie sa astepti aproximativ o ora! Cu toate acestea, intr-adevar merita. Vei plati aproximativ 4 EUR pentru o pizza traditionala napoletana.

Daca ti-am facut deja pofta – de pizza si de calatorit – arunca un ochi peste ofertele de zbor si cazare. Iar daca ai nevoie de ajutor in planificarea calatoriei, colegii de la rezervari sunt aici pentru orice intrebari ai – ii gasesti la numarul 0373 769 740 sau pe pagina noastra de Facebook.

Vreau oferte zbor Napoli     Vreau cazare in Napoli

Spor la planificare!

Top 5 orase din Romania de vazut in 2019

$
0
0

La inceput de an, este normal sa iti faci liste peste liste; sa iti setezi teluri marete si sa te gandesti la pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a avea un 2019 exact asa cum iti doresti! Ei bine, nici calatoriile nu scapa de aceste liste de inceput de an; anul acesta te sfatuim sa vizitezi cat poti si din Romania, unele orase te pot surprinde mai mult decat placut. Iata cele 5 orase pe care te sfatuim sa le vezi cat mai curand:

  1. Oradea

De cativa ani, Oradea a inceput o transformarea spectaculoasa si acum isi merita pe deplin titulatura de Orasul Art Nouveau din Romania, incadrat intr-o lista europeana alaturi de orase precum Viena sau Budapesta. Anul trecut a fost si prima editie TIFF Oradea, iar cetatea din oras este vara plina de activitati si festivaluri urbane. Baile Felix sunt la o aruncatura de bat, asa ca te sfatuim sa ajungi cat de curand acolo.

2. Timisoara

Viitoarea Capitala Culturala Europeana din 2021, orasul banatean este si el in proces de restaurare pentru a primi cum se cuvine turistii. Dar nu te teme: centrul vechi este tocmai bun de facut acea poza reprezentativa cu Piata Unirii sau Piata Victoriei, locuri cu insemnatate istorica pentru romani. Pentru o privire in trecut, mergi in cartierul Fabric si pentru un bar cool, cu un Muzeu al Comunismului la parter, mergi la Scart Loc Lejer.

3. Deva + Hunedoara

Aici am trisat un pic pentru ca am trecut doua orase, dar sincer, Hunedoara este un orasel micut si simpatic, dar in afara de Castelul Corvinilor, nu stim daca merita mai mult de o zi-doua. Mai degraba te cazezi in Deva, capitala judetului, vizitezi si cetatea cu acelasi nume si te bucuri de o superba panorama, apoi tragi o fuga si in mai putin de 15-20 min ai ajuns la Castelul Corvinilor, un castel extraordinar de impunator pe dinafara, dar nu foarte impresionant pe dinauntru.

4. Iasi

Orasul de pe 7 coline al Romaniei este un loc incarcat de istorie si tineresc in acelasi timp. Pe langa vizita la Palatul Culturii, muzee sau parcul Copou cu teiul lui Eminescu, incearca sa ajungi si la Biblioteca Universitatii Gheorghe Asachi – este trecuta in topul celor mai frumoase biblioteci din lume!

5. Constanta

Poate suntem subiective pentru ca suntem indragostiti de mare, dar Constanta incearca, incet-incet, sa mai revitalizeze aspectul orasului. Centrul Vechi este renovat in mare parte, iar acolo te sfatuim sa mergi la Muzeul de Istorie si sa vezi o parte din Tezaurul romanesc…ce ne-a mai ramas, ce-i drept! 

Tu cat ai vazut din Romania?

Stim ca mereu te gandesti ca ai timp sa vezi orasele romanesti dupa ce vezi lumea intreaga, dar noi te sfatuim sa incepi aceasta (re)descoperire a tarii cat mai curand. Cine stie, poate peste cativa ani, vei reveni in aceste orase si le vei vedea cu alti ochi decat atunci cand le-ai vazut prima data. Nu uita: Colegii de la rezervari te vor ajuta cu tot suportul de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa calatorie! Poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau telefonic la 0373 769 740.

Exploreaza cat mai mult!

Pasionatii de calatorii: Vizitam 6 continente cu Bogdan Pantoc

$
0
0

Ce facem atunci cand nu putem fi pe drum tot timpul, dupa cum ne-am dori? Cautam calatori care traiesc si respira pasiunea drumetiilor si ne mai alina dorul de duca. Astazi ti-l prezentam pe Bogdan Pantoc, specialist in online marketing si calator part-time, omul din spatele blogului cu acelasi nume. Afla povestea calatoriilor sale, dupa 250 de orase din 62 de tari de pe 6 continente:

Care a fost prima tara straina vizitata? Cand ti-ai dat seama ca iti place sa calatoresti si ca vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii un simplu turist?

BogdanPantoc.ro_eSky_1Dorinta de a descoperi lumea o am din copilarie. Pe atunci eram pasionat de geografie si imi placea sa memorez tari si capitale. 15 ani mai tarziu aveam sa ies prima data din tara. Doream sa fac ceva diferit de Revelion si Viena mi se parea cea mai potrivita destinatie. Multa vreme acesta a fost orasul meu favorit, chiar daca la prima vizita am inghetat de frig mai ceva ca in Tromso, dincolo de Cercul Arctic.

Rolul de calator part-time l-am luat in serios pe la jumatatea lui 2012; iesisem din tara doar de 3 ori pana atunci si imi propuneam o calatorie la 2 luni. Cu putin timp inainte ma mutasem in Bucuresti, iar calatoriile au fost cele care au grabit decizia. Pe atunci zborurile din Iasi, orasul in care locuiam, spre destinatii din afara tarii erau aproape inexistente, iar un zbor cu avionul spre Bucuresti era cel putin dublu la pret fata de orice zbor spre o destinatie din Europa.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Spune-ne mai multe despre ce te-a determinat sa incepi acest proiect si sa ii dedici timp.

Am pornit primul meu blog in 2006 si i-am alocat o buna parte din timpul liber din facultate. Acolo scriam despre orice si mai bine de 3 ani a fost locul in care faceam cele mai multe teste pentru ceea ce faceam profesional la acea vreme. L-am abandonat si am pornit altul nou doar pe sfera profesionala.

BogdanPantoc.ro_eSky_2

Ma gandeam la un blog de calatorie de ceva vreme, dar nu gaseam timp pentru asta. Sa calatoresti cateva luni pe an si sa scrii despre acele experiente cere mult timp sau o organizare foarte buna. Din acest motiv, abia in 2014 am inceput sa scriu despre calatorii. Planul initial era sa fie parte a unui proiect mai amplu ce implica si o agentie de turism online. Componenta unei agentii nu a mai ajuns si, din acest motiv, pentru o perioada nu i-am mai acordat atentie.

Intretineam in continuare pagina de Facebook, dar pentru blog nu mai aveam timp. In noiembrie 2016 mi-am propus sa-i mai acord o sansa si sa incerc sa-i dau o directie limpede. De data aceasta mult mai organizat si cu o politica editoriala foarte clara.    

Cum te imparti intre job, calatorii si proiect? Spune-ne putin mai multe despre „jobul tau de zi cu zi” si in ce moment a devenit blogul un punct important din viata ta?

Marele meu avantaj este ca nu sunt conditionat de un job cu un anumit numar de zile libere. Lucrez intr-un boutique de digital marketing si asta imi ofera multa flexibilitate. Tot ce am nevoie este o conexiune optima la internet pentru a comunica cu colegii sau pentru a lucra cateva ore la ce este cu adevarat urgent.

Clientii s-au obisnuit cu mine plecat constant, unii ma si urmaresc in social media si in aceste perioade comunicam in cea mai mare parte a timpului prin email. Aceasta flexibilitate mi-a permis sa fac calatorii de 6-8 saptamani si pe parcursul unui an sa ajung la 3-4 luni in afara tarii.

BogdanPantoc.ro_eSky_3

Calatoria de 8 saptamani in Thailanda, Vietnam si de aici in Australia si Noua Zeelanda a fost cea care a dat o alta directie blogului si per total calatoriilor. Cumva, blogul ma motiveaza sa fiu mai curios si mai atent ca inainte. Nu caut senzationalul in calatorii si cu atat mai putin locuri „in premiera”, doar incerc sa explorez lucruri cat mai diverse.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o de cand ai inceput proiectul si cum ai reusit sa o depasesti?

Calatoream din ce in ce mai mult, dar mai mult de a publica pe pagina de Facebook nu reuseam. Din acest motiv am si renuntat mai bine de un an la scrisul pe blog. Am avut cateva tentative, dar efectiv nu se legau articolele.

BogdanPantoc.ro_eSky_4

Cand am decis sa-i mai acord o sansa blogului, m-am gandit si cum sa imi organizez asta. Atunci am stabilit clar despre ce voi scrie si cum. Documentam cu poze din calatorii diverse lucruri si era mai usor sa scriu. Cateva luni mai tarziu aveam sa descopar ca cel mai simplu scriu in timp ce sunt in avion la intoarcerea spre casa sau spre alte destinatii. Japonia a fost prima destinatie de unde m-am intors cu toate articolele scrise la nivel de ciorna.

De aproape 2 ani, ma intorc din majoritatea calatoriilor cu cateva articole. Corectarea si selectarea pozelor mai cer cateva ore, dar e mult mai simplu decat scrisul in weekend sau in timpul liber.

Spune-ne mai multe despre cum te organizezi pentru o calatorie: de la bagaje, itinerariu, cazari etc. Ce trucuri de calatorie poti impartasi din experientele tale?

Organizare pentru mine inseamna de foarte multe ori doar cazare, bilete de avion si inchiriat de masina. Pentru primele tari vizitate am cumparat din timp ghiduri de calatorie. Majoritatea dintre ele au ramas necitite deoarece incercam sa descoper orasul la pas, doar cu o harta luata de la hotel si cu o cercetare la fata locului direct in Google Maps sau citind diverse articole.

BogdanPantoc.ro_eSky_12_

Ma consider un calator care foloseste la maxim avantajele internetului in timpul calatoriei si, de regula, planul de vizitare il fac in drum spre destinatie sau in timpul calatoriei. Folosesc cateva aplicatii pe post de ghid de calatorie, iar la final salvez punctelele de interes in Google Maps sa le pot organiza mai bine pe zile.

Bagajul evolueaza o data cu anii de calatorie. Eu aloc cel mai mult timp pentru a pregati echipamentul foto, ca la restul pun rapid din dulap haine cat sa ajunga pentru 10-12 zile la calatoriile mai lungi si fixe pentru calatoriile scurte. Aloc 15 – 20 de minute pentru haine si 1 – 2 ore pentru celelalte.

BogdanPantoc.ro_eSky_5

Daca ar fi sa dau un sfat apropo de bagaj, primul ar fi recomandarea de a renunta la troler si a trece la rucsacurile premium. Acestea sunt foarte usor de carat si ofera o flexibilitate mai mare in deplasarea prin orase sau aeroporturi.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ai trait-o in calatoriile tale?

Primele 2 calatorii au fost cele mai bogate in situatii amuzante. E greu sa ma decid care a fost cea mai haioasa, dar am sa ma opresc la o intamplare care caracterizeaza in general calatoriile mele. Nu cer ajutorul localnicilor pentru ghidare si fac multe presupuneri, unele chiar neinspirate.

