Pe tine unde te poarta dorul calator? Daca raspunsul este „peste tot”, atunci inspira-te din povestea Andei si a lui Ionut de la Travelship.ro si afla cum poti calatori in intreaga lume, avand in acelasi timp un job full-time. Si, daca esti pasionat de America Latina, poti afla mai multe despre tara de care s-au indragostit Anda si Ionut.
Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului Travelship.ro? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi”.
Buna, suntem Anda si Ionut, doi tineri care lucreaza cu program normal de 9 la 6, insa in timpul liber suntem 100% furati de gandul de a calatori prin lume. Acum 3 ani, ne-am gandit sa lansam proiectul Travelship.ro, un blog de calatorii prin care ne dorim sa inspiram tinerii din Romania sa prinda gustul calatoriilor indepartate si sa iasa din zona de confort.
Si inainte de Travelship calatoream mult, insa acum cand ajungem acasa avem un nou tel care ne da mereu putere sa mergem mai departe. Iar in timpul zilei, ne gaseti in birourile din nordul Bucurestiului, fie facand strategii de piata (cazul Andei care lucreaza pe partea comerciala intr-o multinationala din domeniul FMCG), fie in intalniri cu investitori (asa cum e Ionut care lucreaza intr-o multinationala de Real Estate).
Cum v-ati impartit intre joburile de zi cu zi si proiect? In ce moment proiectul a devenit focusul principal?
Seara si in weekend Travelship-ing , in timpul programului de lucru suntem dedicati 100% carierelor noastre. Asa ca Travelship este un proiect dus mai departe de pasiunea noastra comuna.
Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Ce obiective ati avut in minte atunci cand ati pornit acest proiect?
Triggerul a fost momentul in care ne-am dat seama ca nu este nevoie sa fii milionar pentru a ajunge mai departe de Grecia sau Turcia si ca mare parte din romani au aceasta falsa perceptie cand se gandesc la o calatorie in Bali, Singapore sau Cuba. Ne amintim si acum momentul in care am postat o poza de la Marina Bay din Singapore pe Facebook si au inceput sa curga mesajele cu intrebari, foarte serioase de altfel, daca nu cumva am castigat la Loto. De foarte multe ori insa, un all inclusive in Turcia nu este cu mult mai ieftin decat o calatorie in Brazilia, Thailanda sau Bali, daca urmezi cateva principii simple atunci cand iti planifici vacanta.
Cand ati simtit ca eforturile depuse in acest proiect sunt recompensate?
Travelship nu este inca o sursa constanta de venit, dar cea mai mare bucurie este atunci cand primim mesaje de multumire sau de apreciere din partea cititorilor nostri sau a diversilor colaboratori.
Care a fost prima tara straina vizitata impreuna?
Amsterdam, 2011, ploaie, vant, zambetul rezista. Nu conta ca era o toamna tarzie nu tocmai insorita, noi ne simteam de parca cucerisem lumea si ne bucura la fiecare coltisor de strada, casuta colorata, moara de vant sau prajitura olandeza
Cum va planificati calatoriile, mai ales ca aveti un job cu norma intreaga? Impartasiti-ne cateva ponturi pentru a ne organiza mai bine escapadele.
Cea mai mare provocare este, intr-adevar, sa ne incadram in zilele normale de concediu, care sunt ca pentru toti angajatii de rand, 21 la numar, pe an. Asa ca, nici nu incepe bine anul, si noi deja avem planul facut: stim cam in ce destinatii vrem sa ajungem, cand e perioada optima de a ajunge acolo si cum putem cupla sarbatorile legale pentru a castiga ceva zile. Iar cum reusim sa ne incadram in bugete rezonabile in fiecare vacanta, ei bine, aici e o intreaga poveste, de la sfaturi cum sa vanezi cele mai ieftine bilete de avion, la cum sa iti rezervi tururile alaturi de localnici si pana la idei privind alegerea locurilor de vizitat din respectiva destinatie. De-a lungul timpului, am strans mai multe astfel de resurse pe care le puteti gasi pe blogul nostru.
Calatoriti destul de mult alaturi de prieteni. Ce provocari intampinati atunci cand organizati o excursie pentru un grup mare de persoane si ce solutii ati gasit?
In primul rand, suntem de parere ca beneficiile de a calatori alaturi de prieteni intrec cu mult orice minus aparut in cale. Principalele obstacole sunt legate de faptul ca nu exista doi oameni identici pe aceasta planeta, asa ca si asteptarile, pregatirea fizica sau bugetul sunt greu de aliniat pentru un grup.
