Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all 279 articles
Browse latest View live

Farmecul de iarnă al Budapestei – Crăciunul şi Revelionul ȋn capitala Ungariei

$
0
0

Capitala Ungariei impresionează prin arhitectură, climă, locaţia pitorească pe ambele maluri ale Dunării şi peisaje. Aici, Crăciunul şi Revelionul sunt sărbătorite cu mult fast, iar din acest motiv oraşul este acoperit de lumini şi colindele se aud pe străzi ȋn toată luna Decembrie. În perioada sărbătorilor arată complet diferit – cu miresme, culori şi lumini specifice – toate creând o atmosferă unică pe străzile acoperite de zăpadă şi ȋn jurul clădirilor monument. Dacă doriţi să vă distraţi ȋntr-un loc captivant, luaţi ȋn considerare o vacanţă de Crăciun sau Revelion ȋn Budapesta.

Nebunia de Crăciun și Revelion ȋn Budapesta

Capitala Ungariei este ȋncântătoare nu numai vara, ci şi iarna. Pe lângă o destinaţie interesantă pentru un city break, este şi un loc ȋn care puteţi petrece un Crăciun magic sau o noapte spectaculoasă de Revelion. Dacă vizitaţi oraşul ȋn Decembrie, aveţi ocazia să vedeţi târgurile de Crăciun, să vă bucuraţi de izvoarele termale, de croaziere magice pe Dunăre sau să patinaţi într-un peisajul superb.

Budapesta © iStock

Savuraţi specialităţi maghiare la târgul de Crăciun

Dacă vizitaţi Budapesta ȋn Decembrie, veţi ȋntâlni târguri pline de culori, miresme şi muzică de Crăciun. Cele mai vechi şi mai mari se află ȋn inima oraşului – ȋn Piaţa Vörösmarty sau ȋn piaţa de lângă Sf. Stefan. Merită să vizitaţi acest loc ca să admiraţi proiecţiile de lumini pe clădirea Bazilicii. Ambele festivaluri ȋncep pe străzile Budapestei la ȋnceputul lui Noiembrie şi durează până la sfârşitul lui Decembrie. Puteţi profita de prezenţa la festivaluri ca să gustaţi, de exemplu, kurtosh tradiţional unguresc şi vin fiert, fie că mergeţi acolo ȋn cadrul unei excursii organizate sau pe cont propriu.

Panorama de Budapesta de Crăciun © iStock

Bucuraţi-vă de izvoarele termale şi băile fierbinţi

Romanii ştiau deja efectul unic al apelor termale din Budapesta când au construit aici primele piscine şi băi termale. După o zi de vizitat oraşul, nu există o cale mai bună să vă relaxaţi decât o baie ȋn minunata apă termală. Dacă nu vă place iarna, dar doriţi să celebraţi Crăciunul sau Revelionul ȋntr-unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, Budapesta este o alegere bună. Există 123 de izvoare termale care vă vor ajuta să uitaţi de temperaturile sub 0 grade (cel puţin pentru moment). Unul dintre cele mai populare astfel de locuri este Széchenyi care cuprinde 2 piscine ȋn aer liber şi nu mai puţin de 15 piscine interioare. Un alt loc pe care vi-l recomandăm este băile Gellért cu un interior deosebit, redecorat de curând.

Spărgător de nuci © iStock

Mergeţi ȋntr-o croazieră pe Dunăre

Unele dintre cele mai frumoase peisaje din Budapesta sunt pe Dunăre pentru că de acolo puteţi admira cele două părţi diferite ale capitalei ȋn acelaşi timp. Pe malul drept veţi vedea fostele Buda şi Óbuda, iar pe malul stâng – Pest. Aceste 3 oraşe au fost unite ȋn 1893 şi au devenit Budapesta. Dacă mergeţi de Crăciun sau Revelion ȋntr-o croazieră pe al doilea cel mai mare fluviu din Europa, veţi avea ocazia să vă distraţi şi, ȋn acelaşi timp, să admiraţi arhitectura istorică. Veţi vedea, printre altele, Castelul Buda, ȋnscris ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO, şi clădirea Parlamentului pe celălalt mal al Dunării. Tururile de Crăciun şi Revelion pe fluviu au diferite opţiuni şi le veţi putea adapta nevoilor dumneavoastră.

Cadouri de Moș Crăciun © iStock

Puteţi petrece ajunul Crăciunului sau sărbătorile ȋntr-un tur de o oră şi jumătate ori ȋntr-o croazieră care oferă un meniu complet cu 4 feluri. Merită să mergeţi ȋntr-o plimbare pe Dunăre mai ales seara sau noaptea pentru că monumentele şi clădirile iluminate de pe maluri vă vor oferi o perspectivă diferită asupra oraşului. Priveliştea va compensa temperatura scăzută pe care o veţi simţi din plin dacă vă hotărâţi să mergeţi pe punte. Dacă mergeţi ȋn Budapesta pentru a ȋntâmpina noul an, vă puteţi distra pe vas cu muzică live sau DJ. Croaziera de Revelion nu trebuie să ȋnsemne o petrecere zgomotoasă cu băuturi nesfârşite şi muzică fără oprire. O altă opţiune sunt excursiile calme sub forma unei cine gustoase cu muzică de pian pe fundal. Ofertele sunt atât de variate ȋncât veţi găsi fără ȋndoială una pe placul dumneavoastră. Indiferent de alegere, momentul magic al unei astfel de croaziere de Revelion va fi cu siguranță priveliștea cerului iluminat la miezul nopții de focurile de artificii.

Panorama de Budapesta © iStock

Întâmpinaţi Anul Nou pe străzile sau ȋn pub-urile din Budapesta

Revelionul, sau Szilveszter ȋn limba maghiară, este un eveniment de amploare ȋn Budapesta şi pregătirile ȋncep mult mai devreme. Cu siguranţă nu vă veţi plictisi acolo ȋnainte de Anul Nou. Dacă doriţi să vedeţi cum se pregăteşte oraşul pentru sărbătoare, plimbaţi-vă pe străzi sau vizitaţi pub-urile locale. Rezervaţi din timp o masă ȋntr-un bar, club sau restaurant şi distraţi-vă aşa cum simţiţi. De multe ori se ȋntâmplă ca petrecerea să se mute ȋn stradă, iar cel mai popular loc este Piaţa Vörösmarty unde nu doar turiştii, ci şi localnicii se ȋntâlnesc să ȋntâmpine Anul Nou. Veţi găsi acolo mâncare gustoasă, vin, pálinka şi muzică din belşug.

Panorama de Budapesta © iStock

Mergeţi să patinaţi ȋntr-un loc inedit

O activitate de iarnă care nu ar trebui să lipsească din planul dumneavoastră este patinajul pe un patinoar ȋn aer liber. Unul imens şi foarte popular este cel din parcul oraşului, cu vedere la Castelul Vajdahunyad, care combină stilurile romanic, gotic şi renascentist baroc. La fel de pitoresc este patinoarul de lângă clădirea modernă în formă de balenă, deschis ca parte a The Whale Winter Festival. Avantajele incontestabile ale acestui loc sunt peisajele care cuprind Dunărea şi siturile incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care turiștii le observă de obicei în timpul croazierelor pe fluviu. În plus, ȋn timpul festivalului sunt organizate concerte gratuite și există standuri cu produse alimentare și artizanat.

Patinoarul în aer liber din Budapesta © iStock

Capitala Ungariei este o destinație atractivă nu numai vara, ci și iarna – mai ales în perioada Crăciunului și Revelionului. Budapesta oferă numeroase activități pe care le puteți experimenta doar în timpul sărbătorilor și aveți ocazia să vedeți atracții turistice renumite dintr-o cu totul altă perspectivă.

Bilete de avion spre Budapesta Hoteluri în Budapesta

Articolul a fost scris în colaborare cu Agenția Maghiară de Turism.

The post Farmecul de iarnă al Budapestei – Crăciunul şi Revelionul ȋn capitala Ungariei first appeared on eSky Blog.

Faţă-n faţă cu stelele – cele mai ȋntunecate locuri din lume

$
0
0

Priviţi ȋn sus! Cerul plin de stele nu este doar o parte obligatorie a comediilor romantice. Privitul stelelor este o bună ocazie să vă relaxaţi după o zi grea. Transformaţi oboseala ȋntr-o sesiune de visat ȋn linişte.

Unde puteţi merge ca să exploraţi misterele universului? Iată o listă a celor mai ȋntunecate locuri din lume care garantează calitatea observaţiilor astronomice ale cerului plin de stele atât pentru profesionişti, cât şi pentru amatori.

Roque de los Muchachos © iStock

La Palma, Insulele Canare

Această listă nu putea ȋncepe altfel. La Palma este o insulă cu un peisaj variat pe care UNESCO a numit-o rezervație a biosferei. Vulcani, păduri, plaje și numeroase trasee de drumeții – fiecare își va găsi aici modul preferat de petrecere a timpului. Iar asta nu e tot! Condițiile de pe insulă și poziţia în Oceanul Atlantic oferă oportunităţi excelente de observare a cerului (unele dintre cele mai bune din lume). Calitatea locaţiei din punct de vedere astronomic este confirmată de certificatul Starlight care distinge astfel de locuri. Pentru a se asigura că nimic nu perturbă contemplarea stelelor, La Palma aplică regulamentele Sky Law.

La Palma © iStock

În La Palma funcționează observatorul astrofizic Roque de los Muchachos ȋncă din 1985. Este situat pe vârful insulei, la peste 2400 m deasupra nivelului mării, astfel că vizitarea lui vă va ridica literalmente deasupra norilor. Pe timp de noapte, cerul de deasupra observatorului are o poluare luminoasă minimă, făcând observarea Căii Lactee o reală plăcere. Desigur, există și alte puncte de observație pe insulă, situate mult mai jos. Unul dintre ele este pe vulcanul San Antonio ȋn partea de sud a insulei (puțin peste 600 m deasupra nivelului mării), care vă permite să admirați stelele atât pe cont propriu, cât şi cu ghid.

Bilete de avion spre Santa Cruz de la Palma Hoteluri în Santa Cruz de la Palma

Westhavelland © iStock

Parcul Natural Westhavelland, Germania

Unde este cel mai bun loc pentru a observa stelele fără a fi nevoie să planificați o călătorie lungă în avans? O opţiune bună este Germania, sau mai exact, Parcul Natural Westhavelland, aflat la aproximativ 70 de kilometri de Berlin. Zona de peste 1.300 km2 găzduiește numeroase specii de animale și plante pe cale de dispariție. Pe râul Havel veţi putea vedea castori, vidre și codalbi. De asemenea, merită să mergeți la o plimbare pentru a admira pe deplin natura sălbatică.

Havel © iStock

Parcul menționat este strâns legat de parcul stelelor. Acest loc a fost numit Dark Sky Reserve (Rezervație a cerului ȋntunecat), recunoscut pentru poluarea luminoasă scăzută. În parc există puncte de observație precum Zootzen sau Gülpe, care are şi loc de camping. Tot acolo se află şi stația de observare Sternenblick Parey, unde puteți participa la cursuri sau observații ale cerului ȋn echipă cu ghid.

Bilete de avion spre Berlin Hoteluri în Berlin

Hortobágy © iStock

Hortobágy, Ungaria

Acum este timpul pentru Ungaria și regiunea de lângă granița de est cu România unde se află Parcul Național Hortobágy – cel mai vechi parc național maghiar. Are o suprafaţă de peste 800 km2 şi un peisaj format din mlaștini alcaline, pajiști și pășuni uscate care adăpostesc multe specii de animale, în special păsări. Hortobágy a fost inclus pe bună dreptate ȋn Patrimoniului Mondial UNESCO.

Hortobágy © iStock

Zona a primit și titlul de Dark Sky Park, câștigând astfel reputația de loc ideal pentru observarea stelelor. În parc există un observator astronomic public, iar multe persoane rezervă plimbări nocturne sub cerul înstelat ca parte a programelor de astronomie destinate turiștilor. Aici puteți admira Calea Lactee sau lumina zodiacală. Autoritățile depun eforturi pentru a proteja locul de poluarea luminoasă, asigurând astfel nu numai condiții perfecte pentru observarea stelelor, ci şi un mediu liniştit pentru animalele sălbatice.

Bilete de avion spre Debrecen Hoteluri în Debrecen

Cherry Springs State Park © iStock

Parcul Cherry Springs, Pennsylvania

Parcul Cherry Springs din estul Statelor Unite este un alt „loc întunecat” pe care astronomii și observatorii de stele îl vor îndrăgi. Este o zonă vastă, la o altitudine de 700 m deasupra nivelului mării, înconjurată de pădurea Susquehannock, care oferă protecție împotriva poluării luminoase. În parc există locuri de campare și trasee pentru drumeții.

Susquehanna, Cherry Springs © iStock

Vizitatorii pot alege să observe stelele singuri sau cu ajutorul unui ghid. Totodată, au de ales ȋntre zone accesibile în general (ideale pentru o scurtă observare a cerului de câteva ore) şi locuri de camping sau chiar o platformă de observație astronomică peste noapte (aveţi nevoie de rezervare în avans). Aşa cum e de aşteptat din partea unui loc certificat Dark Sky Park, Cherry Springs oferă o priveliște de 360 de grade și condiții perfecte pentru a admira Calea Lactee sau alte fenomene astronomice interesante.

Bilete de avion spre Philadelphia (PA) Hoteluri în Bellefonte (PA)

La Silla, Chile © iStock

Atacama, Chile

Atacama este cel mai uscat deșert din lume. Condițiile meteorologice predominante au creat condiții ideale pentru observarea stelelor și nu numai. Deși pământul uscat adăpostește vegetație, sursa de umiditate aici nu este ploaia, ci ceața. Principalele motive pentru care există numeroase observatoare astronomice în zonă sunt aerul uscat, lipsa norilor și practic zero poluare luminoasă.

Atacama © iStock

Desigur, cel mai mare și celebru dintre ele este observatorul ALMA, dotat cu cele mai moderne și mai mari telescoape. Instalația se află la o altitudine de 5000 m deasupra nivelului mării, fiind astfel inaccesibilă amatorilor, însă iubitorii cerului înstelat pot vizita alte puncte de observație situate mai jos și beneficia de ajutorul experților. De mulți ani, astro-turismul se dezvoltă rapid ȋn regiune și se poate spune că oricine doreşte să admire cerul în acest loc se va întoarce acasă cu amintiri excepționale.

Bilete de avion spre Copiapo Hoteluri în Copiapo

Tromsø © iStock

Tromsø, Norvegia

În sfârșit, o călătorie dincolo de Cercul Arctic – orașul norvegian Tromsø. Peisajul scandinav creează aici un duo armonios, cu o climă destul de blândă pentru această regiune, datorată Curentului Golfului. Tromsø este un loc grozav pentru o vacanță de iarnă şi nu numai. Cei care iubesc stelele și aurora boreală se vor simți extraordinar. Noaptea polară în Tromsø durează din noiembrie până în ianuarie şi oferă condiții excelente pentru observarea cerului pe timp de noapte.

Tromsø © iStock

În nopțile fără nori cresc șansele de a vedea acest fenomen miraculos. Uneori trebuie doar să aveţi răbdare sau să mergeţi într-o excursie în apropiere, dar un lucru este cert – chiar dacă aurora boreală nu este vizibilă într-o anumită noapte, imaginea numărului infinit de stele de pe cer va compensa din plin. De asemenea, merită să luaţi în considerare observarea profesională a cerului cu ajutorul unui specialist. El vă va duce ȋn cele mai bune locuri şi se va asigura că fotografiile pe care le veţi păstra ca suvenir sunt perfecte.

Bilete de avion spre Tromso Hoteluri în Tromso

În ultimii ani, turismul Dark Sky sau astro-turismul devine din ce în ce mai popular şi nu este deloc o surpriză. O singură privire spre stele este suficientă pentru a uita de responsabilităţile de zi cu zi și pentru a ne bucura de un scurt moment de răgaz.

 
The post Faţă-n faţă cu stelele – cele mai ȋntunecate locuri din lume first appeared on eSky Blog.

Noaptea cea mai lungă – solstiţiul de iarnă ȋn diferite culturi

$
0
0

Noi nu asociem decembrie cu soarele, nu-i aşa? Dar tocmai această stea joacă un rol extrem de important la sfârşitul anului când are loc solstițiul de iarnă. Evenimentul a influențat imaginația, credința și viața diferitelor culturi timp de milenii. Momentul era sărbătorit ȋn multe feluri de către romani, perşi, vikingi şi slavi. În prezent, ecoul acestor festivități a rămas viu, de exemplu, ȋn perioada Crăciunului. Ce este solstițiul de iarnă? Când are loc şi cum a fost celebrată apariția lui în diferite părți ale lumii?

Ce este solstiţiul din decembrie?

Solstițiul din decembrie este momentul în care soarele se află ȋn direcția constelației Capricornului. În emisfera nordică, este cunoscut și ca solstițiul de iarnă. Care sunt fenomenele care însoțesc acest eveniment? În ziua respectivă se ȋntâlnesc cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an, marcând momentul în care începe iarna astronomică. Potrivit credinței populare, zilele încep să crească şi să devină din ce ȋn ce mai lungi. Ce înseamnă asta mai exact?

© iStock

Începând cu solstițiul de iarnă, zilele se lungesc treptat, iar nopțile se scurtează până la solstițiul de vară. Întunericul este apoi învins de lumină – atât literal, cât și în sens metaforic. Potrivit multor culturi, în timpul solstițiului din decembrie, binele și viața înving noaptea, răul și moartea. Este un eveniment magic care a fost celebrat în multe feluri de-a lungul timpului.

© iStock

Când are loc solstiţiul din decembrie?

Solstițiul de iarnă are loc în momentul în care sunt îndeplinite două condiții – soarele să fie pe direcţia tropicului Capricornului și poziționat la zenit. Astfel, data sa nu este fixă. De ce? Pentru ca depinde de durata anului solar și de apariția anilor bisecți. Un lucru, ȋnsă, este sigur: cade mereu la sfârșitul lunii decembrie.

© iStock

La începutul erei noastre, solstițiul de iarnă era sărbătorit în emisfera nordică pe 25 decembrie, conform calendarului iulian. După cum puteți ghici, data Crăciunului a fost stabilită pentru această zi importantă dintr-un motiv. În zilele noastre, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului se ȋntâlnesc de obicei în jurul datelor de 21-22 decembrie. În Europa va cădea pe 21 decembrie ȋn 2021 și 2022 și pe 22 decembrie în 2023.

© iStock

Cum era sărbătorit solstiţiul din decembrie?

Culturile indo-europene, adică cele din emisfera nordică, au sărbătorit timp de milenii așa-numita renaștere a soarelui în ziua solstițiului din decembrie. Această zi specială era celebrată, printre alții, de vechii romani, perși, slavi, germani, celți, vikingi și, mai târziu, de creștini. Ce ritualuri și ceremonii ȋnsoţeau acea zi?

© iStock

Saturnaliile

Începând cu secolul 7 î.Hr. vechii romani sărbătoreau Saturnaliile în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, bogăției și libertății. Era o sărbătoare a egalității. Între 17 și 23 decembrie, sclavii se puteau bucura de libertate, schimbau rolurile cu stăpânii şi nu erau nevoiţi să lucreze. În acelaşi timp, mulțimile bucuroase ȋi aduceau ofrande lui Saturn (de ex. purcei de lapte) și mărșăluiau în procesiuni vesele să urmărească luptele de gladiatori. Cuvintele „Io Saturnalia!” erau folosite ca salut.

© iStock

Yalda

Festivalul Yalda, cunoscut și ca Noaptea Yaldei sau Ajunul Yaldei, a aparţinut culturii persane. Astăzi este sărbătorit de locuitorii din Iran, Afganistan, Tadjikistan, Azerbaidjan și Armenia. Se sincronizează cu solstițiul de iarnă din emisfera nordică, simbolizând sfârșitul toamnei și începutul celor patruzeci de zile de iarnă. Perșii credeau că este ziua de naştere a zeului Mithra (zeul luminii), dar şi cea mai întunecată noapte a anului, care ar putea atrage forțe malefice, astfel că noaptea se adunau lângă focuri şi vegheau până la răsăritul soarelui.

 © iStock

Sol Invictus (Soarele Neȋnvins)

Romanii au sărbătorit Sol Invictus ȋncepând cu secolele 3-4 d.Hr. Era considerată ziua soarelui invincibil și cădea pe 25 decembrie, ziua solstițiului de iarnă. Era o modalitate de celebrare a noii zeităţi sincretice a soarelui, Sol. Tradiția era strâns legată de cultul zeilor din Orientul Mijlociu (precum Mithra, El Gabala și Baal), cult cu o influenţă puternică în anumite părți ale imperiului. Când creștinismul a devenit popular printre romani, nașterea lui Hristos și Sol Invictus au fost sărbătorite împreună. Decizia de a stabili Crăciunul pe 25 decembrie a fost luată în anul 350 d.Hr. de către Papa Iulius I. Cu timpul, naşterea lui Iisus a ȋnlocuit ca importanţă Sol Invictus.

© iStock

Szczodre Gody (Koliada)

În cea mai scurtă zi a anului, slavii timpurii sărbătoreau Święto Godów, cunoscut și sub numele de Szczodre Gody, Kolęda și Szczodruszka. A simbolizat victoria zeului Swarog (Swarożyc), care era asociat cu focul, asupra ȋntunericului. Multe dintre ritualurile de Szczodre Gody sunt încă prezente în tradițiile de Crăciun, de exemplu: 12 feluri de mâncare ȋn Ajunul Crăciunului, fân sub fața de masă sau ghicitorile de Anul Nou. În timpul solstițiului din decembrie, slavii timpurii cântau împreună, se îmbrăcau de sărbătoare, petreceau și ȋşi făceau cadouri.

© iStock

Jul

Germanii și scandinavii au sărbătorit Jul timp de milenii, fiind o celebrare a renașterii soarelui cunoscută sub numele de sărbătoarea de iarnă. Dura de la sfârșitul lunii Decembrie până la începutul lunii Ianuarie. În Scandinavia, jertfele umane erau făcute inițial cu ocazia Jul, dar cu timpul sărbătoarea a devenit principalul eveniment. Astăzi, de exemplu, în Danemarca, Suedia și Norvegia, numele Jul este folosit pentru ziua de Crăciun. În alte țări, multe dintre tradițiile actuale de Crăciun își au rădăcinile în vechile credințe ale culturilor germanice și scandinave. Acestea includ agățarea ramurii de vâsc, oferirea de cadouri și decorarea bradului, ca să numim doar câteva.

 

 

Bilete de avion Cazare

The post Noaptea cea mai lungă – solstiţiul de iarnă ȋn diferite culturi first appeared on eSky Blog.

Călătorii de vis pentru fiecare anotimp

$
0
0

Suntem pe cale să-i urăm bun venit lui 2022 și, odată cu el, noilor călătorii și aventuri. Sfârșitul anului este un moment pe care ar trebui să-l dedici nu numai concluziilor, ci şi planurilor de vacanţă. Vrem să ȋţi arătăm când și unde să mergi în 2022. Ţi-am pregătit câteva destinații originale pentru fiecare anotimp.

Începutul anului ȋn Slovenia

Care este cel mai bun loc pentru o vacanță în ianuarie? Vizitează bijuteria ascunsă a Europei și călătoreşte în Slovenia. Se spune că numai iarna poți simţi atmosfera cu adevărat de basm a acestui loc. Culmile acoperite de zăpadă, copacii și lacurile dau acestei ţări un caracter unic, greu de găsit vara.

© iStock

Slovenia este o țară mică, dar cu multe atracții turistice: de la drumeții şi peisajele Alpilor și lacurilor ȋntinse până la pârtiile de schi. În timpul călătoriei ȋn Slovenia, trebuie să vezi Ljubljana, Lacul Bled, lacul turcoaz din Rezervația Zelenci și Cascada Kozjak, iar acestea sunt doar câteva dintre locurile pe care nu le poți rata. O vizită la Letalnica, rampa imensă de sărituri cu schiurile unde s-au stabilit aproape 30 de recorduri mondiale, se va ȋncadra perfect ȋntr-o excursie de iarnă.

© iStock

Bilete de avion spre Slovenia Hoteluri în Ljubljana

Paştele ȋn Istanbul

Paștele într-un loc neobișnuit? Dacă vrei să profiți la maximum de vremea din aprilie, mergi într-un city break la Istanbul! Cel mai mare oraș din Turcia se află la joncțiunea a două continente, Europa și Asia și, prin urmare, reprezintă un amestec extrem de interesant de culturi și influențe religioase. În fiecare an, în aprilie, are loc Festivalul Lalelelor, când străzile, piețele și parcurile sunt acoperite de covoare colorate de lalele. Întâmpină trezirea la viaţă a naturii și spune adio iernii în acest loc extraordinar.

© iStock

Istanbulul te va încânta ȋn aprilie cu lalele înflorite, festivaluri și arhitectura sa istorică. Vezi cu ochii tăi Insulele Principilor, strada Istiklal, Moscheea Albastră sau Hagia Sofia, iar seara mergi la restaurante, ȋn baruri, cluburi, dansează şi distrează-te ȋmpreună cu cei dragi. Istanbulul oferă atât de multe atracții încât nu trebuie multă planificare. Tot ce trebuie să faci este să te plimbi și cu siguranță vei vedea locuri extraordinare. Un mod și mai interesant să explorezi orașul este într-o croazieră pe Bosfor sau într-un tur cu autobuzul hop-on, hop-off. Dacă îți place să petreci timp în aer liber, Istanbul nu te va dezamăgi.

© iStock

Bilete de avion spre Istanbul Hoteluri în Istanbul

© iStock

Primăvara ȋn Azore

Între aprilie și mai este momentul perfect să mergi în Azore – insulele vulcanice portugheze din Atlantic. De ce? Pentru că atunci sunt mai puține zile ploioase şi vei putea să explorezi mai uşor insulele, să faci drumeții sau să admiri cu adevărat peisajele. În plus, în luna mai apar cele mai multe mamifere acvatice în jurul insulelor. Poţi vedea atunci patru specii diferite de delfini și cinci de balene. E momentul perfect să mergi într-o excursie şi să le observi.

© iStock

Acest arhipelag a fost numit Hawaiiul Europei şi este format din 9 insule. São Miguel (sau insula verde) este cea mai mare şi cea mai populară din punct de vedere turistic. Aici vei găsi laguna Sete Cidades (emblema insulelor Azore), orașul Furnas (aflat în craterul vulcanului) şi plaja neagră din Mosteiros. După o zi plină te poți întoarce în capitala Ponta Delgada să te bucuri de viața lentă a insulei și să cunoști comunitatea locală. Insulele Azore nu au stațiuni mari pe litoral, sunt încă ȋn dezvoltare, misterioase și nedescoperite. Cu toate acestea, vei găsi ceva special pe fiecare insulă: plaje negre, peșteri, vulcani, stânci și izvoare termale. Le poţi explora cu mașina, autobuzul și chiar cu bicicleta sau pe jos.

Bilete de avion spre Ponta Delgada Hoteluri în Ponta Delgada

© iStock

Iunie ȋn Georgia

Îţi planifici o vacanță în iunie și nu știi unde să mergi? Alege Georgia! Atrage mulți turişti la ȋnceputul verii și oferă câte ceva pentru toată lumea. În primul rând plaje şi soare în stațiunile de pe litoral și ocazia să cunoşti fața turistică a Georgiei. În al doilea rând –  călătorii în acea parte a țării care încă trăiește prin tradiție. Acolo te vor ȋntâmpina orașele și satele mici construite pe versanții munților.

© iStock

Stațiunea Batumi este populară pentru plajele sale, iar traseele care duc prin Khevsureti și Tusheti atrag cu drumeții montane şi priveliști extraordinare. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Georgiei – Biserica Sfânta Treime din Gergeti, situată la poalele Muntelui Kazbek, merită cu siguranță vizitată. Poți ajunge acolo cu mașina, pe jos sau…călare. Bineȋnţeles că nu putem rata capitala Tbilisi, Vardzia (un complex săpat ȋn piatră) și Zemo Svaneti, definit prin izolarea și cultura sa unică. Dacă te gândeşti deja că trebuie să alegi ȋntre relaxarea la soare pe plajele din Batumi şi trekkingul intens ȋn decorul regiunii Tusheti, ȋţi recomandăm să-ţi planifici o vacanţă mai lungă ca să mergi mai ȋntâi pe traseele montane, apoi să te relaxezi la malul Mării Negre.

Bilete de avion spre Georgia Hoteluri în Tbilisi

© iStock

City break ȋn August la Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este un loc extraordinar pentru un city break în august. Orașul este numit capitala culturală a Rusiei. Există nu mai puţin de 221 de muzee, 2.000 de biblioteci și 80 de teatre. În august poţi evita aglomerația și poţi vizita atracții care sunt ȋnchise toamna şi iarna.

© iStock

Sankt Petersburg este situat foarte interesant pe 42 de insule legate prin 300 de poduri care te vor face să te simți ca ȋn Veneția când te plimbi cu barca pe râuri și canale. Din nefericire, plimbările nu sunt posibile toamna şi iarna, astfel că august este ultima şansă. În timp ce pluteşti uşor pe apă, vei vedea Marea Moschee, Catedrala Sf. Isaac, Insula Vasilievsky sau cea mai veche clădire din oraș – Fortăreaţa Petru și Pavel. Un alt loc care merită vizitat este orașul din apropiere – Peterhof, cu un palat magnific ȋnconjurat de grădini ȋn care țarii ruși şi-au avut reşedinţa. Construit în secolul 18, complexul a avut ca model Palatul Versailles, iar astăzi este cunoscut și sub numele de Regatul Fântânilor.

Bilete de avion spre Sankt Petersburg Hoteluri în Sankt Petersburg

© iStock

Toamna ȋn Iordania

Lunile octombrie și noiembrie sunt un bun prilej să mergi ȋn Iordania, mai ales dacă ești în căutarea unui loc unde vremea va fi însorită, dar nu foarte caldă. Temperatura din Iordania este perfectă ȋn acea perioadă şi cu siguranţă că nu te vei plictisi.

© iStock

Terenul deșertic și formațiunile de stâncă uimitoare te vor face crezi  că eşti pe o altă planetă. Primul loc pe care nu trebuie să-l ratezi este Petra – un complex de temple, case, morminte, monumente și apeducte bine conservate. Arată deosebit de impresionant după lăsarea serii. De asemenea, trebuie să vizitezi deșertul Wadi Rum, unde poţi petrece noaptea într-o tabără de beduini dormind într-o iurtă tradițională. În continuare ȋţi recomandăm să vezi impresionantul Templu al Cruciaților din Al-Karak și numeroasele canioane, precum Wadi Al Hidan. La Marea Moartă se fac băi sănătoase de nămol, iar datorită salinităţii mari nu trebuie să ştii să ȋnoţi pentru că apa te va menţine la suprafaţă.

Bilete de avion spre Iordania Hoteluri în Amman

© iStock

Iarnă ȋn noiembrie? Sigur, ȋn Islanda!

Islanda în noiembrie? De ce nu! În acea perioadă a anului vei avea ocazia să explorezi cele mai populare destinații ale ţării, evitând numărul mare de turiști pe care ȋl ȋntâlneşti vara. Noiembrie marchează începutul iernii ȋn Islanda, iar asta ȋnseamnă şi mai multe opţiuni pentru că vei avea ocazia să vezi adevărata natură a tărâmului de foc și gheaţă. Tot noiembrie este şi luna în care poți cunoaște mai bine cultura islandezilor petrecând timp în Reykjavik.

© iStock

Însă Islanda nu este renumită pentru capitala sa, ci pentru minunile naturii care pot fi ȋntâlnite în fiecare colț al insulei. Peștera de gheaţă din Vatnajökull, laguna glaciară Jökulsárlón și itinerariul Golden Circle de 300 de kilometri – toate pot fi văzute chiar și în timpul unei călătorii de patru zile. Nopţile de noiembrie sunt momentul perfect să priveşti aurora boreală care atrage nenumăraţi turişti ȋn fiecare an. Dacă ȋţi va fi frig, poţi face o baie ȋn izvoarele termale la fel de mari ca un lac pentru că energia geotermală are grijă ca temperatura apei să fie perfectă. După înot, mergi la o plimbare cu sania trasă de câini ca să admiri peisajele ȋngheţate ale satelor de pescari.

Bilete de avion spre Reykjavik Hoteluri în Reykjavik

© iStock

Crăciunul ȋn Helsinki

Petrece un Crăciun unic în Helsinki, capitala cu atmosferă intimă a Finlandei – țara despre care se crede că este casa lui Moş Crăciun. Dacă vrei o vacanță fără mult zgomot, grabă și agitaţie, aceasta este destinația ta!

© iStock

În decembrie, majoritatea atracţiilor turistice populare precum Muzeul Național al Finlandei sau Muzeul Designului sunt deschise publicului. În ciuda frigului extrem din nord, în grădina de iarnă cresc plante exotice, palmieri și cactuşi. În perioada sărbătorilor poți admira o expoziție a decorațiunilor de Crăciun şi poţi patina pe patinoarul în aer liber de lângă gara principală, care te va fermeca. Mergi la târgul de Crăciun din Piața Senatului de lângă Catedrală, vizitează strada Aleksanterinkatu frumos iluminată de Crăciun și gustă glögi, vin fiert tradițional finlandez. Dacă vei avea parte de zăpadă, numeroasele decorațiuni și luminiţe vor crea o atmosferă uimitoare pe care nu o vei uita.

Bilete de avion spre Helsinki Hoteluri în Helsinki

The post Călătorii de vis pentru fiecare anotimp first appeared on eSky Blog.

Începe noul an într-un mod activ! Stațiunile de schi din Europa care merită vizitate

$
0
0

Perioada Crăciunului a lăsat urme? Începutul anului este momentul ideal să compensezi pentru activitatea fizică redusă sau chiar lipsa ei. Dacă ȋţi place să schiezi, lista următoare cu unele dintre cele mai bune staţiuni de schi din Europa este pentru tine. În locul staţiunilor italiene aglomerate, alege locuri unde sunt condiţii bune, preţuri accesibile şi, cel mai important, suficient loc pe pârtie ȋn orice moment.

Szczyrk, Polonia

Începem cu Stațiunea Montană Szczyrk, cea mai mare stațiune de schi din Polonia, situată în peisajul pitoresc al munţilor Beskizi din Silezia. Cu o lungime totală a pârtiilor de 23 de km, organizate ȋn funcţie de dificultate, oricine va găsi aici un traseu potrivit. Cea mai cunoscută, devenită deja emblema staţiunii, este Bieńkula, care se ȋntinde de la Hala Skrzyczeńska la Czyrna şi oferă cele mai tari senzaţii. Toate pârtiile au teleschiuri, telescaune şi telegondolă, iar unele au chiar instalaţie nocturnă, astfel că poţi schia şi seara.

© iStock

Staţiunea oferă servicii complete pentru schiat. Poţi ȋnchiria echipament la staţia de jos a telegondolei Szczyrk şi ȋn parcarea din Czyrna. Pe lângă schiurile clasice de coborâre şi snowboard-uri, mai sunt disponibile schiuri de tură sau splitboard-uri. Pentru ȋncepători, atât adulţi cât şi copii, există cursuri speciale, iar dacă doreşti să ȋnveţi schiul de tură, poţi face lecţii cu un instructor. Dacă ȋţi plac pârtiile cu mult spaţiu, alege Fresh Track cu mic-dejun inclus. Mergi ȋn vacanţă cu un copil mic? Ski Baby Room primeşte copii peste 3 ani şi le asigură distracţia ȋn timp ce tu eşti pe pârtie. Szczyrk are şi trasee de drumeţii, precum cel dintre Gondola şi Małe Skrzyczne (3,5 km), şi se află aproape de oraşul Wisła sau Szyszka Park unde atât copiii cât şi adulţii se pot distra de minune.

Bilete de avion spre Polonia Hoteluri în Szczyrk

© iStock

Bansko, Bulgaria

Bansko este cea mai populară stațiune de schi din Bulgaria și cu siguranță unul dintre cele mai bune astfel de locuri din Europa de Est. Schiorii se pot bucura nu numai de un strat bun de zăpadă şi peste 65 de km de pârtii, dar şi de preţuri foarte accesibile. Bansko este formată din mai multe centre de schi: Chalin Valog, Shiligarnika și Banderishka Poliana, conectate prin trasee de diferite dificultăţi (pârtii de coborâre și schi fond). Cea mai lungă dintre ele este din vârful Muntelui Todorka (16 km), iar cea recomandată schiorilor experimentaţi este Tomba (2.5 km şi senzaţii tari garantate).

© iStock

Stațiunea oferă şi condiții pentru schiat seara, un parc pentru pasionaţii de freestyle, iar şcoala Ulen are instructori de schi și snowboarding. În Bansko nu lipseşte nimic şi este situată la doar 1.5 km de centrul oraşului. Mai trebuie adăugat că se află în Parcul Național Pirin, înscris ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO. Peisajul frumos și condițiile excelente pentru schi atrag mulţi turiști, iar sezonul durează chiar și până în luna mai. După ce te bucuri ȋndeajuns de zăpadă, poți merge în satul Banya pentru relaxare în apele termale.

Bilete de avion spre Bulgaria Hoteluri în Bansko

© iStock

Poiana Braşov, România

Orașul medieval Brașov nu este doar un loc minunat de vizitat, ci și un punct de plecare pentru schi. Poiana Brașov oferă peste 25 km de pârtii şi trasee. E interesant de ştiut că prima competiție de schi din România a avut loc chiar ȋn această staţiune în anul 1909. În prezent, atât începătorii, cât și schiorii şi snowboarderii experimentați se vor distra aici, dar trebuie subliniat că multe pârtii sunt de dificultate medie (unele au şi instalaţie nocturnă).

© iStock

Una dintre cele mai populare printre schiorii experimentați este Pârtia Lupului, cu o infrastructură bine dezvoltată. Există școli de schi, centre de închiriere, hoteluri și restaurante. Dacă preferi şi un alt tip de activitate în peisajul înzăpezit, poţi merge la patinoar sau cu sania. În timpul rămas, merită să vizitezi ȋmprejurimile, inclusiv Castelul Dracula sau Cetatea Râșnov.

Hoteluri în Poiana Brașov

© iStock

Bjelašnica, Bosnia şi Herţegovina

Bjelašnica este cel mai înalt munte din Bosnia și Herțegovina cu o înălțime de 2067m. Aici au avut loc câteva dintre probele de schi alpin la Jocurile Olimpice de iarnă din 1984. Poate exista o recomandare mai bună pentru aceste pârtii? În ciuda istoriei bogate, staţiunea nu este copleșită de turism. Pe Muntele Bjelašnica există mai multe pârtii cu o lungime totală de 14 km şi, cu toate că majoritatea au un nivel mediu de dificultate, sunt şi zone speciale unde ȋncepătorii se pot distra.

© iStock

Indiferent că vorbim despre schi alpin, schi fond sau snowboarding – condițiile sunt excelente. Dacă natura nu oferă suficientă zăpadă, tunurile de zăpadă vor ajuta. În staţiune poţi închiria echipament, iar traseele sunt iluminate și pregătite dacă doreşti să schiezi seara. În timpul rămas mergi ȋn Sarajevo pentru o vizită, se află la doar 25 km distanţă.

Bilete de avion spre Bosnia și Herțegovina Hoteluri în Sarajevo

© iStock

Krvavec, Slovenia

Staţiunea Krvavec din Cerklje na Gorenjskem este una dintre cele mai mari şi apreciate stațiuni de schi din Slovenia. Aici există 30 de km de trasee atât pentru începători, cât și pentru avansați, instructori, închirieri echipament și un service pentru schiuri. În plus, parcarea este gratuită. Krvavec se află într-o locație pitorească, înconjurată de pădure. Pentru siguranţa schiorilor, zonele sunt separate pentru copii şi amatori. Dacă vrei adrenalină, Krvavec Snowpark are multe de oferit, iar dacă mergi cu copiii, Parcul Manner a fost special construit pentru ei şi are chiar şi mici rampe de sărituri.

© iStock

Krvavec este un loc neaglomerat, ideal pentru schi sau snowboarding şi merită adăugat că există și o pistă de schi fond. Pentru altfel de activităţi, te poţi plimba cu sania sau cu pontonul plutitor. Hotelurile cu cazare confortabilă nu sunt greu de găsit: centrul oraşului este la doar 4 km, iar mai departe, la 25 de km, se află capitala Ljubljana.

Bilete de avion spre Slovenia Hoteluri în Ljubljana

The post Începe noul an într-un mod activ! Stațiunile de schi din Europa care merită vizitate first appeared on eSky Blog.

Destinaţii exotice pentru lunile reci de iarnă

$
0
0

Vremea caldă a luat sfârşit, dar asta nu ȋnseamnă că vacanţele nu pot continua mai ales că destinaţiile exotice pe care urmează să vi le prezentăm au ȋn următoarele luni temperaturi medii de 25-26 °C. Nu e rău deloc dacă ţinem cont că ȋn România pot coborȋ până la -3 °C, iar ziua e foarte scurtă. Deoarece e important pentru noi să aveţi o călătorie plăcută şi să vă bucuraţi cu adevărat de vacanţă, am pregătit ȋmpreună cu fiecare destinaţie restricţiile ȋn vigoare şi condiţiile de intrare ȋn ţară.

Dubai – totul la superlativ

Începem cu Dubai pentru că este una dintre destinaţiile noastre preferate şi pentru că turiştii (vaccinaţi sau nu) au nevoie doar de un test COVID negativ efectuat ȋnainte de călătorie. Indiferent că veţi merge ȋn cuplu, cu ȋntreaga familie sau cu un grup de prieteni, dacă vizitaţi Dubai până la 31 martie, nu trebuie să rataţi Expo 2020 Dubai. Aproape toate ţările din lume sunt prezente la această expoziție internaţională şi ȋşi prezintă cele mai importante realizări. Evenimentul duce expoziția mondială cu o tradiţie de 170 de ani la un nou nivel şi este mai interactiv ca niciodată. Veţi descoperi acolo idei din ştiinţă, tehnologie, cultură, arhitectură, veţi putea degusta preparate din bucătăria internaţională, vă puteţi ȋntâlni cu reprezentanţii celor mai de succes companii sau vă puteţi crea propria muzică – opțiunile sunt nelimitate. La rândul lor, copiii pot ajuta la construirea unei nave vikinge din piese de lego, se pot urca pe spatele unei balene sau ȋşi vor ȋntâlni pokemonul favorit. Este locul ȋn care veţi găsi mereu ceva de făcut şi nimeni nu se va plictisi.

© iStock

După ce vă veţi delecta simţurile, este timpul pentru celelalte atracţii celebre ale Dubaiului. Bineȋnţeles că nu puteţi pleca până nu vizitaţi cea mai ȋnaltă clădire din lume – Burj Khalifa, cea mai adâncă piscină – Deep Dive Dubai (60 m) şi insula artificială ȋn formă de palmier – Palm Jumeirah. O vacanţă ȋn Dubai este completă cu un safari ȋn deşertul Arab, relaxare pe plajă şi cumpărături ȋn pieţele pline de viaţă, farmec şi culori.

© iStock

Bilete de avion spre Dubai Hoteluri în Dubai

Mexic – plajă şi sporturi acvatice ȋn Marea Caraibilor

Turiştii nu au nevoie de test COVID la sosire, fie vaccinaţi sau nu, astfel că Mexic este o destinaţie extraordinară de vacanţă. Cel mai bun moment să vizitaţi Mexic este chiar ȋn perioada următoare pentru că sezonul uscat a ȋnceput deja şi durează până ȋn luna aprilie. În acest timp şansele de ploaie sunt minime, iar temperaturile rămân ȋn jur de 27 °C ȋn timpul zilei. Mexic are o listă lungă de oraşe şi staţiuni ȋn care găsiţi condiţii de 5 stele, dar cele aflate mereu ȋn topul preferinţelor sunt Cancún şi Tulum.

© iStock

Cancún şi-a făcut deja un renume mondial datorită apelor de culoarea turcoazului completate ideal de nisipul alb al plajelor. În zilele ȋn care nu vă răsfăţaţi la soare, puteţi ȋmbina scufundările cu arta ȋntr-un mod total inedit. Cum e posibil? În Muzeul subacvatic din Cancún există peste 500 de sculpturi ȋn mărime naturală aşezate pe… fundul apei. După o zi plină de plajă, sporturi acvatice şi poze unice cu Marea Caraibilor ȋn fundal, nu există un loc mai bun ȋn care să mergeţi la cumpărături decât Mercado 28. Acolo găsiţi suveniruri, obiecte de artizanat, restaurante, baruri şi, cel mai important, o atmosferă extraordinară. Dacă vizitaţi Tulum, nu trebuie să rataţi ruinele Maya. După ce aţi aflat suficient despre istoria locului, puteţi face un circuit cu tiroliana prin junglă, rappelling chiar pe stânca pe care se află ruinele, snorkeling sau pur şi simplu o baie şi plajă ȋn acest peisaj exotic.

© iStock

Bilete de avion spre Mexic Hoteluri în Cancun

Maldive – cea mai populară destinaţie de vacanţă

Călătorim acum din America ȋn sudul Asiei pentru o altă destinaţie exotică. În prezent, turiştii vaccinaţi au nevoie doar de un test COVID negativ pentru intrarea ȋn Maldive. De cealaltă parte, persoanele nevaccinate trebuie să se izoleze 14 zile şi să efectueze 3 teste COVID. Am menţionat la ȋnceput că ziua este scurtă ȋn România ȋn această perioadă. În comparaţie, februarie este cea mai ȋnsorită lună ȋn Maldive cu 10 ore de soare ȋn fiecare zi şi temperaturi de maxim 29 °C. Cu alte cuvinte, puneţi-vă costumul de baie, crema cu protecţie solară şi hainele de plajă ȋntr-o valiză şi rezervaţi primele bilete disponibile spre Maldive. Nu aveţi nevoie de multe lucruri pentru o vacanţă extraordinară ȋn acest colţ de paradis.  

© iStock

În 2020 şi 2021, Maldive a fost desemnată cea mai populară destinaţie din lume şi nu doar pentru plaje, soare şi apă. Maldive este un amestec ȋncântător de atracţii naturale, vegetaţie sălbatică, animale exotice, peisaje unice şi bucătărie aromată. Localnicii prietenoşi sunt bucuroşi să vă arate tot ce are Maldive mai frumos. Când vizitaţi insulele, rezervaţi-vă timp să mergeţi ȋn Parcul Natural Addu unde veţi vedea, printre altele, mangrove roşii, rechini şi pisici de mare direct din canoe. Înainte de plecare vi se va oferi ocazia să luaţi parte la experienţa de neuitat creată de muzica Boduberu. Acceptaţi, lăsaţi muzica să vă relaxeze, priviţi-i pe localnici cum se mişcă ȋn ritmul tobelor şi până să vă daţi seama, veţi simţi cu adevărat energia şi atmosfera Maldivelor.

© iStock

Bilete de avion spre Tanzania Hoteluri în Male

Tanzania – safari şi unele dintre cele mai frumoase plaje din lume

Ne continuăm călătoria şi ne oprim de această dată ȋn Africa pentru următoarea destinaţie. Ca să mergeţi ȋn Tanzania, aveţi nevoie doar de rezultatul negativ al unui test COVID efectuat ȋnainte de călătorie chiar dacă v-aţi vaccinat sau nu. Cu toate că există multe locuri ȋn Tanzania pe care le puteţi vizita tot anul, dacă plănuiţi să mergeţi ȋn perioada următoare, vă recomandăm ianuarie sau februarie. Martie, aprilie şi mai reprezintă vârful sezonului umed şi şanse mari de ploaie. Care este primul lucru care vă vine ȋn minte când vă gândiţi la Tanzania? Dacă aţi răspuns viaţă sălbatică, Muntele Kilimanjaro sau plajele din Zanzibar, aveţi dreptate.

© iStock

Tanzania este sinonim cu safari şi are nu mai puţin de 22 de parcuri naturale care adăpostesc mii de specii de animale şi plante. În Ngorongoro, de exemplu, puteţi vedea stoluri ȋntregi de păsări flamingo ȋn apele puţin adânci, iar ȋn Lake Manyara National Park se află cea mai mare concentraţie de babuini din lume. Când vine vorba de simbolul Tanzaniei, toţi ochii se ȋndreaptă spre Kilimanjaro. O poză cu cel mai ȋnalt munte din Africa ȋn fundal face cu siguranţă mai mult decât 1000 de cuvinte. Unele dintre cele mai frumoase plaje din lume se află tot ȋn Tanzania. În Zanzibar, mai exact, şi tot acolo se află Stone Town, cel mai vechi oraş Swahili ȋncă locuit, construit ȋn urmă cu 200 de ani.

© iStock

Bilete de avion spre Tanzania Hoteluri în Dar es Salaam

Costa Rica – plaje inedite şi natură bogată

Încheiem acest tur exotic ȋn Costa Rica unde turiştii au nevoie de certificatul verde pentru accesul ȋn spaţiile ȋnchise. Cea mai bună perioadă să vizitaţi Costa Rica este ȋn sezonul uscat (ȋncepând de acum şi până ȋn aprilie) când şansele de ploaie sunt minime, iar soarele menţine temperatura ȋn jur de 24 °C. Natura a fost generoasă cu acest loc şi nu e o surpriză că a primit numele de coastă bogată. În Costa Rica puteţi merge prin păduri tropicale ȋn care viaţa sălbatică a fost influenţată prea puţin de oameni şi puteţi vedea animale exotice ȋn mediul lor natural (se estimează că 5 milioane de păsări migrează prin Costa Rica ȋn fiecare an).