Viena, la prima mea iesire din tara. Aveam ghidul in rucsac, harta de la hotel si bonus si un mic ghid de conversatie in germana. Nu stiu de ce il cumparasem, dar ma gandeam eu ca poate ajuta sa traduc ceva ca poate nu stiu austriecii engleza. Prima zi a fost usoara cu cateva plimbari rapide cu tramvaiul. A doua zi m-am simtit curajos si am pornit spre centru, nu parea asa departe.

Dupa cateva minute de mers am observat ca un indicator se tot repeta si la cata germana stiam am dedus ca e Spre centru. Dar nici asa nu parea ca ajung. Harta nu voia sa ma ajute si mersul parea singura solutie. Intr-un tarziu am ajuns la statia mare unde schimbasem tramvaiul in ziua anterioara. A doua zi la o bere si un schnitzel m-am gandit sa caut in dictionar ce inseamna indicatorul pe care eu il consideram Centru. Am mai cerut o bere dupa ce am vazut ca era Sens Unic.

Care este destinatia de vacanta in care, daca ai avea posibilitatea, ai merge luna de luna?

BogdanPantoc.ro_eSky_6

Nu am o destinatie anume, ci o pasiune pentru Spania. Putine locuri nu mi-au placut deloc in aceasta tara si incerc sa ajung an de an, chiar si pentru cateva zile. Imi plac fructele de mare, iar pentru mine Spania este destinatia nr. 1 pentru aceste delicii culinare.

Ai vizitat peste 60 de tari si 250 de orase. Ai un anumit loc pe bucket list, o destinatie pe care planuiesti de ceva timp sa o vezi?

BogdanPantoc.ro_eSky_7

Dupa vreo cateva tari vizitate, mi-am creat un Excel in care am selectat tarile si teritoriile pe care imi propun sa le vizitez. Initial erau vreo 100, dupa cativa ani am ajuns la 125. In general, daca imi vine o destinatie in minte sau imi atrage atentia, in maximum 2 ani ajung sa o vizitez. Uneori chiar si involuntar se intampla asta. Singura destinatie importanta care nu a iesit in acest timp este Antarctica, dar va veni si vremea celui de-al 7-lea continent.

Care este intrebarea pe care o primesti cel mai frecvent de la cei care te urmaresc si ce sfat le oferi?

BogdanPantoc.ro_eSky_8

Cele mai multe intrebari au legatura cu organizarea si costurile unei calatorii, apoi vizele pentru cateva tari in care am fost si am scris despre asta. Bine, partea de costuri este si cea care naste cele mai multe discutii contradictorii. Cei care ma urmaresc stiu la ce se refera costurile mele, dar multi care ajung pentru prima data trec rapid la totalul calatoriei si le considera exagerate fara a vedea la ce se refera.

Incerc sa nu ofer mai multe sfaturi decat am scris pentru a nu fi percepute ca „solutii absolute”. Unele discutii legate de vize sunt la limita legalitatii si incerc sa ajut cu sfaturi in scop turistic, nu emigrare ilegala :)).

Cum decurge acum o zi din viata ta?

In primul rand, ziua mea incepe pe la 9-10. Urasc trezitul devreme si incerc pe cat posibil sa nu am zboruri la ore matinale. Cat e programul normal de lucru sunt in cea mai mare parte a timpului dedicat jobului. Evident ca nu fac doar asta, mai ajung din cand in cand pe Instagram sau Facebook si mai public cate ceva. In zilele mai libere mai corectez articole sau editez poze, dar in general asta e activitate de weekend.

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul tau din 2019?

BogdanPantoc.ro_eSky_9

De vreo 3 ani fac o lista in ianuarie cu ce as putea vedea tot anul. Insa e doar ceva orientativ, mai mult de jumatate dintre destinatii sunt inlocuite cu altele aparute spontan. Tot ce e sigur este acea lista de tari pentru „toata viata”. Orice de acolo e bine venit, dar incerc sa descopar locuri si tari noi an de an. Pentru 2019 mi-am propus sa nu mai ajung in locuri in care am mai fost.

Si daca tot vorbesc de 2019, as putea chiar sa spun in premiera cateva dintre locurile unde voi ajunge anul acesta. Probabil destinatia neobisnuita va fi Coreea de Nord. Nu am facut inca toate demersurile, dar cred ca nu va fi o problema sa ajung. Va fi la pachet cu cateva locuri din China si Coreea de Sud.

Ce planuri ai pentru acest proiect de blogging pe viitor? Cum crezi ca va arata #10yearschallenge pentru nisa de travel blogging?

BogdanPantoc.ro_eSky_10

Momentan blogul e o pasiune luata foarte in serios si pentru care aloc mult timp. Mi-am propus ca in urmatorii 2-3 ani sa incerc sa gasesc o forma de monetizare a lui. E departe de mine gandul ca blogul imi va finanta vreodata calatoriile, dar poate 1 din 10 calatorii o va sustine la un moment dat.

Uitandu-ma la ultimii 10 ani, blogging-ul de travel a suferit putine schimbari. Instagram-ul si Youtube-ul au adus noi formate de prezentare a calatoriilor, insa impresia mea este ca aceste informatii sunt relevante doar in momentul publicarii. La cateva saptamani distanta sunt uitate si dispar in arhiva contului si putini mai ajung la ele.

Sunt de parere ca un continut de calatorie este relevant intre 3 si 5 ani, rareori mai mult de atat. Probabil in 10 ani continutul video va fi mai important decat acum, dar se va intampla asta daca sistemele de cautare in el se vor imbunatati. Partea scrisa, insotita de o galerie foto consistenta cred ca vor ramane principalele elemente ale travel blogging-ului de calatorie si in urmatorii ani.

Daca ar fi sa dai un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger, care ar fi acela?

BogdanPantoc.ro_eSky_11

Rabdare si consecventa. Si la fel de importante ca scrierea de articole sunt si cunostintele de marketing digital si/sau existenta unui buget de promovare. Travelul e una dintre cele mai aglomerate nise din online si este foarte greu sa creezi o comunitate. Chiar si cu toate resursele necesare, comunitatea si cititorii in numar mare vin dupa 2-3 ani. Pentru mine au fost necesari 2 ani intensi pentru a ajunge la peste 20.000 de cititori pe luna.

Focusul pe un anumit tip de continut este iarasi un aspect important. Multi scriu despre toate si amesteca ofertele la bilete de avion cu idei de calatorie, iar pe termen lung sunt greu de intretinut ambele cat sa formeze o comunitate.

Tu cum iti alini dorul de duca?

Pentru un plus de inspiratie si pentru a mai alina dulcele dor de duca, urmareste aventurile lui Bogdan pe Facebook si Instagram, iar apoi revino pe blogul lui pentru articole detaliate. Acestea sunt deja adevarate ghiduri de calatorie care te pot ajuta sa te organizezi eficient in drumetiile tale!

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Top 5 destinatii din Europa de vizitat in 2019

$
0
0

Exista orase in care te intorci iar si iar, si orase pe care nici nu te-ai gandit sa le descoperi. Pentru lista de calatorii cat mai diverse din acest an, dar si pentru inspiratie pentru minivacanta de Paste si 1 mai, mai jos iti oferim 5 idei de orase musai de vizitat in viitorul apropiat:

1. Istanbul

Istanbul_eSkyIncredibilul oras de pe Bosfor poate fi putin coplesitor, mai ales daca iei in considerare ca are o populatie aproape cat intreaga Romanie la un loc! Dar fosta capitala a Imperiului Bizantin este o lectie de istorie, cultura si dor nemarginit – toate intr-un singur loc.

Viziteaza Muzeul Inocentei in minunatul cartier central Beyoğlu, primul muzeu imaginat intr-un roman (al lui Orhan Pamuk) si transformat apoi in realitate; testeaza-ti puterea de negociere in Marele Bazaar; mananca peste proaspat la restaurantele de sub podul Galata si mergi intr-o mica plimbare cu tramvaiul rosu, simbolul strazii Istiklal Caddesi, adevarata inima a orasului.

In perioada aprilie-august, ai zboruri directe de la doar 146 euro/pers/dus-intors!

Vreau oferte zbor Istanbul     Vreau cazare in Istanbul

2. Odessa

Odessa_eSkyDe cele mai multe ori ajungem sa vizitam intreaga lume inainte de a vizita locurile apropiate de noi. Cu ocazia zborurilor directe introduse de TAROM anul trecut, acum este mai usor sa vizitezi o bucatica de Ucraina intr-un timp mai scurt. Mai nou, si compania LOT opereaza zboruri cu escala in Varsovia (ocazie buna pentru un city break prelungit) catre Odessa, cel mai important oras port din Ucraina.

Mergi in acest oras cochet care isi pastreaza farmecul de la inceputul secolulul 19, cu centrul istoric bine pastrat si cu strada centrala Derybasivska, care ofera turistilor o varietate de cafenele, restaurante si magazine, protejate de copaci maiestuosi.

Vreau oferte zbor Odessa     Vreau cazare in Odessa

3. Copenhaga

Copenhaga_eSkyMica Sirena nu este singura atractie faimoasa din Copenhaga (si chiar este mica, o statuie de dimensiuni nu atat de impresionante precum povestea). Capitala Danemarcei, considerata una dintre cele mai fericite tari din lume, este ofertanta din punctul de vedere al arhitecturii neoclasice, al portului colorat si vechi de secole, Nyhavn, si a conexiunii directe cu Suedia: poti ajunge usor cu trenul sau autobuzul in Malmö.

In perioada 15-20 mai, ai bilete de avion incepand de la doar 103 euro/pers/dus-intors si cazare cu preturi incepand de la 40 euro/pers/noapte.

Vreau oferte zbor Copenhaga     Vreau cazare in Copenhaga

4. Glasgow

Glasgow_eSkyCel mai mare oras din Scotia nu este capitala Edinburgh, ci Glasgow, un oras care s-a reinventat continuu in ultimele decenii, facand trecerea de la oras industrial la centru cultural al tarii. Daca vrei sa te delectezi cu un whisky ca la mama lui acasa, sa vizitezi cele peste 90 de parcursi si spatii verzi din oras sau sa descoperi cat adevar sta in spatele sloganului oficial – People Make Glasgow – atunci pune pe lista orasul muzicii din Scotia.

Un fapt amuzant: stii care este animalul oficial al acestei tari? Unicornul. Daca povestile cu castele bantuite nu erau motiv suficient pentru a vizita Scotia, atunci cel putin acest fapt ar trebui sa te intrige si sa puna aceasta tara pe lista de calatorii din 2019.

Vreau oferte zbor Glasgow     Vreau cazare in Glasgow

5. Porto

Porto_eSkyDe magicul Porto ti-am mai povestit aici, dar am revenit asupra orasului de la Oceanul Atlantic care incanta pana si cei mai exigenti gastroturisti si iubitori de vin! Porto este un oras mai putin vizitat decat faimoasa Lisabona si nu este atat de greu de parcurs.

Orasul studentesc trebuie luat usor la pas si savurat pe indelete pentru a avea ocazia de a intelege cum de J.K. Rowling a gasit aici inspiratia pentru a scrie Harry Potter. De aceea, despre Livraria Lello, una dintre cele mai frumoase librarii din lume, se spune ca a fost un punct important de plecare pentru crearea faimoasei lumi magice.

Organizare: Poti zbura pana in Madrid sau Lisabona, iar de acolo ai zboruri ieftine pana in Porto.

Vreau oferte zbor Madrid     Vreau cazare in Porto

Descopera Europa mai putin vizitata!