Mai jos sunt 3 principii care am observat ca functioneaza atunci cand organizam o calatorie:
- Stabilim de fiecare data un buget al vacantei in care sa ne incadram (bilet de avion, cazare, tururi si transport local) si il comunicam de la inceput tutror celor care vor sa vina cu noi in vacanta.
- Facem o propunere de traseu pe zile in functie de dorintele initiale, ne intalnim apoi cu totii si batem palma pe traseu.
- Intotdeauna trebuie sa existe un singur lider de grup pe care ceilalti sa il urmeze.
Care a fost destinatia care v-a suprins cel mai mult in calatoriile voastre?
Guatemala o data, Guatemala de doua ori, Guatemala de trei ori! In momentul in care am grupat Guatemala in aceeasi vacanta cu Mexic si Cuba, trebuie sa recunoastem ca asteptarile noastre erau destul de joase, dar ne gandeam ca merita pentru ca va fi ceva inedit. Guatemala insa ne-a surprins la fiecare pas si ramane una dintre destinatiile in care ne-ar placea sa ne intoarcem oricand. Desi nu beneficiaza de promovarea ce atrage milioane de turisti prin Costa Rica sau Mexic, odata ajunsi in paradisul de la Semuc Champey, in inima Imperiului Mayas de la Tikal sau in Antigua Guatemala, un oras parca incremenit in era conquistadorilor, iti vei da seama de faptul ca natura a fost extrem de darnica cu acest colt de pe planeta.
Care este locul unde vreti foarte mult sa ajungeti in viitorul apropiat?
Continentul pe care am pasit pana acum foarte timid si pe care clar dorim sa il exploram in urmatoarea perioada este Africa. Avem in plan sa organizam o calatorie de grup prin iarna in Kenya si Tanzania alaturi de cititorii nostri, unde vrem sa experimentam pentru prima data safari, sa dormim in savana sub cerul liber, sa petrecem timp alaturi de triburile locale si sa intelegem ce inseamna viata simpla din aceasta parte a lumii.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?
Perseverenta. Nu-i usor sa te motivezi in fiecare zi, insa noi stim ca este ingredientul principal al succesului, iar noi nu cunoastem alta scurtatura spre a reusi.
Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger precum voi, care ar fi acela?
In primul rand, trebuie sa fii cu adevarat pasionat (altfel nu vei reusi sa fii perseverent) si sa ai rabdare pentru ca, in domeniul acesta, a te face cunoscut inseamna cativa ani buni de munca. In plus, trebuie sa ai viziune si sa muncesti in directia corecta. Atunci cand vom reusi sa fim in top, ne vom intoarce cu mai multe sfaturi. Deocamdata, inapoi la treaba! :))
Cum decurge acum o zi din viata voastra?
Depinde, de obicei sunt 3 tipuri de zile: o zi in cursul saptamanii, zi de weekend si cea care ne place noua cel mai mult: o zi de vacanta. Pentru primul tip e usor de ghicit, suntem in birou, iar seara, ne relaxam cu prietenii sau, daca avem ceva mai multa energie, lucram pentru blog. In weekend, incercam o zi sa lucram la blog si una sa ne relaxam, sa calatorim pe ici, pe colo si sa ne mai vedem cu prietenii. Iar zilele de vacanta nu mai au nevoie de nicio prezentare, povestim totul pe blog.
Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?
Avem planuri mari pentru Travelship. Deocamdata, ne dorim sa incepem sa organizam excursii de grup pentru fanii nostri si sa ducem blogul la urmatorul nivel prin cateva proiecte mai mari la care lucram. Pe termen lung, ne dorim sa crestem si sa investim in comunitatea Travelship, a tinerilor pasionati care vor sa schimbe vacanta all-inclusive pe experiente pentru o viata.
Asa ca va invitam cu drag in comunitatea noastra Travelship.ro pentru a primi propuneri complete de vacanta si inspiratie de calatorii. Pentru ca suntem cu totii diferiti din fericire, asa cum spunea o mai veche reclama, va invitam sa completati un mic test de personalitate pentru a vedea ce tip de calator sunteti si ce vacante vi s-ar potrivi.
Unde mai fugim in lume?
Deja stim ca investitia in experiente, mai ales in cele de calatorie, este cea care da roade pe termen lung. Te invitam sa ii urmaresti pe Anda si pe Ionut in explorarile lor (si, de ce nu, sa li te alaturi) si sa le citesti impresiile de calatorie pe pagina de Facebook, Instagram sau pe canalul de YouTube.
#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel