Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all 279 articles
Browse latest View live

Primele 5 destinatii pe care le recomandam cand vorbim de concediul de vara

$
0
0

Alina si Florin de la Aventurescu.ro ne recomanda 5 destinatii care i-au cucerit in nenumaratele lor calatorii si ne povestesc lucruri mai putin cunoscute despre ele:

Chemarea calatoriilor este puternica, mai presus de orice impotrivire, asa ca nu ne putem abtine de la a arunca macar o privire la cele mai cele destinatii pentru o vacanta de vara ca la carte. Asadar, asaza-te confortabil si deschide bine ochii, caci urmeaza sa te plimbam putin pe harta lumii, poate-poate una dintre recomandarile de mai jos te-or face sa pui mana sa-ti planuiesti si tu urmatoarea vacanta.

1. Regiunea Algarve (Portugalia)

Algarve_Aventurescu.ro_eSky

Tine-te bine, caci ajungem indata in sudul Portugaliei, in regiunea Algarve, care, de prin anii 1960 si pana astazi, a reusit sa creasca atat de mult incat, in 5 ani din 6, a fost declarata destinatia anului. Nici nu-i de mirare: cei peste 150 de kilometri de coasta numara sute de plaje spectaculoase, cum nu te-ai astepta sa vezi pe pamant european, cu apele turcoaz limpezi ale Atlanticului, nisip portocaliu si stanci ce ies din mijlocul oceanului. Daca vrei o experienta autentica, si stim ca vrei, atunci cazeaza-te in Montes de Alvor, un sat fermecator situat intr-o zona deluroasa ceva mai retrasa, ce gazduieste zeci de case traditionale portugheze datand din secolul al XIX-lea. Intr-o astfel de casa am stat si noi, reconditionata recent, cu tavanul foarte inalt si cu mici spatii de recreere la ferestre, si putem spune cu mana pe inima ca a fost una dintre cele mai frumoase cazari din calatoriile noastre. Montes de Alvor este foarte aproape de Portimao, cu minunata-i Praia da Rocha, dar si de o multime de plaje fabuloase la care poti ajunge foarte usor daca inchiriezi un scuter.

Dona Ana_Algarve_Aventurescu.ro_eSky

Noua ne-a placut enorm plaja Dona Ana, unde, tot plimbandu-ne, mai pe nisip, mai prin apa, am descoperit si o plaja secreta, ferita parca de ochii curiosilor de o stanca uriasa, inaltata in mijlocul apei, pe care trebuie sa o ocolesti.

2. Regiunea Costa Blanca (Spania)

Villajoyosa_Aventurescu.ro_eSky_Daca tot suntem in zona, hai sa dam o fuga si pana pe tarmul sud-estic al Spaniei, in Costa Blanca, unde noi ne-am lasat de curand o bucatica de suflet. Oricat ne-am fi straduit, nu ne-am fi putut inchipui intinderile nesfarsite de plaje – ca-n Caraibe, nu alta, doar ca la o aruncatura de bat – unde steagul albastru e arborat mai peste tot. De ce? Pai simplu: nisipul este fin, intrarea in apa este lina, serviciile sunt de cea mai inalta calitate, iar curatenia ireprosabila. Alicante este orasul care iti va deschide poarta catre un mic paradis ce se intinde de-a lungul coastei si pe care il poti vizita in tihna, de la un capat la altul.

Villajoyosa_Aventurescu.ro_eSkyCea mai frumoasa surpriza a fost Villajoyosa, care, dupa cum ii spune si numele, este un oras vesel si foarte colorat. Fie vorba intre noi, este si o oaza de liniste, nefiind – inca! – invadat de turistii care sa-i sufoce si stradutele inguste si pitoresti, si plajele spectaculoase, cu apa turcoaz cristalina si nisip fin. Unde mai pui ca, pentru a ajunge aici, vei mai incerca ceva inedit: tramvaiul usor ce se plimba de-a lungul intregii coaste. O calatorie pana aici costa 4 euro dus-intors din Alicante si dureaza cam o ora, timp in care poti admira in voie acest colt de rai. Si nu uita ca statia la care trebuie sa cobori se cheama chiar La Villa Joyosa si urmeaza imediat dupa cea intitulata atat de sugestiv Paradis.

3. Insula Creta (Grecia)

Creta_Aventurescu.ro_eSkyCeva mai cunoscuta decat precedentele destinatii, cel putin pentru romani, insula Creta este un izvor nesecat de bunatati de toate felurile. Noua, de pilda, ne-au trebuit vreo cinci ani ca sa descoperim aceasta minune de insula – cea mai mare, de altfel, a Greciei – si tot am mai avea lucruri noi de vazut. Daca vrei sa iesi putin din tipar, iti sugeram pentru cazare orasul Rethymno, de unde poti da startul aventurii tale cretane.

Canionul Mili_Creta_Aventurescu.ro_eSkyOrice-ai face, nu rata canionul Mili, aflat la nici un sfert de ora de oras si de-a lungul caruia se intinde un sat parasit in totalitate, ai carui singuri locuitori sunt astazi caprele negre ce insufletesc cumva locul. Altfel, enorm de multa vegetatie care, nemaiavand locul sub cerul liber, s-a adapostit si-n casele ce se tin inca in picioare. Canionul este impresionant, iar o plimbare de-a lungul lui nu te costa nimic, dar te incarca cu bucuria sentimentului aceluia unic cum ca esti si tu un mic explorator.

Pentru o bucatarie greceasca autentica, ca la mama ei acasa, alatura-te localnicilor la taverna Zisis, cu o istorie de mai bine de 40 de ani. Noi i-am trecut pragul de multe ori si aproape de fiecare data am fost cinstiti cu cate un desert din partea casei, un bol cu fructe sau un paharel de tsukudia (tuica greceasca). Nu rata nici laguna Balos, denumita si Paradisul turcoaz, nici canionul Samaria, cel mai lung din Europa, sau casa Minotaurului din Heraklion. In ce ne priveste, varianta ideala pentru a vizita insula ar fi scuterul, dar, daca nu te simti confortabil pe doua roti, poti inchiria si o masina. Tine, insa, cont ca aceasta iti poate da batai de cap, intrucat te vei lovi de lipsa locurilor de parcare.

4. Georgia

Kazbegi_Georgia_Aventurescu.ro_eSkyDar hai sa incercam si altceva mai inedit, te incumeti? Poate ai auzit ca in vara aceasta a fost inaugurat un nou zbor direct, acela catre Georgia, si poate ca prima ta reactie ar fi sa faci un pas inapoi. Si sa ridici o spranceana. Asteapta numai o clipa, sa vezi cum stau lucrurile de fapt! Noi abia ce ne-am intors din ceea ce s-a dovedit a fi o mare revelatie a acestui an, o vacanta de aproape doua saptamani intr-o Georgie surprinzatoare si-ti putem spune ca, daca te roade pe dinauntru spiritul de explorator, atunci e cazul sa-ti faci numaidecat bagajele si sa alegi un zbor catre Kutaisi, cat inca este accesibil. De aici, noi am ales transportul local care este foarte ieftin, cu preturi incepand de la 20 de lei. Opreste-te in Batumi, unde ai sa descoperi Marea Neagra asa cum litoralul nostru nu ti-o prea dezvaluie. Orasul este in plina dezvoltare, asa ca, desi greu de crezut, va trebui sa cuprinzi cu privirea cladiri inalte de peste 50 etaje, palmieri impunatori, ba chiar restaurante futuriste, asezate cu susul in jos. Cazeaza-te neaparat intr-unul dintre cele trei turnuri Orbi aflate pe malul marii, cat se poate de sus. Noi am stat la etajul 18 si a fost intr-un mare fel.

Tbilisi_Georgia_Aventurescu.ro_eSkyNici capitala, Tbilisi, nu este de ici, de colo, asa ca acorda-i si ei cateva zile, timp suficient ca sa-i cazi in mreje. Daca iti place mancarea cum ne place si noua, atunci noteaza Cafeneaua Restaurant Legvi. Aici cere un steak si un pahar de vin rosu Saperavi. Mai apoi, incanta-ti simturile si papilele cu minunatul vin georgian in regiunea Kakheti si fa in asa fel incat sa ajungi la crama Khareba, cu tunelurile sale de peste sapte kilometri. Finalul, apoteotic, cum altfel, lasa-l inaltimilor de peste 5.000 de metri ai muntilor Caucaz, a caror frumusete este ravasitoare.

5. Zanzibar (Tanzania)

Zanzibar_Aventurescu.ro_eSkySau poate vrei sa te deconectezi de tot si sa pleci hat departe, in insula unde-a vazut lumina zilei pentru intaia oara Freddie Mercury, in Zanzibarul pe care noi l-am iubit de la primul pas. Aici e un colt de rai uitat parca inadins pe pamant, unde timpul curge intr-un ritm atat de lent, de parca ar sta mai degraba in loc. Fiind o insula a condimentelor, pana si bucataria locala te face sa nu-ti mai doresti sa pleci vreodata. Oricine planuieste sa ajunga aici se viseaza intr-o camera spatioasa, cu vedere la ocean si din care sa iasa, daca se poate, direct pe plaja cu nisip alb si fin. Ei bine, noi recomandam cu mare drag doua zone: Matemwe si Nungwi.

Zanzibar_Nungwi_Aventurescu.ro_eSky

Cea din urma ne-a lasat si o amintire foarte frumoasa, din ziua cand am descoperit Kajibange, un bar pe plaja cu hamace, muzica reggae, curry de caracatita si supa de ton de te lingi pe degete, nu alta, preturi bune si o atmosfera paradisiaca. De povestit nepotilor, pe cuvant!

Stim. Ai sa zici ca povestea-i frumoasa si ca iti face cu ochiul, cum sa nu, dar ca a transforma asa ceva in realitate nu-i chiar floare la ureche. La fel de bine iti vom zice si noi ca nu-i deloc asa. Dimpotriva, este chiar simplu sa pui la un loc piesele unui astfel de puzzle, ca la sfarsit sa ai in fata ochilor planul urmatoarei tale vacante. Cum? Pai, la distanta de doar cateva click-uri, cu ajutorul echipei eSky, gasesti tot ce iti trebuie pentru a pleca fara griji in vacanta: bilete de avion, hoteluri, asigurari de calatorie si masini de inchiriat. Tot ce-ti ramane tie de facut ar fi doar atat: sa alegi destinatia perfecta si sa visezi cu ochii deschisi.

Cum arata destinatia ta ideala de concediu?

Daca te putem ajuta cu planificarea escapadei perfecte, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

Spor la planificare!


5 motive sa fugim in lume si in septembrie

$
0
0

Calatorului ii sade bine cu drumul, asta stim toti, dar cum putem traduce acest lucru in planuri concrete? Cel mai simplu: un city break in septembrie, in afara sezonului, atunci cand vremea inca este buna, iar invazia turistica se diminueaza considerabil. Ti-am pregatit o lista cu 5 destinatii tocmai bune de vizitat si cateva idei de ce poti vedea acolo:

1. Barcelona (Spania)

Barcelona_eSkyBarcelona este orasul fotbalului, al arhitecturii lui Gaudi, al Marii Mediterane si al culturii catalane. Te vei indragosti pe loc de el si vei vrea sa revii inca o data si inca o data – stim asta din surse sigure! Pentru ca orasul este sufocat de turisti in plin sezon, iar vremea este buna chiar si in lunile de toamna, iti recomandam sa vizitezi acest oras in septembrie, cand ai mai multe sanse sa observi stilul de viata al localnicilor.

Treci pe lista de vizitat faimoasa Sagrada Família, capodopera neterminata a lui Gaudi, desi se lucreaza la ea din 1882. Pierde-te in universul colorat al parcului Güell si apoi mergi la Casa Batlló, o alta opera de arta marca Gaudi, nu inainte de a lua la pas La Rambla, cea mai cunoscuta strada din Barcelona. Pentru a vedea orasul de sus, urca pe muntele „magic” Tibidabo, unde vezi cele mai frumoase apusuri si te poti distra cu intreaga familie in parcul de distractii de acolo.

Cartierul Eixample („extensie” in catalana) este binecunoscut pentru numeroasele obiective turistice, magazine de moda, restaurante si galerii de arta, dar mai ales pentru blocurile octogonale care il definesc. Vazut din aer, acest cartier pare un labirint bine pus la punct de un om foarte atent la detalii. 

Vreau oferte zbor Barcelona     Vreau cazare in Barcelona

 2. Sofia (Bulgaria)

Sofia_eSkyStim cu totii ca Bulgaria este destul de ofertanta din punct de vedere turistic, dar tocmai capitala tarii este de multe ori trecuta cu vederea. Este timpul sa rectifici aceasta greseala! Putem spune ca orasul se aseamana destul de mult cu Bucurestiul, dar vine si cu un mare plus pentru iubitorii de munte: in vecinatatea capitalei se afla Vitosha, locul ideal pentru drumetii, sporturi de iarna sau zboruri cu parapanta. Daca mai punem la socoteala si panorama superba a orasului, acum stii unde sa fugi pentru a te bucura in vacanta atat de explorari urbane, cat si montane.

Sofia este o capitala vie, aglomerata, incarcata de istorie, care priveste cu incredere spre viitor. Orasul este unul dintre putinele locuri din lume unde poti gasi o biserica ortodoxa, o moschee musulmana si o sinagoga in acelasi perimetru, la doar cateva minute de mers de la una la alta.  Bulevardul Vitosha este promenada din centru unde gasesti toate terasele si restaurantele bune cu vedere, unde altundeva, decat inspre muntele Vitosha.

Iti recomandam trei locuri interesante: Raketa Rakia Bar, unde poti incerca toate tipurile de rachiu bulgaresc, Take a Cake Bakery, locul cu cele mai delicioase briose, si Hambara Bar, un loc ascuns unde poti savura un vin bun la lumina lumanarilor.

Vreau cazare in Sofia Vreau sa inchiriez o masina

 3. Praga (Cehia)

Praga_eSkyAh, Praga! Sa mergi si sa tot mergi aici pentru arhitectura impresionanta, cea mai buna bere si arta care impanzeste orasul. De-a lungul timpului, Praga a primit diferite supranume: Mama Oraselor (Praga mater urbium), Orasul de aur sau Orasul celor 100 de clopotnite.

Ce poti vizita aici? Primul loc este Piata Orasului Vechi, unde poti vedea ceasul astronomic medieval care are o legenda destul de intunecata – se spune ca maestrul ceasornicar a fost orbit de consilierii cehi pentru a nu exista riscul de a reproduce capodopera. Lectii de istorie vei primi la tot pasul, iar pentru asta iti recomandam sa vizitezi Castelul Praga, Podul Carol (Charles Bridge), cartierul evreiesc, galeria nationala de arta aflata in Palatul Veletržní si zidul John Lennon, un simbol al libertatii pentru tinerii cehi.

Viziteaza si cladirea de birouri Fred si Ginger sau „Casa care danseaza”, pe care ti-am aratat-o aici. Nu ne vom hazarda sa iti recomandam localuri cu bere buna pentru ca ele se gasesc la tot pasul. Dar, daca vei gasi ceva care te impresioneaza in acest city break in Cehia, nu ezita sa ne spui in comentarii!

Vreau oferte zbor Praga     Vreau cazare in Praga

4. Graz (Austria)

Graz_AustriaCel de-al doilea cel mai mare oras austriac te intampina cu o atmosfera relaxata si arhitectura care imbina elementele barocului cu Renasterea italiana. Un oras al studentilor, unde au studiat laureati ai premiului Nobel, Graz respira arta prin toate coltisoarele lui, fiind Capitala Europeana a Culturii in 2003 si Oras al Designului in 2011.

Orasul Vechi (centrul) si palatul Schloss Eggenberg au fost inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, iar intreg orasul este plin de zone de verdeata, ca de altfel intreaga regiune unde se afla situat. Mergi la piata Kaiser-Josef-Platz, unde zilnic vei gasi cele mai proaspete bunatati; viziteaza cel mai mare muzeu de arme si armuri din lume (Landeszeughaus) si urca cu funicularul pana in varful dealului pentru a avea parte de clasica panorama asupra orasului. De acolo, de sus, intotdeauna vei avea cea mai buna priveliste, dar iti vei reaminti si faptul ca mereu trebuie sa vezi privirea de ansamblu, atat in viata, cat si in calatorii. Lucrurile simple aduc cele mai mari bucurii!

Cum ajungi in Graz? Zbori pana in Viena si de aici iei un tren sau un autobuz (cu preturi incepand de la 10 euro), iar in maximum 4 ore ai ajuns in cel mai relaxat oras din Austria.

Vreau oferte zbor Viena     Vreau cazare in Graz

 5. Zona Puglia: Bari, Polignano a Mare si Alberobello (Italia)

Alberobello_eSkyFacem ce facem si mereu ne intoarcem la Italia! Acum iti vorbim despre regiunea Puglia, tocul cizmei, si orasele Bari, Polignano a Mare si pitorescul Alberobello. De ce nu ne-am rezumat la Bari, unde ai zbor direct din Bucuresti si Cluj? Pentru ca de aici poti ajunge cu trenul in 1h40 min in Alberobello, oraselul cu casute fotografiate mai ceva ca cele din Santorini, si tot cu trenul, pret de 40 minute, ajungi in Polignano a Mare, oaza de relaxare de la malul Marii Adriatice.

Recapitulam: ajungi in Bari si incepi sa te lasi cuprins de atmosfera tipic italieneasca. Te indrepti spre centrul orasului si savurezi un espresso ca la mama lui acasa. Vizitezi Bazilica Sf. Nicolae, important loc de pelerinaj pentru intreaga lume deoarece aici se afla moastele Sfantului Nicolae. Explorezi orasul la pas, nu te grabesti, si daca te pasioneaza fotbalul, poate ajungi la stadionul San Nicola, unde Romania a batut echipa URSS in grupele Campionatului Mondial de Fotbal din 1990.

Te indrepti catre gara si iei trenul in directia Polignano a Mare. Aici incepi sa experimentezi cu adevarat acel „dolce far niente” de care ai tot auzit. Orasul pescaresc te intampina cu stradute intortocheate, pietruite si ofera privelisti spectaculoase asupra azuriului marii. Daca te afli in cautarea celui mai frumos apus de soare, este foarte posibil ca dorinta sa ti se indeplineasca aici.

A doua optiune de explorare a zonei este faimosul Alberobello, cunoscut pentru ansamblul de case trulli, inscrise in patrimoniul UNESCO. Aceste casute traditionale sun construite din piatra si au acoperisuri conice pe care poti vedea pictate diverse simboluri (cruci, inimi strapunse de o sageata sau semiluni), care spun povestea locuitorilor casutei respective.

Vreau oferte zbor Bari     Vreau cazare in Bari

Pe tine unde te poarta dorul calator?

Daca nu ai apucat sa iti iei concediu in aceasta vara sau vrei sa profiti de vremea calda din septembrie, noi te ajutam sa planifici un city break de poveste! Colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

La cat mai multe calatorii!

Ofertele companiilor de linie: Lyon, Tunis, Praga, Amsterdam sau Kos – tu ce alegi?

$
0
0

Atunci cand cautam inspiratie pentru calatorii, rutele companiilor aeriene ne ajuta nesperat de mult. Daca ai programul flexibil si nu conteaza destinatia, ci doar calatoria in sine, poti oricand sa te ghidezi dupa destinatiile cele mai populare ale diferitelor linii aeriene. Daca sunt atat de populare, este un motiv intemeiat pentru acest lucru, nu? Astazi iti vom povesti, pe scurt, cate un pic despre 5 dintre locurile cele mai populare unde zboara companiile de linie si, in cazul in care sunt zone despre care ti-am mai vorbit, vom incerca sa punem totul intr-o lumina noua. Asadar, lasa-te inspirat de propunerile noastre:

1. Spre Lyon cu Air France

Lyon_eSky„Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibil pentru ochi.” Aceste vorbe nemuritoare si atat de frumoase au fost scrise de Antoine de Saint-Exupery in Micul Print. Aviator explorator, poet si romancier, Saint-Exupery s-a nascut in Lyon, destinatia populara a companiei Air France, una dintre companiile aeriene cele mai importante din lume, operand zboruri catre 195 de destinatii si 91 de tari. Incearca sa vezi orasul prin ochii exploratorului si plimba-te agale pe malurile celor doua rauri care se intalnesc aici: Saône si Ronul (Rhône). Daca te asezi pe una dintre numeroasele banci de pe margine si incerci sa hranesti lebedele, ai grija – ele pot deveni putin agresive, mai ales cu animalele de companie!

Orasul era cunoscut in trecut pentru pozitia sa strategica si comerciala, iar matasea care se fabrica aici avea renume international. Lyon este definit atat de istorie, cat si de geografie: se afla la confluenta celor doua rauri si este definit de dealurile Fourviere si Croix-Rousse. Bazilica Notre-Dame de Fourvière se afla pe dealul cu acelasi nume, de unde ai parte de o panorama superba asupra orasului.

Vreau oferte zbor Air France

2. Spre Tunis cu Lufthansa

Tunis_eSky

Lufthansa este linia aeriana nationala a Germaniei, cel mai mare transportator aerian din Europa si pe locul IV in lume din punctul de vedere al pasagerilor deserviti. In ceea ce priveste ofertele de calatorie, daca atunci cand te gandesti la vizitarea nordului Africii, iti trece automat prin minte Maroc si al sau extra-fotografiatul Marrakech, noi ne-am inspirat din rutele companiei aeriene si am descoperit Tunis, capitala Tunisiei. Cea mai mica tara dintre teritoriile pe care se intind Muntii Atlas, Tunisia este considerata o punte de legatura intre Europa si Africa, pe de o parte, si Orientul Mijlociu, pe de alta parte. Daca planuiti o calatorie aici, luati in considerare avertismentele MAE si evitati deplasarile in sudul saharian si la zonele de frontiera cu Libia si Algeria.

Despre Tunis ce va putem spune? Ca este unul dintre cele mai incantatoare orase din nordul Africii, care te va cuceri mai ales prin arhitectura sa. Te avertizam: s-ar putea sa te indragostesti de coloratele usi tunisiene! Viziteaza medina din Tunis (orasul vechi), care este punctul central din orice oras arab; Muzeul Bardo este unul dintre cele mai importante muzee din Africa, dupa cel Muzeul Egiptean din Cairo, si gazduieste mozaicul care il infatiseaza pe poetul latin Virgil; moscheile din oras nu sunt nici ele de trecut cu vederea, iar cafeaua este musai de incercat!

Vreau oferte zbor Lufthansa

3. In Praga cu Czech Airlines

Praga_eSkyCzech Airlines este una dintre cele 5 cele mai vechi companii aeriene din lume, fiind fondata in 1923, si este un membru fondator al IATA (traducere: Asociatia Internatională de Transport Aerian). Care poate fi cea mai populara destinatie a companiei cehe daca nu chiar capitala-bijuterie a tarii, Praga? Stim ca tocmai ce ti-am povestit despre ea, dar povestile din Praga nu se termina cu una, cu doua. Acum iti povestim despre Zidul John Lennon, care a fost vazut in trecut ca un simbol al libertatii pentru tinerii cehi.

Zidul se afla in apropierea Podului Carol si este ferit de agitatia centrului, iar incepand cu anii `80 a inceput sa fie decorat cu versuri Beatles si graffiti-uri inspirate de John Lennon. Zidul a fost o expresie artistica care a exprimat rezistenta tinerilor impotriva regimului comunist. Chiar daca a fost vopsit de autoritatile vremii, a doua zi au aparut din nou poeme si flori desenate pe bucata aparent anosta de ciment.

Astazi, acest loc reprezinta un loc care inglobeaza ideile de pace si dragoste, idealuri la care toti aspiram in fiecare zi.

Vreau oferte zbor Czech Airlines

4. In Amsterdam cu Austrian Airlines 

Amsterdam_eSkyAustrian Airlines este compania partenera Lufthansa si membra a celei mai mari aliante aviatice, Star Alliance. Calitatea austriaca, combinata cu standardele germane, garanteaza zboruri placute, cu un grad inalt de confort! Una dintre destinatiile populare unde zboara Austrian Airlines este Amsterdam. Acest oras de nici 1 milion de locuitori este vizitat anual de peste 15 milioane de turisti! Discrepanta intre cifre este graitoare pentru felul magnetic in care orasul atrage oamenii an de an.

Iti sugeram sa inchiriezi o bicicleta si sa explorezi cat mai mult din oras – bineinteles, il poti lua si la pas, dar daca vrei cu adevarat experienta locala, o bicicleta este cea mai indicata. Daca te pasioneaza partea de „turism intunecat”, poti vizita Casa Anne Frank, muzeul dedicat fetitei evreice care a fost persecutata de nazisti si a tinut un faimos jurnal in care povestea experientele sale. Un alt muzeu de neratat intr-un city break in Amsterdam este Muzeul Van Gogh, care este inconjurat de randuri de floarea-soarelui pe care le poti culege ca amintire.

Vreau oferte zbor Austrian Airlines

 5. Spre insula Kos cu Aegean Airlines

Kos_Hippocrate_eSkyAegean Airlines, desemnata recent cea mai buna companie aeriana regionala pentru al 8-lea an consecutiv la premiile Skytrax, ofera zboruri catre – cum altfel – Grecia si cel mai recent si curse directe din Cluj. Una dintre destinatiile catre care linia aeriana zboara este insula Kos, un adevarat colt de Paradis aproape de Turcia.

Un punct de atractie foarte interesant este platanul lui Hippocrate. Legenda spune ca acest copac a fost martorul lectiilor predate de parintele medicinei care s-a nascut pe aceasta insula. Aici puteti vizita Castelul Cavalerilor, o fortareata impresionanta aflata langa port, intemeiata de cavalerii ioaniti. De asemenea, plajele sunt unele dintre cele mai frumoase din grupul de Insule Dodecaneze. Mergi cu incredere la Kefalos, Mastichari, Agios Stefanos, Paradise, Kardamena sau Marmari.

Vreau oferte zbor Aegean Airlines

Ce planuri de calatorie ai in acest an?

Daca si tu esti ca noi, mereu cu gandul la descoperirea lumii, destinatie cu destinatie, ai incredere in expertiza noastra si te vom ajuta sa iti planifici un city break sau o vacanta de povestit peste ani si ani! Colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

Spor la planificare!

 

Pasionatii de calatorii: Familia calatoare de la ParintiCalatori.ro

$
0
0

Am revenit cu un interviu aparte din seria pasionatilor de calatorii: am stat de vorba cu familia din spatele blogului ParintiCalatori.ro (Ramona & Mihai – vorbind momentan si pentru micutul Albert) si am aflat, precum spune si motto-ul lor, ca „piticotii din viata noastra nu ne complica excursiile, ci le fac mai frumoase!” Daca te bate gandul de a continua sa calatoresti cu un copil mic, afla mai multe din interviul de mai jos:

Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului ParintiCalatori.ro si venirea pe lume a lui Albert? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi” si despre modul in care calatoreati ca un cuplu.

ParintiCalatori.ro_Dubai_eSkyIn viata de zi cu zi suntem un cuplu normal cu un program standard, cu joburi care ne solicita zilnic, cu activitati casnice si tot ce mai presupune rutina cotidiana.

E adevarat, insa, ca amandoi eram pasionati de calatorii chiar dinainte sa ne cunoastem, asa ca, atunci cand ne-am intalnit, pasiunea a crescut in doi si am ajuns sa plecam in locuri la care nici nu ne gandeam inainte.

Ne facusem fiecare din noi un fel de „bucket list” pe care il consultam cand stabileam destinatiile concediilor, urmaream oferte la biletele de avion, iar cand am avut ocazia ne-am mutat din Iasi la Bucuresti, ca sa fim mai aproape de aeroportul cu cele mai multe plecari in afara (deoarece, pe atunci, zborurile din provincie erau mult mai limitate fata de situatia actuala).

Am inceput, initial, sa iesim din tara o data pe an (prima plecare in doi a fost in Istanbul, motiv pentru care a ramas o destinatie de suflet pentru noi), iar cu timpul plecarile s-au inmultit, ajungand la aproximativ 4-5 iesiri pe an. Daca ar fi sa ne amintim cateva sejururi pe care le-am facut in doi, gandul ne-ar zbura la Moscova, Sankt Petersburg, Singapore, Bali, Barcelona, Lisabona, Veliko Tarnovo, Tarile Baltice, Dubai sau croaziera pe Marea Mediterana, ocazie cu care am ajuns si in Maroc.

Cum s-a schimbat modul de a calatori atunci cand a aparut cel mic?

ParintiCalatori.ro_Milano_eSkyInevitabil, lucrurile se schimba cand pleci in trei, cu atat mai mult cand al treilea membru e un bebelus. Bagajele parca sunt mai numeroase, criteriile de selectie a zborului sau a cazarii devin altele, pana si obiectivele de vizitat se incadreaza in alte tipare. Noi am incercat sa pastram un echilibru intre modul nostru de calatorie de pana atunci si noile cerinte pe care prezenta unui copil le impune.

Nu retin sa fi facut pregatiri speciale pentru asta, dar stiu ca ne-am dorit inca de cand Albert era in burtica sa nu renuntam la plecari, ba mai mult, sa il obisnuim de mic cu acest mod de viata, mergand pe principiul ca un copil e fericit atunci cand parintii lui sunt fericiti.

S-a dovedit ca a fost o alegere buna, deoarece Albert s-a adaptat rapid la plecarile noastre (si noi la noua formula). In 2 ani a ajuns In 25 de tari pe 4 continente, a zburat de zeci de ori, iar acum el e cel mai entuziasmat dintre noi cand plecam cu avionul, ne Intreaba aproape zilnic cand mai zburam si a dezvoltat o adevarata pasiune pentru avioane si aeroporturi.

Care a fost prima tara straina vizitata impreuna ca o familie? Cand v-ati dat seama ca va place atat de mult sa calatoriti incat sunteti dispusi sa deveniti „parinti calatori” cu un bebelus?

ParintiCalatori.ro_Malta_eSkyPrima data am plecat in formula extinsa in Malta, cand Albert nu implinise inca 3 luni. Am ales o destinatie la care se ajunge usor de la noi, cu zbor direct si relativ scurt, pentru confortul nostru psihologic.

Cele mai mari emotii le-am avut cand a pornit avionul, nestiind cum reactioneaza un bebelus Intr-o astfel de situatie. Stresul a disparut insa rapid, deoarece Albert a adormit instant, iar noi ne-am dat seama ca o calatorie impreuna e mai simpla decat ne imaginasem.

Chiar daca au mai fost momente cand nu ne-am simtit total stapani pe situatie, sejurul in Malta a fost un succes pe ansamblu, fara incidente, fara complicatii si pe gustul fiecaruia dintre noi, asa ca plecarile urmatoare au venit natural, ca si cum asa ar fi trebuit sa se intample.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Cum v-ati hotarat sa alocati timp pentru a povesti experientele de calatorit in familie?

arintiCalatori.ro_Canada_eSkyTrebuie sa recunosc ca deja cochetam cu ideea unui blog de travel chiar dinainte sa fim parinti. Totusi, am tot amanat acest proiect, din diverse motive.

Cand ne-am intors din Malta, insa, mi-am dat seama ca atunci era cel mai potrivit moment: Intai l-am privit ca pe un fel de „jurnal” in care Albert si-ar putea povesti experientele din plecari, prin ochii nostri, ca sa le poata citi cand va creste. Apoi mi-am dat seama ca experientele noastre ar putea fi de folos si altor parinti care trec prin aceleasi temeri ca si noi, viziteaza aceleasi locuri sau isi doresc la fel de mult ca noi sa ajunga in destinatii noi, alaturi de cei mici. Si atunci am inceput sa fac cunoscut blogul.

Care ar fi cele mai importante sfaturi pe care le-ati da celor care se gandesc sa calatoreasca cu un copil mic, mai ales in destinatii indepartate?

ParintiCalatori.ro_China_eSkyNu credem ca exista o reteta a calatoriei perfecte; fiecare plecare e diferita, iar factorii care o influenteaza sunt multi si diversi.

Credem, insa, ca relaxarea parintilor se transmite si la cei mai mici dintre noi, la fel ca si stresul sau starea de nervozitate. Mai credem ca succesul sta in echilibru, motiv pentru care noi incercam sa imbinam activitati pe placul piticului cu cele care ne fac noua placere, ca toata lumea sa fie la final multumita. Si mai credem in arta negocierii si in puterea ei de a rezolva majoritatea situatiilor mai tensionate care, inevitabil, apar in excursii.

Pe blog am extras din experientele noastre si o serie de sfaturi practice In calatoriile cu cei mici, pe care le-am inclus in campania noastra „Cum organizam o excursie de la A la Z”.

Dar cel mai important e ca, in fond, orice plecare in familie e ca un album de amintiri ce va ramane in memoria copiilor nostri, asa ca merita sa il umplem doar cu momente frumoase si suveniruri de suflet.

Cum va impartiti intre job, calatorii si proiect? In ce moment a devenit blogul un punct important in viata voastra?

eSky_ParintiCalatori.roCum era de asteptat, jobul ocupa un spatiu important in programul nostru – amandoi lucram in companii multinationale, iar Albert merge zilnic la cresa, asa ca suntem cu totii ocupati aproximativ 8 ore pe zi.

Ne-am obisnuit, insa, sa evadam macar o data pe luna din rutina cotidiana si sa plecam undeva, prin tara sau peste hotare. Pentru asta profitam la maxim de weekenduri, le legam de zile libere nationale, ne mai luam 1-2 zile de concediu si uite o vacanta numai buna de planificat. De 2-3 ori pe an, ne planificam si excursii catre destinatii mai indepartate, iar atunci ne rezervam concediul din timp si il planificam riguros cu luni bune inainte.

Cat despre blog, acesta a crescut odata cu Albert (e cu doar 4 luni mai mic😊), putin cate putin, dupa fiecare calatorie, dupa fiecare articol, dupa fiecare poveste pusa in pagina. Si dedicarea noastra pentru blog a fost direct proportionala cu dezvoltarea lui; ne-a bucurat sa vedem ca cifrele din statistici s-au triplat dupa primul an, s-au dublat dupa cel de-al doilea an si sunt in continua crestere, ceea ce ne-a si responsabilizat intr-un anume fel.

Incercam sa nu scriem pe blog ca simplu exercitiu, ci atunci cand avem informatii care pot fi cu adevarat utile cititorilor nostri. In acelasi timp, vrem sa pastram si scopul initial al proiectului nostru – cel de jurnal de calatorie al lui Albert – asa ca am pastrat, majoritar, articolele scrise din perspectiva lui si am presarat, pe alocuri, povesti de suflet din calatoriile noastre.

Care a fost cel mai frumos/interesant mesaj de apreciere primit? Povestea cititorului care v-a impresionat cel mai mult?

ParintiCalatori.ro_Chile_eSkyPrimim frecvent mesaje din partea cititorilor nostri care fie ne cer sfaturi cu privire la o destinatie unde si-ar dori sa ajunga, fie ne incurajeaza sa continuam sa scriem si acesta este un motiv in plus care face blogul sa infloreasca.

Un mesaj mai atipic am primit din partea unei cititoare care ne-a marturisit ca si-ar dori sa calatoreasca mai mult alaturi de baietelul ei, dar nu are persoanele potrivite in jurul ei cu care sa plece, asa ca si-ar fi dorit sa mearga alaturi de noi in una din excursiile noastre. Nu am pus aceasta idee in aplicare pana acum, dar niciodata nu e prea tarziu pentru o noua experienta.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ati trait-o in calatoriile voastre alaturi de Albert?

China_ParintiCalatori.ro_eSkyCand calatoresti cu un copil mic in diverse locuri din lume, cu culturi si moduri de viata diverse, automat te confrunti si cu situatii mai mult sau mai putin amuzante. Retinem, de exemplu, ca In Hong Kong oamenii obisnuiau sa se intoarca pe strada si sa bage efectiv capul in carucior cand ne intalneau, fara sa spuna nimic, ca sa vada un bebelus din Europa. Ni s-a parut ciudat si hilar in acelasi timp.

In Sri Lanka, cand Albert mai crescuse deja, lumea ne oprea pe strada, pe plaja sau prin orase sa faca poze cu noi. Ne-am simtit ca un fel de vedete intr-o tara indepartata 😊

In Argentina a fost foarte dragut sa il vedem relationand pentru prima data cu o fetita – rusinat, timid si curios In acelasi timp – te trezeai automat cu un zambet pe buze, privindu-i.

Cel mai recent ne-am amuzat, insa, la noi la mare, la Constanta, unde am fugit intr-un weekend vara aceasta. Intr-una din plimbarile noastre de seara, Albert s-a oprit la un moment dat, atras de petrecerea din curtea unei case, si a incercat sa vada despre ce era vorba inauntru, tragand cu ochiul prin gard. Insistenta lui a atras si privirile celor din curte care l-au invitat la petrecere, iar la final copilul s-a intors cu bratele pline de dulciuri, cu o privire mirata si usor confuz de ceea ce tocmai i se intamplase.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?

ParintiCalatori.ro_Argentina_eSkyDaca este sa ne gandim la o situatie mai dificila intampinata intr-una din calatoriile noastre, intamplarea din Argentina conduce detasat, atunci cand am ramas innamoliti cu masina pe un drum pustiu din Patagonia (acolo unde nu ploua mai deloc, dar taman atunci a plouat), in ziua cand trebuia sa ajungem la aeroport sa prindem avionul de intoarcere. A fost o cursa contra-cronometru, dar s-a incheiat totul cu bine pana la urma, cu ajutorul unui domn argentinian care se afla in trecere si ne-a ajutat sa scoatem masina din mocirla in care intrasem.

Daca ne referim la blog, marea noastra provocare este timpul, sau lipsa lui ca sa fim mai exacti. Ne-ar placea sa ne putem dedica mai mult acestui proiect care a fost creat din pasiune, ne dorim sa il vedem crescand si sa ajunga la cat mai multi calatori care au nevoie, poate, de articolele noastre. Timpul ramane, insa, dusmanul cel mai mare al secolului nostru si inca nu am gasit o solutie salvatoare care sa ne scape de presiunea lui. Asa ca scriem pe oriunde prindem cateva clipe libere – acasa, pe drum, in aeroport, inainte de culcare – ca sa publicam articole noi.

Care a fost destinatia care v-a surprins cel mai mult in calatoriile voastre? Dar pe Albert?

Argentina_ParintiCalatori.ro_eSkyO mai veche dorinta a noastra era sa ajungem in Argentina, iar calatoria acolo a fost pe masura asteptarilor. Am fost fascinati de aceasta tara de la celalalt capat al lumii, de oamenii calzi pe care i-am cunoscut acolo, de peisajele impresionante, atat de diferite de cele deja vazute si de specialitatile gastronomice delicioase. Am strabatut-o de la un capat la altul, de la nord la sud si de la est la vest si am incercat sa vedem cat mai multe din ceea ce Argentina ofera vizitatorilor sai: de la ghetari la cascade, de la zone de stepa la munti stancosi cu lacuri stravezii, de la podgorii nesfarsite de vie la plaje nesfarsite, mangaiate de valurile Oceanului Atlantic. Argentina este pentru noi summumul a tot ceea ce si-ar dori un turist sa descopere in calatoriile lui si suntem convinsi ca nu am descoperit decat o mica parte, de aceea ne dorim sa ne mai intoarcem pe pamanturi argentiniene.

Albert era destul de mic cand am fost in Argentina, dar, la un an distanta, cand am vizitat Chile, i-am simtit entuziasmul, mai ales pe plaja Oceanului Pacific de la Viña del Mar. Era deja la varsta cand incepea sa perceapa mai clar ce se intampla in jurul lui, iar oceanul inspumat il atragea ca un magnet. Chiar daca apa nu avea mai mult de 18 grade, iar el cocheta deja cu o raceala de cateva zile, nimic nu l-a impiedicat sa stea mai mult in apa decat pe plaja, sa se joace in valuri, sa le cheme, sa le zambeasca fericit si sa se lase mangaiat de ele, iar la final raceala a disparut ca prin farmec. A fost revelatia vacantei si momentul-cheie al relatiei de prietenie dintre el si apa.

Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger si, mai ales, sa devina parinti calatori precum voi, care ar fi acela?

Chile_ParintiCalatori.ro_eSkyChiar daca „meseria” de blogger este foarte frumoasa, nu este neaparat si cea mai usoara. Nu este nimic care sa garanteze succesul unui astfel de proiect proaspat inceput, dar pasiunea cu care scrii poate face diferenta.

Credem ca cel mai important e sa inveti sa scrii deschis despre experientele tale, cu bune si cu mai putin bune, sa scrii despre ce ti-ai dori si tu sa citesti daca ai vrea sa pleci intr-un loc nou, ce informatii ti-ar fi utile, ce te-ar putea ajuta sau ce ti-ar deschide interesul pentru un anumit articol.

Si, nu in ultimul rand, nu uita niciodata emotiile pe care le-ai avut inainte de prima plecare, inainte de primul articol, inainte de orice prim lucru nou din viata ta. Aceste emotii, reflectate in rezultatul muncii tale, ii vor da proiectului sclipirea de care are nevoie pentru a avea succes.

Cum decurge acum o zi din viata voastra?

ParintiCalatori.ro_Grenoble_eSkyCand nu suntem plecati, mergem la job, respectiv cresa, iar dupa-masa iesim in parc, mergem la cumparaturi, ne jucam cu Albert, scriem pe blog sau iesim cu prietenii in oras. Printre picaturi, facem planuri pentru calatoriile deja programate sau urmarim ofertele care apar, pentru noi plecari. In weekend variem activitatile si, cam doua weekenduri pe luna, plecam mai aproape sau mai departe de casa.

In concedii, programul se schimba complet si incercam sa fructificam fiecare clipa din zi ca sa vizitam lucruri noi, sa ne bucuram de ceea ce destinatia ne ofera, sa descoperim specificul zonei unde am ajuns sau sa socializam cu oameni de-ai locului. Asa ca suntem plecati pe drumuri cam toata ziua, de dimineata devreme pana se lasa seara, cand revenim la cazare sa ne Incarcam bateriile pentru a doua zi.

Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?

ParintiCalatori.ro_Sri Lanka_eSkyAcum ne concentram atentia pe urmatoarele doua plecari programate pentru cea de-a doua parte a anului: la final de noiembrie In Africa de Sud, iar pentru sarbatorile de iarna la New York. Fiind doua destinatii foarte ofertante, e nevoie de un plan riguros facut din timp, asa ca am Inceput deja pregatirile, de la cazare la bugetul necesar si lista obiectivelor de vizitat, odata ajunsi.

In ceea ce priveste blogul www.parinticalatori.ro, urmarim sa il pastram actualizat in permanenta cu ultimele noastre experiente din calatorii si incercam sa ii dedicam mai mult timp, pe cat posibil. Avem in plan si un update al temei si al imaginii lui actuale, cat de curand. Totodata, il lasam sa creasca in ritm propriu si speram sa ajunga tot mai vizibil la nivel national (si de ce nu, si international, poate, la un moment dat, daca va fi tradus intr-o limba de circulatie internationala).

Si pentru ca stim cata importanta au platformele de Social Media in promovarea unor proiecte din aceasta categorie, atentia noastra se indreapta si catre pagina noastra de Facebook si contul de Instagram, unde ii tinem la curent cu activitatea noastra pe cei care ne urmaresc, stam de vorba cu alti calatori si oferim oricand sfaturi celor care ni le cer.

Calatoreste altfel

Daca iubesti calatoriile la fel de mult ca Ramona & Mihai, ai vazut ca aparitia unui nou membru al familiei poate fi doar o provocare foarte frumoasa pentru a organiza altfel de calatorii. Speram ca te-a inspirat interviul si ca vei invata mereu sa te adaptezi pentru a-ti urma dorul de duca!

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Peninsula Balcanica – o surpriza mai mult decat placuta

$
0
0

Simona si Alex de la Lipa-Lipa.ro sunt exemplificarea nomazilor digitali. De mai bine de doi ani, daca nu sunt in avion spre o noua aventura, sunt in masina, tren sau autobuz. Saptamanile trecute au explorat un loc absolut minunat, poate mai putin vizitat, dar care credem ca merita explorat intr-o vacanta dedicata: spatiul balcanic. Ne-au facut o surpriza si ne impartasesc ce a insemnat pentru ei aceasta aventura balcanica. In plus, pentru ca in aceasta perioada aniverseaza sase ani de Lipa-Lipa.ro, am pregatit impreuna un concurs pentru voi.

Pentru toti cei care sunt in cautarea unor locuri deosebite de vizitat, nu foarte departe de casa, dar care sa se si incadreze intr-un buget decent, va spunem sa nu mai cautati. Inca nu suficient de aglomerata incat sa fie deranjant, cu o istorie fascinanta si peisaje ce iti taie respiratia, Peninsula Balcanica are foarte multe de oferit.

In articolul de azi o sa iti povestim despre plajele ceva mai retrase din Bulgaria unde poti campa, despre frumusetile prea putin descoperite din Albania, despre cel mai frumos fiord de la Marea Mediterana, despre consulii din Dubrovnik si multe alte frumuseti si povesti din Balcani. Tu poti alege apoi ce destinatii te-au fermecat mai mult.

3 plaje mai izolate unde poti campa in Bulgaria

1. Bolata

Plaja Bolata ne-a luat prin surprindere pentru ca se afla destul de aproape de granita cu Romania. Nu departe se afla si Capul Kaliakra din Bulgaria, de unde poti admira niste apusuri de soare deosebite.

Kaliakra_Lipa-lipa.ro_eSky

2. Plaja Kara Dere

Drumul pana aici este si el dintr-o poveste frumoasa. Plin cu vita de vie si floarea soarelui, drum neasfaltat si campuri verzi de dupa care se zareste marea.

Kara Dere_Lipa-lipa.ro_eSky Kara_Dere_Lipa-lipa.ro_eSky

Ai loc suficient pe plaja si poti campa. Apa este de un albastru minunat si singura regula este sa nu lasi mizerie in urma ta.

KaraDere_Lipa-lipa.ro_eSky

3. Plaja Irakli

Un alt loc pe care il recomandam, chiar daca nici aici nu ai magazine in apropiere. Ai parte insa de liniste. Fara vanzatori ambulanti, fara terase cu muzica data prea tare.

Bonus – noua ne-a placut si plaja Pasha Dere, dar drumul nu este cel mai bun pana la ea atunci cand ploua.

Irakli_Lipa-lipa.ro_eSky

Daca plecati in gasca aveti loc suficient si cat sa faceti un fotbal rapid pe plaja. Plaja Irakli este tot in Bulgaria, la 170 de kilometri de granita cu Romania. Drumurile in Bulgaria sunt in mare parte bune. Aveti pe alocuri si portiuni de drum foarte accidentate, deci conduceti cu prudenta si respectati limitele de viteza pentru a evita amenzile.

Este necesara achizitionarea de vigneta in Bulgaria, costul ei este de 15 leva, aproximativ 8 euro pentru o saptamana. Este obligatoriu sa o lipiti in coltul din dreapta jos al masinii.

Uite si un truc simpatic, inainte sa o lipesti de geam, incearca sa o lipesti pe o bucata de tricou. Astfel o sa poti sa o dezlipesti mult mai usor la intoarcerea in tara.

Minunatul lac Ohrid din Macedonia

Din Bulgaria vom merge spre Macedonia. Lacul Ohrid nu ar trebui sa mai aiba nevoie de prezentare. Atrage turisti din toate colturile lumii mai tot anul, este supranumit Ierusalimul din Balcani datorita celor 365 de biserici iar culoarea apei are, asa cum toata lumea remarca, o nuanta si claritate aparte. I-am spus locul ce iti aduce linistea.

Ohrid_Lipa-lipa.ro_eSkyOhrid_Macedonia_Lipa-lipa.ro_eSky OhridMacedonia_Lipa-lipa.ro_eSky

Ce poti face la lacul Ohrid?

Sa te bucuri de plimbari lejere admirand casutele ingramadite si strazile inguste ale vechiului Ohrid. Sa degusti din preparatele locale din peste, sa explorezi cetatea si sa admiri tot lacul din turnurile ei. Si activitatea noastra preferata: sa fugarim apusuri de soare.

Cel mai bun loc pentru apus este biserica Sfantul Ioan Teologul din Kaneo.

Lacul Ohrid_Lipa-lipa.ro_eSky

Nu uita sa faci o vizita si pana la Biserica Sfantul Naum, locul in care se gasesc izvoarele ce alimenteaza lacul Ohrid.

Macedonia_Lipa-lipa.ro_eSky

Unde sa stai in Ohrid?

Ai de ales intre orasul mare sau centrul vechi. In oras ai ceva mai multe magazine aproape, iar distanta este de 15-20 de minute; in centrul vechi ai vedere deasupra casutelor si a lacului.

Pana la urma tine de voi si de preferintele voastre. Preturile sunt oricum destul de accesibile, gasiti o multime de optiuni intre 20 si 50 de euro pe noapte la pensiuni private si hoteluri.

O noua descoperire: Albania

De aici ne mutam atentia spre Albania. O descoperire foarte proaspata a noastra, dar de care ne bucuram nespus. Banuiam din pozele de pe Instagram ca Albania este o tara frumoasa, dar tot ne-au surprins drumurile sale nesfarsite prin munti, cei 400 de kilometri de coasta, climat mediteranean, mixul de arome si mancaruri, castelele.

Albania Gjirokaster_Lipa-lipa.ro_eSky Albania Pogri_Lipa-lipa.ro_eSky Albania_Lipa-lipa.ro_eSky

In unele portiuni drumurile nu sunt cele mai bune iar curbele nu sunt semnalizate foarte bine. Daca aveti insa grija si conduceti cu prudenta nu prea aveti probleme, mai ales pentru ca traficul in Albania este in marte parte foarte lejer.

Cel mai aglomerat ni s-a parut in zona Sarande, Dhermi, Vlora. Adica fix pe coasta, acolo unde si peisajele ni s-au parut cele mai spectaculoase.

Berat_Lipa-lipa.ro_eSky

Albania insa ne-a mai uimit si cu cetatile sale medievale si ruinele antice. Pasionatii de istorie o sa fie foarte incantati de o vizita la Butrint – sit de pe vremea romanilor, Rozafa Castle din Shkoder sau Girokaster ce dateaza din 1336.

Berat Albania_Lipa-lipa.ro_eSkyAlbania Lipa_Lipa.ro_eSkyAlbania_Balcani_Lipa-lipa.ro_eSky Albania_Lipa lipa.ro_eSky

Pentru cei mai activi aveti si foarte multe optiuni de drumetii in natura sau expeditii montane. In Albania sunt peste 30 de varfuri ce au peste 2000 de metri. La toate astea se pot adauga si activitati ca rafting, kayaking si sporturile de apa prezente in zona litoralului.

Balcani_Lipa-lipa.ro_eSky

Iti recomandam sa inchiriezi masina si sa explorezi cat de mult poti. Noi am decis sa nu poposim deloc in Tirana, iar drumul de la coasta spre capitala a fost si bucata cea mai dezamagitoare. Asadar, daca ajungi in Albania si mergi doar din Tirana pana la cea mai apropiata plaja e posibil sa nu te incante atat de mult tara.

Ce sa explorezi insa?

Iti vom spune care a fost traseul nostru. Din Macedonia, de la lacul Ohrid, ne-am indreptat spre Girokaster, apoi am mers la cautat de plaje intre Sarande si Vlora. A urmat orasul otoman Berat, lasand pe final Alpii Albanezi de langa Shkoder. Recomandare in Berat – noi am nimerit la ceea ce toata lumea numea cea mai buna cazare din oras: Guest House Meti. Sa ajungi pana aici era ceva mai complicat, insa privelistea noastra a fost cea mai buna avand si terasa.

Balcani Lipa lipa.ro_eSkyBalcani_Lipa lipa.ro_eSky

In restul zonelor mentionate gasiti destul de usor cazare. Am observat ca plata cu cardul nu este prea populara si ca benzinariile nu sunt mereu frecvente.

Roadtrip_Balcani_Lipa-lipa.ro_eSky Peninsula Balcanica Lipa lipa.ro_eSky Peninsula Balcanica_Lipa-lipa.ro_eSky PeninsulaBalcanica_Lipa-lipa.ro_eSky Roadtrip Balcani_Lipa-lipa.ro_eSky

Am putea sa povestim despre Albania inca cel putin doua articole de acum incolo. Ne mutam insa atentia spre Muntenegru. Si pentru Muntenegru ti-am recomanda sa inchiriezi masina pentru a te bucura la maxim. Avem trei opriri pe lista pentru tine.

3 locuri de explorat in Muntenegru

In Muntenegru, spre deosebire de Albania, preturile pentru a inchiria o masina sunt ceva mai mici. Ele incep de pe la 650 de lei pentru trei zile.

1. Kotor

Este cu siguranta cel mai frumos fiord de la Marea Mediterana. Cand va plictisiti de plaja si balaceala puteti urca in cetatea Sveti Ivan pentru a va convinge.

Kotor_Lipa-lipa.ro_eSky

Cele 1300 de trepte de pe un deal destul de abrupt nu fac prea usoara urcarea, insa merita din plin.

Kotor Lipa-lipa.ro_eSkyCetatea Kotor_Lipa-lipa.ro_eSky Cetate_Kotor_Lipa-lipa.ro_eSky

Daca alegi sa stai in centrul vechi nu uita sa iti iei si dopurile de urechi cu tine. Sunt cel putin trei biserici si o sa fie destul de multa galagie dimineata.

2. Parcul National Durmitor

Tot in Muntenegru, daca tot am ajuns in aceasta zona, pasionatii de natura pot explora parcul national Durmitor. Masivul Durmitor are peste 2500 de metri inaltime si face parte din Alpii Dinarici.

Muntenegru Lipa-lipa.ro_eSkyNoi am ales oraselul Zabljak pentru cazare si mancare. Zona este foarte turistica si am observat ca serviciile tin mai mult de noroc si de cat de buna este ziua chelnerului :)).

Zona este insa absolut superba si va puteti bucura de nenumarate drumetii in natura sau expeditii montane.

3. Cel mai mare canion din Europa: Tara

Canionul Tara din Muntenegru este cel mai mare din Europa si al doilea cel mai mare din lume fiind depasit doar de Marele Canion.

Canion Tara_Lipa-lipa.ro_eSkyPentru pasionatii de adrenalina noi am citit ca raftingul aici este destul de dificil, pe portiuni de drum e nevoie sa sari in apa de exemplu. Daca nu iti place sa vaslesti si sa te lupti cu apa rece, poti in schimb sa faci ziplining pe deasupra canionului.

O bucatica de istorie: Dubrovnik

O sa incheiem acest articol cu o bucata de istorie frumoasa, din Dubrovnik, Croatia. Chiar daca si noi am fost tentati sa mergem mai mult pe urmele serialului filmat in mare parte aici, am reusit insa sa nu cadem in aceasta capcana. Mai ales pentru ca Dubrovnik pare ca trebuie sa fie un exemplu de urmat.

Dubrovnik_Croatia_Lipa lipa.ro_eSky

Micutul orasel are putin peste 40.000 de locuitori, si aproape doua milioane de turisti anual. Locuitorii sai au descoperit arta diplomatiei inca din secolul 18 cand aveau peste 85 de consulate responsabile cu mentinerea relatiilor amiabile si negocierile comerciale.

Croatia_Lipa-lipa.ro_eSky Dubrovnik Croatia_Lipa-lipa.ro_eSky Dubrovnik_Lipa lipa.ro_eSky

Tot Dubrovnik a abolit sclavia inca din anul 1416. Prin comparatie, in Statele Unite sclavia a fost abolita in 1865.

Alte lucruri interesante despre fosta republica: Sistemul de canalizare a fost montat in 1296 si este functional si azi, au una dintre cele mai vechi farmacii din lume si inca functioneaza, zidurile de aparare nu au fost cucerite niciodata. Cred ca ar fi si complicat, in unele portiuni au pana la 6 metri latime.

Croatia Lipa-lipa.ro_eSky Dubrovnik Lipa-lipa.ro_eSky Dubrovnik_Lipa-lipa.ro_eSky

Eh, si chiar daca e destul de aglomerat in sezon de varf (iulie, august), merita cu siguranta o vizita din septembrie incolo, ba chiar inceput de octombrie, cand nici nu mai este atat de cald.

Dubrovnik Croatia Lipa-lipa.ro_eSky Dubrovnik Lipa lipa.ro_eSky

Acestea sunt doar cateva dintre frumusetile Balcanilor. Dar stiti cum se spune: nu trebuie sa ne credeti pe noi pe cuvant, mai bine mergeti sa va convingeti.

Tu cand planuiesti o excursie prin Balcani?

Daca ai nevoie de ajutorul unui expert in planificarea unui roadtrip de neuitat, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

P.S. Nu uita sa te inscrii la concurs! Bafta!

Pasionatii de calatorii: Descoperim lumea alaturi de Anda si Ionut de la Travelship.ro

$
0
0

Pe tine unde te poarta dorul calator? Daca raspunsul este „peste tot”, atunci inspira-te din povestea Andei si a lui Ionut de la Travelship.ro si afla cum poti calatori in intreaga lume, avand in acelasi timp un job full-time. Si, daca esti pasionat de America Latina, poti afla mai multe despre tara de care s-au indragostit Anda si Ionut.

Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului Travelship.ro? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi”.

Elvetia_Travelship.ro_eSkyBuna, suntem Anda si Ionut, doi tineri care lucreaza cu program normal de 9 la 6, insa in timpul liber suntem 100% furati de gandul de a calatori prin lume. Acum 3 ani, ne-am gandit sa lansam proiectul Travelship.ro, un blog de calatorii prin care ne dorim sa inspiram tinerii din Romania sa prinda gustul calatoriilor indepartate si sa iasa din zona de confort.

Si inainte de Travelship calatoream mult, insa acum cand ajungem acasa avem un nou tel care ne da mereu putere sa mergem mai departe. Iar in timpul zilei, ne gaseti in birourile din nordul Bucurestiului, fie facand strategii de piata (cazul Andei care lucreaza pe partea comerciala intr-o multinationala din domeniul FMCG), fie in intalniri cu investitori (asa cum e Ionut care lucreaza intr-o multinationala de Real Estate).

Cum v-ati impartit intre joburile de zi cu zi si proiect? In ce moment proiectul a devenit focusul principal?

Hangzhou_Travelship.ro_eSkySeara si in weekend Travelship-ing 🙂, in timpul programului de lucru suntem dedicati 100% carierelor noastre. Asa ca Travelship este un proiect dus mai departe de pasiunea noastra comuna.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Ce obiective ati avut in minte atunci cand ati pornit acest proiect?

Mexic_Travelship.ro_eSkyTriggerul a fost momentul in care ne-am dat seama ca nu este nevoie sa fii milionar pentru a ajunge mai departe de Grecia sau Turcia si ca mare parte din romani au aceasta falsa perceptie cand se gandesc la o calatorie in Bali, Singapore sau Cuba. Ne amintim si acum momentul in care am postat o poza de la Marina Bay din Singapore pe Facebook si au inceput sa curga mesajele cu intrebari, foarte serioase de altfel, daca nu cumva am castigat la Loto. De foarte multe ori insa, un all inclusive in Turcia nu este cu mult mai ieftin decat o calatorie in Brazilia, Thailanda sau Bali, daca urmezi cateva principii simple atunci cand iti planifici vacanta.  

Cand ati simtit ca eforturile depuse in acest proiect sunt recompensate?

Rio de Janeiro_Travelship.ro_eSkyTravelship nu este inca o sursa constanta de venit, dar cea mai mare bucurie este atunci cand primim mesaje de multumire sau de apreciere din partea cititorilor nostri sau a diversilor colaboratori.

Care a fost prima tara straina vizitata impreuna?

Amsterdam, 2011, ploaie, vant, zambetul rezista. Nu conta ca era o toamna tarzie nu tocmai insorita, noi ne simteam de parca cucerisem lumea si ne bucura la fiecare coltisor de strada, casuta colorata, moara de vant sau prajitura olandeza 🙂

Cum va planificati calatoriile, mai ales ca aveti un job cu norma intreaga? Impartasiti-ne cateva ponturi pentru a ne organiza mai bine escapadele.

Cuba_Travelship.ro_eSkyCea mai mare provocare este, intr-adevar, sa ne incadram in zilele normale de concediu, care sunt ca pentru toti angajatii de rand, 21 la numar, pe an. Asa ca, nici nu incepe bine anul, si noi deja avem planul facut: stim cam in ce destinatii vrem sa ajungem, cand e perioada optima de a ajunge acolo si cum putem cupla sarbatorile legale pentru a castiga ceva zile. Iar cum reusim sa ne incadram in bugete rezonabile in fiecare vacanta, ei bine, aici e o intreaga poveste, de la sfaturi cum sa vanezi cele mai ieftine bilete de avion, la cum sa iti rezervi tururile alaturi de localnici si pana la idei privind alegerea locurilor de vizitat din respectiva destinatie. De-a lungul timpului, am strans mai multe astfel de resurse pe care le puteti gasi pe blogul nostru. 

Calatoriti destul de mult alaturi de prieteni. Ce provocari intampinati atunci cand organizati o excursie pentru un grup mare de persoane si ce solutii ati gasit?

In primul rand, suntem de parere ca beneficiile de a calatori alaturi de prieteni intrec cu mult orice minus aparut in cale. Principalele obstacole sunt legate de faptul ca nu exista doi oameni identici pe aceasta planeta, asa ca si asteptarile, pregatirea fizica sau bugetul sunt greu de aliniat pentru un grup.

Mai jos sunt 3 principii care am observat ca functioneaza atunci cand organizam o calatorie:

  1. Stabilim de fiecare data un buget al vacantei in care sa ne incadram (bilet de avion, cazare, tururi si transport local) si il comunicam de la inceput tutror celor care vor sa vina cu noi in vacanta.
  2. Facem o propunere de traseu pe zile in functie de dorintele initiale, ne intalnim apoi cu totii si batem palma pe traseu.
  3. Intotdeauna trebuie sa existe un singur lider de grup pe care ceilalti sa il urmeze.

Care a fost destinatia care v-a suprins cel mai mult in calatoriile voastre?

Guatemala_Travelship.ro_eSkyGuatemala o data, Guatemala de doua ori, Guatemala de trei ori! In momentul in care am grupat Guatemala in aceeasi vacanta cu Mexic si Cuba, trebuie sa recunoastem ca asteptarile noastre erau destul de joase, dar ne gandeam ca merita pentru ca va fi ceva inedit. Guatemala insa ne-a surprins la fiecare pas si ramane una dintre destinatiile in care ne-ar placea sa ne intoarcem oricand. Desi nu beneficiaza de promovarea ce atrage milioane de turisti prin Costa Rica sau Mexic, odata ajunsi in paradisul de la Semuc Champey, in inima Imperiului Mayas de la Tikal sau in Antigua Guatemala, un oras parca incremenit in era conquistadorilor, iti vei da seama de faptul ca natura a fost extrem de darnica cu acest colt de pe planeta.

Care este locul unde vreti foarte mult sa ajungeti in viitorul apropiat?

Continentul pe care am pasit pana acum foarte timid si pe care clar dorim sa il exploram in urmatoarea perioada este Africa. Avem in plan sa organizam o calatorie de grup prin iarna in Kenya si Tanzania alaturi de cititorii nostri, unde vrem sa experimentam pentru prima data safari, sa dormim in savana sub cerul liber, sa petrecem timp alaturi de triburile locale si sa intelegem ce inseamna viata simpla din aceasta parte a lumii.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?

Perseverenta. Nu-i usor sa te motivezi in fiecare zi, insa noi stim ca este ingredientul principal al succesului, iar noi nu cunoastem alta scurtatura spre a reusi.

Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger precum voi, care ar fi acela?

China_Travelship.ro_eSkyIn primul rand, trebuie sa fii cu adevarat pasionat (altfel nu vei reusi sa fii perseverent) si sa ai rabdare pentru ca, in domeniul acesta, a te face cunoscut inseamna cativa ani buni de munca. In plus, trebuie sa ai viziune si sa muncesti in directia corecta. Atunci cand vom reusi sa fim in top, ne vom intoarce cu mai multe sfaturi. Deocamdata, inapoi la treaba! :))

Cum decurge acum o zi din viata voastra?

Brazilia_Travelship.ro_eSkyDepinde, de obicei sunt 3 tipuri de zile: o zi in cursul saptamanii, zi de weekend si cea care ne place noua cel mai mult: o zi de vacanta. Pentru primul tip e usor de ghicit, suntem in birou, iar seara, ne relaxam cu prietenii sau, daca avem ceva mai multa energie, lucram pentru blog. In weekend, incercam o zi sa lucram la blog si una sa ne relaxam, sa calatorim pe ici, pe colo si sa ne mai vedem cu prietenii. Iar zilele de vacanta nu mai au nevoie de nicio prezentare, povestim totul pe blog.

Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?

Costa Rica_Travelship.ro_eSkyAvem planuri mari pentru Travelship. Deocamdata, ne dorim sa incepem sa organizam excursii de grup pentru fanii nostri si sa ducem blogul la urmatorul nivel prin cateva proiecte mai mari la care lucram. Pe termen lung, ne dorim sa crestem si sa investim in comunitatea Travelship, a tinerilor pasionati care vor sa schimbe vacanta all-inclusive pe experiente pentru o viata.

Asa ca va invitam cu drag in comunitatea noastra Travelship.ro pentru a primi propuneri complete de vacanta si inspiratie de calatorii. Pentru ca suntem cu totii diferiti din fericire, asa cum spunea o mai veche reclama, va invitam sa completati un mic test de personalitate pentru a vedea ce tip de calator sunteti si ce vacante vi s-ar potrivi. 🙂

Unde mai fugim in lume?

Deja stim ca investitia in experiente, mai ales in cele de calatorie, este cea care da roade pe termen lung. Te invitam sa ii urmaresti pe Anda si pe Ionut in explorarile lor (si, de ce nu, sa li te alaturi) si sa le citesti impresiile de calatorie pe pagina de Facebook, Instagram sau pe canalul de YouTube.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Ghid de calatorie si recomandare de traseu in Albania

$
0
0

Simona si Alex de la Lipa-Lipa.ro ne-au povestit intr-un articol la mijlocul lunii despre experienta lor in Peninsula Balcanica. Pentru ca erau foarte impresionati de Albania, i-am provocat sa dedice un material doar pentru aceasta tara. Dupa ce am citit acest ghid de calatorie si am vazut mai multe fotografii din Albania, am fost inspirati sa trecem aceasta tara pe lista de calatorii. Te invitam sa citesti mai multe despre aceasta bijuterie mai putin cunoscuta si, in plus, iti reamintim de concursul aniversar Lipa-Lipa.ro pe care l-am pregatit impreuna!

Va povesteam si in articolul anterior de pe blogul eSky despre Albania si spuneam ca avem foarte multe de povestit. Iata ca am revenit cu un ghid de calatorie pentru aceasta noua descoperire a noastra. Speram sa te ajute sa te orientezi mai bine in aceasta tara in timp ce iti oferim imboldul necesar pentru a o pune pe lista ta de destinatii.

Traseu pentru Albania

 Am incercat sa parcurgem cat mai mult din tara in incercarea de a vedea:

  • Starea drumurilor.
  • Ce sentiment ne ofera tara, daca ne simtim in pericol pe undeva.
  • Atat atractii turistice cunoscute, dar si zone ceva mai putin descoperite.

Traseul nostru a fost: Progrer, Gjirokaster, Saranda, Himare, Vlore, Berat, Durres, Shkoder. Noi am plecat cu masina din Romania, dar daca ajungeti cu avionul prin zona, gasiti oferte foarte ok aici.

Traseu_Albania_Lipa-lipa.ro_eSky

Drumul din Progrer spre Gjirokaster

O zona destul de putin turistica, putine benzinarii si plata cu cardul aproape inexistenta. La un moment dat am dat peste un panou mare pe care scria ca intram intr-o zona turistica foarte importanta, insa peisajul stanga-dreapta arata parasit.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_1 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_2

Cu toate acestea, peisajele din aceasta bucata de drum ne-au incantat si le recomandam. Aveti grija doar sa aveti bani cash, rezervorul plin la masina, sa respectati limitele de viteza si sa nu conduceti noaptea.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_3

Drumul prin munti are destul de multe curbe si este destul de ingust.

Insa merita din plin deoarece drumurile sunt oricum destul de libere si va puteti bucura in liniste de peisaje. Va puteti convinge din imaginile de mai jos si din acest vlog de calatorie.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_4 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_5

Gjirokaster, Albania

Centrul istoric din Gjirokaster a fost inclus in patrimoniul UNESCO inca din 2005. I se mai spune si orasul celor 1000 de trepte si intelegem de ce. In centrul vechi aproape toate stradutele sunt inclinate. Nu spun ca si condusul prin orasel vine cu o doza potrivita de adrenalina!

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_6Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_36

Ce sa nu ratezi aici? O vizita la castel de unde poti admira frumusetea orasului. De apreciat si faptul ca de-a lungul vizitei vei avea mai multe povesti si legende ale castelului cu care sa te delectezi.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_7 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_34Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_8Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_9 lbania_Lipa-lipa.ro_eSky_10Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_11

Nu rata nici bazarul din centrul vechi si mergi la o plimbare pe vechile stradute. Zau ca nu iti trebuie o tinta.

In ceea ce priveste restaurantele, mergi la noroc. Noi am incercat in prima seara restaurantul Kujtimi. Ni s-a parut ca este genul de restaurant pentru turisti, cu toate ca este detinut de o familie. Ei gatesc, servesc si tot. Mancarea nu a fost rea, dar nici din cale afara, iar timpul de asteptare a fost destul de mare. Nu mergeti flamanzi 😊

Noi am mai intrat si prin alte restaurante din centru, iar mancarea a fost buna.

Gasesti aici si un vlog de calatorie din Gjirokaster.

Pentru cazare noi ne-am ocupat online de rezervari (aici ai o selectie si varietate grozava). Am fost surprinsi sa gasim unitati de cazare chiar faine!

Ce sa mai vizitezi in apropiere?

Lacul Viroi si Blue Eye. Lacul il gasiti la cateva minute de mers cu masina, langa Gjirokaster, iar Blue Eye – in drumul spre litoral.

Sarande

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_32

Inainte de a ajunge in Albania, nu stiam ce asteptari sa avem. In mintea mea speram sa gasesc multe plaje izolate si fara de oameni. La fata locului am descoperit ca fantezia din capul meu nu se leaga 100% cu realitate. Unele plaje izolate sunt cu adevarat asa. Puteti ajunge dupa ce mergeti intre o ora si cateva ore pe jos. Noi am promis ca le vom lasa pe acestea pentru data viitoare.

In Sarande, Ksamil si zona Butrint situatia este destul de aglomerata. Noi am fost aici pe la jumatatea lui iulie, deci daca nu va place aglomeratia, incercati sa evitati perioada 15 iulie – 30 august.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_12

Nu ratati: Butrint si parcul de aici, castelele, fortificatiile, plajele care mai de care. Cred ca aveti de explorat cel putin 4-5 zile zona si tot ar mai ramane lucruri de descoperit.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_13

In Ksamil va asteapta foarte multe plaje cu nisip si pietre, tururi la ferme de midii, insulele din Ksamil.

Preturile sunt in general prietenoase. Cazare gasiti incepand cu 20 de euro pe noapte pentru doua persoane, micul dejun ne costa cam 10-12 euro pe amandoi, portii mari, cafea si fresh incluse.

lbania_Lipa-lipa.ro_eSky_14 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_16 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_17

Intelegem ca Albania era candva chiar mult mai ieftina decat acum, asadar noi v-am recomanda sa o vizitati pana nu devine totusi prea turistica.

Himare si Vlora

Noi am fost doar la explorat in aceste zone pentru ca in general ni s-au parut destul de turistice si aglomerate. Am mai precizat si mai sus, vinovata a fost cumva si perioada. Cu trei saptamani inainte probabil ca ar fi fost la fix pentru gusturile noastre. Drumurile raman insa la fel de spectaculoase.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_15

Berat – orasul celor 1000 de ferestre

Cu asemenea tur prin Albania nu puteam sa ratam nici minunatul oras Berat. I se mai spune si orasul celor 1000 de ferestre iar orasul este un muzeu in sine, ramanand extrem de bine protejat inca de pe vremea otomanilor.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_18 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_19Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_35Este un oras extrem de mic pe care il puteti explora foarte usor la picior.

Viziteaza castelul din secolul 13, dormi la Guest House Meti, o casuta tipica, pe stradutele serpuite ale orasului vechi din Berat, cu o priveliste superba de pe terasa din dotare.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_20

Nu uita sa faci asa cum fac si localnicii. Adica sa nu uiti sa iti iei pauza de pranz si sa savurezi o cafea la unul din multele baruri si cafenele de pe strada principala.

lbania_Lipa-lipa.ro_eSky_21Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_22

Durres – statiune turistica la mare

Si prin Durres am trecut rapid-rapid din cauza aglomeratiei, insa tot drumul acesta de pe coasta Albaniei este absolut spectaculos. Munti si coastra marginita de apa de un turcoaz ce te captiveaza, drumuri la inaltime, serpentine si dupa colt, hop, inca un peisaj, inca o plaja. Va invitam sa le descoperiti si in acest video.

Shkoder – Alpii din Albania

Usor-usor, ne-am apropiat si de ultima noastra destinatie din Albania. Surprinzator, aici am petrecut cel mai mult timp. Ne-au fascinat peisajele din muntii albanezi. Punctul de maxim al incursiunii aici a fost drumul pana in satul Theth. Un satuc ascuns intr-o caldare a muntilor pana la care te poarta un drum asfaltat pana la un punct, apoi pietros si serpuit, cu privelisti din cel putin al noualea cer.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_23 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_24

Recomandarea noastra e sa petreceti cel putin o noapte, doua in Theth si sa va bucurati de cat mai multe incursiuni in natura. Nu o sa va para rau. Si nu o sa va vina sa credeti, dar internetul a ajuns pana in acest catun.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_25Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_26 Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_27

Tot in Shkoder, nu ratati nici Rozafa Castle sau lacul Scutari.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_28

Despre Shkoder o sa va mai povestim ca este unul dintre cele mai vechi orase din Albania. Cazare gasiti tot de pe la 20-30 de euro pentru o camera dubla.

Mancarea are si ea preturi decente, pe la 10-15 euro o masa pentru doua persoane. Noi am servit si micul dejun si o cina, parca si un pranz, la Peja Grill. Servirea uneori mai inceata, in functie de numarul de clienti pe care il au.

Cu localnicii de peste tot in Albania ai sanse mari sa te intelegi in italiana. Sau, ma rog, eu vorbeam spaniola, ei imi raspundeau in italiana si eram in Albania. Important este ca ne-am descurcat.

Uneori GPS-ul se mai rataceste, dar nu e motiv de mare panica. Incercati sa va orientati logic pe harta si ignorati instructiunile lui.

Am mai precizat mai sus, cardurile de credit nu functioneaza chiar peste tot, e bine sa fiti pregatiti si cu bani cash si am mai sesizat ca bancomatele locale au taxe de retragere mai mici. Poate asa s-a nimerit in cazul nostru, puteti testa si sa ne dati de stire.

Avand in vedere ca pe unele portiuni de drum nu sunt prea multe benzinarii, va recomandam sa mergeti cu plinul facut peste tot. Noi, de exemplu, ne-am intors putin din drum la un moment dat :).

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_37

Drumurile in Albania

Ei bine, nu este cazul sa va panicati, dar e bine sa respectati regulile si limitele de viteza. Traficul nu este aglomerat, dar drumurile nu sunt cele mai bune peste tot. In unele zone am spune chiar ca sunt proaste. Dar nu ai nevoie de masina de teren ca sa le faci fata. Doar putina atentie, mai ales pe curbele infinite din munti.

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_30

Este Albania o tara sigura?

Noi ne-am simtit mereu in siguranta, nu am avut momente de panica, nu ne-a spus nimeni nici sa ne dam mai incolo. Am avut grija totusi sa calatorim in timpul zilei cu masina. Chiar daca in Sarande este destul de aglomerat, noi am avut mereu noroc sa gasim si locuri de parcare si ne-am deplasat mereu cu masina.

Cand iti recomandam sa vizitezi Albania

Au peste 300 de zile insorite pe an in unele zone, asadar aproape oricand. Lunile iulie si august sunt foarte aglomerate, dar in restul anului e chiar o placere sa calatoresti si sa descoperi plaje liniste pe care te poti desfasura in voie. Recomandam mai ales iunie si septembrie pentru aceste activitati.

Pentru restul, in functie de preferintele si lista fiecaruia, va puteti delecta cu diverse activitati: de la schi si snowboard sau doar plimbari montane, de relaxare, cetati, istorie. Poftiti in Albania ca au de toate! Zici ca m-au angajat, dar zau ca ne-a placut mult de tot Albania, o sa revenim!

Albania_Lipa-lipa.ro_eSky_38

Te-au convins Simona & Alex sa vizitezi Albania in viitorul apropiat?

Daca ai nevoie de ajutorul unui expert pentru aceasta excursie, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

P.S. Nu uita sa te inscrii la concurs! Bafta!

 

Viata-i prea scurta pentru a nu descoperi America Latina

$
0
0

Anda si Ionut de la Travelship.ro ne impartasesc ce inseamna pentru ei America de Sud dupa 8 tari vizitate si ne enumera motivele pentru a vizita continentul care ne ofera cea mai buna cafea si cele mai senzuale dansuri:

6 iunie 2015. Zborul Alitalia Bucuresti – Rio de Janeiro, cu escala in Roma. Tocmai aterizasem pe aeroportul de sosire. A fost un zbor lung de 12 ore, insa nu oboseala era cea care ne coplesea, ci mai mult emotia. Inima incepuse sa ne bata puternic pentru ca era prima data cand calcam pe pamant sud-american, iar mai toti prietenii si cunostintele noastre se mirau pana peste cap de faptul ca aveam curajul sa calatorim aici pe cont propriu. Lansasem blogul nostru Travelship.ro in urma cu doar cateva luni, iar obiectivul nostru era sa cucerim toata lumea treptat. Daca esti pasionat si crezi in ceea ce vrei, de multe ori treci peste stereotipurile si parerile altora si incerci sa descoperi singur ceea ce te intereseaza. Asa ca, raspunsul la clasica intrebare „E periculos sau nu sa calatoresti prin America de Sud”, urma sa il aflam singuri, pe pielea noastra 🙂

America Latina_Travelship.ro_eSky_4

Prin favelele din Rio de Janeiro, Brazilia

Alaturi de alti trei prieteni, am strabatut Brazilia in lung si-n lat timp de aproape 15 zile cu autobuze locale sau avioane interne: Rio de Janeiro, Costa Verde, Foz de Iguazu, Sao Paulo sau jungla amazoniana. Ne-am organizat singuri traseul si ne-am rezervat biletele de avion cu luni inainte, mai ales ca America de Sud nu are inca infrastructura turistica a Europei sau Asiei de Sud Est. Un ajutor adevarat poate fi eDestinos.com (care, am descoperit mai de curand, este fratele geaman din America Latina al eSky). Ne-am intors din calatorie fara nicio amintire neplacuta legata de siguranta, insa cu o multime de povesti de tinut minte pentru o viata-ntreaga.

Cea mai amuzanta dintre toate a fost explorarea unei favele din Rio de Janeiro, bineinteles, fara sa planificam momentul. Si cum favelele sunt cunoscute ca fiind cartiere saracacioase, ticsite de case si oameni, cu o rata a infractionalitatii foarte mare, nu putem sa ascundem ca am trecut initial prin niste emotii destul de mari.

Aveam in plan sa urcam pe colina Dois Irmaos, un loc spectaculos din care puteam admira in voie apusul peste plajele “de revista”, Ipanema si Copacabana. Totul a mers conform planului, iar Marcelo, soferul nostru de taxi, ne-a transportat rapid prin favela Vidigal, inainte de a ajunge la baza dealului pe care trebuia sa il escaladam in urmatoarea ora. Apropo de taxiuri, desi oferta este tentanta pe strazi, majoritatea taxiurilor nu folosesc taximetrele si nici nu va recomandam sa alegeti la intamplare. Pe noi ne-au ajutat cei de la receptia hotelului cu recomandarea unui taximetrist autorizat, cu care am stabilit de la inceput pretul si traseul.

America Latina_Travelship.ro_eSky_12De urcat am urcat, apusul si vederea au fost mai frumoase decat ni le inchipuisem, doar ca, la coborarea de pe deal, aveam o mare problema: Marcelo plecase, ziua era pe sfarsite, iar singurul drum catre lumea noastra trecea prin favela. Nu luasem in calcul sa nu mai gasim taxiul la coborare, asa ca aveam la gat aparatele foto, iar telefoanele, cardurile si banii erau si ele la loc de cinste prin buzunare. In astfel de momente nu credem ca-i o solutie buna sa eziti prea mult, asa ca ne-am pornit in viteza a doua, cu capul putin plecat catre pamant, doar-doar sa nu deranjam cumva baietii locului.

America Latina_Travelship.ro_eSky_14Nu va putem povesti foarte multe despre cum arata viata oamenilor de aici pentru ca am reusit sa tragem doar cateva secunde cu ochiul printre casele oamenilor, sa ne strecuram printre copiii care se jucau fotbal precum in filme in mijlocul strazii sau printre politistii inarmati pana in dinti si cainii ce pazeau din loc in loc favela. Din fericire, am ajuns cu bine si acum va putem povesti in continuare despre ce are de oferit aceasta parte a lumii.

  • Recomandam: In Rio de Janeiro nu ratati un apus de pe dealurile pe care este asezat cartierul boem al artistilor, Santa Teresa, cu case cochete si oameni creativi la tot pasul. Mai mult, traseul incepe cu celebrele scari Selaron, cele care apar in reclamele Coca Cola si in videoclipul lui Snoop Dogg – Beautiful. Conturile de Instagram va vor multumi pentru aceasta oprire!

Luna noastra de miere latina: Cuba, Mexic, Belize, Guatemala

Ne-a placut atat de tare felul de a fi al celor din America Latina, oameni primitori, plini de viata, ce stiu sa pretuiasca orice moment, incat am ales ca cea mai importanta vacanta din viata noastra, chiar luna noastra de miere (da, a fost efectiv o luna intreaga de concediu!), sa o petrecem in acelasi spirit, calatorind prin Cuba, Mexic, Belize si Guatemala.

America Latina_Travelship.ro_eSky_9Din Cuba am plecat poate cu cea mai importanta lectie de viata invatata pana acum: nu conteaza ca marile branduri sau tehnologia inca nu au ajuns prin acele locuri. Nici macar faptul ca magazinele sunt de multe ori goale, iar casele stau sa se darame la prima furtuna. Ceea ce ii face fericiti cu adevarat pe cubanezii ce petrec pana la 3 dimineata in strada alaturi de prieteni, vecini sau turisti, sunt lucrurile marunte ale vietii: o melodie buna, o gluma, un zambet, un pahar de Mojito.

America Latina_Travelship.ro_eSky_8Atunci cand vine vorba de Cuba, cel mai mare pericol il reprezinta faptul se va schimba iremediabil in urmatorii ani odata cu noua viziune pro-capitalism. Muzeul in aer liber numit Havana, cu ale sale masini de epoca din vremea lui Elvis Presley ori carele cu boi ce inca ara pamantul rosiatic din Valle de Vinales, va deveni in curand istorie. Este cazul sa nu mai stati foarte mult pe ganduri si sa va rezervati un bilet catre Cuba cat mai rapid!

  • Recomandam: Alegeti cazari din surse sigure. Puteti avea unele surprize, daca alegeti la intamplare. Pe eSky.ro puteti sa gasiti o groaza de hoteluri faine. In plus, puteti opta si pentru pachete Zbor + Hotel, la un cost mult mai avantajos decat daca ati opta pentru cele doua separat. Recomandat ar fi sa aveti rezervarea cu mic dejun (nu de alta, dar mancare to go nu prea gasiti, iar restaurantele sunt destul de scumpe). Pentru transport, puteti apela linistiti la taxiuri sau puteti inchiria propria masina – nu va entuziasmati, masinile de epoca nu se inchiriaza, ele asculta doar de localnici :)).

Atunci cand se gandesc la Mexic, multi oameni se duc cu gandul la plajele impecabile cu nisip fin si apa limpede a oceanului. Mexicul este insa un teritoriu imens, la propriu si la figurat, ce asteapta sa fie descoperit. Aici isi au casa peste 120 de milioane de oameni ce creeaza un mix unic de culturi si obieiuri pe o suprafata cam cat 20 de state europene la un loc. Noi am ales sa vizitam Peninsula Yucatan, unde am petrecut 10 zile pline impartite intre relaxarea din Insula Holbox, un adevarat rai pe pamant, agitatia vietii de noapte din Cancun, istoria mayasa de la Coba sau Chichen Itza ori oraselul colonial Valladolid.

America Latina_Travelship.ro_eSky_11

  • Recomandam: Mexic este o tara foarte primitoare, cu multi turisti, unde va veti simti ca acasa. Nu petreceti foarte mult timp in Cancun pentru ca locurile precum Puerto Morelos si Tulum pe Riviera Maya au mult mai multe de oferit. Nu ratati cenotele, acele ochiuri in calcar cu apa turcoaz si, bineinteles, apetisantele tacos – recomandam street food sau restaurante pentru localnici. Nu este nevoie sa va recomandam un restaurant anume, fiindca in afara de cateva branduri americane sau ceva mari lanturi mexicane de restaurante, afacerile de familie sunt omniprezente. Ghidati-va dupa atmosfera de moment, dupa numarul turistilor si dupa mirosul de tacos :P.;)

Despre Belize nu stiam mare lucru inainte sa o includem in itinerariul nostru. Ce ne-a atras cel mai mult? Aventura de a cunoaste ceva nou, de a ne depasi limitele si de a calatori printr-o tara complet necunoscuta. De ajuns nu se ajunge foarte greu aici, odata  ce esti in Mexic sau Guatemala. Belize City este la 7 ore de mers de Tulum sau de granita cu Guatemala. Belize este o tara mica, singura cu limba oficiala engleza intr-o mare hispanica din America Centrala, insa o tara care ne-a suprins cu adevarat. In primul rand, nu avem cum sa uitam insulita Caye Caulker: aici lasi grijile acasa, faci scuba diving sau snorkelling, te rasfeti la plaja intr-un decor demn de piratii din Caraibe si aplici sloganul “Take it easy!”, asa cum le place localnicilor sa salute J. Tot de Belize se leaga si amintirea unei nopti speciale petrecute in jungla, intr-o casuta de paie. Eram practic „la capatul pamantului”, intr-o destinatie in care a trebuit sa mergem vreo 30 de minute cu un taxi prin padurea deasa si apoi sa trecem un rau rapid cu bagajele in spate, catre casuta unde urma sa ne petrecem noaptea. Odata cu lasarea intunericului, nu se mai auzeau decat insectele si cate un urlet de animal salbatic ce domina jungla. Parca ne teleportasem intr-un fillm al copilariei cu Tarzan! Astfel de amintiri nu se uita niciodata si nu pot fi cuprinse in niciun album de fotografii!:)

  • Recomandam: Pe cat de mica este ca intindere, pe atat de bogata este in istorie si traditii. In Belize, veti putea gasi peste 900 de situri mayase. Daca aveti ocazia sa intrati in vorba cu localnicii, nu ezitati. Veti descoperi ca sunt prietenosi, superstitiosi si veti afla lucruri foarte interesante.

Gutemala este cu siguranta o destinatie off the beaten track pentru multi dintre europeni si sta cumva asezata cuminte in umbra unor tari ce stiu sa isi faca marketing mult mai bine, cum ar fi Mexic sau Costa Rica. Dintre toate tarile in care am calatorit prin lume, Guatemala ne-a impresionat insa cel mai mult. Timp de 7 zile am strabatut tara pornind de la Tikal, fosta capitala a Imperiului mayas, un oras pierdut cumva in jungla deasa, trecand pe la Semuc Champey, locul in care pare ca s-a inventat cuvantul “paradis” si continuand cu orasul colonial Antigua Guatemala ori cu lacul Atitlan, un loc de vis, in care vii sa te reincarci spiritual.

America Latina_Travelship.ro_eSky_1

Desi tara nu este foarte dezvoltata din punct de vedere economic, putem spune ca ne-am simtit excelent, iar localnicii sunt extrem de prietenosi. Am calatorit cu autobuze de navetisti, am dormit in casele localnicilor si ne-am facut prieteni de o viata.

  • Recomandam: Pentru Guatemala ne simtim responsabili sa va prevenim: pe cat de frumoasa e tara, pe atat de saraca e infrastructura, ca urmare drumurile dintre punctele de interes pot dura pana la zece ore si varianta cea mai ok este sa alegeti un autobuz pentru turisti.

Descoperind Peru si Columbia alaturi de 13 prieteni

Atunci cand numeri fericirea in tari vizitate, timpul se scurge rapid. Si uite asa au mai trecut inca 2 ani si ne-am trezit deja in 2018. De curand ne-am intors dintr-o alta aventura latino-americana, o calatorie de 15 zile organizata de noi in Peru si Columbia, unde am avut alaturi 13 prieteni.

America Latina_Travelship.ro_eSky_7Peru este asa cum ni l-am inchipuit! Civilizatia incasa pare ca este dusa mai departe in multe zone ale tarii si face din aceasta tara un mix unic de culturi. Campesinos, taranii din Anzi, inca isi duc lamele la pascut si mesteca frunzele de coca asa cum faceau si inainte de venirea spaniolilor. Imigrantii europeni sau asiatici au adus cu ei obiceiurile si influentele culinare, iar Machu Picchu este unul dintre locurile privilegiate din lume ce are puterea sa te lase fara cuvinte.

  • Recomandam: Pentru o vacanta reusita in Peru, recomandam Peru Hop, prin care puteti cumpara un tur Lima – Coasta Pacificului – Lacul Titicaca si puteti face mai multe opriri pe parcurs. Daca va indragostiti de vreun loc, nu e problema, puteti ramane mai mult timp acolo: tot ce trebuie sa faceti este sa va programati pentru urmatorul autobuz.

America Latina_Travelship.ro_eSky_6

Columbia este tara care ne-a impresionat cel mai mult. Daca in anii ’90 tara era macinata de un razboi civil sangeros ce dura deja de peste 40 de ani si de o lupta impotriva drogurilor ce o transformase in cea mai periculoasa destinatie din lume, in ultimii ani se pare ca soarele a rasarit pe meleagurile-i frumoase. Numarul turistilor a crescut exponential in ultimii ani, ranile lasate de traficantii de droguri incep sa se vindece, iar Medellin sau Bogota au ajuns in topurile mondiale ale celor mai inovatoare orase atunci cand vine vorba de industria IT-ului sau a investitiilor in infrastructura.

In Columbia, oamenii pretuiesc viata si lucrurile marunte, zambesc mult, danseaza salsa, joaca fotbal si cultiva cele mai bune boabe de cafea. Povestile cu traficanti si razboiul civil raman in memoria lor, dar asta nu inseamna ca nu pot trece peste.

America Latina_Travelship.ro_eSky_5

Iar singurul pericol daca vizitati Columbia astazi este “sa nu vreti sa mai reveniti acasa”, asa cum spune si sloganul tarii.

  • Recomandam: Ca sa vedeti cat mai multe din frumoasa Columbia, puteti apela la zboruri low-cost (in jur de 50 de euro daca il achizitionati cu 2-3 luni inainte). Iar zona de coasta la Caraibe nu se compara cu nimic. Asa ca rezervati-va din timp o cazare in Parcul National Tayrona pentru ca locurile sunt limitate.

America Latina_Travelship.ro_eSky_13

Cateva sfaturi de final

Fara indoiala, dintre toate zonele lumii in care am ajuns pana acum, America Latina este favorita noastra – si se intelege foarte clar de ce.

America Latina_Travelship.ro_eSky_2 America Latina_Travelship.ro_eSky_3Sfatul nostru? Treceti peste imaginea negativa pe care a dobandit-o in timp aceasta parte a lumii si calatoriti cat mai repede si…des pe aceste meleaguri! Respectati insa cateva recomandari care se aplica aproape oriunde in lume: nu iesiti cu lucrurile de valoare noaptea, evitati asa-zisele zone periculoase (nu sunt oricum de interes pentru calatori si le gasiti imediat la o cautare pe net) si calatoriti cu mijloacele de transport destinate turistilor.

In rest, nu uitati, viata-i prea scurta pentru a nu vedea cat mai mult din ce are de oferit America Latina! 🙂

Planuieste aventura vietii tale!

Daca ai nevoie de ajutorul unui expert pentru organizarea unei excursii de neuitat in America Latina, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

¡Hasta luego!

 


Pasionati de calatorii: cand doi iubitori de drumetii se intalnesc…iese un blog

$
0
0

Pentru ca nu le plac prezentarile pompoase, oamenii de la Vacante.NET sunt…doi oameni. Sunt impatimiti ai experientelor unice si iubesc calatoritul. Sunt diferiti, dar cu un obiectiv comun: sa cunoasca si sa invete cat mai multe din fiecare clipa pe care o petrec in vacantele organizate cu minutiozitate.

Unuia ii place sa hoinareasca pe strazi, sa lege noi prietenii si sa simta vibe-ul specific locatiei pe care o viziteaza. Celalalt este mai introvertit, pasionat de istorie si cultura, echilibrat atunci cand vine vorba de o decizie de ultim moment.  Va invitam sa le aflati povestea: 

Care a fost triggerul? Cum v-a venit ideea de a incepe proiectul Vacante.NET?

Vacante.NET_eSky_1
Ideea de a incepe proiectul s-a conturat ca urmare a valului de solicitari primite din partea prietenilor (mai mult sau mai putin apropiati), de a-i ajuta in organizarea unei vacante pe cont propriu si de a le oferi sfaturi privind posibile activitati, atractii de vizitat si preparate traditionale de incercat. In fapt, un firicel de inspiratie izvorase la sfarsitul anului 2012 cand incepusem sa crestem numarul destinatiilor pe care ni le stabilisem pe lista „de vizitat”. Odata cu dorinta de a descoperi cat mai multe culturi, a intervenit si necesitatea de a ne stabili un buget care sa ne asigure cele necesare (dorite) pe parcursul unei vacante.

Fiind inca studenti la acea vreme, am fost constransi sa gasim solutii adecvate pentru „problema” noastra privind bugetul si am inceput sa descoperim diverse proiecte de peste granita care raspundeau concret nevoilor noastre. Astfel, a rasarit ideea de a veni in ajutorul oamenilor ca noi, printr-un proiect care sa imbine abilitatile dobandite prin experientele noastre de-a lungul anilor, dar mai ales sa contribuim pe cat posibil la educarea unei noi generatii de turisti sau de a oferi o alternativa de luat in calcul celor cu „vechime” in domeniu.

Care a fost prima tara pe care ati vizitat-o? Gandindu-va acum, ati alege alta destinatie?

Prima iesire in afara granitelor tarii, pentru amandoi, a fost Turcia. Bineinteles, la acea vreme inca nu ne cunosteam. Unul dintre noi a fost intr-o tabara organizata la sfarsitul clasei a 10-a, timp de doua saptamani, atat in zona europeana, cat si in cea asiatica (Istanbul, Efes, Pamukkale, Troia etc). Partea masculina a echipei a participat la Universiada Internationala de Volei, cunoscand fateta tanara si animata a Istanbulului. Ca echipa, cuplu si parteneri de aventura, am ales ca prima destinatie insula Santorini, si ne-a ramas ca un tatuaj pe suflet.

Vacante.NET_eSky_2Parca ieri ne rupeam coatele muncind, cand prietenii nostri se distrau la mare, pentru a crea un buget satisfacator pentru Santorini (la vremea respectiva destinatia era mai greu accesibila decat acum). Mereu am considerat ca este dificil si nerealist de realizat un top al destinatiilor favorite de vacanta, pentru ca fiecare loc are identitatea sa. Cu toate acestea, fiecare dintre noi pastreaza in suflet un loc special, ce nu va putea fi detronat. Pentru noi, acest loc este Santorini, cu siguranta cea mai romantica insula din arhipelagul grecesc.    

Iar referitor la intrebarea voastra, cu siguranta nu am alege o alta destinatie. Ne leaga prea multe amintiri frumoase de aceasta insula, amintiri ce ne indeamna sa o reconsideram pe micuta noastra lista cu locatii de vizitat.

Care a fost cea mai frumoasa destinatie pe care ati descoperit-o in calatoriile voastre?

Dupa cum amintisem anterior, este dificil sa catalogam o destinatie ca fiind frumoasa sau favorita, deoarece fiecare are specificul ei si, dincolo de toate, frumusetea este subiectiva, avand o multime de valente. Chiar si in tarile mai putin dezvoltate, poti gasi frumusete in simplitatea oamenilor, in maniera acestora de a gandi si ritmul in care isi croseteaza intreaga viata. Este dificil sa stabilim un semn de echivalenta intre frumusete si o plaja cu apa azur sau un oras-muzeu, unde cultura si arhitectura sunt ridicate la rang de arta.

Pentru a nu fi evazivi, putem spune ca Maroc ni s-a parut cea mai frumoasa destinatie din privinta culturii si cromaticii locale, in timp ce Italia va ramane cea mai fermecatoare tara din prisma peisajelor naturale, dar mai ales a gastronomiei.

Vacante.NET_eSky_4Vacante.NET_eSky_3Inca nu am reusit sa ajungem in America Latina si ne asteptam ca in momentul in care o vom face, scara noastra de valori sa fie puternic zdruncinata.

Cand ati simtit ca proiectul a devenit recunoscut si ca eforturile voastre sunt recompensate?

Am avut un sentiment de implinire atunci cand am primit primele mesaje de multumire din partea celor care ne urmaresc, relatandu-ne cum a fost vacanta pe care am recomandat-o in unul dintre articolele noastre si care, mai mult, ne-au cerut o multime de sfaturi pentru viitoare posibile destinatii si noi aventuri. Satisfactia este cu atat mai mare atunci cand vedem tot mai multi oameni deschisi catre noutate, oameni ca noi, care privesc turismul ca pe o activitate educativa, dincolo de laturile sale recreative, care sunt dispusi sa renunte la acea forma a turismului de masa, adanc impamantenita in cultura noastra, in favoarea experientelor ce te dezvolta ca individ.

Vacante.NET_eSky_5

Bineinteles, intr-o masura deopotriva amuzanta si indestulatoare primim si „recomandari” din partea prietenilor carora nu le-am explicat cu ce ne umplem putinul timp liber pe care il avem, privind noi idei de vacante chiar de pe blogul nostru 🙂

Vacante.NET_eSky_6Eforturile noastre au fost recompensate din clipa in care ni s-a confirmat, sub o forma sau alta, faptul ca exista oameni care au inteles ca turismul nu inseamna doar doua saptamani din vara petrecute inchis intr-un resort cu toate cele necesare la dispozite, ci deschiderea catre noutate si chiar invatare.

Cum decurge o zi normala in timp ce va aflati in calatorii?

De regula, daca mergem intr-o vacanta alaturi de prieteni, suntem primii care ne trezim si ultimii care ne culcam. Pentru a veni mereu cu noi propuneri, trebuie sa fim constanti in ceea ce facem, in permanenta conectati si pusi la punct cu ultimele noutati, acest aspect implica inclusiv calatoriile noastre, in masura in care putem avea acces la internet. Desigur, ziua noastra nu porneste fara carburant – o cana consistenta de cafea pentru partea feminina si o portie sanatoasa de orice comestibil pentru gurmandul echipei. Apoi, pornim la drum.

Vacante.NET_eSky_7

Daca ar fi sa ne caracterizam, noi suntem turistii aceia alocentrici, parte din noua specie aparuta pe plaiurile mioritice. Prin urmare, cand vine vorba despre o vacanta, incercam sa ne eficientizam timpul la maxim, suntem destul de bine organizati si ne facem temele ca doi copii sarguinciosi, de acasa: de la transport, cazare, mancare, traseu, activitati si tot ceea ce ne propumem spre realizare. Mereu lasam portite pentru solutii de moment, pentru ca ele s-au dovedit in timp a fi cele mai savuroase si autentice.

Vacante.NET_eSky_8

In fond, nu chiar toate informatiile pe care ti le doresti le vei gasi intr-un ghid sau pe un blog de travel, prin urmare apelam la ajutorul celor de la cazare, sau chiar al localnicilor, mai ales atunci cand vine vorba de bucate traditionale si locuri frecventate de acestia pentru relaxare sau distractie. Pana acum, nu ne-am abatut de la traseul propus. Ce-i drept, nici nu suntem atat de exigenti cu noi, deoarece ne face placere sa ne pierdem intr-o destinatie, dar, totusi, tinem mortis sa nu frecventam repetitiv aceeasi ruta, mai ales atunci cand destinatia este una indepartata si ne intrebam daca vom mai avea vreodata ocazia sa ne intoarcem.

Fiecare zi are o portita de timp liber, unde ne permitem sa improvizam sau pur si simplu sa lenevim intr-un loc demn de toata atentia noastra. Depinde mult si de starea de spirit si uneori chiar de cea fizica, pentru ca sunt multe destinatii care te solicita fizic. Bineinteles, unde nu este mancare, nu este bucurie, iar testarea bucatariei locale este una dintre deprinderile noastre preferate. 🙂

Cate tari ati reusit sa vizitati cel mai mult intr-un singur an?

De regula, numarul de tari coincide cu posibilitatea noastra de a face uz de maniera cat mai adecvata a zilelor de concediu pe care le avem intr-un an. Sa fim sinceri, nu ne-am apucat sa contorizam destinatiile vizitate in anul curent si nici pe cele de la momentul la  care am inceput calatoria noastra in cuplu.

Vacante.NET_eSky_9 Vacante.NET_eSky_10Experientele si amintirile pe care le strangem in destinatiile vizitate sunt cele care cantaresc cu adevarat atunci cand le punem in balanta valorii. Dar, pastrand un echilibru intre vizitarea familiei si acest stil al nostru de viata, credem ca am reusit sa ne descurcam cu succes de-a lungul anilor. Momentan, timpul nu ne permite sa fim nomazi digitali, ce-i drept nici nu ne-am propus asta, dar nu se stie niciodata ce surprize iti rezerva viata. 

Ce incercati sa nu ratati niciodata in calatoriile voastre?

Vacante.NET_eSky_11Hehe, aceasta este cea mai simpla intrebare pe care o puteam primi. Iar cel mai simplu raspuns suna cam asa: mancarea. Nu traim sa mancam, dar nici nu mancam doar pentru a trai. Aceasta deprindere de a incerca preparate cat mai inedite, iar daca nu inedite, cel putin autentice, gatite de localnici sau bunicute simpatice, am dobandit-o de aproximativ 3 ani. Ne-a luat ceva pana am prins putin curaj, si am lasat deoparte conceptiile pe alocuri gresite capatate la noi in tara. Am vazut ca se poate trai si manca in conditii (sanitare) mult mai dificile decat in Romania, iar cu putina atentie la detalii te poti bucura de bunatatile lumii.

Atunci cand plecam intr-o noua vacanta, obligatoriu ne trecem pe lista un restaurant pe care l-am gasit recomandat pe mai multe bloguri de travel, cu verificarea sa prealabila. Acesta este unul dintre „mofturile” de la care nu facem rabat, iar, in rest, mergem pe recomandari la fata locului, sau pe principiul, unde este coada si sunt multi localnici, acolo si noi. Niciodata in zonele turistice. Suntem norocosi ca pana acum nu am avut nicio experienta negativa cu mancarea sau, pur si simplu, stomacul si sistemul nostru imunitar sunt prieteni de nadejde. Iar daca nu v-am speriat cu apetitul nostru, e bine de stiut ca printre activitatile pe care nu le ratam niciodata este admirarea a cel putin unui rasarit si a unui apus, deoarece fiecare destinatie are cromatica ei specifica. 

Care a fost cel mai frumos comentariu primit? Dar cel mai amuzant?

Destul de dificil de mentionat unul anume, de regula, unele comentarii sunt amuzante din prisma faptului ca oamenii sunt usor dezinformati, dar pretind a cunoaste anumite notiuni, e usor de ras – plans. Pentru noi, cel mai frumos comentariu se rezuma la un simplu „multumesc”, nu avem nevoie de lauri sau alte titluri cata vreme oamenii sunt fericiti si multumiti de informatiile pe care le impartasim. Am primit mai multe mesaje private, care ne-au atins coardele sensibile, si chiar e-mail-uri prin care am fost incurajati.

Vacante.NET_eSky_12Ne bucuram ca ne-a fost acordat acel vot de incredere pentru a continua pe drumul pornit de a depune toate diligentele spre a oferi informatii de calitate, nu doar volum. De multe ori, am incercat sa aducem in prim-plan noutati sau detalii pe care noi ni le-am fi dorit sa le putem cunoaste la momentul calatoriei, sau sa le fi putut gasi intr-un singur loc, fara sa mai fie nevoie sa cautam in mai multe surse. Mai avem mult de lucrat la acest capitol, dar prietenii si comunitatea pe care am reusit sa o inchegam ne indeamna sa continuam acest proiect de suflet.

Care este destinatia de vacanta in care, daca ati avea posibilitatea, ati merge luna de luna?

Acasa la parinti. Da, probabil v-ati fi asteptam sa oferim un raspuns care sa cuprinda una dintre destinatiile pe care le-am vizitat, dar, Romania noastra are atat de multe de oferit. Ne tragem originile din regiunea Deltei Dunarii, iar aceasta destinatie reprezinta un loc special pentru noi, unde, cu siguranta ne-am intoarce luna de luna (oricum facem tot posibilul sa ajungem pe cat de des putem). Daca iarna si crivatul ar fi fost putin mai blande cu Delta, ne-am duce si in sezonul mai friguros, macar pentru pescuitul la copca, despre care am auzit atatea povesti de la bunici.

Vacante.NET_eSky_13

Iar daca ar fi sa alegem o destinatie din afara  tarii, cel mai probabil ar fi tot o destinatie din Europa, iar pana acum, Portugalia a fost tara care ne-a convins cel mai mult prin oamenii sai, muzica, cultura, clima si, bineinteles, mancarea. Aceasta destinatie este singura de pana acum unde am dobandit acel sentiment de apartenenta la un loc.

Vacante.NET_eSky_14

Probabil tine de feeling-ul fiecaruia dintre noi, dar tare placut este sa mergi intr-o vacanta, sa descoperi noi locuri, dar sa nu te simti strain si, dincolo de toate, sa te simti in siguranta (pentru ca siguranta este un aspect de luat foarte in serios pentru multi dintre noi). Chiar daca suntem mari iubitori ai naturii si ai salbaticului, dupa o perioada simtim nevoia sa ne intoarcem la civilizatie, iar Portugalia a fost tara care ne-a oferit un raspuns la fiecare nevoie pe care am manifestat-o in calitate de calatori.

Care a fost cea mai faina experienta traita intr-o tara straina? Dar cea mai amuzanta?

Experiente au fost multe, de exemplu nu o sa uitam niciodata prima aventura in materie de scuba diving si acea doza de adrenalina pe care o simteam cu cat ne adanceam mai mult in lumea subacvatica. Este atat de placut sa inoti printre toate vietatile marii, mai ales cand ai ocazia sa vezi indeaproape, stelute de mare, caracatite si o multime de specii de pestisori. Chiar daca poate esti mai temator din fire, noi suntem de parere ca nu poti trece prin viata fara sa incerci macar o data o astfel de experienta.

Cu referire la cel mai amuzant moment dintr-o vacanta, putem aminti un safari in desert la care am participat, iar camila unuia dintre noi, ce a dovedit a avea caracter si personalitate, s-a dezlegat de restul grupului si a plecat intr-un ritm destul de grabnic intr-o alta directie, dupa cum ii dicta inima. Daca pana atunci credeam ca aceste mamifere sunt destul de linistite si incete, ei bine, am invatat ca se pot misca mai repede decat ne-am fi imaginat noi. Norocul nostru a fost ca am avut caluti la bunici si intr-o oarecare masura am stiut sa gestionam situatia, altfel, am fi gustat din plin nisipul Saharei.

Vacante.NET_eSky_15 Vacante.NET_eSky_16

Daca ar fi sa alegeti o tara in care sa va retrageti la un moment dat, care ar fi aceea?

Hmmm, nu este o intrebare prea usoara, tinand cont ca sunt multe locuri din aceasta lume pe care inca nu le-am vizitat si care, cu siguranta, ne pot fura definitiv si irevoacabil inimile. Sincer, nu a fost loc in lumea asta pe care sa-l fi vazut si in care sa nu ne dorim sa ne reintoarcem candva…Totusi, consideram ca ne-ar placea ca, la un moment dat, sa “ne retragem” in minunata noastra tara, Romania, intr-un loc cat mai „traditional” si „autentic”, precum un satuc de munte sau un satuc din inima Deltei Dunarii.

Dar credem ca nu ne-ar sta foarte rau nici in frumoasa si primitoarea Portugalia.

Vacante.NET_eSky_17

Unde vedeti proiectul Vacante.NET peste 10 ani?

Suntem genul de oameni carora le face placere sa traiasca la intensitate maxima fiecare clipa. Sa simtim timpul prezent prin toti porii. Cand am gandit acest proiect, ne-am spus ca vom face din Vacante.NET un prieten adevarat pentru noi, un loc de suflet, in care sa ne asternem toate gandurile, experientele si trairile legate de ale noastre vacante. 

De altfel, ne place la nebunie sa impartim cu toti prietenii nostri care ne urmaresc permanent toate ponturile de vacante pe care le gasim zi de zi navigand pe internet.

Vacante.NET_eSky_18

Ne dorim ca peste 10 ani, proiectul Vacante.NET sa devina un prieten adevarat si de nadejde pentru toti pasionatii de vacante, dar si pentru cei mai entuziasti dintre noi, pentru cei care viseaza cu ochii deschisi, dar si pentru cei care iau atitudine si isi transforma toate visurile in realitate. 

Pentru ca noi chiar credem cu tarie ca orice ne propunem in viata este realizabil. Inclusiv a-ti face vacante pe cont propriu in cele mai indepartate si fascinante destinatii din intreaga lume.

Lasa-te inspirat si descopera lumea!

Ramai la curent cu cele mai tari ponturi de vacante pe cont propriu si urmareste blogul Vacante.NET, pagina lor de Facebook si vezi pozele minunate din vacantele gandite chiar de ei pe profilul lor de Instagram.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Toamna pe drum: ghid de calatorie Budapesta

$
0
0

Prelungim vacanta si alimentam dorul de duca cu o propunere pentru un city break tomnatic in Budapesta. Orasul format de fapt din doua localitati – Buda si Pest – devine, incet-incet, o destinatie ideala pentru un city break memorabil, la concurenta cu marile orase precum Berlin, Madrid sau Londra. Capitala Ungariei este cautata atat pentru viata de noapte, pentru filmarea diferitelor pelicule americane (Blade Runner 2049 cu Ryan Gosling si Harrison Ford este unul dintre cele mai recente) sau fluviul Dunarea, o sursa eterna de inspiratie. Mai jos ai cateva idei despre cum sa petreci timp de calitate in oras:

Cum ajungi in Budapesta

Daca te incumeti la un drum cu masina, felicitari si nervi de otel! Nu uita vigneta si inarmeaza-te cu multa rabdare, uneori este posibil sa prinzi coada la Vama.  Dar daca esti contracronometru si ai la dispozitie doar cateva zile de vacanta, iti recomandam sa zbori cu avionul – exista atat curse directe low cost, cat si de linie. Sfatul nostru: poti face combinatii de zboruri, orele pentru zborul low-cost de retur in Bucuresti nu sunt tocmai cele mai bune (6 a.m.), iar diferenta de pret platita pentru a zbura seara cu o companie de linie merita pentru a petrece inca o zi in Budapesta.

Budapesta_eSky.ro_12

Cum ajungi de la aeroport in oras? Din 2017 au inceput lucrarile la metroul din Budapesta, al doilea cel mai vechi din Europa dupa cel din Londra, iar asta inseamna ca, mai ales in weekend, nu poti circula cu linia M3. Din fericire, exista optiuni alternative cu autobuzele nou-introduse. Poti sa iti planifici ruta pe site-ul transportului public din Budapesta – BKK. De la aeroport poti lua autobuzul expess 100E (biletul costa 900 HUF – aprox. 3 euro/15 lei si poti plati cu forinti sau cu cardul la ghiseu); acesta are capatul de linie la Piata Deák Ferenc, langa roata Budapest Eye. De asemenea, poti lua si autobuzul non-stop 200E pana la statia de metrou Kőbánya-Kispest, de unde poti lua metroul M3 pana in centru. Biletul pentru fiecare dintre ele este cel normal, de 350 HUF – aici poti vedea toate preturile. Bineinteles, poti lua si taxiul, dar pretul unei calatorii te poate duce intre 20 si 30 de euro.

Ce poti vizita gratis sau contra cost

Un city break ieftin este realizabil in capitala Ungariei! Daca vei calatori cu un buget redus, ai foarte multe lucruri de vizitat gratuit. Daca si vremea frumoasa va fi de partea ta, atunci ai toate sansele sa ai parte de o vacanta ieftina in Budapesta.

Cu gandul la celebrul vals „Pe valurile Dunarii”, porneste intr-o plimbare de-a lungul Dunarii. Admira superba cladire neogotica a Parlamentului Maghiar, care noaptea pare desprinsa din filmele thriller cu toti pescarusii zburand deasupra edificiului.

Budapesta_eSky.ro_6

Un pic mai incolo de Parlament, pe faleza Dunarii, vei vedea ceva neobisnuit: zeci de perechi de pantofi de fier. Acestea fac parte dintr-un monument dedicat victimelor celui de Al Doilea Razboi Mondial, cand peste 3500 de oameni, multi dintre ei evrei, au fost executati de nazistii maghiari pe malul Dunarii. Un tribut emotionant care te pune pe ganduri si te face sa speri ca istoria nu se va repeta.

Budapesta_eSky.ro_11

Mergi in continuare pe faleza pentru a te bucura de privelistea Castelului Buda, a dealului Gellért si a 4 din cele 8 poduri frumoase de peste Dunare: Podul Margareta, Podul cu Lanturi, Podul Elisabeta sau Podul Libertatii (preferatul nostru). Bineinteles, cea mai buna priveliste asupra orasului o vei avea de sus, din punctele de panorama de pe partea cealalta a Dunarii – Buda.

Budapesta_eSky.ro_10

Prima oprire: dealul Gellért. Aici urci pana la Citadela, de unde vei avea – cum altfel – o panorama superba asupra orasului. Apoi, daca vrei sa te relaxezi intr-un mod traditional,  la baza acestui deal te poti desfata cu o baie termala, una dintre cele mai faimoase cladiri din Budapesta datorita arhitecturii Art Nouveau si a faptului ca, pana in 2013, accesul barbatilor si al femeilor era separat. Aici vei gasi o lista cu baile din Budapesta, printre si iconica cladire Szechenyi, si ai o multime de informatii utile in legatura cu preturile, orarul si cum poti profita la maximum de timpul petrecut acolo.

Budapesta_eSky.ro_7

Daca vrei sa continui plimbarea istorica, indreapta-te catre Castelul Buda, de unde poti lua si funicularul catre baza dealului. Tot aici vei putea vizita superba biserica Matthias si Bastionul Pescarilor. Cele mai „instagramabile” decoruri le vei gasi aici si, din nou, vei avea cea mai buna priveliste asupra Parlamentului din Budapesta.

Budapesta_eSky.ro_9

Ce mai poti vizita gratuit intr-un city break de toamna in Budapesta? Insula Margareta, cu a sa fantana cantatoare, bulevardul strajuit de copaci – Andrassy – care face legatura dintre centru si parcul unde se afla Piata Eroilor cu Monumentul Milenar, iconic, care infatiseaza figurile importante ale istoriei Ungariei.

Atunci cand vei merge pe bulevardul Andrassy, vei trece pe langa multe cladiri importante: Opera de Stat (aflata momentan in renovare), Muzeul Terorii, casa memoriala a lui Franz Liszt si vechea Academie de Muzica, importanta intersectie Oktogon si multe magazine de shopping de lux.

Budapesta_eSky.ro_1

Pe lista de incercat intr-un city break in Budapesta se afla si croaziera pe Dunare, fascinanta atat ziua, cat si noaptea (din nou, imaginea pescarusilor care zboara deasupra Parlamentului iluminat in culori calde iti va ramane intiparita in memorie).

Unde mananci bine si te distrezi

Dupa cum ti-am spus, Budapesta a devenit foarte ofertanta din acest punct de vedere. Localnicii propun ca loc de pornire cartierul evreiesc din sectorul 7, care este un reper in ceea ce priveste distractia si mancarea delicioasa. Aici te poti opri la gastro bistro-ul Spiler Bar, care ofera trei experiente: Spiler Shanghai, Spiler Original si gradina de bere,  iar pentru o mare varietate de beri craft, mergi la Léhűtő Bar, care in traducere libera inseamna „barul trantorului”.

Pentru ca tot iti spuneam mai sus de celebrul Bulevard Andrassy, aici poti degusta o cafea de specialitate extraordinara la EcoCafe.

Te tenteaza un city break de toamna?

Daca ai nevoie de ajutorul unui expert pentru planurile din aceasta toamna, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

Vreau oferte zbor Budapesta     Vreau cazare in Budapesta

 

5 destinatii romanesti ideale pentru minivacanta de 1 decembrie

$
0
0

Anul acesta sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire si, pentru ca avem liber vineri, de Sfantul Andrei, atunci este musai sa planuim un city break in Romania. Inspira-te din cele 5 idei pe care ti le propunem pentru o minivacanta de 1 decembrie ca la carte:

1. VATRA DORNEI

Ciocanesti_Vatra Dornei_eSkyStatiunea Vatra Dornei este sus pe lista noastra de statiuni de iarna din Romania! De ce? Pe langa faptul ca atrage turistii pasionati de munte si de sporturile de iarna, este si un loc perfect pentru eliminarea stresului cotidian. Aici ai parte de izvoare termale, sulfuroase, calcice, magnezice si izvoare cu apa minerala carbogazoasa, binefacatoare pentru orice afectiune.

Daca ai chef de plimbari in regiune, poti ajunge usor cu masina la faimoasele manastiri din imprejurimi (Putna, Sucevita, Gura Humorului, Voronet etc.), sa vizitezi lacul Colibita, locul unde poti respira cel mai curat aer din tara, sau sa te delectezi cu casutele pictate cu motive traditionale din satul Ciocanesti.

Vreau cazare in Vatra Dornei

2. MARGINIMEA SIBIULUI

Rasinari_Sibiu_eSkySibiu si imprejurimile sale sunt mereu o idee buna pentru organizarea unui city break mioritic. Motivele? Peisaje incredibile, aer curat de munte, liniste, posibilitatea de face drumetii si a te conecta la traditiile romanesti, monumente istorice si un oras care respira cultura. Acum iti povestim de Marginimea Sibiului, zona pitoreasca care a primit, in 2015, titlul de Destinatie Europeana de Excelenta in turism si gastronomie locala.

Chiar daca numele te face sa te gandesti la destinatiile din „marginea” Sibiului, lucrurile nu stau chiar asa. Vorbim despre 18 localitati din Transilvania, din partea de sud-vest a judetului Sibiu, toate cu o mostenire culturala, arhitecturala, etnologica si istorica unica. Viziteaza Poiana Sibiului, Talmaciu, Jina, Tilisca, Saliste sau Rasinari si descopera o altfel de Romanie.

Vreau cazare in Sibiu

3. STATIUNEA SUREANU

Sureanu_eSkyUndeva, acolo sus in munti, este statiunea turistica Sureanu, poreclita Elvetia Romaniei datorita peisajelor incredibile din zona. Aici se afla domeniul schiabil Sureanu, situat la cea mai mare altitudine din tara, la putin peste 2000 de metri. Accesul catre cele 10 partii se face pe ruta Sebes – Sugag – lacul Oasa (DN 67 C), apoi mergi spre dreapta catre manastirea Oasa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului si ajungi la domeniul schiabil (DJ 704).

Daca nu te pasioneaza sporturile de iarna, fii fara grija! Nu te vei plictisi niciodata in mijlocul Transilvaniei si vei reveni cu bateriile reincarcate pentru tumultul sarbatorilor! Iti propunem sa te cazezi in Deva, unde vei putea vizita cetatea cu acelasi nume si Castelul Corvinilor din apropiere.

Vreau cazare in Deva

4. IASI

Iasi_eSkyDaca vrei sa ai o vacanta pe cinste de 1 Decembrie, mergi pe orasul de pe 7 coline al Romaniei: Iasiul, orasul care atrage din ce in ce mai multe companii de IT internationale. Se spune ca localitatea a fost construita pe 7 dealuri: Dealul Cetatuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Sogari, Dealul Bucium si Dealul Repedea, locuri ideale de unde poti vedea orasul in toata splendoarea lui.

Daca iei in considerare si faptul ca biblioteca Universitatii Gheorghe Asachi din Iasi este una dintre cele mai frumoase din lume, atunci poate iti prelungesti sejurul pentru a vizita aceasta minunatie arhitecturala in timpul saptamanii.

Vreau cazare in Iasi

5. TIMISOARA

Timisoara_eSkyUnde mai mergem de 1 Decembrie? De ce nu Timisoara, un loc cu o semnificatie istorica deosebita pentru romani, orasul de unde a pornit Revolutia care a dus la caderea comunismului? Daca acesta nu este un motiv suficient pentru a vizita orasul de pe malul Begai, atunci mergi pentru a vedea transformarile uimitoare prin care trece viitoarea Capitala Europeana a Culturii din 2021.

Centrul istoric al orasului a fost construit intr-un mod unic in Romania: trei piete mari, fiecare cu propria poveste. Piata Unirii, Piata Victoriei si Piata Libertatii prezinta stiluri arhitecturale diferite, dar care se imbina atat de bine intr-un ansamblu urban. Pietele Sfantul Gheorghe (cea mai veche piata in oras)  si Piata Traian (o replica mai mica a Pietei Unirii) sunt alte doua piete care merita o vizita in timpul sederii tale in capitala Banatului.

Vreau cazare in Timisoara

Ce alte variante mai ai?

Daca vrei sa vezi mai multe opțiuni pentru perioada urmatoare, poti cauta in sectiunea dedicata de hoteluri. Iar daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispoziție – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 031 100 50 50.

Spor la planificare!

5 experiente de neuitat in enigmaticul Dubai

$
0
0

Stii ca s-a demonstrat stiintific faptul ca a calatori aduce beneficii extraordinare asupra sanatatii? Mai ales ca amintirea unei experiente iti aduce aceeasi bucurie ca trairea ei propriu-zisa, chiar si peste ani si ani, spre deosebire de cumpararea unui produs – oricat de mult ti l-ai dori, peste 20 de ani nu vei avea acelasi sentiment de exaltare. Si pentru ca fermecatorul Dubai este oricand pe lista celor cu dor de duca, am compilat o lista de 5 propuneri de explorare a orasului dintr-un alt punct de vedere si un scurt videoclip cu ceea ce poti sa faci in Dubai in doar 24 de ore:

Plimba-te cu gondola pe canalele orasului

Dubai eSky.ro_1Daca atunci cand spunem gondola, te gandesti automat la Venetia, este cazul sa afli cum poti vedea Dubaiul de pe apa! Cine ar fi crezut ca un city break de toamna poate include o plimbare pe canalele de apa ale unui oras? In Dubai ai parte de astfel de idei neconventionale: te poti plimba pe Dubai Creek (parau in traducere libera) si poti vedea partea istorica a orasului, inclusiv targurile de mirodenii, aur si textile. Alte idei pentru explorarea orasului pe apa gasesti aici – ele sunt printre cele mai bune idei daca timpul te preseaza.

Vezi filme bune la primul cinematograf arthouse din Dubai

Cinema_Dubai_eSky.roSursa foto: Cinema Akil Instagram

Cinema Akil si-a inceput activitatea in 2014, oferind cinefililor o selectie variata de filme independente de arta, dar nu exista un loc prestabilit, vizionarile avand loc in diverse locuri. Weekendul trecut s-a produs schimbarea mult asteptata, iar cei care viziteaza Dubai si iubesc filmele pot vedea zilnic 2 sau chiar 3 filme. Pe parcursul filmului te vei bucura si de ceaiuri aromate si apa din belsug, asa ca o seara petrecuta la acest cinema suna…ca-n filme!

Viziteaza cea mai inalta cladire din lume: Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa_eSky.roAh, Dubai! Luxul si opulenta acestui oras spun multe despre evolutia lui, mai ales daca faci o comparatie cu Dubaiul anilor `90. Astazi, orasul este intr-o continua dezvoltare si se construieste constant, mai ales daca iei in considerare ca peste 20% din numarul total de macarale din lume sunt folosite aici.

Dubai Marina_eSky.roCu o inaltime de 828 metri, Burj Al Khalifa este cea mai inalta cladire din lume, titlu inca pastrat dupa 10 ani de la inaugurare! La nivelul 148 poti vedea intregul oras de sus – vezi cateva fotografii superbe aici – ajungi cu liftul in putin peste 1 minut!

Bucura-te de o partie de schi in mijlocul orasului

Din nou, Dubaiul este plin de idei inovatoare: te-ai fi gandit vreodata ca te vei putea bucura de schiat in mijlocul desertului? In Dubai totul este posibil! Ski Dubai este o „statiune” artificiala creata in interiorului mall-ului din Emiratele Arabe Unite. Vezi mai multe poze aici si gandeste-te cum imposibilul este mereu posibil – trebuie doar sa ai ideea potrivita!

Observa istoria in cartierul Al Fahidi

Al Fahidi_eSky.roDaca te tenteaza sa vezi cum se desfasura viata in vechiul Dubai, la mijlocului secolului 19, viziteaza cartierul istoric Al Fahidi. Acesta se poate lauda cu o infrastructura aproape intacta si, cu ajutorul tururilor ghidate, poti observa viata traditionala prin interactiunile sociale si pietele din zona.

Dubai_eSky.ro_2Alte idei pentru a vizita istoricul Dubai gasesti aici – cum suna o lectie de istorie si o evadare din mijlocul junglei urbane?

Descopera Dubai in aceasta toamna si vezi ce poti face in doar 24 de ore aici:

Cea mai buna perioada de vizitat Dubai incepe chiar acum, atunci cand temperaturile extraordinar de ridicate devin mai suportabile, iar preturile biletelor de avion sunt foarte rezonabile cu companiile low-cost.

Daca pui la socoteala ca romanii nu mai au nevoie de viza din 2015, atunci stii unde poti avea parte de o escapda de toamna sau chiar de sarbatori! Daca ai nevoie de ajutorul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.

Vreau oferte zbor Dubai     Vreau cazare in Dubai

 

Minivacanta de 1 decembrie in Europa: idei + oferte de zbor si cazare incluse

$
0
0

Anul acesta avem din nou parte de un weekend prelungit, chiar la final de noiembrie! Sfantul Andrei pica vineri si este zi libera, iar asta inseamna ca poti fugi deja in primul city break de iarna. Daca saptamana trecuta ti-am propus 5 destinatii din Romania pentru aceasta minivacanta de 1 decembrie, acum am revenit cu 5 idei de excursii europene. Sa incepem!

1. Florenta

Florenta_eSkyPoate pentru ca suntem un popor cu radacini latine ne zboara mereu gandul la Italia! Florenta (in italiana Firenze) este capitala regiunii Toscana si unul dintre cele mai frumoase orase din Cizma Europei, considerat locul de nastere al Renasterii italiene si denumit „Atena Evului Mediu”. Un adevarat muzeu arhitectural in aer liber, orasul a fost „acasa” pentru Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei sau Caterina de’Medici.

Pont de calatorie: Cu trenul, la o ora distanta sau chiar mai putin, ajungi in alte orase extraordinare din zona – Bologna, Pisa, Siena sau Arrezo. Din Bucuresti ai zbor direct pana in Florenta sau varianta low-cost: zbori pana in Bologna si de acolo ajungi cu trenul in doar 30 de minute.

Vreau oferte zbor Florenta Vreau oferte zbor Bologna   Vreau cazare in Florenta                                                                           

2. Viena

Viena_eSkyPutem vorbi de un city break de iarna fara a mentiona Viena, orasul sinonim cu cel mai frumos Targ de Craciun din Europa? Bineinteles ca nu, iar daca te gandesti la faptul ca anul acesta s-a introdus o ruta low-cost Bucuresti-Viena, atunci iti propunem sa iti faci bagajele cat mai curand!

Pont de calatorie: Cel mai mare Targ de Craciun din Viena este cel din fata primariei (Rathausplatz) si isi asteapta vizitatorii cu portile deschise incepand cu data de 16 noiembrie.

Vreau oferte zbor Viena Vreau cazare in Viena                                                  

3. Charleroi

Charleroi_eSkyFarmecul belgian se regaseste mai ales in orasele micute, nu doar in capitala Bruxelles! Probabil ca ai zburat de nenumarate ori pe aeroportul Charleroi in drumul tau spre capitala Uniunii Europene, dar de ce sa nu incerci anul acesta ceva diferit? Oraselul industrial are multe capodopere arhitecturale Art Deco, bijuterii ascunse ce asteapta sa le descoperi.

Pont de calatorie: Calatoriile cu trenul sunt reduse cu 50% in weekend, asa ca daca totusi vrei sa vizitezi Bruxelles, Bruges, Ghent sau Antwerp, poti sa o faci in acest city break de poveste.

Vreau oferte zbor Charleroi Vreau cazare in Charleroi      

4. Barcelona

Barcelona_eSky

Stim ca probabil nu mai ai nevoie de motive pentru a vizita macar o data orasul catalan, dar un city break de iarna in Spania suna mai mult decat bine! Acesta este avantajul destinatiilor extrem de populare din Peninsula Iberica: daca le vizitezi in extrasezon, ai mai multa liniste, oferte mai bune de preturi si vreme buna pentru luna decembrie (totusi ai grija la vant si nu subestima anotimpul friguros). Daca ajungi pe muntele Tibidabo sau dealul Montjuic, poate ne trimiti o fotografie – iubim sa vedem orasele de la inaltime. In ceea ce privește muzica, poate ai ocazia sa asculti trupele Izal sau Vetusta Morla – daca nu live, poate in boxele barului Bing Bang.

Pont de calatorie: Daca inchiriezi o masina, poti ajunge rapid in Andorra, tara shopping-ului si a celor mai frumoase statiuni de iarna. Citeste mai multe aici despre acest city break 2 in 1.

Vreau oferte zbor Barcelona Vreau cazare in Barcelona      

5. Valletta

Valletta_eSkyCea mai insorita destinatie din Europa se gaseste chiar aici: Valletta, capitala Maltei, a avut peste 3000 de ore de lumina in 2017. Treci pe lista de vazut Catedrala Sf. Ioan, Fortul Sf. Elmo, cladirea Parlamentului sau Muzeul National de Arheologie.

Pont de calatorie: Daca vrei sa vizitezi cat mai mult din Malta, o poti face foarte usor cu o masina inchiriata. Citeste aici mai multe despre cum poti vizita 3 insule intr-un singur city break!

Vreau oferte zbor Malta Vreau cazare in Malta      

Cum ai de gand sa profiti de primul weekend prelungit de iarna?

Stii doar – daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispoziție – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 031 100 50 50. Suntem aici pentru a te ajuta cu intreaga experienta: inainte, in timpul si dupa calatoria mult asteptata!

Spor la planificare!

Aniversare 9 ani eSky Romania + BONUS: 2 concursuri

$
0
0

Dragii nostri calatori, ne apropiem cu pasi repezi de data aniversarii eSky Romania – 9 noiembrie.  Au trecut 9 ani de cand suntem una dintre agentiile online de travel de top din Romania si zau ca nu ne dam seama cand a zburat timpul!

Pentru ca vrem sa va multumim pentru toata increderea pe care ne-ati acordat-o de-a lungul timpului, am organizat doua concursuri pentru voi: unul care se desfasoara pe pagina noastra de Facebook si unul in colaborare cu grupul Sector 7 pe pagina Nimic Nou.

Cum va puteti inscrie?

1. Concurs eSky Romania

Ai sansa de a face o surpriza unei persoane dragi si, daca aceasta va castiga, noi iti rasplatim altruismul!

  • Intra pe pagina Zbor + Hotel si configureaza-i o vacanta cum crezi ca i-ar placea mai mult, in limita a 4.500 de lei;
  • Posteaza intr-un comentariu pe Facebook link-ul/captura vacantei configurate, eticheteaza-ti prietenul si spune-ne de ce are nevoie de o vacanta;
  • Ce castiga prietenul tau? O vacanta, normal! In valoare de 4.500 de lei, catre orice destinatie! Castigi si tu ceva? Bineinteles! O vacanta in valoare de 4.500 de lei, pentru ca stim ca o calatorie se masoara in prieteni, nu in kilometri!

Nu ramane decat sa va hotarati daca mergeti impreuna, unde, pe cine mai luati cu voi, de restul ne ocupam noi! Concursul se incheie pe 09.11.2019, ora 23.59, iar castigatorul va fi anuntat joi, 29.11. Poti vedea intregul regulament al concursului aici

2. Concurs eSky Romania & Sector 7

Baietii teribilisti ai comediei romanesti au scos un nou episod marca Nimic Nou, un episod foarte educativ per total, iar la final am organizat impreuna un concurs, denumit sugestiv „Cat de departe ai merge pentru o gluma proasta”.

Cum funcționeaza? Tu alegi o localitate în Europa, faci o gluma cu ea si noi te trimitem pana la fata locului. Iti asiguram drumul, cazare, masina si asigurare, tot ce trebuie. Inscrierile se fac sub forma de comentariu la episodul de pe pagina Nimic Nou.

Regulile sunt simple. Daca vrei sa le citesti pe lung, du-te la sectiunea Notes pe pagina Sector 7. Daca vrei sa le citesti pe scurt, regulile sunt acestea:

  • Alege localitati din Europa;
  • Fara inscrieri vulgare;
  • Trebuie sa fii major si apt de o calatorie;
  • Inscrierile in concurs sunt deschise pana pe 15 noiembrie;
  • Castigatorul va fi ales de noi & baietii de la Sector 7 pana pe data de 26 noiembrie 2018.

Multa bafta!

Si cateva vorbe de final despre realizarile noastre din toti acesti ani:

Infografic_eSky9ani

 

 

Unde faci Revelionul? 5 idei + oferte de cazare

$
0
0

Acum e acum! Stim ca probabil te intrebi (si toata lumea te intreaba) ce faci in aceasta iarna: de minivacanta de 1 decembrie, de sarbatori sau de Revelion. Sa nu mai zicem de numeroasele escapade de iarna pe care le poti face pentru a merge la schi, pentru a vedea cele mai frumoase Targuri de Craciun sau pentru a te bucura de un vin fiert alaturi de gasca de prieteni intr-un cadru rupt de lume. Iata 5 idei pentru un Revelion altfel in 2019:

1. Thassos, Grecia

Thassos_eSky

Ti-am mai povestit aici de Thassos, una dintre cele mai cunoscute insule grecesti, preferata deopotriva de familii si de gasti de prieteni. Pentru ca este situata foarte aproape de partea continentala de nord a Greciei, asta inseamna ca poti planui traseul cu masina in locul avionului. Si, dupa cum stim, iernile grecesti sunt mai blande, potrivite pentru un Revelion altfel alaturi de prieteni.

Daca esti indragostit iremediabil de mare, gandeste-te cum ar fi sa iesi pe plaja la miezul noptii si sa te gandesti la anul ce vine, in timp ce briza Marii Egee te poarta cu gandul spre viitorul plin de promisiuni. Mereu un An Nou aduce cu sine speranta unui nou inceput!

Vreau cazare in Thassos
2. Nessebar, Bulgaria

Nessebar_eSky

Localitatea de pe litoralul bulgaresc, denumita Perla Marii Negre, este una dintre cele mai vechi asezari, inclusa in patrimoniul UNESCO. Orasul respira istorie si este un adevarat muzeu in aer liber: de la casele pitoresti din centrul vechi si numeroasele biserici-opere de arta la moara de vant emblema a orasului.

Daca esti un romantic incurabil, va fi o placere sa te plimbi pe stradutele pietruite, pustiite de turisti. De asemenea, in cazul in care gasesti barul deschis, trebuie neaparat sa mergi la ECO-Bar By Michael – un  bar desprins din aceasta lume, construit asemenea unei pesteri.

Vreau cazare in Nessebar
3. Cairo, Egipt

Egipt_eSky

Cum ar fi sa ai un alt program de Revelion? Iti recomandam un sejur in Cairo, Egipt, unde e clar ca trebuie sa ajungi macar o data in viata. Din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii, perioada decembrie – aprilie devine una de sezon turistic in Egipt, asa ca nu trebuie sa te astepti la locuri lipsite de calatori cu dor de duca.

Viziteaza Piramidele din Giza, aceste minuni ale lumii ce nu trebuie ratate, bea o bautura traditionala asemanatoare cu ciocolata calda (sahlab) si admira cel mai lung fluviu din lume – Nilul. Arunca un ochi peste ofertele Zbor + Hotel si vezi care este cel mai potrivit pachet dinamic pentru nevoile tale.

Vreau oferta Zbor + Hotel in Cairo
4. Fundata

Fundata_eSky

Daca vrei sa evadezi din jungla urbana si sa te inconjori de liniste, iti recomandam „satul turistic” Fundata, unde vei avea parte de un peisaj ca in basme. In functie de preferintele tale si de vreme, aici poti inchiria biciclete mountainbike pentru excursii prin padure, sa practici schi si snowboard sau sa te relaxezi la un spa, departe de stresul cotidian.

Aproape de Moieciu si in drumul presarat cu unele dintre cele mai frumoase statiuni de iarna din Romania precum Busteni, Predeal sau Azuga, cazarile din aceasta zona sunt foarte cautate, asa ca nu ezita sa ne contactezi cat mai rapid pentru o oferta. Nu lasa Revelionul perfect pe ultima suta de metri!

Vreau cazare statiuni montane
5. Alba Iulia

Alba Iulia_eSky

Orasul cu o mare insemnatate istorica din Romania are o cetate impresionanta, in forma de stea cu spate colturi, pentru care trebuie sa aloci cateva ore bune. De asemenea, de cativa ani, orasul trece printr-o modernizare continua, aspirand la titlul de smart city si chiar avand un site dedicat orasului si a activitatilor pe care le poti face intr-un city break aici, indiferent de anotimp.

Pe noi ne-a intrigat explorarea Pesterii Scarisoara, aflata la 3h ore cu masina de oras, ce adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Vreau cazare Alba Iulia

Ce alte variante mai ai?

Daca vrei sa vezi mai multe optiuni pentru perioada urmatoare, poti cauta in sectiunea dedicata de hoteluri. Iar dacă ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.

Spor la planificare!

 


4 destinatii de schi din Europa + BONUS: transportul gratuit al echipamentelor

$
0
0

Daca esti un impatimit al sporturilor de iarna, probabil deja te gandesti la planificarea escapadei din acest sezon. Si, fix pentru tine, Blue Air vine cu o oferta de nerefuzat – transportul gratuit al echipamentelor de schi pe anumite rute. Afla mai multe in randurile ce urmeaza:

1. Statiuni de schi din Italia

Italia_eSkyTara in forma de Cizma are multe de oferit pentru pasionatii sporturilor de iarna. Stim ca atunci cand te gandesti la Italia, probabil automat iti vin in minte Dolomitii, unii dintre cei mai frumosi munti din Europa, cu piscurile crestate si traseele de via ferrata („drum de fier”). Dar asta este o poveste pentru altadata.

Acum iti propunem statiunile din zona Torino si Milano, unde poti ajunge foarte usor cu zborurile directe Blue Air din Bucuresti, Iasi sau Bacau. Spre deosebire de Franta sau Austria, unde sportul este practicat la un nivel mult mai competitiv chiar si de catre amatori, statiunile italiene te intampina cu o atmosfera mai relaxata, potrivita atat pentru gasca de prieteni, cat si pentru familii. Trece pe lista Vialattea, cea mai mare statiune din zona Torino, cu o lungime totala a partiei de 400 km. Mergi si in Bardonecchia (una dintre partiile folosite in Jocurile Olimpice de Iarna din 2006), Pragelato, Sestriere, Ala di Stura, Pian Neiretto, Colle del Lys sau Balme di Lanzo printre altele.

Daca zbori in Milano, te poti aventura in zona pitoreasca din Madesimo. Datorita proximitatii de Bergamo si Milano, la doar 2h30min de mers cu masina, aceasta zona este foarte potrivita pentru familiile care cauta partii de calitate la preturi rezonabile. Pentru ca este o zona foarte populara in sezonul de iarna, iti recomandam sa mergi in timpul saptamanii.

Vreau oferte zbor Torino  Vreau oferte zbor Milano  

2. Statiuni de schi din Franta

Franta_eSky

Alpii francezi au farmecul lor indiscutabil si sunt ideali pentru iubitorii sporturilor de iarna. Acum te ducem in orasul autorului Micului Print, Lyon, si iti recomandam urmatoarele statiuni aflate in apropiere: Saint Francois Longchamp, Le Grand Bornand, La Clusaz, Notre Dame de Bellecombe, Vaujany Alpe d’Huez sau Les 7 Laux.

Bineinteles, daca vrei sa vizitezi statiunile din apropiere de Geneva sau faimosul Mont Blanc, ele se afla la doar cateva ore de mers cu masina sau cu autobuzul din Lyon (in functie de modul de transport ales, durata calatoriei este de 2-4 ore).

Vreau oferte zbor Lyon Vreau cazare in Lyon              

3. Statiuni de schi din Finlanda

Finlanda_eSky

Ne indreptam in nord si ajungem in adevaratul tinut al zapezii si al lui Mos Craciun: Finlanda! Ai zbor direct din Bucuresti pana in Helsinki si de aici depinde doar de tine, de cat timp aloci acestei escapade de iarna si de ce anume vrei sa experimentezi. De asemenea, probabil te gandesti si la Luminile Nordului – afla ca le poti vedea din Laponia, in nordul Finlandei, in perioada septembrie-martie.

Daca iei in considerare ca Finlanda nu are munti in adevaratul sens al cuvantului, ci doar dealuri (in 2016, Norvegia chiar s-a jucat cu ideea de a oferi un munte Finlandei, drept cadou pentru 100 de ani de independenta, fapt nerealizat in cele din urma), un numar de aproape 75 de statiuni de schi in intreaga tara pare incredibil. Bineinteles, cele peste 200 de zile din an in care aceste statiuni sunt acoperite de zapada au facilitat cresterea numarului lor.

Unde poti merge in apropiere de Helsinki? Iti recomandam Serena Ski (Espoo), Tornikeskus (Klaukkala), Peuramaa Ski (Kirkkonummi), Talma Ski (Sipoo), Vihti Ski Center (Ojakkala), Kokonniemi (Porvoo), Sveitsi (Hyvinkää), Messilä Ski (Hollola), Meriteijo Ski (Teijo). Pentru alte idei de experiente de sporturi de iarna in Finlanda, inspira-te de aici.

Vreau oferte zbor Helsinki Vreau cazare in Helsinki      

4. Statiuni de schi din Germania

Germania_eSky

Din Iasi poti zbura direct in Munchen cu ofertele Blue Air! Ce statiuni de schi ai in apropiere? Mergi in Alpsee-Grünten, Oberjoch, Karwendel, Garmisch-Partenkirchen, Zugspitze sau Brauneck Lenggries, statiuni aflate la mai putin de doua-trei ore de oras.

Vreau oferte zbor Munchen Vreau cazare in Munchen    

Transportul gratuit al echipamentelor sportive cu Blue Air

Siiiiii…pentru ca iti spuneam de vestea buna cu transportul echipamentului gratuit catre aceste destinatii, acestea sunt detaliile:

  • Poti transporta gratuit echipamentul sportiv in limita a 32 kg/persoana (o pereche de schiuri, o pereche de clapari si o pereche de bete de schi per pasager sau o placa de snowboard si o pereche de clapari per pasager);
  • Oferta promotionala se aplica biletelor achizitionate in perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2018;
  • Calatoreste oricand in perioada 1 noiembrie 2018 – 30 aprilie 2019;
  • Rutele directe Blue Air, dus-intors, unde se aplica aceasta promotie sunt: Bucuresti – Torino, Bucuresti – Lyon, Bucuresti – Milano Linate, Bucuresti – Helsinki, Iasi – Torino, Iasi – Munchen, Iasi – Milano Bergamo, Bacau – Torino, Bacau – Milano Bergamo.

Ce mai astepti?

Fugi catre cele mai frumoase statiuni de schi din Europa! Dacă ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.

Spor la planificare!

 

 

 

eSky Black Friday Sale revine – prinde super oferte la biletele de avion!

$
0
0

Cel care planifica din timp calatoreste tot anul! Profita de eSky Black Friday Sale si rezerva-ti biletele de avion catre destinatiile mult dorite! In perioada 16-18 noiembrie, ai oferte speciale pentru orice destinatie doresti – afla mai jos toate detaliile.

Black Friday eSky

1. Cand se desfasoara eSky Black Friday Sale?

Reducerile vor fi disponibile incepand de vineri, 16 noiembrie 2018 (ora 09:00 dimineata) si se vor incheia duminica, 18 noiembrie 2018 (miezul noptii).

2. Cum pot accesa ofertele speciale eSky de Black Friday Sale?

Stai cu ochii pe canalele noastre de comunicare – vineri, 16 noiembrie, la ora 9 dimineata, vom anunta unde poti gasi pagina dedicata de Black Friday Sale. Urmareste pagina noastra de Facebook, ramai abonat la newsletterele eSky si accepta notificarile website-ului www.eSky.ro. Ramai conectat si apoi trebuie doar sa te gandesti prin ce vacante vrei sa te prinda anul 2019!

3. Cum pot accesa ofertele eSky Black Friday Sale?

Indiferent de canalul de comunicare pe care ne urmaresti, vei primi o alerta de incepere a promotiei vineri dimineata. Astfel, la ora 09:00 a.m., vei putea accesa link-ul care te conduce la oferte – il vei putea gasi in postarea noastra de pe Facebook, in newsletter, dar si in notificarea de desktop. 

4. De ce este important sa accesez ofertele eSky Black Friday chiar de dimineata?

Locurile la tarife promotionale sunt limitate si vor fi epuizate rapid. Asadar, daca vrei sa prinzi cele mai bune oferte, asigura-te ca esti printre primii care le vizualizeaza.

5. Ce pot face daca am nevoie de ajutor?

Simplu: ne contactezi fie telefonic (la numarul 037 376 97 40), fie via mail (contact@esky.ro), fie printr-un mesaj privat pe pagina noastra de Facebook. Te rugam sa iei in considerare faptul ca Serviciul Clienti are urmatorul program de weekend: vineri – 8:00 – 22:00 si sambata-duminica – 10:00-18:00. In acest interval orar, consultantii nostri iti vor sta la dispozitie pentru orice situatie neprevazuta vei intampina in procesul de rezervare. 

Spor la cumparaturi!

 

Pasionatii de calatorii: Slow travel cu familia KinderTrips.com

$
0
0

Continuam seria #TravelEnthusiastsWeLove cu un nou interviu, tot din categoria tinerelor familii calatoare – Miruna, Silviu si fetita lor, Noria – pe scurt: KinderTrips.com. Te invitam sa citesti mai jos povestea lor si sa afli mai multe despre conceptul de slow travel, turism responsabil si rural:

Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului KinderTrips.com si venirea pe lume Noriei? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi” si de modul in care calatoreati ca un cuplu.

KinderTrips_eSky_8Inainte de venirea pe lume a Noriei, viata noastra era foarte incarcata cu proiecte sociale, culturale si educationale pe care le derulam cu Asociatia Komunitas. Am condus aceasta asociatie in jur de 12 ani, timp in care am derulat nenumarate initiative. Calatoream mai ales vara (cateva saptamani la rand) si uneori iarna. Mergeam la petreceri si festivaluri. Nu pot spune ca aveam foarte mult timp liber, pentru ca munca in ONG ne aglomera foarte tare.

Eram entuziasmati de proiectele pe care le construiam, multe dintre ele in pionierat in Romania, cum ar fi spre exemplu educatia urbana pentru copii si adolescenti, bazata pe notiuni care tin de arhitectura, urbanism, antropologie. Am fost foarte implicati in munca pentru imbunatatirea societatii. Sincer, munca aceasta ne ocupa majoritatea timpului, nu calatoriile. Eu am mai avut o etapa in viata cand am calatorit mult, inainte de a infiintarea ONG-ului (intre 16 si 24 de ani). Culmea, de cand s-a nascut Noria, am calatorit mai mult, mai organizat si mai structurat.

Care a fost prima destinatie vizitata impreuna ca o familie? Cand v-ati dat seama ca va place atat de mult sa calatoriti incat sunteti dispusi sa deveniti „parinti calatori” cu un copil?

KinderTrips_eSky_3

Prima destinatie a fost satul 2 Mai, aflat pe litoralul romanesc. Am mers acolo cand Noria avea 4 luni si am petrecut prima noastra vacanta in familie, una chiar relaxanta. Ne-am dat seama ca vrem sa calatorim pe termen lung si sa ne focusam pe acest obiectiv in timpul unei calatorii in Asia de Sud-Est, la inceputul anului 2017, cand Noria avea aproape 2 ani. Dupa ce am revenit din aceasta calatorie am demarat si proiectul Kinder Trips.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Cum v-ati hotarat sa alocati timp pentru a povesti experientele de calatorit in familie?

KinderTrips_eSky_11

Triggerul a venit in timpul vacantei mentionate mai sus. Ne aflam in Thailanda, intr-un mic oras la malul oceanului. Detalii aici.

KinderTrips_eSky_14Ne simteam tare bine, descopeream multe lucruri noi, fetita se adaptase perfect calatoriei. Ne-am fi dorit sa ramanem in acel loc cu lunile, fara sa mai fie nevoie sa ne intoarcem acasa. Cam din acel moment am inceput sa lucram la construirea unui nou stil de viata, care sa ne permita calatoriile pe termen mai lung si sustinerea lor din blogging.

Spuneti-ne mai multe despre turismul responsabil si cum va incurajati publicul sa il practice? Ce sfaturi de calatorie aveti in acest sens?

KinderTrips_eSky_15Este genul de turism pe care ne straduim sa il practicam si sa il promovam. Industria turismului este un domeniu cu multe taisuri. Pe de o parte, turismul poate ajuta la dezvoltarea comunitatilor, pe de alta parte contribuie la distrugerea lor sau la ingreunarea vietii localnicilor.

Venetia, spre exemplu, este un oras in care turismul a afectat masiv viata locuitorilor. In Venetia mai exista foarte putina viata sociala autentica – peste 70% din locuitori au fost nevoiti sa se mute pe continent, din cauza preturilor uriase ale chiriilor. De asemenea, ca sa isi cumpere alimente si lucruri de baza, uneori localnicii au de mers foarte mult, pentru ca locul magazinului sau al farmaciei de la coltul strazii a fost luat de restaurante sau boutique shop-uri pentru turisti. Venetia a devenit un fel de Disneyland urban, in opinia mea.

Intr-un astfel de oras noi am merge doar cu treaba, nu pentru a face exclusiv turism. Spre exemplu, am vizitat Venetia in septembrie 2018, cu ocazia Bienalei de Arhitectura, unde am avut o contributie la Pavilionul Romaniei.

Exista situatii in care chiar si turismul responsabil are doua taisuri. Daca evacuezi un sat pentru a construi un resort ”eco” in vreo jungla, atunci cu siguranta nu se cheama turism responsabil, ci doar marketing frumos ambalat in etichete care au inceput sa prinda la public.

KinderTrips_eSky_20Nu as vrea sa dau sfaturi, insa iata ce incercam noi sa evitam si cum ne-am propus sa calatorim de acum incolo:

  • Evitam city break-uri, pentru ca nu ni se pare sustenabil sa zburam cu avionul pentru perioade atat de scurte.
  • Evitam croazierele (nu am fost pana acum in vreuna si ne-am propus sa nu mergem vreodata). O croaziera reprezinta un dezastru pentru mediu: genereaza tone de deseuri si sute de mii de litri de apa contaminata cu petrol. De ce am vrea sa facem una ca asta mediului marin? Pe de alta parte, croazierele aduc foarte putine beneficii comunitatilor locale, pentru ca turistii doar debarcheaza si exploreaza pe termen scurt o localitate, dar de consumat consuma tot resursele de la bordul vasului. Deci care ar fi beneficiile importante aduse localnicilor?
  • Incercam ca prin prezenta noastra intr-un loc sa incurajam economia locala. Spre exemplu, in Khanom (Thailanda), am locuit intr-un resort detinut de o doamna thailandeza. A fost primul resort detinut de un localnic, in care am stat, in Thailanda, o tara in care strainii detin foarte multe dintre bussiness-urile turistice (resorturi, hoteluri, restaurante etc).
  • Ne-am propus sa rarim pe cat se poate numarul deplasarilor internationale pe termen scurt. In schimb, ne propunem sa planificam vacante mai lungi si sa petrecem mai mult timp in fiecare loc vizitat. Daca am zburat intercontinental, atunci ne dorim sa stam cel putin cateva saptamani in acel loc, fara sa umblam hai hui dintr-o parte in alta a planetei, doar pentru ca se poate. Desigur, lucram in paralel la consolidarea unui stil de viata care sa ne permita acest lucru (joburi digitale, colaborari on-line etc). Suntem constienti ca majoritatea oamenilor nu isi permit calatoriile pe termen lung, fiind legati de locuri, prin joburi. Dar poate a sosit timpul sa reconsideram intreaga paradigma sociala si economica in care traim: modul in care muncim, modul in care consumam, modul in care producem, modul in care relationam, modul in care calatorim. E clar ca nu e o paradigma sanatoasa, sustenabila, care sa te ajute sa te implinesti ca fiinta umana si sa iti traiesti intr-un mod frumos viata. Si atunci de ce o perpetuam?
  • Calatorim in stilul ”slow travel”, descoperind pe indelete oameni, povesti, locuri, bucatarii locale etc.
  • Mergem cat de des putem cu bicicleta si pe jos.
  • Practicam turismul rural (momentan in Romania).

Cum se vede Romania prin ochii unei familii calatoare, preocupate de sustinerea turismului rural din tara? Spuneti-ne un pic mai multe despre experientele voastre legate de acest subiect.

KinderTrips_eSky_4Se vede foarte foarte frumos! Peisaje fabuloase (inca!), oameni cumsecade, mancare (inca) naturala. Romania este sursa noastra inepuizabila de surprize (placute) si descoperiri. Desi am umblat destul de mult prin Romania, suntem constienti ca tot avem o multime de locuri noi de explorat. Nu ne plictisim niciodata de Romania, asta e clar.

Si nici strainii care o viziteaza – cam toti au numai vorbe frumoase despre Romania, asa cum e ea, cu bune si cu rele. In anotimpurile calde cel putin este minunat sa iei tara la pas, mai ales zonele rurale. In vara 2018 am demarat proiectul de calatorie Romania Slow Travel, care a fost nominalizat si la eTravel Awards.

KinderTrips_eSky_10

Este un proiect gandit pe termen lung, prin care ne propunem sa descoperim Romania calatorind in stilul „slow travel”. Adica fara graba, petrecand suficient timp in fiecare loc, cunoscand oameni si aflandu-le povestile.

KinderTrips_eSky_2

In vara 2018 am avut editia pilot, organizata exclusiv prin resursele noastre proprii si prin sustinerea pensiunii Hora cu Brazi din Zarnesti. Am explorat alaturi de fetita noastra 3 judete din Romania: Dambovita, Brasov, Prahova. Am petrecut cate 2 saptamani in fiecare judet. A fost super! Am descoperit ceva nou chiar in judetul meu de origine, pe care credeam ca il cunosc bine. Este vorba de un catun aflat pe dealuri subcarpatice, in care mai locuiesc circa 20 de familii (catunul Muscelul). Pe blog am publicat materialele rezultate in urma acestui proiect de calatorie. Deocamdata sunt 6 materiale, mai urmeaza si altele. Detalii aici.

Cum va impartiti intre job, calatorii si proiect? In ce moment a devenit blogul un punct important in viata voastra?

KinderTrips_eSky_16Ne impartim cu greu. Jonglam cu mai multe job-uri care uneori se suprapun, petrecut timp (de calitate) cu fetita noastra, casa, calatorii si blogging.

Blogul a fost important de la bun inceput. L-am lansat avand o strategie in cap. Am lucrat cu un programator pentru lansare. Dintotdeauna a inghitit resurse mari de timp. Am alocat multe seri, weekend-uri si alte ore libere pentru a creste acest blog, am sacrificat iesiri in oras sau intalniri cu prietenii pentru a lucra la blog. Imi place foarte tare munca aceasta, indiferent cat de multe ore petrec la gestionarea blogului, nu ma simt vreodata obosita sau satula.

KinderTrips_eSky_13Rezultatele, zic eu, se vad, pentru ca in doar 1 an si cateva luni am ajuns la minim 10 000 de vizitatori unici lunar (uneori avem si 15 000), cu bugete minime investite in promovare. Pe Facebook avem peste 7000 de followers, iar pe Instagram peste 4000. Toti acesti followers sunt organici. Nu vreau sa aloc foarte multi bani pentru promovare (nici nu dispun de buget in acest sens), imi doresc sa crestem incet si sigur, sa avem o comunitate consolidata, care vine singura inspre noi si ne ramane alaturi in mod natural, fara sa trebuiasca sa platim pentru acest lucru, in contextul in care oricum livram multa informatie de calitate, gratuita.

In prezent dedic cel putin 1 zi de lucru full time pentru blog, saptamanal.

Care a fost cel mai frumos/interesant mesaj de apreciere primit? Povestea cititorului care v-a impresionat cel mai mult?

KinderTrips_eSky_5In general am primit aprecieri pozitive pentru recomandarile facute de noi (destinatii, unitati de cazare etc) si incercate de altii. Mi-a placut cand cineva ne-a spus ca la noi pe blog poti citi lucruri pe care nu le gasesti in alta parte: explorare urbana, stiluri alternative de viata, comunitati, festivaluri.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ati trait-o in calatoriile voastre alaturi de Noria?

Cand eram pe plaja intr-un camping din Grecia si Noria (3 ani) a plecat singura sa se plimbe (in raza noastra vizuala). A socializat din proprie initiativa cu un grup de oameni care cantau la niste instrumente pe plaja. S-a intors de acolo tinand in mana o felie de pepene, din care se infrupta cu pofta, cu fata plina de zeama si fericita: ”mami, tati, oamenii aceia sunt buni, mi-au dat o felie de pepene :))”.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?

KinderTrips_eSky_6Cea mai mare provocare, omniprezenta, este cea legata de timpul necesar gestionarii blogului la standarde ridicate de calitate. Asa cum spuneam, trebuie sa jonglam cu multe alte responsabilitati paralele. Un blog inghite o sumedenie de ore de lucru, mai ales unul de travel, unde e nevoie sa te si deplasezi, sa experimentezi, sa iesi din zona de confort, sa acumulezi constant informatii. Apoi sa le procesezi si sa le livrezi publicului intr-o forma cat mai placuta.

Sa intretii si sa cresti diverse retele sociale, sa faci networking, sa cladesti parteneriate, sa gandesti proiecte si strategii. Sa faci editare foto-video, sa rezolvi diverse chestii tehnice. Sa ramai informat, sa inveti constant si sa fii la curent cu ultimele chestii din domeniu. Sunt o multime de task-uri pe care le ai ca blogger de travel. Ca sa le abordezi pe toate, ai nevoie de timp pe masura. Noi de cele mai multe ori le facem din mers, pe apucate. Mi-as dori mult de tot sa pot lucra in tihna, zilnic, iar blogul sa fie principala mea ocupate si principala sursa de venit. Mai avem ceva pana acolo. I enjoy the ride, anyway 🙂

Care a fost destinatia care v-a suprins cel mai mult in calatoriile voastre? Dar pe Noria?

KinderTrips_eSky_12Ne-a placut Khanom, un loc (inca) putin turistic din Thailanda, unde am avut parte de tot ce ne doream: liniste, mancare buna si ieftina, experiente autentice, interactiune cu localnici (ok, cu google translate). Nu ne-a venit usor sa luam decizia de a merge intr-un loc putin cunoscut dintr-o tara megaturistica (ne gandeam ca ne aventuram prea tare si ca mai bine ramanem pe caile deja bine batatorite). S-a dovedit a fi cea mai buna decizie pentru noi. In rest, Romania ne surprinde incontinuu, de ani de zile incoace.

Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger si, mai ales, sa devina parinti calatori precum voi, care ar fi acela?

KinderTrips_eSky_7

Pentru cei care vor sa devina parinti calatori, in primul rand e nevoie sa isi ajusteze asteptarile. Cu un copil (mic) nu vei putea sa bati drumurile nonstop, sa vizitezi tot ce iti doresti, sa dormi pe unde apuci etc. Cand copilul creste, probabil se mai schimba dinamica. Atunci cand e mic, sunt multe aspecte de coordonat, iar nevoile copilului e necesar sa le indeplinesti oriunde. In al doilea rand, ar fi bine sa faca o buna documentare a locurilor pe care isi doresc sa le viziteze si sa analizeze cu atentie nevoile familiei: ce li se potriveste, ce nu li se potriveste, ce ii ajuta sa se relaxeze, ce ii bucura, ce ar fi bine sa evite, ce ritm de calatorie ii avantajeaza, ce tipuri de turism etc.

Pentru cei care isi doresc sa devina bloggeri, sa stie din capul locului ca e o meserie complexa, care implica multe tipuri de munci. Aceste munci se deruleaza in paralel (le-am descris mai sus) si e nevoie sa aloci un volum mare de timp. Blogging nu presupune doar creativitate si talent la scris, ci mai ales munca de strategie si de documentare, pentru a fi la curent cu noutati/schimbari. Iar noutatile apar intr-un ritm extrem de alert!

La vlogging nu ma pricep, inca 🙂

Cum decurge acum o zi din viata voastra?

KinderTrips_eSky_17Depinde in ce perioada suntem. Vara trecuta am calatorit cu totul peste 2 luni, iar atunci o zi din viata noastra era o combinatie de explorare, plimbari, vizite, chestii domestice, blogging, munci online. Acum suntem in perioada de stat pe loc, desi saptamana trecuta a fost vacanta la gradinita si am plecat toti 3 intr-o tura scurta prin tara. Am explorat judetul Buzau, plin de tot felul de chestii interesante.

De saptamana viitoare incepe iar gradinita, si atunci o zi din viata noastra arata astfel: dimineata Silviu o duce pe Noria la gradi. Apoi fiecare isi vede de job-urile, intalnirile si colaborarile lui. Uneori participam la evenimente de turism, blogging etc. Dupa-masa o iau eu pe Noria de la gradinita, cu bicicleta. Mergem sa exploram vreun parc sau sa mancam ceva. Cand vine sezonul rece, incepem seria de vizite pe la alte familii din cartier J. Intre timp, incercam sa planificam noi proiecte si deplasari.

Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?

KinderTrips_eSky_18In primul rand sa demaram partea in engleza a blogului. Apoi sa dezvoltam niste produse digitale in jurul blogului. Sa cladim noi parteneriate prin care sa promovam ecoturismul, slow travel, explorarea/educatia urbana. Si sa incepem o serie de proiecte offline, complementare cu blogul.

KinderTrips_eSky_19

Descopera lumea in mod responsabil

Calatoriile au impact atat asupra noastra, cat si asupra mediului si a comunitatilor. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti calatori in mod responsabil, urmareste blogul KinderTrips.com, pagina lor de Facebook si cauta inspiratie pe profilul lor de Instagram.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel

Dubai – vara nu e un anotimp, e o destinatie!

$
0
0

Descopera locul unde vara nu este un anotimp, ci o destinatie: Dubai! Ti-am povestit de cele 5 experiente pe care trebuie sa le incerci in enigmaticul oras, iar acum iti povestim mai multe despre ce poti face acolo in aceasta iarna. In cuplu, cu gasca de prieteni, cu intreaga familie sau chiar singur – nu ai cum sa te plictisesti in Dubai!

1. Parcuri tematice pentru intreaga familie

Dubai_Legoland_eSkyLegoland Dubai si noul Legoland Water Park, Bollywood Parks Dubai, Motiongate Dubai si IMG Worlds of Adventure, cel mai mare parc tematic de interior din lume, sunt printre optiunile pentru o vacanta pe cinste alaturi de intreaga familie.

Pentru amatorii de senzatii tari, atractia principala de la IMG World of Adventure este rollercoaster-ul Velociprator care te propulseaza in doar 2.5 secunde la 100 km din jungla preistorica in desert. Pentru cei mici, Legoland Dubai nu se dezminte si pune la munca intreaga imaginatie si abilitati de munca in echipa ale copiilor; in parcul acvatic Legoland exista peste 20 de tobogane cu apa si atractii in stil Lego, potrivite pentru ca micutii sa se indragosteasca de apa.

Motiongate Dubai este un adevarat taram al aventurilor inspirate din 13 filme celebre de actiune si animatie de la Hollywood, iar Parcurile Bollywood includ spectacole live, atractii si calatorii legate de lumea filmului indian si, bineinteles, mancare indiana.

2. Atractii arhitecturale pentru privelisti de neuitat

Dubai_Frame_eSkyDubai se mandreste cu unele dintre cele mai interesante cladiri si constructii ingenioase din lume, precum Burj Khalifa, Burj Al Arab, insula artificiala Palm Jumeraih sau noua cladire in forma de rama de tablou – Dubai Frame.

Cu o inaltime de 150 m si doua turnuri legate intre ele, la varf, printr-o pasarela cu o lungime de 93 m, cladirea ofera o priveliste panoramica asupra trecutului, prezentului si viitorului orasului. Evolutia Dubaiului poate fi observata in cadrul galeriilor si proiectiilor interactive cu tehnologia realitatii virtuale.

Biletele de acces costa 50 de dirhami pentru adulti (aprox. 56 lei) si 30 de dirhami pentru copii (34 lei); copiii sub trei au parte de intrare gratuita.

3. Experiente culinare pentru gastro-turisti

Unde poti incerca cele mai bune preparate arabesti? Descopera gustul traditiei in Aseelah, Logma, Seven Sands, Al Fanar, Siraj sau SMCCU (Centrul Sheikh Mohammed pentru Intelegere Culturala) si afla de aici toate detaliile despre bunatatile locale. De asemenea, tot aici ai o lista cu dintre cele mai bune si accesibile restaurante din Dubai: Zaroob, Bu Qtair Café, cafeneaua hipstereasca Tom & Serg, specialitati taiwaneze la Din Tai Fung, aromele Indiei la Calicut Paragon, festin pakistanez la Ravi Restaurant si cel mai delicios kebab la Al Ustad Special Kebab.

Trece pe lista de neratat si Dubai Food Festival (21 feb – 9 martie 2019). O sarbatoare culinara in adevaratul sens al cuvantului, festivalul aduce tot ce are mai mult de oferit orasul. Tine minte evenimentele Beach Canteen („Cantina de pe plaja”), care aduce la un loc cele mai bune produse organice pentru intreaga familie, si Taste of Dubai („Gustul Dubaiul”), unde gastro-turistii au ocazia sa savureze unele dintre cele mai delicioase mancaruri de la restaurantele de top si pot intalni bucatari celebri din intreaga lume.

Pregateste-te pentru o iarna altfel!

Ce mai astepti pentru a descoperi inovatorul Dubai? Daca ai nevoie de sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740 si tine minte: vara nu mai este doar un anotimp, este o destinatie!

Spor la planificare!

Vreau oferte zbor Dubai     Vreau cazare in Dubai

Turist in Africa: ghiduri de calatorie Tanzania, Kenya, Madagascar si Capul Verde

$
0
0

Parcuri nationale imense, pline de animale pe care le-ai vazut de zeci de ori pe Animal Planet, triburi cu obiceiuri ancestrale bine pastrate, munti care parca se cer escaladati si plaje albe cat vezi cu ochii. Sunt doar cateva dintre motivele pentru care Africa merita descoperita. Are foarte multe de oferit, iar ImperatorTravel.ro ne-a impartasit in seria Turist in Africa cam tot ce este de stiut despre 4 dintre cele mai frumoase destinatii ale continentului contrastelor: Tanzania, Kenya, Madagascar si Capul Verde.  Poate inainte de a incepe sa citesti articolul ar trebui sa pui in casti The Lion Sleeps Tonight de la The Tokens. Descopera experientele de neratat prin ochii lui Cezar:

Africa_eSky

Inainte de a povesti despre fiecare dintre destinatii in parte, o sa mentionez cateva lucruri importante, unele mituri, altele abc-uri pentru un concediu reusit:

  • Nivel de siguranta: In general, toate cele 4 destinatii pot fi considerate ca fiind sigure, dar trebuie sa ai in vedere cateva sfaturi: sa fii atent la obiecte valoroase, sa nu pleci cu multi bani cash de la hotel, sa nu te avanti in locuri mai putin turistice. Daca optezi pentru o vacanta intr-un resort, nu ar trebui sa iti faci foarte multe griji, insa orasele au nevoie de o mai mare atentie in ceea ce priveste st In ultima perioada, in Nairobi au fost semnalate mai multe probleme in ceea ce priveste siguranta, asa ca ar fi bine sa ai o atentie sporita, daca hotarasti sa vizitezi capitala statului Kenya.
  • Gastronomia locala: Cu siguranta va fi o experienta inedita, dar sa nu te astepti la preparate simandicoase. Dat fiind nivelul de trai scazut al tarilor africane, mancarurile lor traditionale sunt simpliste, pe baza de carne si legume. In Tanzania si Kenya vei da peste Ugali – un fel de mamaliga alba (e facuta din malai de porumb, din mei ori sorg) servita cu peste, carne sau legume. In Capul Verde, daca esti fan al pestelui si fructelor de mare, sa fii pregatit de experiente faine: doar este in mijlocul Atlanticului. In Madagascar vei manca mult orez cu legume si nu ar trebui sa eviti „rice cake-ul” – painea lor pe baza de orez. Daca esti mai conservator, sa nu iti faci griji, intrucat vei gasi numeroase restaurante cu specific european: multe persoane de pe batranul continent s-au retras in Tanzania si si-au deschis restaurant.
  • Cum platesti: In principiu, serviciile turistice precum accesul in parcuri nationale si cazarea in hoteluri de lux se platesc in monede de circulatie internationala: dolari (Kenya si Tanzania) si euro (Madagascar si Capul Verde). In afara structurilor turistice, de preferat este sa folosesti moneda nationala, cu exceptia Capului Verde, unde, daca ai euro, te vei descurca fara probleme. Gasesti ATM-uri prin toate orasele principale. Cardul nu il vei putea folosi in foarte multe locuri
  • Comunicatii/acces la internet: cel mai rentabil mod de a comunica cu cei de acasa, dar si de a impartasi cu prietenii de pe Facebook experienta ta este sa achizitionezi un SIM local.
  • Cum comunici cu localnicii: daca-ti faci griji ca nu te vei intelege cu localnicii, trebuie sa stii ca toate sunt foste colonii europene. In Tanzania si Kenya, engleza este limba oficiala. In Madagascar franceza este limba oficiala, iar in Capul Verde portugheza. Acest lucru nu inseamna ca nu te poti intelege si in limba engleza cu acestia din urma. In zonele turistice vei gasi si vorbitori de italiana, franceza si germana.
  • Riscuri cu privire la sanatate: Sunt multe legende si mituri cu privire la acest subiect. Trebuie sa ai in vedere ca toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei. Exista risc de malarie in unele zone si se recomanda medicatia profilactica (de exemplu, Malarone). In Kenya exista si risc de febra galbena, asa ca trebuie sa ai la tine carnetul galben care sa dovedeasca ca esti vaccinat impotriva acestei malaria.
1. Tanzania
Tanzania_eSky_1

Tanzania este chintesenta experientelor pe care calatorul le asteapta de la Africa. De parca tot ce stim despre Africa ar fi fost reunit intr-un sigur loc. Tanzania este o experienta unica si spun ca e musai sa o traiesti o data in viata. Este tara lui „pole pole” („incetisor, incetisor”) si a lui „hakuna matata” („nu iti face griji”). Este tara unde sa te duci in safari – e greu sa uiti prima ta intalnire cu o familie de lei care devoreaza vreo zebra sau antilopa, girafele care se intrec in inaltime cu baobabii. In Tanzania se afla si cel mai inalt varf din Africa, Kilimanjaro, un vulcan care rasare cand nu te astepti din stepa de inaltime din nordul tarii si care este unul dintre muntii legendari care pot fi urcati chiar si fara sa fii un montaniard cu zeci si sute de varfuri la activ. Si nu in ultimul rand, aici se afla Zanzibarul cu plajele sale albe, cu marea sa verde fosforescent si plantatiile sale de mirodenii.

Daca ce am descris mai sus te-a convins, mai sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere.

Pregatirea vacantei in Tanzania:

Cand sa vizitezi frumoasa tara africana: Cel mai bine este sa vizitezi Tanzania in perioada iunie-septembrie sau ianuarie-februarie. Acestea sunt anotimpurile lor secetoase. Daca mergi in alta perioada, vei putea avea surpriza ca, din cauza ploilor abundende, multe lodge-uri de safari sa fie inchise, drumurile sa fie impracticabile, iar animalele sa fie destul de greu de gasit.

Cum ajungi in Tanzania: Nu exista zboruri directe spre Tanzania, asa ca trebuie sa alegi o conexiune prin Europa sau Orientul Apropiat. Tanzania are trei aeroporturi internationale, deservite de destule companii aeriene (precum KLM, Air France, Qatar Airways, Turkish Airlines etc.): Kilimanjaro (care deserveste zona de safari), Zanzibar (pentru zona de plaja) si Dar-es-Salaam (capitala).

Unde te cazezi in Tanzania: In cazul in care pleci in safari, excursia vine in general „all-inclusive” – cu intrare in parc, cazare, mancare de trei ori pe zi, transport, ghid. In principalele zone turistice ale natiunii – Arusha, Dar es-Salaam sau Zanzibar, a fost o explozie de constructii de unitati de cazare, in ultimii ani – de la hosteluri si pensiuni ieftine la hoteluri de 5 stele. Ai de unde alege – atentie insa, in perioada de varf, in Zanzibar e destul de greu de gasit loc de cazare.

Tanzania_eSky_2Viza de Tanzania: Poate o sa te surprinda, dar Romania este singura tara din Europa ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul tarii.

Vacanta ta in Tanzania

Cam tot ce vei vedea in Tanzania va fi ceva nou, o experienta inedita, dar totusi sunt si cateva locuri pe care nu ai voie sa le ratezi:

Parcurile nationale Ngorongoro, Serengeti si Manyara. Tanzania inseamna safari, iar cele mai spectaculoase parcuri ale Africii sunt de gasit in Tanzania. Toate se afla in zona nordica – nord-vestica a tarii, in apropiere de orasul Arusha, dar exista parcuri mai putin batute si in restul tarii. Serengeti este parcul national care apare in majoritatea documentarelor de pe National Geographic, deci este un punct bun de plecare.

Insula Zanzibar – plaje albe, mare verde si calda, cocktailuri si mancare buna…acesta este Zanzibarul in cateva cuvinte. Pe langa plaje si mare, vei gasi unul dintre putinele orase istorice ale Africii – Stonetown, un mix de Arabia cu Africa, dar si intinse plantatii de mirodenii. Nu rata un Spice Tour!

Kilimanjaro – desi are 5.895 de metri altitudine, este un munte care poate fi urcat de foarte multa lume. Amatorii pot gasi numeroase agentii care sa le organizeze excursia pe asa-numita „Coca-Cola Route” (pentru ca este usoara). Chiar daca nu esti pasionat de drumetii, o excursie pana la intrarea pe „Coca-Cola Route” merita: vei da de peisaje superbe.

Kilimanjaro_eSky

Descopera viata localnicilor – cei mai vizibili sunt masaii, cu hainele lor colorate si dansurile saltarete. Exista numeroase sate „de protocol” aflate in apropierea parcurilor nationale, care pot fi vizitate – unde le poti vizita casele, scoala si sa ai un mini spectacol de masai saltareti. Daca vrei sa aprofundezi cultura traditionala africana, mai multe agentii din Arusha te pot ajuta sa vezi si alte comunitati, mai putin vizitate de turisti.

Tanzania_eSky_3

Dar-es-Salaam – una dintre cele mai linistite capitale ale Africii, pana acum un deceniu, Dar-es-Salaam („Portul pacii” in araba sau swahili) a crescut enorm si a devenit una dintre metropolele cele mai vibrante si haioase ale Africii Negre. Este un mix eclectic de arhitectura araba, swahili, indiana, africana si germana, in care in ultimii ani au aparut numeroase centre culturale si restaurante faine.

 2. Kenya

Kenya_eSky_1

Kenya este tara in care trebuie sa vii pentru a descoperi cea mai bogata fauna africana. Cand ajungi in parcul national Masai Mara, trebuie doar sa intorci capul si imediat vei da peste vreo antilopa, vreo girafa, vreo zebra. Dar Kenya are mult mai multe parcuri nationale care nu sunt deloc la fel – fiecare cu specificul lui. Coastele de la Oceanul Indian au acel nisip fin alb si mare, verde fosforescenta la care viseaza orice european, mai ales cand in batranul continent este frig si trist. De-a lungul coastei (la fel ca si in Tanzania), s-a dezvoltat o civilizatie extrem de bogata din contactul dintre negustorii arabi si localnicii de culoare. Urmele istorice se pot gasi in Mombassa, dar mai ales in Lamu, acest orasel traditional, izolat de secole pe o insula nu foarte departe de granita cu Somalia.

Pregatirea vacantei in Kenya:

Cand sa vizitezi frumoasa tara africana: Fiind vecina cu Tanzania, clima este identica. Cel mai bine este sa vizitezi Kenya in perioada iunie-septembrie sau ianuarie-februarie, in timpul anotimpurile lor secetoase.

Cum ajungi in Kenya: Kenya are doua aeroporturi internationale, deservite de multe companii aeriene mari (precum KLM, Air France, Qatar Airways, Turkish Airlines etc.) – Mombassa (pe coasta) si Nairobi (capitala). Mombassa este o varianta mai buna, intrucat exista numeroase zboruri charter din Europa Occidentala. Cum era de asteptat, nu avem zboruri directe, dar sunt multe variante din Milano, Roma, Istanbul si Londra (si pana acolo dai o fuga cu un low cost).

Unde te cazezi in Kenya: Ca si in cazul Tanzaniei, daca mergi strict pe safari, vei gasi variante „all-inclusive” – cu intrare in parc, cazare, mancare de trei ori pe zi, transport, ghid. Pe coasta Oceanului Indian vei gasi o varietate mai mare de unitati de cazare, de la hosteluri cochete la hoteluri impunatoare de 5 stele.

Viza de Kenya: se obtine foarte usor – la granita, in schimbul sumei de 51 de dolari.

Vacanta ta in Kenya

Parcurile Nationale – Lei la vanatoare, girafe mancand din baobabi, zebre trecand celebrul rau Masai Mara? Sunt doar putine episoade pe care le vei vedea in parcurile nationale din Kenya. Sunt zeci, deci ai de unde alege, totusi, cel mai important este Masai Mara, locul unde numeroase filme sau documentare au fost filmate.

Kenya_eSky_2

Kenya_eSky_3

Zona de litoral – zeci si sute de resorturi se intind de-a lungul plajelor albe si al marii verzi si permanent calde la nord si sud de Mombassa. Diani Beach este, in general, considerata drept cea mai buna plaja din zona, dar nu te astepta la o experienta tipica marilor statiuni de litoral – nu exista numeroase zone cu baruri, discoteci, restaurante, totul concentrandu-se in interiorul resortului. Orasul de la coasta Mombassa este destul de periculos si cel mai bine este sa fie vizitat in grup.

Kenya_eSky_4

Mount Kenya – ai urcat Kilimanjaro si ti-a placut? Incearca si fratele mai mic, Mount Kenya. Peisajele te vor face sa nu regreti cele cateva ore de cardio.

Nairobi – combinatia intre modern si traditional probabil ca iti va placea. Nu este un oras impresionant, dar este o experienta in sine. Nu ar trebui sa ratezi Giraffe Center, unde te poti apropia de girafe si, daca le dai un pic de mancare, le vei simti limba extrem de uscata pe degetele tale.

 3. Capul Verde

Capul Verde_eSky_1

De la doua foste colonii britanice, trecem la o colonie latina, a fratilor portughezi. La prima vedere, Capul Verde este acea destinatie de mare si soare, de all inclusive, de zacut cu un cocteil in mana si dormit. Da, exista si acest Capul Verde, dar daca vrei, poti descoperi o tara extrem de variata. Tara este formata din doua siraguri de insule in mijlocul Atlanticului. Mai precis, din 10 insule extrem de variate – unele sunt desertice, altele pline de verdeata, unele sunt nebatute de turisti – dar toate 10 au ceva de aratat lumii.

Pregatirea vacantei in Capul Verde:

Cand sa vizitezi Capul Verde: Daca in cazul Tanzaniei si Kenyei trebuie sa eviti cele doua anotimpuri ploioase, Capul Verde este o tara linistita si cu o clima minunata – luna cea mai friguroasa, ianuarie, are o temperatura medie de 25 de grade Celsius, iar luna cea mai fierbinte, septembrie, inregistreaza o temperatura medie de 30 de grade.

Cum ajungi in Capul Verde: Numeroase companii aeriene specializate in zboruri de vacanta leaga Europa de Capul Verde, dar cea mai simpla conexiune este cu TAP Air Portugal (care de asemenea zboara si la Bucuresti, asa ca legatura prin Lisabona este garantata).

Unde te cazezi: Vei gasi locuri de stat cam peste tot, fara probleme. Foarte multi europeni (in special portughezi, italieni, dar si germani sau scandinavi) s-au mutat in Capul Verde si au deschis hoteluri si pensiuni confortabile si faine.

Viza de Capul Verde: se obtine foarte usor – la aeroport, in schimbul sumei de 25 de euro.

Vacanta ta in Capul Verde

Daca in cazul Tanzaniei si Kenyei parcurile nationale sunt la putere, in Capul Verde vei avea ocazia sa vizitezi insule pe cat de superbe, pe atat de diferite.

Capul Verde_eSky_2

Insula Sal – este cea mai vizitata insula din Capul Verde. Este insorita (nu a mai plouat de cativa ani) si majoritar desertica. Pe langa multitudinea de hoteluri all-inclusive din Santa Maria, Sal este impanzita de oaze, vulcani, dar si saline (Sal inseamna „sare” in portugheza). Ce te va impresiona cu adevarat este asa-numitul „miraj” sau Fata Morgana: poti „vedea” mare in desert. Daca vrei sa incerci windsurful, sa stii ca Insula Sal este printre locurile cele mai bune pentru asa ceva.

Capul Verde_eSky_3

Insula Boavista – la doi pasi de Sal, Boavista este o adevarata Sahara – cea mai spectaculoasa activitate este sa mergi prin desert si deodata sa-ti apara in fata o mare de un verde incandescent. Daca Sal este „Mamaia” Capului Verde, Boavista este „Vama Veche” – cabanute si pensiuni mici, plaje nesfarsite, orasele adormite si peste senzational preparat pe gratar. Pentru un aer de Cuba, mergi in capitala insulei, Sal Rei.

Insula Santiago – aflata in siragul sudic al arhipelagului, aici se afla capitala tarii – Praia. Perla insulei este orasul istoric Cidade Velha, unde poti descoperi ruinele celui care a fost unul dintre cele mai mari orase coloniale ale Portugaliei. Bogatia a atras insa numerosi pirati care, in ciuda citadelei mandre de pe deal, au reusit sa jefuiasca si sa distruga asezarea, locuitorii ei mutandu-se pana la urma in Praia, care era mai ferit si mai usor de aparat. Ruinele, dar si cladirile moderne ale orasului sunt mai mult decat interesante.

Insula Fogo – aflata langa Santiago (se poate vedea cu ochiul liber), gazduieste singurul vulcan activ din Capul Verde. Fogo este pur si simplu spectaculos, iar ascensiunea pe varf este o experienta de neuitat – in caz ca vulcanul este considerat sigur. Capitala Sao Filipe are un aer colonial, cu casute frumos pictate, si, evident, fiind vorba de o insula vulcanica, plajele sunt cu nisip negru.

 4. Madagascar

Madagascar_eSky_1

Poate cea mai spectaculoasa tara africana, Madagascarul s-a desprins de continent acum mai bine de 160 de milioane de ani, iar 80-90% dintre speciile de animale si plante pot fi gasite doar aici.

Madagascar inseamna in primul rand fauna si flora exceptionale. Inseamna apusuri rupte din alta lume, sate ancestrale minunate, plajele incredibile, dar si varietate si cultura iesita din comun. Chiar daca este una dintre cele mai sarace tari din lume, vei fi intampinat de zambetele localnicilor, chiar daca nu poarta foarte multe haine pe ei, chiar daca locuintele nu sunt mai mult decat o coliba din paie sau vreascuri si vei descoperi ca fericirea nu inseamna sa ai ultimul model de iPhone.

Pregatirea vacantei in Madagascar:

Cand sa vizitezi Madagascar: Madagascar are un climat extrem de variat – arid in sud-vest, temperat in zonele centrale (montane, unde se afla si capitala), ploios pe coasta estica. In principiu, cel mai bine este sa vizitezi Madagascarul in perioada verii europene, dar asteapta-te ca va ploua in zona estica, uneori si in zona montana, centrala.

Cum ajungi in Madagascar: Madagascar are doua aeroporturi internationale, deservite de un numar limitat de companii aeriene. Majoritatea zborurilor aterizeaza pe aeroportul capitalei Antananarivo, dar exista zboruri charter din Italia pe aeroportul din Nosy Be, zona statiunilor litorale din Nord.

Unde te cazezi: La acest capitol, vei avea de unde alege, chiar daca nu este totul chiar luxos. Luxul nu prea are la ce sa iti foloseasca in asa locuri minunate. Vei gasi variante de la bungalow-uri, pana la hoteluri si resorturi.

Viza de Madagascar: se obtine foarte usor – la aeroport, in schimbul sumei de 31 de euro.

Vacanta ta in Madagascar

Este foarte greu sa te limitezi doar la cateva locuri de vizitat, pentru ca Madagascarul te va surprinde la fiecare colt si vei dori sa vizitezi, sa afli, sa aprofundezi.

Aleea Baobabilor – Colt iconic al Madagascarului, Aleea Baobabilor se afla nu foarte departe de Morondava, principala statiune de litoral din estul tarii si este cu adevarat un spectacol, mai ales la apus de soare. Cadre cu apusul fac parte din genericele multor programe-documentare despre Africa.

Madagascar_eSky_2

Raul Tsiribihina – este cea mai buna modalitate de a descoperi in tihna Madagascarul autentic. Tururile obisnuite sunt de 3 zile/doua nopti, timp in care cobori pe rau, descoperind fara graba viata de pe apa si de pe malurile celui mai mare rau din zona. Pe drum, cobori pentru a descoperi satele malgase si viata de zi cu zi – practic, neschimbata de secole. Se doarme la corturi, pe malul raului, iar masa este pregatita de echipajul vasului cu care navighezi pe rau.

Tsingy de Bemaraha – Tot in vestul tarii, se afla niste structuri de calcar de-a dreptul spectaculoase – niste stanci extrem de ascutite, printre care te poti strecura uneori doar in patru labe, dar cand ajungi in varf, panorama acestei adevarate paduri de piatra ramane de neuitat. Pe langa Tsingy trece raul Monambolo – excursiile pe rau sunt, de asemenea, spectaculoase.

Parcul National Andasibe – aflat la cateva ore de capitala Antananarivo, este locul unde am descoperit animalul–simbol national al Madagascarului – lemurul.  Ne-au sarit in cap lemurii (evident, fiind rasplatiti cu ceva mancare), si-au etalat cozile extrem de lungi si s-au zbenguit… Am vizitat atat parcul propriu-zis, cât si o mini rezervatie privata (unde am si luat pranzul), unde se afla o concentrare mai mare de lemuri. Am vazut, de asemenea, o groaza de cameleoni de toate formele si dimensiunile (aparent, jumatate din speciile lumii se afla in Madagascar), dar si alte reptile si batracieni care pot fi gasiti doar pe insula.

Madagascar_eSky_3

Madagascar_eSky_4Nosy Be – este zona de litoral cea mai populara din Madagascar, o insula aflata in nordul Madagascarului. Este cunoscuta pentru plajele sale cu nisip fin si cu intrarea lina in mare. O alta zona de litoral se afla in vest – langa oraselul Morondava, unde poti gasi restaurante, baruri si mici hoteluri pentru straini.

Antananarivo sau Tana –  capitala Madagascarului, este poarta aproape obligatorie de intrare in tara si nu trebuie evitata. Spectaculos construita pe mai multe dealuri, spre deosebire de multe alte capitale africane, are si urme istorice spectaculoase (pentru ca Madagascarul a avut un regat bogat independent pana la sfarsitul secolului al XIX-lea). Poti descoperi Palatul Regal, biserici, fosta Curte de Justitie sau fostul sediu al primului-ministru, grupate in varful unui deal ce domina toata capitala.

Tu cand vei descoperi Africa?

Citeste aici ghidurile complete despre fiecare tara africana in parte si, daca Cezar te-a inspirat in planificarea unei escapade africane, noi te ajutam cu organizarea! Pentru sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.

Hakuna matata!

Viewing all 279 articles
Browse latest View live