In 2019, incearca sa vizitezi cat mai mult din orasele mai putin turistice sau sa descoperi orasele faimoase in perioadele din afara sezonului – asa vei avea timp pe indelete sa savurezi farmecul local. Colegii de la rezervari te ajuta cu tot suportul de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa calatorie. Poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau telefonic la 0373 769 740.

La cat mai multe calatorii pline de descoperiri!

Exploreaza Indonezia: pregateste-ti bagajul de aventura!

$
0
0

„Vacanta pare mai lunga cu un bagaj bine facut!”. Cel putin asa ar suna mesajul de pe un sticker lipit pe bagajul tau pentru Indonezia pentru un plus de inspiratie intr-o aventura de neuitat. Si printr-o aventura de neuitat, ne referim la o lista de lucruri de ne-uitat-acasa.

Citeste sugestiile noastre pentru organizarea eficienta a bagajului pentru o destinatie exotica. Iar la final afli mai multe de un concurs tocmai bun pentru gastroturisti.

Indonezia este o tara calduroasa, mai ales daca o vizitezi in perioada potrivita: spre exemplu, daca te-ai gandit sa mergi in Bali, perioada perfecta pentru vacanta este in timpul sezonului uscat (mai-septembrie). Dar faptul ca soarele-ti va mangaia umerii timp de doua saptamani, nu inseamna ca bagajul tau trebuie sa se rezume la costum de baie si crema de soare.

Articol_eSky_Indonezia_1

Si pentru ca stim ca pregatirea bagajului este, de obicei, plina de distrageri, avem cateva sfaturi pline de distractie despre organizarea acestuia.

Mai intai, inchide putin ochii: imagineaza-ti ca vei petrece aproape doua saptamani in Bali. Nu doar la plaja, ci si vizitand obiective turistice, campuri inverzite si drumuri pietruite. Nu-i asa ca trebuie sa te gandesti foarte bine ce sa iei cu tine?

Hai sa incepem cu interiorul bagajului si ce sa iei la tine:

  1. Haine lejere pentru zile insorite. Vei umbla mult pe vreme caniculara si trebuie sa te simti cat mai confortabil, ore in sir. Alege haine deschise la culoare: rochii vaporoase, pantaloni lungi din bumbac subtire, pantaloni scurti, fuste lungi sau medii, tricouri suficiente, saluri. E important de stiut ca exista temple pe care nu le poti vizita fara imbracamintea care iti acopera picioarele sau cu umerii descoperiti, asa ca e bine sa ai cel putin un sal pus in bagaj.
  2. Haine mai groase pentru zile ploioase. Jachete, blugi, hanorac. Dar incearca sa nu iei mai multe modele, ci doar 1-2 de schimb, in functie de perioada.
  3. Incaltaminte comoda pentru drumuri lungi. Slapii vor fi cei mai buni prieteni ai tai. Dar vei avea nevoie si de cateva perechi de adidasi lejeri, care sa permita picioarelor sa respire si sa nu te incomodeze la drumuri lungi.
  4. Palarii de paie pentru raze de soare. Primele lucruri pe care le vei pune pe lista ar trebui sa fie palaria de soare, sapca, crema de soare si solutiile pentru tantari. Chiar daca le gasesti si acolo, e bine sa iesi din aeroport cat mai protejat, fara stres.
  5. Produse de infrumusetare strict necesare. Renunta la prea multe farduri, creme si lucruri de care chiar nu ai nevoie, ca oja, placa de par, geluri sau uleiuri speciale pentru par sau barba. Pune toate cosmeticele intr-o gentuta, sa stii unde le vei gasi.

Articol_eSky_Indonezia_2

Cum organizezi bagajul ca sa incapa in el tot ce-ti doresti:

  1. Ruleaza hainele ca pe clatite. Poti afla din diferite tutoriale cum sa le asezi, ca sa ocupe cat mai putin spatiu. Impacheteaza-le cat poti de bine. Le poti aseza dinspre margine spre centru, asa incat ce e mai voluminos sa aiba loc in mijlocul bagajului.
  2. Renunta la extra ambalaje. Daca ai de luat obiecte cu tine, lasa acasa cutiile in care sunt depozitate si pune-le in pungute de panza sau de plastic. Chiar daca sunt mai fragile, le poti strecura printre haine, sa nu se strice.
  3. Cosmetice in recipiente mici. Pune samponul, balsamul sau gelul de dus in sticlute mici speciale pentru calatorii si ia cu tine doar atat cat crezi ca ti-ar trebui in vacanta. Pune toate cosmeticele intr-o singura punguta transparenta pentru a le gasi rapid.
  4. Ia pe tine cat mai multe haine. Perechea de blugi lungi o poti lua pe tine, la fel si o geaca sau un hanorac, legat la brau. Asa vei face si spatiu pentru alte lucruri sau suveniruri, mai ales la intoarcere.
  5. Renunta la lucrurile banale. Cand te intorci acasa, daca nu stii la ce sa mai renunti din bagaj pentru a face loc suvenirelor, renunta la prosoape, tricourile banale la care nu tii mortis, la pijamale, slapi. Fix acele lucruri pe care le poti gasi oriunde, oricand, la preturi modeste.

Articol_eSky_Indonezia_3

Iar cand vine vorba de suveniruri, stiai ca exista doua tipuri de calatori? Cei care se intorc acasa cu obiecte si cei care aduc gustari sau condimente pentru cei dragi. Daca faci parte din ultima categorie, inseamna esti un explorator al gustului si iti place sa imparti experienta culinara cu prietenii sau familia, pentru a o reproduce acasa.

Articol_eSky_Indonezia_4

Ei bine, ai noroc, pentru ca Indonezia este un taram al gusturilor intense. Dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura de aromele sale chiar si acasa la tine. Kamis are o intreaga gama de condimente culese din Tinutul Zeilor, cu care poti pregati specialitati inedite, unice, fix ca in Bali. 

Si daca tot ai aflat cum iti pregatesti bagajul pentru o vacanta exotica, trebuie sa stii ca cei de la Kamis au un concurs numai bun pentru o aventura gastroturistica. Poti castiga un troller pe care sa-l echipezi eficient pentru zilele insorite, iar marele premiu este o super excursie de 10 zile in Bali! Cum stai cu planurile de calatorie, esti gata sa explorezi Indonezia?

Afla mai multe aici despre promotia Kamis si multa bafta!

Articol_eSky_Kamis

Unde sa sarbatoresti Pastele Ortodox in Europa

$
0
0

Daca anul acesta vrei sa descoperi si alte traditii de Paste, mai mult sau mai putin asemanatoare cu ale noastre, atunci inspira-te din lista noastra de 5 tari care sarbatoresc Invierea lui Iisus Hristos cu bucurie, traditii si bucate din plin!

1. Grecia

Grecia_Paste_eSkyPentru a avea o experienta unica de Paste, este musai sa vizitezi Grecia in perioada sarbatorilor pascale! Daca vizitezi insulele, vei putea vedea traditiile si bucuria localnicilor care se bucura de Paste mai ceva ca de Craciun sau Revelion. Corfu, Creta sau Hydra sunt printre insulele pitoresti care te poarta in alta lume.  

Dar noi iti recomandam sa vizitezi Atena, capitala care de obicei freamata de aglomeratie si este sufocata de caldura. In perioada Pastelui Ortodox (26-29 aprilie), capitala este neobisnuit de linistita, cu strazi aerisite si cu caldura suportabila. Este bine de stiu ca majoritatea barurilor si a restaurantelor sunt inchise in seara de Paste, dar ele se deschid dupa ora 00:00, atunci cand Postul Pastelui se incheie oficial.

Un loc extraordinar pentru a vedea artificiile si panorama orasului este biserica Agios Georgios (Sfantul George), stiuata la 277 metri deasupra nivelului marii, in varful dealului Lycabettus.

Oferte zbor Grecia
2. Cipru

Cipru_Paste_eSkyKalo Pascha (Paste Fericit)! Cipru este insula care se afla intre modernitate si traditie, intre tumultul turistilor si linistea din extra-sezon, intre traditiile bisericesti si decoratiunile uriase cu oua si iepuri uriasi tematici.  Ce este impresionant la greci si ciprioti este faptul ca, spre deosebire de catolicii care pare ca se concentreaza mai mult pe suferintele lui Iisus Hristos, acestia se concentreaza mai mult pe bucuria Invierii.

Pe langa ouale rosii specifice sarbatorilor pascale, se prepara si multe produse de panificatie: Tiropites (placinte cu branze, un fel de merdenele), Tsoureki (cozonacul grecesc), Flaounes (produs tipic cipriot, pregatit in Joia Sfanta si de Ramadan, in cazul cipriotilor musulmani).

Oferte zbor Cipru
3. Bulgaria

Bulgaria_Paste_eSkyFloriile (Tsvetnitsa-Vrubnitsa) dau startul saptamanii sfante de Paste, atunci cand intreaga tara se pregateste pentru a sarbatori Pastele. La fel ca in Romania, ouale rosii sunt la loc de cinste si celebrul Kozunak – da, acesta este numele bulgaresc. Exista totusi ceva mai multe supersitii: primul ou vopsit trebuie sa fie de culoare rosie si sa fie tinut langa o icoana a Fecioarei Maria pana anul viitor. Atunci ciocnesti oul si daca este alb in interior, atunci familia ta va fi binecuvantata in anul urmator; daca insa oul este negru, atunci trebuie sa fii mai precaut in viitor.

Inchiriere masini     Vreau cazare in Bulgaria

4. Ucraina

Ucraina_Paste_eSkyPastele in Ucraina este o combinatie de traditii crestine, obiceiuri pagane si folclor – adica tot ceea ce trebuie pentru a da sare si piper unui city break in Ucraina in perioada Pastelui.

Traditia oualelor incondeiate este una dintre lucrurile cu care ucrainienii se mandresc: Pysanka. La decorarea oualelor se foloseste ceara de albine si oul este scufundat in repetate ori in vopsea pentru a se crea un model complicat, in mai multe straturi. In ceea ce priveste „painea dulcea” traditionala, in acest caz ea este Paska.

Vreau cazare in Ucraina
5. Rusia

Rusia_Paste_eSkyAbundenta, opulenta, religie – acesta este Pastele in Rusia, unul dintre locurile care sarbatoresc, din nou, cu mult fast perioada Invierii lui Hristos. Bogatia gastronomica se traduce in kulich (pasca), pashka (un fel de tort/prajitura cu branza dulce), variate torturi de Paste si ouale vopsite.

Vreau cazare in Rusia

Tu unde planuiesti sa sarbatoresti Pastele?

Daca anul acesta vrei sa descoperi si alte traditii de Paste, mai mult sau mai putin asemanatoare cu ale noastre, atunci nu ezita sa apelezi la ajutorul consultantilor nostri, care te ajuta cu tot suportul de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa calatorie. Poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau telefonic la 0373 769 740.

Sarbatori fericite!

Descopera Canada, una dintre cele mai mari si fericite tari din lume!

$
0
0

Canada, cu o istorie de doar 151 de ani, este una dintre tarile care au fost construite intr-o sfera multiculturala. Oficial, populatia de origine romana numara aprox. 200.000 de oameni, dar numarul total ajunge chiar la o jumatate de milion. Asadar, pregateste-te sa explorezi una dintre cele mai fericite tari din lume: din vara ai din nou zboruri directe Romania – Canada!

