Simona si Alex de la Lipa-Lipa.ro sunt exemplificarea nomazilor digitali. De mai bine de doi ani, daca nu sunt in avion spre o noua aventura, sunt in masina, tren sau autobuz. Saptamanile trecute au explorat un loc absolut minunat, poate mai putin vizitat, dar care credem ca merita explorat intr-o vacanta dedicata: spatiul balcanic. Ne-au facut o surpriza si ne impartasesc ce a insemnat pentru ei aceasta aventura balcanica. In plus, pentru ca in aceasta perioada aniverseaza sase ani de Lipa-Lipa.ro, am pregatit impreuna un concurs pentru voi.
Pentru toti cei care sunt in cautarea unor locuri deosebite de vizitat, nu foarte departe de casa, dar care sa se si incadreze intr-un buget decent, va spunem sa nu mai cautati. Inca nu suficient de aglomerata incat sa fie deranjant, cu o istorie fascinanta si peisaje ce iti taie respiratia, Peninsula Balcanica are foarte multe de oferit.
In articolul de azi o sa iti povestim despre plajele ceva mai retrase din Bulgaria unde poti campa, despre frumusetile prea putin descoperite din Albania, despre cel mai frumos fiord de la Marea Mediterana, despre consulii din Dubrovnik si multe alte frumuseti si povesti din Balcani. Tu poti alege apoi ce destinatii te-au fermecat mai mult.
3 plaje mai izolate unde poti campa in Bulgaria
1. Bolata
Plaja Bolata ne-a luat prin surprindere pentru ca se afla destul de aproape de granita cu Romania. Nu departe se afla si Capul Kaliakra din Bulgaria, de unde poti admira niste apusuri de soare deosebite.
2. Plaja Kara Dere
Drumul pana aici este si el dintr-o poveste frumoasa. Plin cu vita de vie si floarea soarelui, drum neasfaltat si campuri verzi de dupa care se zareste marea.
Ai loc suficient pe plaja si poti campa. Apa este de un albastru minunat si singura regula este sa nu lasi mizerie in urma ta.
3. Plaja Irakli
Un alt loc pe care il recomandam, chiar daca nici aici nu ai magazine in apropiere. Ai parte insa de liniste. Fara vanzatori ambulanti, fara terase cu muzica data prea tare.
Bonus – noua ne-a placut si plaja Pasha Dere, dar drumul nu este cel mai bun pana la ea atunci cand ploua.
Daca plecati in gasca aveti loc suficient si cat sa faceti un fotbal rapid pe plaja. Plaja Irakli este tot in Bulgaria, la 170 de kilometri de granita cu Romania. Drumurile in Bulgaria sunt in mare parte bune. Aveti pe alocuri si portiuni de drum foarte accidentate, deci conduceti cu prudenta si respectati limitele de viteza pentru a evita amenzile.
Este necesara achizitionarea de vigneta in Bulgaria, costul ei este de 15 leva, aproximativ 8 euro pentru o saptamana. Este obligatoriu sa o lipiti in coltul din dreapta jos al masinii.
Uite si un truc simpatic, inainte sa o lipesti de geam, incearca sa o lipesti pe o bucata de tricou. Astfel o sa poti sa o dezlipesti mult mai usor la intoarcerea in tara.
Minunatul lac Ohrid din Macedonia
Din Bulgaria vom merge spre Macedonia. Lacul Ohrid nu ar trebui sa mai aiba nevoie de prezentare. Atrage turisti din toate colturile lumii mai tot anul, este supranumit Ierusalimul din Balcani datorita celor 365 de biserici iar culoarea apei are, asa cum toata lumea remarca, o nuanta si claritate aparte. I-am spus locul ce iti aduce linistea.
Ce poti face la lacul Ohrid?
Sa te bucuri de plimbari lejere admirand casutele ingramadite si strazile inguste ale vechiului Ohrid. Sa degusti din preparatele locale din peste, sa explorezi cetatea si sa admiri tot lacul din turnurile ei. Si activitatea noastra preferata: sa fugarim apusuri de soare.
Cel mai bun loc pentru apus este biserica Sfantul Ioan Teologul din Kaneo.
Nu uita sa faci o vizita si pana la Biserica Sfantul Naum, locul in care se gasesc izvoarele ce alimenteaza lacul Ohrid.
Unde sa stai in Ohrid?
Ai de ales intre orasul mare sau centrul vechi. In oras ai ceva mai multe magazine aproape, iar distanta este de 15-20 de minute; in centrul vechi ai vedere deasupra casutelor si a lacului.
Pana la urma tine de voi si de preferintele voastre. Preturile sunt oricum destul de accesibile, gasiti o multime de optiuni intre 20 si 50 de euro pe noapte la pensiuni private si hoteluri.
O noua descoperire: Albania
De aici ne mutam atentia spre Albania. O descoperire foarte proaspata a noastra, dar de care ne bucuram nespus. Banuiam din pozele de pe Instagram ca Albania este o tara frumoasa, dar tot ne-au surprins drumurile sale nesfarsite prin munti, cei 400 de kilometri de coasta, climat mediteranean, mixul de arome si mancaruri, castelele.
In unele portiuni drumurile nu sunt cele mai bune iar curbele nu sunt semnalizate foarte bine. Daca aveti insa grija si conduceti cu prudenta nu prea aveti probleme, mai ales pentru ca traficul in Albania este in marte parte foarte lejer.
Cel mai aglomerat ni s-a parut in zona Sarande, Dhermi, Vlora. Adica fix pe coasta, acolo unde si peisajele ni s-au parut cele mai spectaculoase.
Albania insa ne-a mai uimit si cu cetatile sale medievale si ruinele antice. Pasionatii de istorie o sa fie foarte incantati de o vizita la Butrint – sit de pe vremea romanilor, Rozafa Castle din Shkoder sau Girokaster ce dateaza din 1336.
Pentru cei mai activi aveti si foarte multe optiuni de drumetii in natura sau expeditii montane. In Albania sunt peste 30 de varfuri ce au peste 2000 de metri. La toate astea se pot adauga si activitati ca rafting, kayaking si sporturile de apa prezente in zona litoralului.
Iti recomandam sa inchiriezi masina si sa explorezi cat de mult poti. Noi am decis sa nu poposim deloc in Tirana, iar drumul de la coasta spre capitala a fost si bucata cea mai dezamagitoare. Asadar, daca ajungi in Albania si mergi doar din Tirana pana la cea mai apropiata plaja e posibil sa nu te incante atat de mult tara.
Ce sa explorezi insa?
Iti vom spune care a fost traseul nostru. Din Macedonia, de la lacul Ohrid, ne-am indreptat spre Girokaster, apoi am mers la cautat de plaje intre Sarande si Vlora. A urmat orasul otoman Berat, lasand pe final Alpii Albanezi de langa Shkoder. Recomandare in Berat – noi am nimerit la ceea ce toata lumea numea cea mai buna cazare din oras: Guest House Meti. Sa ajungi pana aici era ceva mai complicat, insa privelistea noastra a fost cea mai buna avand si terasa.
In restul zonelor mentionate gasiti destul de usor cazare. Am observat ca plata cu cardul nu este prea populara si ca benzinariile nu sunt mereu frecvente.
Am putea sa povestim despre Albania inca cel putin doua articole de acum incolo. Ne mutam insa atentia spre Muntenegru. Si pentru Muntenegru ti-am recomanda sa inchiriezi masina pentru a te bucura la maxim. Avem trei opriri pe lista pentru tine.
3 locuri de explorat in Muntenegru
In Muntenegru, spre deosebire de Albania, preturile pentru a inchiria o masina sunt ceva mai mici. Ele incep de pe la 650 de lei pentru trei zile.
1. Kotor
Este cu siguranta cel mai frumos fiord de la Marea Mediterana. Cand va plictisiti de plaja si balaceala puteti urca in cetatea Sveti Ivan pentru a va convinge.
Cele 1300 de trepte de pe un deal destul de abrupt nu fac prea usoara urcarea, insa merita din plin.
Daca alegi sa stai in centrul vechi nu uita sa iti iei si dopurile de urechi cu tine. Sunt cel putin trei biserici si o sa fie destul de multa galagie dimineata.
2. Parcul National Durmitor
Tot in Muntenegru, daca tot am ajuns in aceasta zona, pasionatii de natura pot explora parcul national Durmitor. Masivul Durmitor are peste 2500 de metri inaltime si face parte din Alpii Dinarici.
Noi am ales oraselul Zabljak pentru cazare si mancare. Zona este foarte turistica si am observat ca serviciile tin mai mult de noroc si de cat de buna este ziua chelnerului :)).
Zona este insa absolut superba si va puteti bucura de nenumarate drumetii in natura sau expeditii montane.
3. Cel mai mare canion din Europa: Tara
Canionul Tara din Muntenegru este cel mai mare din Europa si al doilea cel mai mare din lume fiind depasit doar de Marele Canion.
Pentru pasionatii de adrenalina noi am citit ca raftingul aici este destul de dificil, pe portiuni de drum e nevoie sa sari in apa de exemplu. Daca nu iti place sa vaslesti si sa te lupti cu apa rece, poti in schimb sa faci ziplining pe deasupra canionului.
O bucatica de istorie: Dubrovnik
O sa incheiem acest articol cu o bucata de istorie frumoasa, din Dubrovnik, Croatia. Chiar daca si noi am fost tentati sa mergem mai mult pe urmele serialului filmat in mare parte aici, am reusit insa sa nu cadem in aceasta capcana. Mai ales pentru ca Dubrovnik pare ca trebuie sa fie un exemplu de urmat.
Micutul orasel are putin peste 40.000 de locuitori, si aproape doua milioane de turisti anual. Locuitorii sai au descoperit arta diplomatiei inca din secolul 18 cand aveau peste 85 de consulate responsabile cu mentinerea relatiilor amiabile si negocierile comerciale.
Tot Dubrovnik a abolit sclavia inca din anul 1416. Prin comparatie, in Statele Unite sclavia a fost abolita in 1865.
Alte lucruri interesante despre fosta republica: Sistemul de canalizare a fost montat in 1296 si este functional si azi, au una dintre cele mai vechi farmacii din lume si inca functioneaza, zidurile de aparare nu au fost cucerite niciodata. Cred ca ar fi si complicat, in unele portiuni au pana la 6 metri latime.
Eh, si chiar daca e destul de aglomerat in sezon de varf (iulie, august), merita cu siguranta o vizita din septembrie incolo, ba chiar inceput de octombrie, cand nici nu mai este atat de cald.
Acestea sunt doar cateva dintre frumusetile Balcanilor. Dar stiti cum se spune: nu trebuie sa ne credeti pe noi pe cuvant, mai bine mergeti sa va convingeti.
Tu cand planuiesti o excursie prin Balcani?
Daca ai nevoie de ajutorul unui expert in planificarea unui roadtrip de neuitat, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poți sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook, la numarul 031 100 50 50 sau completand formularul de rezervare de pe site.
P.S. Nu uita sa te inscrii la concurs! Bafta!