Anul trecut aveam surpriza ca, dupa 10 ani, sa avem din nou zboruri directe transatlantice din Bucuresti catre Montreal si Toronto. Dupa succesul inregistrat in 2018, compania Air Canada (prin divizia dedicata Air Canada Rouge) va introduce din nou aceste zboruri in programul de vara si chiar le va suplimenta! Hai sa le luam rand pe rand si sa vedem mai intai despre ce putem vizita in aceste destinatii:

1. Toronto

Toronto_eSkyIncepe cu cel mai mare oras din Canada si cel mai divers oras multicultural din lume: aici sunt vorbite peste 100 de limbi! Pe langa nenumaratele optiuni de restaurante, baruri, cluburi si festivaluri eclectice din oras, poti ajunge in doar 3h la Cascada Niagara in forma de potcoava (Horseshoe Falls) de pe teritoriul canadian.

Toronto este un oras divers, incat toti turistii se simt ca acasa aici. Toleranta, diversitate si o metropola tanara: iata ingredientele de succes pentru cei care vor sa viziteze capitala provinciei Ontario.

Pont de calatorie: Daca vrei sa vizitezi si New York-ul (aflat la doar 1h30 min de zbor), afla ca exista conexiuni directe si accesibile ca pret cu Air Canada Rouge, divizia dedicata calatoriilor tale!

2. Montreal

Montreal_eSkyMananca, calatoreste, iubeste! Viziteaza Montreal, orasul care isi celebreaza gastronomia printr-un mare festival. Descopera poutine – cartofii prajiti cu sos si branza – ce nu este de iubit aici? Orasul este capitala regiunii Quebec, unde franceza este vorbita ca la ea acasa, si este deseori numit Parisul Canadei.

Pont de calatorie: Daca esti un impatimit al oraselor si vrei sa descoperi cat mai multe intr-un timp scurt, afla ca exista legaturi foarte bune cu Air Canada Rouge catre Boston, Las Vegas si San Francisco. De asemenea, te poti bucura de conexiuni rapide oriunde zboara Air Canada – asta inseamna ca, dupa ce termini de vizitat Toronto sau Montreal, poti zbura cu usurinta catre alte 64 de destinatii din Canada. Cate zile de concediu ai anul acesta? Incepe sa iti faci planurile de vara!

Tu cand planuiesti sa descoperi America de Nord?

Incepe sa numeri zilele si pregateste-te de o excursie pe continentul nord-american! In perioada iunie-octombrie, zborurile vor fi cu o frecventa de 3 ori pe saptamana dupa cum urmeaza:

  • Toronto – Bucuresti – plecare luni, miercuri si sambata la ora 17:35, iar dinspre Bucuresti inspre Toronto, plecarile vor avea loc in zilele de marti, joi si duminica la ora 13:40, cu aterizarea in aceeasi zi la ora 17:05.
  • Montreal – Bucuresti – plecare in zilele de marti, joi si duminica la ora 16:50, iar dinspre Bucuresti inspre Montreal, zborurile vor avea loc in zilele de luni, miercuri si vineri, cu plecarea la ora 13:40 si aterizarea in aceeasi zi la oras 16:20.

Bineinteles, daca tot planuiesti o excursie catre America de Nord, profita si de conexiunile rapide dintre Canada si SUA, unde poti zbura catre 60 de destinatii americane.

Recapitulam: ajungi in Toronto sau Montreal cu zborurile directe Air Canada Rouge, explorezi orasele si politetea specifica canadienilor, apoi zbori cu Air Canada catre alte 64 de destinatii din Canada sau 60 de orase din SUA.

Air Canada Rouge_eSkyOferta de la bordul Air Canada Rouge include divertisment cu streaming gratuit, mese calde, gustari si bauturi, locuri premium, servicii de specialitate pentru clienti, internet de mare viteza prin satelit (la zboruri selectate) si conectivitate cu reteaua de zboruri Air Canada si Star Alliance.

De asemenea, important de stiut: pentru ca romanii nu mai au nevoie de viza, este nevoie doar de o autorizatie de calatorie electronica (ETA).

Daca te putem ajuta cu o oferta de calatorie personalizata, conform nevoilor tale, nu ezita sa apelezi la ajutorul consultantilor nostri, care te ajuta cu tot suportul de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa calatorie! Poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau telefonic la 0373 769 740.

La cat mai multe calatorii!


Exploreaza Indonezia: Top 5 preparate aromate din Bali

$
0
0

Daca esti cu gandul de mult la o escapada exotica in Bali, Indonezia, inseamna ca esti pregatit si de bunatatile pe care le vei manca acolo. Ti-am spus despre cum iti poti pregati bagajul pentru doua saptamani de vis, iar acum venim cu 5 recomandari de mancare indoneziana.

Indonezia este o tara versatila cand vine vorba de arome: localnicilor le place sa se joace cu condimente dulci (cuisoare, nucsoara, scortisoara) in mancaruri sarate si sa jongleze cu cele proaspete (ghimbir, curcuma, lemongrass) in supe calde. Si tocmai de aceea, daca esti un explorator culinar, vei dori sa descoperi cele mai gustoase preparate din Bali.

eSky_Indonezia_1Pentru a intelege retetele din Bali, trebuie sa ne intoarcem un pic in timp si vom observa ca balinezii isi iau inspiratia din tari precum India si China, tari care au contribuit istoric la definirea culturii locale.

Orezul este elementul principal al multor mese balineze. Consumat alaturi de legume, carne sau fructe de mare, orezul este alimentul pe care indonezienii l-au pastrat de la chinezi si l-au cultivat pe multe dintre campurile lor.

In schimb, indienii au adus, pe langa condimentele noi (seminte de susan, chili, turmeric) si religia hindusa. Acest lucru a avut un impact major asupra bucatariei balineze, deoarece multe festivaluri si celebrari religioase includ feluri de mancare pregatite special pentru a fi consumate in timpul ceremoniilor sau ca ofranda pentru zeitati.

O alta parte importanta a gastronomiei balineze este reprezentata de mancarea pe care o poti cumpara direct in strada, la tarabele din piete sau in zonele turistice. La aceste tarabe, localnicii iti vor pregati pe loc frigarui, orez cu peste, supe calde sau deserturi aromate si sucuri din fructe proaspete.

eSky_Indonezia_2Daca esti gata sa explorezi taramurile culinare ale Indoneziei si vrei sa afli ce poti savura in Bali, avem cateva sugestii pentru tine. Lasa-ti mintea sa-si imagineze gusturile si aromele noi pe care le-ai putea testa in aceasta escapada si hai sa pornim la drum:

1. Satay (frigarui)

In restul Indoneziei vei gasi peste tot reteta clasica de Satay: bucatele de carne pe o frigaruie, alaturi de un sos picant. Din fericire, localnicii din Bali au gasit o abordare si mai delicioasa: carnea este tocata si condimentata cu fulgi de cocos si bumbu (un amestec de condimente specific indonezian), modelata in bucatele si pusa pe betisoare aromate cu lemongrass, apoi facuta pe gratare cu carbuni fierbinti. Este servita alaturi de o pasta de creveti sau un sos de arahide.

2. Betutu (rata/pui gatite incet)

Betutu este unul din preparatele preferate ale balinezilor: rata sau pui intreg, umplute cu condimente specifice, invelite in frunze si scoarta de bananier, puse intr-un cuptor cu carbuni pentru 6-7 ore. Rezultatul este o carne frageda, care se desprinde usor de pe os si pe care o poti manca alaturi de legume sau orez alb.

3. Nasi Ayam si Nasi Campur (orez cu pui)

La fel ca si in cazul frigaruilor Satay, balinezii au adaptat reteta orezului cu pui si o servesc in multe restaurante de pe cuprinsul insulei. Servit alaturi de bucati de babi guling (purcelus) sau betutu (rata sau pui gatite la abur), impreuna cu legume mixte si sos picant, orezul este invaluit de arome.

4. Tahu (tofu)

Fie ca vrei un snack rapid sau sa acompaniezi o masa mai ampla, tahu (tofu) poate lua multe forme: pachetele de primavara alaturi de un sos aromat, intr-un curry cu pui si orez sau chiar prajit, pe gratar si in panada. Este folosit si ca garnitura la supe si preparate din carne, completand aroma preparatelor.

5. Ikan bakar (peste pe gratar) in stilul Jimbaran

In timp ce soarele apune peste mare, o plimbare pe faleza te aduce mai aproape de o gustare minunata: peste snapper pe gratar. Servit alaturi de un sos dulce picant de rosii cu chili, ikan bakar este preparatul ideal cu care sa inchei o zi frumoasa.

eSky_Indonezia_3

Dupa ce gusti toate aceste bunatati, este imposibil sa nu te intrebi ce sta in spatele aromelor intense. Ei bine, condimentele sunt cele care fac felurile de mancare indoneziene sa-ti surprinda papilele gustative.

Daca preparatele de mai sus te-au inspirat sa gatesti si acasa retete balineze, Kamis vine in ajutorul tau cu o selectie de condimente aduse chiar din Indonezia care te vor ajuta sa pregatesti mancarurile exotice preferate.

Totodata, trebuie sa stii ca cei de la Kamis au un concurs numai bun pentru o aventura gastroturistica. Poti castiga un troller plin cu condimente pentru preparatele tale balineze sau marele premiu: o super excursie de 10 zile in Bali!

Cum stai cu planurile de calatorie, esti gata sa explorezi Indonezia?

Afla mai multe aici despre promotia Kamis si multa bafta!

Kamis_eSky

Exploreaza Indonezia: 6 locuri pe care trebuie sa le vizitezi in Bali

$
0
0

Cand te gandesti la Bali, poate ca primul lucru care-ti vine in minte este o plaja cu nisip auriu care isi da intalnire la mal cu apa turcoaz a marii. Dar peisajele balineze sunt mai variate de atat: lanuri verzi de orez, stanci taiate de natura in modele minunate, munti inalti si paduri populate de animale exotice. La fel de bogata este si arhitectura templelor locale si cultura traditiilor balineze.

Daca ti-ai facut bagajul pentru o vacanta in tinutul insorit al Indoneziei si ti-ai organizat lista de preparate locale pe care vrei sa le gusti, e timpul sa-ti setezi si obiectivele turistice pe care vrei sa le vizitezi, dar si locurile unde te gandesti sa te relaxezi in Bali – noi ti-am pregatit o lista de 6 idei tocmai bune pentru inspiratia exotica:

1. Plaja Kuta

eSky_Plaja KutaPoate ca plaja este primul loc pe care vrei sa-l vizitezi in Bali, ceea ce este perfect normal. O vacanta fara „balaceala” si relaxare la plaja nu este cu adevarat o vacanta, cel putin nu in Bali. Kuta este una dintre cele mai indragite plaje si acest lucru este usor de observat pentru ca este si foarte vizitata. Multi vin aici pentru valurile numai bune pentru surf, dar si pentru varietatea de terase si cafenele care au vedere spre mare.

2. Cascadele Sekumpul

eSky_Cascadele_SekumpulIn numar de 7, cascadele Sekumpul au puterea sa te impresioneze cat ai zice „excursie”. Pentru ca asta poti face in jurul lor: daca angajezi un ghid local, poti merge intr-o drumetie de trei sau patru ore ca sa vezi toate cascadele. Traseul trece printre terase de orez si sate locale, inconjurate de copacii cu fructe exotice (rambutani si duriani), continuand printr-o jungla tropicala densa. Desi excursia poate fi obositoare pentru cei care nu sunt obisnuiti cu traseele montane, merita sa te distantezi un pic de zonele turistice aglomerate pentru a te reconecta cu natura si pentru a face o baie in cascadele racoritoare.

3. Templul Tirta Empul

eSky_Templul_Tirta_EmpulDatand din jurul anului 960 d.Hr., templul Tirta Empul este situat in padurea tropicala centrala din Bali si este destinata ritualurilor sacre de purificare. Totodata, acest templu este in patrimoniul cultural national. Spatiul este impartit in trei curti, iar punctul central este piscina mare, alimentata de un izvor de munte sfant. Aici, oamenii vin sa se roage si sa se purifice in apa cu puteri vindecatoare. Daca doresti sa participi la un ritual de curatare, intreaba inainte un ghid experimentat, pentru a te asigura ca respecti obiceiurile locale. Iar daca doresti doar sa-l vizitezi, acesta este deschis pentru turisti.

4. Terasele de orez Tegallalang si Jatiluwih

eSky_Tegallalang_JatiluwihVrei sa surprinzi fotografia perfecta pentru contul tau de Instagram? Atunci, terasele de orez Tegallalang si Jatiluwih ofera nuanta aceea extraordinara de verde de care ai nevoie. Nu numai ca sunt „instagramabile”, dar sunt si impresionante datorita simetriei neasteptate si a casutelor localnicilor plasate printre lanurile de orez. O modalitate relaxanta de a te bucura de peisaj este sa iei un loc la numeroasele restaurante si cafenele cu vedere la campuri. Ambele locatii folosesc cooperativele traditionale de gestionare a apelor denumite „subak”: un sistem de irigare recunoscut de UNESCO care dateaza din secolul al IX-lea.

5. Padurea Maimutelor din Ubud

eSky_UbudEste deja cunoscut faptul ca maimutele sunt la ele acasa in Indonezia. In Bali, Padurea Maimutelor din Ubud este considerata un sanctuar pentru macacii gri. Daca decizi sa vizitezi acest loc, nu doar ca vei fi impresionat de vegetatia luxurianta a padurii, dar vei putea interactiona cu un numar impresionat de maimute care te asteapta in „sufrageria lor”.

6. Complexul de temple Pura Ulun Danu Bratan

eSky_Pura-Ulun-Danu-BratanPe o mica insula, de-a lungul malului vestic al lacului Bratan, in zona muntoasa din Bali, vei gasi unul dintre cele mai pitoresti complexe de temple, datand din secolul al XVII-lea: Pura Ulun Danu Bratan. Reflexia templelor dublata in lacul Bratan transforma peisajul intr-unul desprins dintr-un vis. Lacul Bratan este una dintre principalele surse de irigare si apa potabila din Bali, iar complexul de temple este dedicat lui Dewi Danu, zeita marii si a lacurilor.

Tu ce planuiesti sa vizitezi?

Daca vei vedea obiectivele turistice de mai sus, cu siguranta te vei intoarce acasa cu aparatul foto plin de fotografii colorate: campurile verzi, apa albastra, plajele aurii si florile multicolore.

Poate pozele te vor inspira sa aduci putina culoare si in preparatele tale, inspirate de cultura balineza. Ei bine, Kamis vine in ajutorul tau cu o selectie de condimente aduse chiar din Indonezia care te vor ajuta sa pregatesti acasa (si sa pozezi) mancarurile exotice preferate.

Totodata, trebuie sa stii ca cei de la Kamis au un concurs numai bun pentru o aventura gastroturistica. Poti castiga un troller plin cu condimente pentru preparatele tale balineze sau marele premiu: o super excursie de 10 zile in Bali!

Cum stai cu planurile de calatorie, seria noastra de articole te-a convins sa vizitezi cat mai curand Indonezia?

Afla mai multe aici despre promotia Kamis si multa bafta!

eSky_Kamis

Pasionatii de calatorii: Trio-ul ideal pentru calatorit Prin Lume

$
0
0

Cand ecuatia de calatorit devine 1+1=3, cele mai frumoase, surprinzatoare, haioase si neasteptate amintiri se creioneaza! Roxana si Andrei (cuplul din spatele blogului Prin Lume) ne povestesc despre cum s-a schimbat stilul lor de calatorit de cand micutul Alexei completeaza portretul tinerei familii calatoare!

Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului PrinLume.com si venirea pe lume a lui Alexei? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi” si de modul in care calatoreati ca un cuplu.

eSky_Prin Lume_Amandoi lucram in IT, acestea sunt joburile noastre „9 to 6”, iar calatoritul este si a fost dintotdeauna pasiunea noastra comuna. Am inceput blogul in urma cu cinci ani, iar de atunci lucram in fiecare zi pentru el, a devenit practic un al doilea job, in care investim foarte mult timp. Calatoriile de cuplu erau cu siguranta mai confortabile, de multe ori mai curajoase (desi nu suntem niciunul dintre noi mari aventurieri), mai mereu pe fuga, mai fara responsabilitati si griji.

eSky_Prin Lume_1De cand s-a nascut Alexei, ritmul calatoriilor s-a schimbat enorm, am invatat sa fim mai rabdatori, mai linistiti, mai precauti, mai calmi in general. Invatam ce inseamna „slow travel” datorita lui Alexei, sa ne bucuram mai mult de un loc, sa nu ne mai grabim, sa nu mai avem itinerarii nerealiste, cu n locuri de vazut, alte n lucruri de pozat, fara alergatura, fara stres. E ca si cum am lua-o de la zero 🙂 Si nu-i un lucru rau, poate ca aveam nevoie de un astfel de reset, si in ceea ce priveste calatoritul, dar si viata noastra in general.

Cum s-a schimbat modul de a calatori atunci cand a aparut cel mic?

Ei bine, ai atins o coarda sensibila 🙂 Inainte de nastere, am avut planuri marete si am fost amandoi oarecum ignoranti cand prietenii mai experimentati in ale „bebeluselii” ne avertizau ca va trebui sa punem pauza calatoriilor pentru o perioada. Practic refuzam sa acceptam ce nu voiam sa auzim, crezand ca vom fi diferiti, parinti mai cool, mai relaxati, care nu vor sa urmeze sabloane de perfectiune. Eram convinsi ca vom calatori cel putin la fel de mult ca inainte, ba chiar ne amintim (razand in hohote) cum ne faceam planuri ca la nici o luna de la nastere sa fim in avion, sa calatorim peste mari si tari.

eSky_Prin Lume_2Realitatea a fost insa complet diferita si trebuie sa recunoastem ca a fost greu. Foarte greu. Am avut asteptari complet nerealiste, am fost ignoranti si visatori, asa ca intreaga schimbare ne-a coplesit. Ne-a fost greu sa acceptam ca este nevoie de rabdare, de timp sa ne acomodam toti trei, de somn, de odihna, si inca o data de rabdare.

Primele trei luni am calatorit doar in tara, cateva plecari la mare si la munte. Prima calatorie in afara tarii cu Alexei a fost la trei luni si jumatate in München. Si inca de atunci am inteles ca ritmul calatoriilor se va schimba. Ca trebuie sa invatam sa fim mai linistiti, mai putin repeziti, mai putin pe fuga. In mod cert s-a schimbat modul de a calatori, acum ca suntem trei, insa nu este un lucru rau, ba dimpotriva chiar.

eSky_Prin Lume_3Aveam nevoie de un trigger sa ne linistim, sa savuram excursiile, sa fim mai rabdatori si sa ne bucuram de fiecare loc vazut. Ajunsesem sa facem totul pe repede inainte si chiar era necesar sa incetinim putin ritmul. Apoi, a fost nevoie sa renuntam la spontaneitate. Daca inainte ne cumparam bilete de avion in mod impulsiv, acum avem nevoie de mai multa pregatire si organizare.

Nu ne imaginam ca un simplu city break poate avea atatea variabile: incepand de la cea mai convenabila ora de zbor (ca sa se potriveasca cu orarul de somn) pana la facilitatile cazarii pe care o alegem (sa avem unde sa ii facem baie, sa nu fie departe de centru, sa nu fie nevoie de transferuri lungi etc). Ne gandim mereu daca putem lua caruciorul cu noi, daca avem suficient loc in bagaj, daca avem de unde sa ii luam mancare sau sa ii gatim, ce temperaturi sunt la destinatie si ce haine sa ii luam, ce medicamente sa avem cu noi, ce spitale avem in zona in caz de o problema medicala, iar lista poate continua la nesfarsit.

Multe dintre toate aceste lucruri erau complet irelevante inainte (ba chiar de multe ori eram complet ignoranti si omiteam in mod intentionat anumite aspecte logistice), acum insa trebuie sa ne gandim la foarte multe lucruri ca sa optimizam pe cat posibil timpul, sa profitam de fiecare moment ca sa putem sa ne bucuram mai mult de locul vizitat. Iar in caz de urgenta sa evitam momentele de panica; practic suntem mereu pregatiti, mereu documentati, mereu cu doi pasi inainte 🙂

eSky_Prin Lume_4In mod cert e complet diferit fata de cum era inainte. Poate parea mai greu, mai putin confortabil, mai stresant sau mai putin tentant (atatea lucruri de pregatit inainte de plecare parca iti mai taie din elanul de a pleca in vacanta :D). Suntem constienti ca trebuie sa facem niste compromisuri si sa fim mai organizati (ok, bine, extrem de organizati!) insa ne asumam aceste schimbari. Pana la urma, depinde foarte mult de fiecare om in parte cum percepe schimbarea si cat de usor sau greu se adapteaza unor conditii noi de calatorit.

Nici noua nu ne-a fost extrem de usor, de multe ori avem inca pareri contradictorii, ba chiar situatii mai tensionate, insa incercam sa le rezolvam pe fiecare in parte si sa invatam din fiecare calatorie cu Alexei, din fiecare greseala facuta, din fiecare provocare sau experienta noua.

Care a fost prima destinatie vizitata impreuna ca o familie? Cand v-ati dat seama ca va place atat de mult sa calatoriti incat sunteti dispusi sa deveniti „parinti calatori” cu un copil?

eSky_Prin Lume_5Prima calatorie impreuna a fost in München, cand Alexei avea trei luni si jumatate. A fost asa, ca o eliberare 🙂 Poate suna un pic cam prea siropos, dar primul zbor a fost ca o reintoarcere la viata de dinainte de bebe. Si totul a decurs nesperat de bine, incepand cu zborul pana la fiecare detaliu al excursiei. Ne-am simtit atat de fericiti, si noi, si Alexei, incat la intoarcerea acasa am innebunit!

Am planificat excursii pentru fiecare luna, astfel ca la patru luni eram in Olanda, la cinci luni in Viena si Amsterdam, la sase luni in primul road trip in Europa, am mers cu masina pana in Bratislava, la sase luni si jumatate Dubai, sapte luni Italia, opt luni Vancouver si lista poate continua pana spre sfarsitul lui mai. Initial nici nu credeam ca oamenii care ne urmaresc blogul vor fi atat de interesati de excursiile noastre cu bebe Alexei, de atat de multe detalii si recomandari.

eSky_Prin Lume_6Astfel ca am inceput sa documentam vacantele si din acest punct de vedere, vazand ca le este de folos celor care ne urmaresc. Pana la urma, audienta noastra in online este formata din oameni de varsta noastra, cu interese comune cu noi: calatoriile si mai nou parenting-ul. Asa ca usor, usor am dezvoltat si partea aceasta pe blog si sinceri sa fim, ne regasim complet in ea!

Nu am fi crezut, dar ne place enorm sa vorbim despre parenting, despre vacantele cu Alexei, despre provocarile si dificultatile pe care le intampinam, despre solutiile mai mult sau mai putin bune pe care le gasim. Am construit impreuna o comunitate tare draguta pe blog si mai ales pe Instagram, unde oamenii raspund cu drag, ne dau sfaturi, ne cer recomandari, este chiar impresionant sa vezi cat de empatici sunt oamenii dupa ce devin parinti 🙂

Care ar fi cele mai importante sfaturi pe care le-ati da celor care se gandesc sa calatoreasca cu un copil mic?

eSky_Prin Lume_7E greu sa ne gandim ce sfaturi am da altor parinti pentru ca si noi inca invatam si descoperim la randul nostru ce inseamna sa calatoresti cu un bebelus atat de mic. Nicio plecare nu e la fel cu alta, intotdeauna avem lucruri noi de invatat, provocari noi, intotdeauna facem alte greseli si mereu, dar absolut mereu avem de invatat. Incercam sa documentam toate experientele (avem o sectiune speciala pe blog numita Baby Travels in care prezentam in detaliu cum ne-a fost calatoria pe plan bebelusesc :D) si sa invatam din fiecare plecare.

Nu putem da sfaturi, suntem parinti incepatori, cu tot pachetul de temeri, panici, stres. La fel ca oricare alt parinte 🙂 Nu am spus si nu vom spune niciodata ca este calea corecta sa calatoresti cu un bebelus, cu siguranta este mai putin comod, mai putin linistitor si mai stresant pentru parinti, insa in final…prioritatile fiecaruia sunt diferite.

eSky_Prin Lume_8Pentru noi calatoriile fac parte din viata noastra, ne dorim provocari, „dificultati” si lucruri noi. Si vrem si speram ca Alexei sa fie curios si curajos. Chiar daca este inca foarte mic, suntem convinsi ca undeva in subconstientul lui, se creeaza niste amintiri, niste trairi, poate ca niste senzatii placute atunci cand vede un anumit loc.

Cum va impartiti intre activitatile zilnice, calatorii si proiect? In ce moment a devenit blogul un punct important in viata voastra?

Blogul a fost inca de la inceput un punct important, de cinci ani muncim in mod constant si consecvent pentru el, pentru documentare, pentru poze, pentru postari. Nu exista zi in care sa nu lucram cel putin cateva ore pentru blog, chiar daca joburile noastre de zi cu zi sunt in cu totul si cu totul alte domenii.

eSky_Prin Lume_9Este drept ca ne-ar placea ca ziua sa fie de cel putin doua ori mai lunga, insa trebuie sa recunoastem ca tocmai lipsa timpului ne face sa fim extrem de organizati si foarte, foarte muncitori si ambitiosi. Asa ca intr-un fel sau altul, gasim o cale sa le facem pe toate, fara sa fim stresati 🙂

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ati trait-o in calatoriile voastre alaturi de Alexei?

eSky_Prin Lume_10Noi suntem inca in faza in care lucrurile extrem de marunte ni se par haioase si… mari realizari 🙂 Un zambet catre o persoana straina, un degetel intins ca sa ii explicam ceva anume, un chiot mai galagios, un „cucu-bau” in avion catre pasagerii din spate, un botic pus cand se supara de un zgomot, o grimasa care ii arata cei doi dintisori extremi de amuzanti, un schimbat de scutec in cele mai nepotrivite momente si tot asa.

Perioada cu adevarat haioasa si pentru ceilalti va veni probabil in scurt timp, pe la varsta de doi ani, cand va incepe sa spuna nazdravanii, sa faca lucruri amuzante, sa fie mai ghidus – si abia asteptam sa impartasim si acele momente!

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?

eSky_Prin Lume_11
Of, provocarile sunt deja o constanta in ecuatie 🙂 In fiecare excursie intampinam o situatie noua careia trebuie sa ii facem cumva fata. Si inca de la inceput au fost multe momente mai dificile, insa acum, pe masura ce trece timpul, realizam ca devine din ce in ce mai solicitant calatoritul cu un bebelus mic.

eSky_Prin Lume_12La sase luni au inceput adevaratele provocari (pana atunci erau mai mult probleme logistice) cand am inceput diversificarea. A fost si este inca o grija constanta sa ii pregatim mancare, sa ii cumparam alimente sanatoase, sa avem grija sa manance (nu e cel mai mancacios bebelus :D).

Apoi, la opt luni provocarea a fost primul zbor long haul, caruia i-am facut fata cu brio dar care ne-a extenuat atat de rau pe amandoi, incat am decis sa nu mai calatorim atat de departe cu Alexei pana cand nu va deveni mai maricel.

eSky_Prin Lume_13Apoi adaptarea la fusul orar (si cand am ajuns si cand ne-am intors) a fost o adevarata lupta, de fiecare data a fost nevoie de pana la zece zile pentru adaptarea micutului la noul fus si am simtit cu adevarat ca il chinuim. Si cu siguranta lista provocarilor abia incepe, mai ales ca perioada care urmeaza va fi o perioada a descoperirilor pentru Alexei, in care va vrea sa fie activ, prezent, jucaus.

Ne impunem sa nu folosim ecrane si sa il tinem ocupat cu activitati si carticele, ceea ce de multe ori poate fi un test de rabdare pentru parinti. Dar ne asumam toate aceste lucruri si vrem sa descopere lumea prin noi, prin calatorii, prin toate locurile frumoase pe care le vedem impreuna.

Care a fost destinatia care v-a surprins cel mai mult in calatoriile voastre si care este destinatia voastra preferata, in care ati reveni iar si iar?

Suntem intrebati foarte des care este destinatia noastra preferata si intotdeauna oferim acelasi raspuns 🙂 Islanda, fara doar si poate. Impresionanta, diferita, salbatica si atat de ofertanta! Nu ne-am simtit niciodata atat de liberi si fericiti ca in Islanda!

Am fi crezut ca Noua Zeelanda o va egala, insa Islanda ramane de departe in topul preferintelor noastre. Cu toate acestea, daca ne intrebi unde am vrea sa traim in fiecare zi, am zice fara sa ne gandim de doua ori…Amsterdam!

eSky_Prin Lume_14Chiar avem un obicei de a reveni in fiecare an in Amsterdam sau oricare alta destinatie din Olanda. La sfarsitul lui aprilie urmeaza sa plecam in Amsterdam pentru a treia oara in mai putin de sase luni 🙂

Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger si, mai ales, sa devina parinti calatori precum voi, care ar fi acela?

eSky_Prin Lume_15Devine din ce in ce mai anevoios inceputul in blogging/vlogging, este destul de greu sa razbati si sa ajungi sa iti fie apreciata munca. Insa atunci cand esti constant in ceea ce faci, cand muncesti zi de zi pentru a construi si contura un proiect, inevitabil ajungi unde iti doresti. Cu alte cuvinte e nevoie de foarte multa rabdare, de ani de munca si documentare.

Cat despre parintii calatori…dupa cum spuneam si mai sus, in raspunsurile precedente, sunt parinti si parinti, care aleg sa isi creasca bebelusii in moduri extrem de diferite. Nu exista o cale perfecta, nu exista un sablon de parenting care se aplica tuturor. Pentru noi, calatoriile au fost dintotdeauna parte din viata noastra si ne-am dorit enorm sa le reluam dupa ce s-a nascut Alexei. Pur si simplu, ne tin sanatosi mintal aceste excursii 🙂

eSky_Prin Lume_16Poate ca alti parinti considera ca este o expunere prea mare, bebelusul se poate imbolnavi, stresul poate fi prea mare, logistica prea complicata. Insa pentru cei care isi doresc cu adevarat sa calatoreasca, chiar si cu bebelusul, am spune ca primul sfat ar fi sa aiba asteptari realiste. Cel putin asta am realizat noi dupa cateva excursii. Itinerariile prea ambitioase, cu multe obiective de vazut, drumurile lungi, ideea ca totul va merge perfect, toate duc la frustrari inutile.

Este important sa acceptam ca o calatorie cu un bebelus poate fi imprevizibila, se pot intampla lucruri care sa ne abata de la planul initial. Ba mai mult, o excursie poate fi un fiasco pe deplin, din foarte multe motive care efectiv nu sunt in controlul nostru. Astfel ca avand asteptari realiste, ba uneori asteptari mai joase, putem face fata oricarei provocari intalnite. Pana la urma, daca parintii sunt relaxati si usor adaptabili la schimbarile ce pot sa apara, si bebelusul va fi la fel. In schimb, starea de anxietate, stres, suparare sau frustrare se transmite imediat catre bebelus, si ne putem imagina cu totii, cu sau fara copii, ce inseamna un bebelus plangaret in vacanta 🙂

Cum decurge acum o zi din viata voastra?

eSky_Prin Lume_17
Am cam uitat ce inseamna o zi relaxanta – suntem mereu pe fuga, mereu organizati, cu programul facut cu o zi inainte, incercand sa profitam la maxim de momentele in care doarme Alexei, ca sa rezolvam alte lucruri. Nu exista „vacanta” sau „concediu” cand ai un bebelus mic. Suntem insa constienti ca este o perioada temporara, mai dificila sau mai solicitanta, care va trece.

Lucrurile se vor aseza cu siguranta, si vor reveni vremurile mai linistite, cand ne vom putea linistiti la un Netflix seara, cu un pahar de vin 😀Dreaming with the eyes wide open”, hahaha! Si cand vom ajunge acolo… probabil ne vom hotari sa vina bebe doi 🙂

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul vostru din 2019?

Momentan avem planuri doar pe termen scurt, pana la sfarsit de mai. In aprilie vom vizita in sfarsit Gdansk (ne docream de foarte multa vreme sa ajungem aici), apoi vom petrece Pastele in Olanda, cu multi prieteni (ne adunam cu totii, din Romania, Olanda, Canada, Belgia), iar la sfarsit de mai vom merge in Paris si Disneyland.

eSky_Prin Lume_20

Ne-ar placea sa mergem undeva si la vara, insa nu ne-am hotarat ce destinatie sa alegem. Am vrea sa luam in calcul un zbor cat de cat scurt, o diferenta de fus orar mica fata de Romania, o destinatie care sa nu fie foarte aglomerata pe timp de vara, cu temperaturi nu foarte ridicate si cat mai baby friendly posibil 🙂 Nu avem deloc multe pretentii, asa-i? 😀

eSky_Prin Lume_21Stim ca variantele cele mai confortabile ar fi probabil resorturile din Turcia sau Grecia (in care nu am fost niciodata pana acum), dar parca nu suntem inca pregatiti sa lenevim o saptamana intr-un resort. Am fi vrut sa ajungem in Bali, intr-o cazare minunata din Ubud, dar cel mai probabil vom alege sa petrecem o saptamana in insulele Azore. Lasam Ubud-ul pentru mai tarziu!

Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?

eSky_Prin Lume_18Ne dorim sa continuam in acelasi ritm alert cu blogging-ul, cu postarile, cu documentarea despre diverse destinatii. In continuare vrem sa vorbin despre experientele de parenting, sa incercam pe cat posibil sa ajutam si alte persoane care se vor regasi in postarile si experientele noastre.

eSky_Prin Lume_19Blogul a devenit parte din viata noastra, fie ca avem sau nu proiecte sau campanii, muncim de drag pentru a mentine continutul activ. Este ireal de frumos sa recitim articole vechi, de cand lumea si pamantul, si sa vedem cum am progresat in toti acesti ani. E ca un jurnal al calatoriilor noastre, pe care il impartasim cu toti cei care ne urmaresc. Si vom face asta in continuare 🙂

Cand doi devin trei…calatoriile se schimba, nu inceteaza!

Pentru a vedea peripetiile tinerei familii calatoare, pentru a te minuna de tinutele Roxanei sau pentru a citi despre intamplarile amuzante in care se regasesc cei doi datorita lui Alexei, atunci ramai la curent cu articolele de pe blog, fotografiile de pe Facebook sau Instagram!

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Pasionatii de calatorii: Cu Andrei Lasc prin Est

$
0
0

Andrei Lasc este omul din spatele mai multor proiecte creative (Poevie, Cu substrat) si, mai nou, este autorul unui jurnal de calatorie, o carte scrisa din suflet pentru suflet: 07:07 – cu sufletul in est. Afla-i povestea din randurile de mai jos:

Spune-ne putin mai multe despre calatoriile tale. Cum iti organizezi viata de nomad digital?

eSky_Andrei Lasc_12Incep cu disclaimerul ca nu ma simt neaparat nomad, dar cumulat calatoresc cam 3-4 luni pe an. De cele mai multe ori am doar o intentie sau o ambitie care orbiteaza in jurul meu un timp. De exemplu acum vreau sa ajung in Mexic si in Peru, dar stiu ca inca nu-i momentul, asa ca mai las ideea sa orbiteze.

La nivel de organizare a jobului, pentru ca-s freelancer, pot lucra de oriunde am net si priza. Am grija sa-mi anunt clientii cam cu 2-3 saptamani inainte ca urmeaza sa raspund mai greu la mailuri.

eSky_Andrei Lasc_1La nivel de organizare a calatoriilor, de regula citesc ce e de vizitat in locul in care merg, dar fara sa-mi fac un plan minutios (imi place sa ma abat de la traseu, asa ca doar imi pun pin points pe harta cu locuri sau parcuri sau localuri unde vreau sa ajung).

Care a fost prima tara straina vizitata? Cand ti-ai dat seama ca iti place sa calatoresti si ca vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii un simplu turist si sa calatoresti atat de mult si pe perioade indelungate?

Prima tara pe care am vizitat-o a fost Grecia, undeva prin clasa a 8-a, cu parintii. A fost un tur dintr-ala cu autocarul, vreo 13 zile (da, am parinti misto). Cred ca microbul asta era deja instalat, pentru ca si parintii au calatorit cand eram super mic. Iar stilul de calatorit a evoluat o data cu mine. Sau eu am crescut o data cu el: la inceput eram la fel de turist ca toti turistii – city break-uri prin Europa, multe poze, vazut toate obiectivele populare, mancat in locurile recomandate de altii.

Apoi am mers singur 10 zile in Porto, fara un plan anume. Atunci am descoperit ce misto e sa ma pierd pe stradute neturistice si sa mananc unde mananca localnicii.

eSky_Andrei Lasc_14Apoi am plecat (aproape) singur 5 saptamani in Bali si Kuala Lumpur. Si de acolo am inceput sa calatoresc in stilul asta, mai nomad, cu perioade mai lungi, explorand zone mai putin turistice, mancand in locuri unde nimeni nu vorbeste engleza. (Inca mai merg in city break-uri, mai rar, dar au si ele farmecul lor).

Ai tot calatorit prin Asia, ai si scris o carte despre asta. De ce Asia si ce ne poti recomanda acolo?

eSky_Andrei Lasc_15Am avut de mic o curiozitate pentru alte culturi – bunica-mea imi citea despre tibetani, tata imi zicea despre amerindieni si tot asa. Plus ca, prin 2015 tocmai devenea la moda Bali. Asa ca am plecat intai pe acolo.

In Asia, oriunde ai merge, iti recomand sa vezi si lucrurile turistice, dar sa mergi si pe stradutele mai putin populare, ca sa vezi si vibe-ul local, nu doar pe cel turistic. Cum fac asta de obicei: merg pe strazile paralele cu bulevardul turistic. In felul asta nu-s super departe de „safe zone”, dar pot sa vad un pic din cum traiesc localnicii de fapt.

eSky_Andrei Lasc_2Iar pentru cei care vor urmatorul nivel: mananca ceva de pe strada (nu de pe jos, ci de la o taraba). Incepe cu ceva prajit sau fiert, ca sa nu risti dureri de stomac. Mancarea locala e jumatate din calatorie pentru mine (dar aleasa cu cap, si cu ceva probiotice luate inainte de plecarea in calatorie). Regula cu mancarea, cel putin la inceput e: fry it, boil it, peel it or forget about it.

Care a fost trigger-ul pentru a scrie acest proiect ambitios – de a scrie o carte inspirata de calatoriile tale?

eSky_Andrei_Lasc07:07 – cu sufletul in est e un jurnal de calatorie (interioara si exterioara), ce citesti in carte e real (deci nu-i chiar inspirat, cat copiat din realitate). O parte din trigger a fost reactia prietenilor la ce le povesteam. Pe de alta parte, la un nivel mai profund un pic, e o carte despre cum am crescut emotional si cum m-am intalnit pe drum cu propriile frici.

eSky_Andrei Lasc_6Si, povestind cu oameni si despre latura personala a cautarilor mele, mi-am dat seama ca mai sunt si altii care au simtit sau au trecut prin ce am trecut eu. Asa ca e si un fel de radiografie emotionala a mea, cu mesajul ca „e ok, nu esti singur si nu esti singurul”.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o in legatura cu acest proiect?

Cartea e publicata independent, iar asta a insemnat sa gandesc (si sa fac) mare parte din ea singur, lucru care mi-a placut super mult, dar care a fost si suuuper complicat pe alocuri (mai ales emotional).

eSky_Andrei Lasc_3De exemplu, cartea e scrisa la prezent si nu are dialog, lucru care, in mod normal, nu-i corect din punct de vedere literar. Stiam ca imi asum un risc facand asta, dar intuitia zicea ca e ok. Asa ca am avut de calmat teama de a da fail.

Alt exemplu a fost campania de crowdfunding prin care oamenii au comandat cartea in avans. A fost o lectie de cerut ajutorul, pentru un om care e obisnuit sa faca totul singur. Iti dai seama ca asta a venit cu intrebari existentiale: oare nu mai sunt suficient de bun, oare chiar nu pot singur, oare sunt slab daca cer ajutor?

Si un lucru care inca imi da fiori e sa zic „da, eu am scris-o”. Ma fastacesc un pic.

Ce sfaturi poti oferi pentru cei care vor sa scrie o carte despre calatorii?

eSky_Andrei Lasc_9

Sa se intrebe de ce. De ce o scriu, de ce sub forma asta, de ce despre orasele sau momentele astea si nu despre altele (pentru ca, cel mai probabil vor avea de ales). O data ce si-au raspuns sincer, sa se tina de treaba. Am avut vreo 30 de weekenduri in care am refuzat sa ies in oras sau sa merg la mare pentru ca scriam si editam cartea.

eSky_Andrei Lasc_7Daca chiar vrei sa scrii o carte (si presupun ca nu asta ti-e jobul), tre’ sa ti-o asumi. Si vor fi zile cand n-o sa ai chef, inspiratie, energie (si alte scuze) ca sa scrii. Alea-s momentele definitorii, nu ziua lansarii. Toate zilele si momentele alea mici in care te tii de ce ti-ai promis, oricat de tentant ar fi sa „iei o mica pauza”. We are the choices we make.

Care a fost destinatia care te-a surprins cel mai mult in calatoriile tale si care este destinatia ta preferata, in care ai reveni iar si iar?

eSky_Andrei Lasc_8Uf, asta e grea. M-a surprins Vietnam, ba nu, Nepal, ba nu, Kuala Lumpur. Ai prins poanta. Fiecare loc are un ceva care te surprinde (ne)placut. E doar o chestiune de alegere: sa ai ochii deschisi si sa vezi. De cele mai multe ori avem camera pornita, dar nu si ochii. Mi-a placut in Nepal pentru ca am vazut prin tot praful si toate ruinele de dupa cutremur, cum isi revine un oras. Cum isi reiau oamenii viata de dinainte si cum pot sa zambeasca asa senini desi au trecut prin momente de care am mai auzit doar pe la bunici.

Un loc tare drag e Porto. Am revenit de 2 ori acolo si mereu am gasit o alta latura a lui care m-a atras. Pe de alta parte stiu ca mi-e drag din motive pur emotionale si ca, daca eu pe interior sunt bine, orice oras ar fi minunat si de revizitat. Dar totusi, Porto, un pahar de vin, apusul vazut de pe pod, stradutele inguste cu case super vechi, pattern-urile de pe pereti.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ai trait-o in calatoriile tale?

Oh, s-o zic, sa n-o zic? Foarte pe scurt: sunt in dus, undeva in India, intr-o zona destul de plina de vegetatie. Fredonez o melodie amuzanta de pe vremea cand mergeau ai mei la discoteca (Abba, CC Catch, ceva pe acolo).

Cum ma samponez, vad o umbra pe un perete si ma trec un pic fiorii, pentru ca umbra aia are 8 picioare paroase si e la un metru de mine. Incep o discutie cu creatura, ca sa ma simt mai putin speriat. O intreb cum i-a fost ziua, daca ii ia mult sa se dea cu oja, daca are prieten (timp in care ma gandesc cum sa fug mai repede din dus).  

Creatura nu se misca de pe perete, dar, daca ar sari, sigur ar sari pe mine, asa ca mai trec pe langa ea, iau prosopul sa ma usuc si aud „poc”. Creatura nu mai e pe perete, nici pe mine nu e, nici pe jos nu e, unde e? Daca se urca pe mine, oricat de calm si de bland as fi cu vietatile, nu cred ca o sa fac fata.

Ma uit peste tot prin baie dupa ea, n-o vad, ma scutur, pe mine nu-i, nu inteleg unde e. Ma apropii de o galeata (o sa afli din carte ce cauta galeata in baie). E in galeata, chircita, incercand sa iasa.

Sa zicem ca nu-i foarte amuzant sa mergi (alergi) cu un prosop in talie, pe o carare plina de plante, sperand sa nu te urmareasca paienjeni cat palma.

Cum decurge acum o zi din viata ta?

eSky_Andrei Lasc_10

De multe ori lucrez la campaniile de comunicare sau la branding-uri din Frufru, Beans & dots sau din alte cafenele. Cand caut inspiratie sau am de venit cu idei, fac plimbari lungi pe jos.

Dar am si zile in care stau sub un copac prin Cismigiu si citesc. Chiar daca-s freelancer, am nevoie de un soi de rutina, la fel ca un angajat, diferenta e ca pot sa iau pauza oricand si sa-mi mut biroul oriunde simt nevoia.

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul tau din 2019?

O sa am un city break in Varsovia in vreo luna, dar de data asta nu merg singur. Sunt foaaarte curios cum o sa fie sa fac asta cu alta persoana semi-nomada.

eSky_Andrei Lasc_11

Undeva prin octombrie intuiesc ca o sa urmeze America Centrala (sau de Sud, inca nu m-am hotarat). Si intre timp visez la vreo 2 saptamani pe o plaja izolata unde sa gatesc la foc de lemne si sa lucrez cu picioarele in nisip dupa care sa fac o pauza de balaceala.

Dar imi plac si ideile venite din senin. E ceva in calatoriile neplanificate care le face super misto – probabil faptul ca nu apuc sa-mi fac asteptari despre cum o sa fie.

eSky_Andrei Lasc_13

Vrei sa ii calci si tu pe urme lui Andrei?

Citeste mai multe despre calatoria de (re)descoperire de sine in cartea 07:07 – cu sufletul in est si ramai la curent cu proiectele si peripetiile lui Andrei urmarindu-l pe Instagram sau Facebook.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Pasionatii de calatorii: Fotografiem Romania (si lumea) cu Dani Ciuca

$
0
0

Dupa o cariera de 18 ani in marketing si vanzari, Dani Ciuca a hotarat sa devina fotograf freelancer si sa impartaseasca cu noi toti frumusetile Romaniei si ale lumii intregi. Citeste mai multe despre acest salt in interviul de mai jos:

Spune-ne putin mai multe despre calatoriile tale. Cum ai hotarat sa devii calator full time?

eSky_DaniCiuca_1Am prins gustul calatoriilor in anul 2004 cand am iesit prima data din tara in o tura de 2 saptamani cu masina prin Europa. De atunci, pe masura ce am inceput sa imi permit mai mult, am incercat sa calatoresc de macar 3 -4 ori pe an in vacante scurte, suplimentar de concediile de vara.

Am facut acest lucru pana in primavara lui 2017, cand am descoperit Instagram si, odata cu aceasta aplicatie, multi fotografi talentati care prezentau locuri foarte faine din toata lumea. Acestia m-au inspirat sa creez si eu un cont de Instagram cu fotografii de calatorie, numai ca am dorit sa fac ceva deosebit, organizand acest cont sub forma de jurnal foto, in care am prezentat intr-un mod structurat destinatii vizitate de mine. Mai mult decat atat, am dorit ca acest cont sa fie un blog vizual insotit de informatii despre locurile prezentate. Dupa ce am pornit acest cont, am dorit sa calatoresc si mai mult pentru a putea prezenta constant cat mai multe locuri.

Mi-am propus asadar sa fac cate o noua calatorie in fiecare luna. Am stiut ca nu pot avea si job full time si sa fiu si calator in acelasi timp, asa ca mi-am pregatit iesirea din corporatie, lucru care s-a si intamplat la „majorat”. Dupa 18 ani de munca in vanzari si marketing, am ales o noua cale – cea a freelancing-ului, devenind fotograf/calator/instagramer/blogger full time.

Cum decurge acum o zi din viata ta, cum iti organizezi viata de nomad digital?

eSky_DaniCiuca_2Sunt doua moduri in care incerc sa imi organizez timpul. Atunci cand sunt in tara, majoritatea timpului o petrec pe canalele de social media (Instagram si Facebook), postand continut zilnic, dar si interactionand cu audienta mea. Scriu deseori si articole pentru blogul meu, dar si pentru alte platforme cu care colaborez, in care prezint de asemenea destinatii vizitate de mine. Pentru ca imi doresc sa fiu la curent cu tot ce se intampla in social media, particip la foarte multe evenimente si conferinte (cel mai des am participat la conferinte pe aceasta tema organizate de Evensys si Biz).

Atunci cand calatoresc, petrec foarte mult timp vizitand si fotografiind, incercand sa surprind cat mai bine frumusetea locurilor vizitate. O zi in care calatoresc incepe dis de dimineata, deseori inainte de rasarit (pentru ca imi place sa fotografiez rasaritul), se continua toata ziua cu pauze cat mai scurte de masa pentru a nu pierde foarte mult timp si se incheie seara tarziu, pentru ca iubesc fotografia de noapte.

Pentru ca aceste lucruri imi consuma foarte mult timp, incerc sa mentin un echilibru si cu celalat „job” al meu – acela de parinte si de sot. Am o fetita de 9 ani, foarte frumoasa si inteligenta, si o sotie iubitoare si intelegatoare. Incerc sa petrec timp cu ele seara dupa scoala/serviciu si in weekenduri, desi de multe ori nu imi iese.

Care a fost prima tara straina vizitata? Cand ti-ai dat seama ca iti place sa calatoresti si ca vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii un simplu turist?

Prima tara vizitata a fost in 2004 Croatia, unde am vizitat Parcul National Plitvice – un paradis natural cu cascade si lacuri. Dorinta de a calatori cat mai mult a venit in timp, iar decizia de a fi mai mult decat un turist – in vara anului 2017.

Spune-ne putin mai multe despre proiectele tale: blogul si contul de Instagram Fotografiez Romania.

Ideea blogului mi-a venit inainte sa descopar Instagram insa am apucat sa il dezvolt decat dupa ce am pornit jurnalul @danitraveljournal. Numele blogului l-am ales ca urmare a unei realitati: avem o singura viata de trait, o lume mare de vazut o singura calatorie de facut – 1 life, 1 world, 1 journey. Am reusit sa il conturez asa cum imi doresc abia dupa cateva luni si a devenit o extensie a blogului vizual de pe Instagram, prezentand acolo articole un pic mai detaliate.

Cateva cuvinte despre proiectul Fotografiez Romania:

eSky_DaniCiuca_5Am pornit acest proiect alaturi de prietenul meu Ionut Iordache. Ne-am dorit sa cream un cont de feature, in care sa prezentam locuri frumoase din Romania, pentru a-i inspira si pe altii sa le viziteze. Mai mult decat atat, am vrut sa cream un cont in care sa evidentiem omul din spatele fotografiei, dorind astfel sa cream o comunitate unita de fotografi romani in jurul acestui cont. De aceea prezentam zilnic, alaturi de o fotografie reusita a unui loc din Romania, un fotograf roman – o descriere in cateva cuvinte.

In fiecare zi alt fotograf, in fiecare zi alt loc frumos din Romania. In cele 7 luni de cand am demarat acest proiect, am reusit sa prezentam acolo peste 200 de fotografi diferiti si am reusit sa strangem o audienta de aproape 10.000 oameni.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o in legatura cu aceste proiecte si cum ai reusit sa o depasesti?

eSky_DaniCiuca_4Cand am ramas fara telefoane si fara acte in Sevilla. Din neatentie mi-a fost furata geanta de umar cu acte, telefoane si bani. Bineinteles ca am ramas socat pe moment. Se intampla vineri la ora 15. La ora 16 eram la Politie, la ora 17 la consulatul Romaniei (final de program si de saptamana). Am reusit sa primesc un titlu de calatorie (act de identitate provizoriu) pentru a putea reveni in tara. Duminica seara am revenit in tara.

In cele doua zile in care am mai stat in Spania am mers fara GPS (ca in anii 2000 😊), am primit bani de la sotia mea din tara si partea buna 😉, neavand telefon, am stat si fara social media.

Care a fost destinatia care te-a surprins cel mai mult in calatoriile tale si care este destinatia ta preferata, in care ai reveni iar si iar?

eSky_DaniCiuca_3Primesc intrebarea aceasta foarte des. Nu sunt genul care fac topuri, pentru ca fiecare loc are ceva special si fiecare imi ramane in suflet cu ceva aparte.

Din punct de vedere al peisajelor pot sa spun insa ca Elvetia si Islanda m-au fascinat cel mai mult, iar din punct de vedere al culturii/istoriei/arhitecturii, Italia mi se pare un izvor nesecat de locuri de vazut.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ai trait-o in calatoriile tale?

In februarie 2017 am fost in Portugalia pentru a revizita si documenta Lisabona si Sintra. De asemenea, imi mai luasem un zbor catre Madeira, pe care urma sa o vizitez pentru doar 2 zile.

In Sintra nu se circula cu masina, ci doar cu cateva autobuze care duc turistii intre cele 5-6 obiective turistice. Pentru a castiga timp si pentru a nu astepta foarte mult autobuzele, am mers pe jos intre cateva obiective, situate uneori si la 3 km distanta. Cumulat cu mersul pe jos in interiorul obiectivelor vizitate (palate si gradini), am ajuns la un record de 25km parcursi in acea zi.

Problema era ca a doua zi aveam avion catre Madeira, unde urma sa urc pe cel mai inalt varf din aceasta insula, avand un traseu de 7km de urcusuri/coborasuri. Ajuns in Madeira la locul de pornire al traseului, picioarele nu ma mai ascultau…mergeam aproape ca un om batran.

M-au ajutat insa sa fac cu brio acest traseu 2 pastile de ibuprofen, multa adrenalina si mai ales energia pe care am capatat-o de la peisajele superbe pe care le intalneam la fiecare pas. A meritat fiecare minut de efort!  

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul tau din 2019?

eSky_DaniCiuca_6Norvegia, pentru care deja am rezervate bilete de avion si unde voi merge in luna iunie, iar in toamna imi doresc in Europa Hamburg si sa ajung din nou in Portugalia, de data aceasta in Porto si Algarve. De asemenea, as dori sa fac o tura de minimum 10 zile in Japonia.  

Ce planuri de viitor ai pentru proiectele de blogging?

eSky_DaniCiuca_7Planul meu pe termen scurt este sa reusesc sa calatoresc in continuare o data pe luna in o noua destinatie, cu mentiunea ca anul acesta voi vizita si mai multe locuri din Romania pe care vreau sa le promovez in randul audientei mele straine, dorind sa ii conving sa viziteze macar o parte din frumusetile Romaniei.

Pentru ca acest lucru poate fi sustinut pe termen lung, imi doresc sa gasesc parteneri comerciali cu care ma pot asocia. Imi doresc parteneriate pe termen lung, cu branduri in care cred si cu produse/servicii pe care le folosesc cu drag. Nu imi doresc asocieri de conjunctura doar pentru motivul banilor care imi pot oferi continuitate in proiectul meu.

Daca ar fi sa dai un sfat celor care vor sa se apuce de travel blogging, care ar fi acela?

  • Daca pasiunea pentru calatorie depaseste nivelul de hobby,
  • Daca munca pe care o fac acum nu le mai aduce satisfactii,
  • Daca doresc sa-i inspire si pe altii sa calatoreasca,
  • Daca sunt de parere ca au ceva de valoare de oferit comunitatii de travel addicts (sfaturi, experiente inedite, fotografii),
  • Daca stiu ca munca de travel blogger nu e mai prejos de oricare alt tip de munca si ca necesita dedicare full time, seriozitate si perseverenta,

Atunci ii sfatuiesc sa isi planifice un buget pentru calatorii (smart) pentru minimum 6 luni (ideal un an) si sa se apuce sa calatoreasca, sa creeze continut si sa il publice pe retelele sociale si blog. Cu siguranta ca daca cele de mai sus sunt indeplinite, vor aparea si rezultate. La rezultate nu ma refer numai la bani. In primul rand, rezultatele trebuie sa fie satisfactiile pe care le va avea persoana care decide sa faca acest pas; in al doilea rand, aprecierea muncii depuse primita de la o comunitate cat mai mare si da, in al treilea rand, rezultate in parteneriate comerciale.

Lasa-te inspirat de fotografiile de calatorie!

Vezi lumea prin ochii lui Dani si ramai la curent cu aventurile lui fotografice prin intermediul blogului, contului de Instagram sau Facebook.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Viewing all 279 articles
Browse latest View live