© iStock

O altă atracție inedită este Vulcanul activ Poás care a erupt de nu mai puţin de 40 de ori ȋn ultimii 200 de ani (ultima dată chiar ȋn 2017). Alte atracţii importate ȋn Costa Rica sunt numeroasele plantaţii de cafea şi banane, recifele de corali şi, bineȋnţeles, plajele (unele dintre ele – cu nisip negru). Ca să cunoaşteţi mai bine cultura bogată a acestui loc, vă recomandăm excursii cu ghid prin zonele rurale şi vizite la muzeele din capitala San Jose. Nu trebuie să rataţi Muzeul de Numismatică şi Muzeul Aurului ȋn care sunt expuse obiecte create chiar şi ȋnaintea erei noastre.

© iStock

Bilete de avion spre Costa Rica Hoteluri în San Jose

The post Destinaţii exotice pentru lunile reci de iarnă first appeared on eSky Blog.

Locuri din Europa în care merită să mergeți de Ziua Îndrăgostiților

$
0
0

Ziua Îndrăgostiților se apropie rapid așa că merită să te gândeşti deja unde vrei să o petreci anul acesta ȋmpreună cu jumătatea ta. Am pregătit cinci destinaţii romantice unde suntem siguri că veţi avea momente de neuitat. O croazieră cu cină pe Dunăre, o vizită la Banca dragostei sau un bal mascat la Veneția? Fă-ţi timp să citeşti sugestiile noastre.

Acest articol a fost pregătit ȋmpreună cu Kasia şi Łukasz de la Creativeroamers.

Banská Štiavnica – vizitaţi singura Bancă a dragostei din lume

Aflat în Slovacia, Banská Štiavnica (cunoscut și ca Orașul de Argint) este un oraș fermecător situat în mijlocul unui vulcan stins. Aici vei găsi prima…bancă a dragostei din lume. Este compusă din mii de cutii în miniatură, asemănătoare cărților, care împreună formează rândurile celui mai lung poem de dragoste din lume, Marina de Andrej Sládkovič, publicat în 1846. Poezia descrie povestea adevărată a dragostei neîmplinite dintre Marina și Andrej. Banská Štiavnica este considerat cel mai romantic oraș din Slovacia și adesea comparat cu orașul italian Verona – locul în care se petrece drama lui William Shakespeare Romeo și Julieta.

© Creativeroamers

Cu toate acestea, spre deosebire de povestea clasică, personajele au existat cu adevărat, iar Muzeul este situat în fosta casă a Marinei. Îndrăgostiţi din întreaga lume vin la Banca dragostei pentru a face o depunere care să amintească de iubirea lor (o fotografie sau biletele de cinema de la prima întâlnire, de exemplu). Amintirea este aşezată într-o cutie în miniatură și ascunsă într-unul dintre sutele de mini rafturi. Dacă eşti în căutarea unei idei originale de Ziua Îndrăgostiților, nu uita de acest loc! Ce mai merită vizitat în Banská Štiavnica? Starý zámok (Vechiul Castel) şi Nový zámok (Noul Castel). Unul dintre serialele Netflix a fost filmat ȋn Starý zámok. Totodată, ȋn trecut oraşul era renumit pentru minele de aur şi argint, iar multe dintre tunelurile subterane ȋncă mai pot fi vizitate.

Bilete de avion spre Bratislava Hoteluri în Banska Stiavnica

© Creativeroamers

Veneția – luaţi parte la carnavalul din singurul astfel de oraș din lume

Acesta este probabil unul dintre cele mai romantice locuri din Europa. Construit pe o sută optzeci de insule conectate prin peste patru sute de poduri, Veneția este un oraș pe care nu îl vei explora cu mașina, dar poţi lua oricând barca. Aici nu vei găsi case obişnuite, ci palate şi un stil arhitectural pe care nu-l vei mai vedea nicăieri. Ce atracții romantice oferă Veneţia de Ziua Îndrăgostiţilor? Mergeţi la unul dintre multele baluri mascate care au loc la Veneția în această perioadă (carnavalul se desfășoară între 12 februarie – 1 martie 2022), plimbaţi-vă pe străzile ȋncărcate de istorie, nu rataţi Podul Rialto, Piața San Marco și Podul Suspinelor. În plus, mergeţi într-o plimbare uşoară cu gondola, probabil cel mai bun mod de a explora acest oraș uimitor. Legenda spune că dacă săruţi persoana iubită sub Podul Suspinelor când bat clopotele de la Basilica Sf. Marcu, vei avea parte de iubire veșnică și o mare fericire! Merită încercat. 🙂

Bilete de avion spre Veneţia Hoteluri în Veneţia

© Creativeroamers

Lisabona – relaxați-vă la soare în orașul celor șapte coline

Dacă vrei să petreci Ziua Îndrăgostiților într-un climat puțin mai cald, capitala Portugaliei este alegerea perfectă. Aici viața trece mult mai încet și toți turiştii se simt ca acasă. Ce atracții romantice oferă Lisabona și împrejurimile sale? În primul rând peisaje pitorești care se văd cel mai bine din multele puncte de belvedere situate extraordinar şi cu un pahar de vin în mână (recomandăm în special punctele de belvedere Sf. Lucia și da Graça). În continuare, o plimbare uşoară la apus pe râul Tejo (Lisabona merită admirată şi dintr-o perspectivă puțin diferită), o plimbare prin Sintra, presărată cu castele și palate de basm (nu trebuie să ratezi Palatul Pena, reședința Quinta da Regaleira și Castelul Maurilor cu o vedere magnifică asupra Oceanului Atlantic), sau Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale, care se pare că este un loc ideal pentru cererile în căsătorie ;).

Bilete de avion spre Lisabona Hoteluri în Lisabona

© Creativeroamers

Viena – mergeţi la un concert în orașul muzicii și al tortului Sacher

Este un loc perfect pentru cuplurile care apreciază muzica şi arta. Orașul în sine seamănă cu un muzeu ȋntins plin de străzi, clădiri și cafenele frumoase. Dacă te ȋntrebi ce poţi face ȋn capitala Austriei alături de jumătatea ta, trebuie să ştii că toată lumea va găsi ceva interesant de făcut aici. Puteți să mergeţi într-o croazieră cu cină specială de Ziua Îndrăgostiților pe Dunăre, să vedeţi interiorul și grădinile Palatului Schönbrunn, să mâncaţi celebrul tort în cafeneaua Sacher, să vizitaţi unul dintre cele peste o sută de muzee (mai ales Galeria Belvedere unde se află celebrul „Sărutul” al lui Gustav Klimt și galeria Albertina), să patinaţi pe cel mai romantic patinoar din Europa, aflat chiar lângă primărie, sau să mergeţi la unul dintre concertele de Ziua Îndrăgostiților care au loc în oraș. Iar acestea sunt doar câteva dintre atracțiile care vă așteaptă. Cu siguranță nu vă veţi plictisi în Viena.

Bilete de avion spre Viena Hoteluri în Viena

© Creativeroamers

Dolomiți – descoperiţi unul dintre cei mai frumoși munți din lume și centrele lui de SPA

Dolomiții italieni, cunoscuți și ca „Munții Palizi”, reprezintă o destinație perfectă dacă iubiţi natura, peisajele montane și sporturile de iarnă. Vrei să petreceți Ziua Îndrăgostiților într-un mod activ? Aici vă așteaptă nenumărate pârtii de schi și trasee montane (vă recomandăm stațiunile de schi Kronplatz, Cortina d’Ampezzo și Val di Fiemme). După o zi plină de activităţi, trebuie neapărat să vă relaxaţi într-una dintre stațiunile balneare pentru care zona este renumită. Oferta este impresionantă. Puteți, de exemplu, să luați mic dejunul în piscina încălzită în aer liber sau să mergeți la o plimbare cu alpacalele. Dacă nu vă plac sporturile de iarnă, puteţi vizita decorul romantic al lacului Lago di Braies, numit „Perla Alpilor”, să urcați la Passo Rolle de unde veţi avea un peisaj minunat al vârfului Cimon della Pala, cunoscut şi ca Matterhorn-ul Dolomiților, sau să vă plimbaţi pe cea mai ȋnaltă poiană din Europa – Alpe di Siusi, de unde puteți admira Langkofel. Notă: în ciuda vremii geroase, acești munți încălzesc inimile și te poți îndrăgosti nebunește de ei. 😉

Bilete de avion spre Veneţia Hoteluri în Bolzano

© Creativeroamers

Dragostea nu ȋnseamnă a ne privi unul pe celălalt, ci de a privi amândoi ȋn aceeaşi direcţie (Antoine de Saint-Exupéry).
Așa că mergeți împreună acolo unde inimile vă vor bate mai repede, iar noi sperăm că v-am inspirat să călătoriți anul acesta de Ziua Îndrăgostiților. Aminteşte-ţi, ȋnsă, un singur lucru: oriunde vei călători, călătoreşte cu inima deschisă 😉 Fie ca Ziua Îndrăgostiţilor să fie specială!

 

 

The post Locuri din Europa în care merită să mergeți de Ziua Îndrăgostiților first appeared on eSky Blog.

Insulele Canare – vara la ȋndemână

$
0
0

Insulele Canare sunt o destinaţie extraordinară ȋn timpul iernii când ȋţi este dor de soare, vreme caldă, relaxare şi peisaje uimitoare. Acest arhipelag spaniol din Oceanul Atlantic, numit şi Insulele Norocoase sau tărâmul primăverii veşnice, ȋţi oferă ocazia să scapi măcar pentru scurt timp de frigul iernii. Vara este la doar câteva ore distanţă cu avionul. Vezi ȋn continuare ce te aşteaptă acolo şi pregăteşte-te de călătorie!

Insulele Canare – ce insulă să alegi?

Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote sau mai puţin cunoscutele La Gomera sau El Hierro? Fiecare dintre aceste insule vulcanice se mândreşte cu peisaje diferite şi atracţii unice. Fie că vrei să petreci o vacanţă activă sau doar să te relaxezi ȋn regim all-inclusive, vei găsi ȋn Insulele Canare tot ce ai nevoie. Află mai departe care dintre insule ţi se potriveşte.

Tenerife © iStock

Lanțul muntos care trece prin Tenerife îl împarte în două: partea nordică (mai verde, tropicală) și cea sudică (plaje cu nisip auriu și orașe mai mari). Când mergi prin Tenerife, ȋi vei observa diversitatea și peisajele care se schimbă de la un loc la altul: coaste stâncoase care contrastează cu plajele aurii, munți și văi, faună sălbatică și orașe stațiuni. Mergi ȋn parcul acvatic uriaş Siam, vezi stâncile imense din Los Gigantes, capitala plină de viață Santa Cruz sau orașul istoric cu atmosferă intimă Taganana. Dacă ȋţi plac drumețiile, vei găsi trasee de diferite dificultăți și lungime în uimitorii Munți Anaga. Totodată, poți urca pe vulcanul Teide – cel mai înalt vârf din Spania, aflat ȋn inima insulei.

La Gomera © Magda Uherek @uherek

La Gomera – atmosfera vieţii insulare ȋntr-un peisaj verde

La Gomera este o insulă mică, verde, pe care poți ajunge cu feribotul din Tenerife. Nu vei găsi aici orașe mari și cluburi. În loc, pregăteşte-te pentru calm, liniște, natură sălbatică și priveliști uimitoare. Dacă vrei o experiență autentică în Insulele Canare, La Gomera este locul potrivit. Mulți turişti sunt atrași de natura extraordinară din Parcul Național Garajonay şi simbolul său – pădurea subtropicală de laur veche de mii de ani. Alte atracții populare sunt Los Órganos, stâncile uriașe în formă de tuburi de orgă, Valea Gran Rey – luxuriantă, cu plaje negre – și punctul de belvedere Los Roques. Un loc de neratat ȋn La Gomera este orașul Hermigua, cu stâlpi de piatră care par că se ridică din mare. La mică distanţă se află Agulo, plin de culori şi unde vei putea experimenta stilul de viață ȋncet specific insulei.

Gran Canaria © iStock

Gran Canaria – un amestec de distracţie şi mişcare

Gran Canaria nu ȋnseamnă doar ocean, relaxare pe plajă şi viaţă de noapte. Aici vei găsi multe ocazii să ai o vacanţă activă: sporturi acvatice, trasee montane bogate ȋn peisaje şi obiective turistice de vizitat. În Rezervaţia Maspalomas vei vedea dune ȋntinse care te vor face să crezi că eşti ȋn deşert. De pe al doilea cel mai ȋnalt vârf al insulei – Pico de las Nieves – vei vedea o imagine celebră din Gran Canaria – roca vulcanică ȋnaltă de 80 metri Roque Nublo. Mulţi turişti sunt atraşi de casele construite ȋn peşterile naturale din defileul Guayadeque, iar dacă arhitectura este un subiect care te atrage, te vei bucura să descoperi cel mai vechi district din Las Palmas – Vegueta.

El Hierro © iStock

El Hierro – relaxare ȋn mijlocul naturii

Dacă preferi o vacanţă calmă ȋn natură, ȋţi recomandăm insula acoperită de lavă El Hierro, care este ȋn continuare sălbatică şi descoperită de puţini turişti. Poți ajunge acolo cu feribotul sau cu avionul din Tenerife, Gran Canaria sau La Gomera. Printre activităţile pe care nu trebuie să le ratezi sunt drumeţiile prin pădurile de pini El Pinar şi băile ȋn piscinele naturale care s-au format ȋn grotele inundate de lavă. Cea mai populară este Charco Azul, dar vei găsi multe altele pe insulă. Când vine vorba de obiective turistice, Tamaduste şi La Caleta sunt situri arheologice deschise publicului. În El Hierro poţi admira de aproape fauna și flora subacvatice – satul de pescari La Restinga este cel mai vizitat pentru scufundări.

Fuertaventura © iStock

Fuerteventura – plaja cu vânt puternic din Insulele Canare

Plaje ca din paradis, coaste stâncoase, munţi, peisaje sălbatice şi condiţii ideale pentru sporturile acvatice – aceasta este Fuerteventura pe scurt. Trăsăturile caracteristice peisajului din această insulă includ capre care pasc pe versanții roșii ai dealurilor, vulcani și un peisaj uşor selenar. În afară de cactuşi și palmieri nu există multă vegetaţie, dar există vulcani stinşi, sălbăticie și multe plaje. Plajele Barca (cu laguna Sotavento), Morro Jable și Costa Calma sunt cele pe care ar trebui să mergi pentru windsurfing și relaxare la soare. Plaja din La Pared este excelentă pentru surf și merită să rămâi acolo până la apus. În partea de nord, chiar lângă plaja Alzada din Corralejo, există dune ȋntinse de nisip, iar satul Ajuy, cu plaja vulcanică neagră, stânci și peșteri deschise, te va lăsa fără cuvinte.

Lanzarote © iStock

Lanzarote – opera vulcanilor și a unui artist celebru

Poţi ajunge ȋn Lanzarote cu un zbor direct din mai multe oraşe europene sau cu feribotul din Fuerteventura. În zonă există o mică tradiţie ca toţi cei care vizitează insula pentru prima dată să urce un traseu uşor de două ore pe vulcanul Caldera Blanca de unde vor avea imaginea extraordinară a Parcului Naţional Timanfaya. În afară de peisajele vulcanilor, Lanzarote este celebră şi pentru arhitectura sa. I-o datorează pictorului şi arhitectului César Manrique care s-a asigurat că insula păstrează şi protejează casele joase, văruite ȋn alb. O vizită la casa muzeu a artistului, construită ȋn peştera şi tunelurile naturale create de erupţiile vulcanice, va fi cu siguranţă o experienţă interesantă. Lanzarote ȋi datorează lui César Manrique şi alte atracţii, precum Jardín de Cactus (Grădina de cactuşi), tunelul vulcanic Jameos del Agua şi punctul de belvedere Mirador del Rio. Dacă ȋţi plac sporturile nautice sau vrei să le ȋncerci, aici e locul potrivit. Pentru surf ȋţi recomandăm plaja Famara, iar pentru scufundări – muzeul subacvatic Museo Atlántico.

Bilete de avion spre Las Palmas Hoteluri în Gran Canaria

The post Insulele Canare – vara la ȋndemână first appeared on eSky Blog.

SUA – e timpul pentru o călătorie plină de contraste

$
0
0

Statele Unite ale Americii sunt una dintre cele mai interesante destinații. Visul american ȋi tentează pe turiştii din ȋntreaga lume, iar nenumăratele atracţii fac ca o vacanţă ȋn SUA să fie o idee bună tot timpul anului. Când planificaţi o călătorie, merită să alegeţi activităţi diverse pentru a profita la maxim de tot ce are de oferit SUA. Este o ţară plină de contraste, astfel că nu ar trebui să fie dificil. Preferaţi vremea caldă sau atmosfera de iarnă? Când vine vorba de Statele Unite, nu trebuie să alegeţi!

California şi Big Bear sau nebunia zăpezii ȋntr-un stat ȋnsorit

Haideţi să ne ȋncepem călătoria pe coasta de vest. California este unul dintre cele mai diverse state din America de Nord: aici ne aşteaptă munţi, plaje şi deşerturi. Los Angeles şi San Francisco sunt cu siguranţă ȋn top pe lista locurilor care nu trebuie ratate. Primul ȋi atrage pe fanii Hollywood-ului şi ai Walk of Fame, ȋn timp ce al doilea este casa celebrului Golden Gate Bridge, prezent pe milioane de cărţi poştale. Alte locuri ca din basme sunt Disneyland şi plajele din California. Cele mai populare sunt Venice Beach şi Santa Monica Beach. Regiunea Big Sur şi plaja Pfeiffer cu nisip violet ȋi aşteaptă pe cei care preferă locurile mai puţin aglomerate. Printre simbolurile Californiei ȋnsorite se numără şi parcurile naţionale (trebuie neapărat să vizitaţi Yosemite National Park şi Joshua Tree National Park) sau Death Valley (Valea Morţii – un loc foarte fierbinte). Se poate să fie o surpriză, dar ȋn California se găsesc şi podgorii, ȋn special ȋn văile Napa şi Sonoma.

California © iStock

Ok, dar este California arsă de soare destinaţia perfectă pentru iubitorii de zăpadă? Cu siguranţă! Partea de sud a statului are palmieri şi plaje, precum şi o surpriză. Staţiunea montană Big Bear Mountain Resort se află ȋn Big Bear Lake. Munţii San Bernardino asigură un peisaj natural extraordinar şi multă distracţie. Staţiunea de schi este formată din staţiunile Snow Summit şi Bear Mountain care ȋmpreună pun la dispoziţie peste 50 de trasee de schi şi snowboarding cu diferite grade de dificultate. Cel mai ȋnalt vârf al staţiunii are 2.684 m, iar schiorii cu experienţă ȋşi pot testa ȋndemânarea pe pârtia neagră de pe traseul Geronimo. Adăugaţi la toate acestea parcurile off-road şi cursele cu bărci-ponton pe distanţe de 300 metri!

Bilete de avion spre Los Angeles Hoteluri în Los Angeles

California © iStock

Hawaii sau Alaska? Contraste ȋn apele Pacificului

Pare ȋncă o alegere dificilă, dar poate nu e chiar aşa. Însoritul Hawaii este o destinaţie populară de vacanţă pentru locuitorii din…Alaska! Haideţi să ȋncepem cu o vizită a arhipelagului care ȋi primeşte pe turişti cu ghirlande de flori şi binecunoscutul Aloha. Este locul ideal pentru sporturile acvatice şi adierile calde de vânt. Cea mai mare insulă din Hawaii este Hawaii, numită şi Big Island, care oferă peisaje uimitoare datorită Parcului Naţional Hawaii Volcanoes şi a punctului de belvedere din Waipio Valley, de exemplu. Cei mai mulţi turişti vizitează vârful vulcanului Mauna Kea, adesea acoperit de zăpadă, şi după câteva zile de distracţie se relaxează pe nisipul verde al Green Sand Beach. Hawaii are locul său ȋn istorie, iar dacă doriţi să aflaţi mai multe vizitaţi Muzeul Pearl Harbor de pe insula Oahu.

Hawaii © iStock

Alaska, ȋn schimb, oferă contact cu natura sălbatică. E uşor să vă ȋntâlniţi faţă-n faţă cu un elan sau un urs, iar fiordurile şi gheţarii sunt unele dintre cele mai populare atracţii ale statului cu cea mai mică populaţie din SUA. Alaska este celebru pentru parcurile naţionale, precum Denali Park ȋn care se află cel mai ȋnalt vârf din America de Nord – Muntele McKinley (Denali). Mulţi turişti merg la Cooper Landing să admire frumuseţea apelor turcoaz ale Lacului Kenai. Anchorage este un loc pe care merită să-l vedeţi ca să observaţi mai bine cum trăiesc oamenii din Alaska. Este cel mai mare oraş al statului şi un loc ȋn care nu trebuie să vă temeţi de o ȋntâlnire cu urşii. Dacă ȋl vizitaţi, nu uitaţi de Alaska Native Heritage Center, muzeul care explică istoria poporului indigen al acestui stat.

Bilete de avion spre Statele Unite Hoteluri în Honolulu

Alaska © iStock

Iarna ȋn Colorado sau fragmente de istorie ȋn New Orleans

Iarna ȋn Colorado este pe placul oricărui schior sau snowboarder. Acest stat oferă nu numai condiţii ideale pe pârtii, dar şi aproape 300 de zile cu soare pe an. Cea mai cunoscută staţiune, nu numai din Colorado, ci probabil din ȋntreaga ţară, este, bineȋnţeles, Aspen din Rocky Mountains. Locul este preferat de marile vedete ale lumii, aşa că ȋn timpul unei plimbări prin staţiune v-aţi putea ȋntâlni, printre alţii, cu Elton John. Aspen Resort este format din 4 staţiuni care oferă câte ceva pentru toată lumea, indiferent de experienţa pe pârtie. Cea mai mare dintre aceste staţiuni este Aspen Snowmass, iar cea mai mare staţiune de schi din Colorado şi, ȋn acelaşi timp, din Statele Unite este Vail. Beaver Creek este, de asemenea, foarte populară. Dacă preferaţi pârtiile libere şi mai puţini turişti, trebuie să mergeţi ȋn oraşul Telluride.

Colorado © iStock

Colorado contrastează perfect cu Louisiana, aflat ȋn Golful Mexic. Cel mai popular oraş din regiune este, bineȋnteles, New Orleans. Acest adevărat leagăn al jazz-ului este renumit pentru atmosfera sa şi influenţa vizibilă a culturilor franceze şi Creolă. Cel mai vechi cartier din New Orleans este French Quarter (Cartierul Francez) ȋn care vă puteţi distra pe Bourbon Street sau admira arhitectura ȋn stil colonial. Faceţi o plimbare cu linia istorică de tramvai până la Garden District. Lista monumentelor din oraş include, printre altele, Catedrala Saint Louis (cea mai veche catedrala din America de Nord), iar pasionaţii de istorie ar trebui să viziteze Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial. În mod interesant, o atracţie populară ȋn New Orleans sunt…tururile cimitirelor (se pot găsi aici morminte surprinzător de impresionante). Totodată, merită să mergeţi cu barca sau să ȋncercaţi scufundările. Pentru relaxare există parada de costume de carnaval. Mardi Gras ȋn New Orleans este o adevărată sărbătoare a simţurilor!

Bilete de avion spre Statele Unite Hoteluri în Aspen

Bourbon Street, New Orleans, Mardi Gras © iStock

Arizona fierbine versus Washington-ul ȋnnorat

Arizona este unul dintre cele mai mari state din SUA, caracterizat ȋn primul rând de peisajul deşertic cu cactuşi şi formaţiuni de stâncă roşie. Cei mai mulţi locuitori din Arizona nu se plâng de temperaturi prea scăzute, dar partea de nord a statului are o climă puţin diferită. Haideţi să ne concentrăm pe atracţiile de top din Arizona. Primul pe listă este, bineȋnţeles, Marele Canion, sculptat de apele râului Colorado. Iubitorii peisajelor stâncoase ȋşi vor aminti cu siguranţă o vizită la Canionul Antelope sau la Horseshoe Bend, o vale ȋn formă de potcoavă. Practic, fiecare poză făcută ȋn timpul unei călătorii ȋn Arizona este o carte poştală. Fanii vederilor panoramice (şi cei cu un portofel mai gros) pot admira Arizona direct din elicopter!

Bilete de avion spre Statele Unite Hoteluri în Grand Canyon

Horseshoe Bend, Colorado © iStock

Merită să înlocuiţi soarele din Arizona cu cerul înnorat pentru care Washington, situat în partea de nord-est a Statelor Unite, este cunoscut? Dacă ne uităm mai atent la atracțiile sale – Da! În Washington se află trei parcuri naţionale, inclusiv Olympic National Park, unde puteţi admira pădurea tropical HOH (o pădure tropicală cu toate nuanţele de verde). De remarcat este şi Mount Rainier National Park deasupra căruia pluteşte vârful cu acelaşi nume. Turiștii care apreciază clima toscană și liniștea vor avea amintiri frumoase în regiunea rurală Palouse, în timp ce iubitorii de clima urbană ar trebui să viziteze Seattle. Simbolul orașului este Space Needle, înalt de 184 de metri, cu un punct de observare în vârf. Fanii stilului grunge sau ai…cafelei Starbucks vor avea o călătorie sentimentală ȋn Seattle.

Bilete de avion spre Statele Unite Hoteluri în Seattle

 

The post SUA – e timpul pentru o călătorie plină de contraste first appeared on eSky Blog.

5 destinații exotice instafriendly

$
0
0

Se spune că unele locuri arată ca nişte imagini. Ar putea fi pe coperta revistelor, pe cărţile poştale sau pe…Instagram. Ceea ce au ȋn comun sunt peisajele care te lasă fără cuvinte, natura impecabilă, vreme extraordinară ȋn cea mai mare parte a anului şi ȋncă ceva unic. Care sunt destinaţiile turistice votate ca instafriendly şi apar ȋn prezent ȋn cele mai multe fotografii făcute de utilizatorii aplicaţiei? Descoperă ȋn continuare!

Ştiai că Instagram are 2 miliarde de utilizatori activi ȋn fiecare lună? Iar ei apreciază ȋn fiecare zi până la 4.3 miliarde de postări? Dintre acestea, postările travel influencerilor sunt printre cele mai apreciate. Ce hashtag-uri sunt extrem de populare la începutul lui 2022? Cele care te vor duce la plaja Kelingking pe insula Nusa Penida, la plaja Navagio de pe insula grecească Zakynthos, plaja Praia do Camilo din Portugalia sau Insula porcilor din Bahamas. Un loc din Mexic este, de asemenea, popular – Tulum.

Plaja Kelingking © iStock

Nusa Penida – una dintre cele mai frumoase insule din Asia

E greu de imaginat acum, dar până de curând această mică insulă se află ȋn umbra insulei Bali, sora mai mare și mai faimoasă. Nusa Penida a reuşit să ȋşi păstreze până ȋn prezent natura nealterată. Cum? Localnicii obişnuiau să o considere un loc al magiei negre ȋn care trăiesc demoni şi vrăjitori malefici. Acum folosesc aceste mituri ca să atragă turişti dornici nu numai de peisaje extraordinare, ci şi senzaţii tari. Astfel, sunt tot mai dese fotografiile cu hashtag-urile #nusapenida, #nusapenidabali şi #kelingkingbeach pe Instagram.

Nuda Penida © iStock

Ce merită văzut pe această insulă a paradisului? Cu siguranţă celebrele stânci ȋn formă de tiranozaur de pe plaja sălbatică şi greu accesibilă Kelingking. Dacă mergi acolo, nu uita să iei cu tine ȋncălţăminte confortabilă, apă şi provizii. Alte locuri instafriendly pe insulă sunt plajele Diamond şi Broken, precum şi punctul de belvedere Palau Seribu de pe care poţi vedea stâncile care ies din marea azurie. Templul Gua Giri Putri sculptat într-o peșteră şi piscinele naturale de la Angel’s Billabong ȋţi vor crea şi ele emoţie.

Bilete de avion spre Denpasar Hoteluri în Denpasar

Bahamas © iStock

Insula porcilor – porci sălbatici pe o plajă exotică

Un adevărat răsfăț va fi o vizită pe insula nelocuită Big Major Cay din Bahamas. Locul ȋncântă cu peisaje uimitoare şi…porci care ȋnoată! Da, ai citit bine – porci sălbatici cu pete de diferite culori fac baie ȋn apa azurie sau plajă pe nisipul fin ca mătasea. Au devenit cunoscuţi ȋn 2009, iar de atunci insula, evitată până la acel moment de turişti, a devenit un loc foarte popular printre iubitorii de animale şi fotografie.

Pig Beach © iStock

Pe Instagram vei găsi fotografii cu porcii din Caraibe alături de hashtag-uri precum #pigbeach, #bahamas sau #bigmayorcay. Ai vrea să vizitezi insula? Excursiile la Pig Beach sunt organizate de agențiile de turism locale, cum ar fi cele din Fowl Cay și Staniel Cay. Mulți turişti iau provizii cu ei ca momeală pentru porcii care pot înota până la câteva sute de metri de mal. Pe plajă poţi ȋntâlni şi pisici sau capre sălbatice. O adevărată grădină zoologică a paradisului, nu-i așa?

Bilete de avion spre Nassau Hoteluri în Nassau

Cenote, Tulum © iStock

Tulum – natura sălbatică şi civilizaţia mayaşă

Tulum din Mexic se află şi ea printre destinaţiile exotice instafriendly şi oferă mai mult decât te-ai aștepta să găseşti ȋntr-un singur loc. Aici sunt ruinele mayașe, vegetația bogată a junglei și cenote care pot fi găsite aproape exclusiv în Peninsula Yucatan. Aceste peşteri carstice naturale săpate ȋn roci calcaroase atrag turiștii datorită priveliştilor neobişnuite. Caută hashtag-urile #grancenote, #tulum, #tulumvibes sau #tulummexico și descoperă de ce sunt cenotele esența frumuseții naturale.

Gran Cenote, Mexic © iStock

În multe dintre ele au fost construite leagăne ȋn care te poți da deasupra apei, plătind ȋn schimb o mică taxă. Așa se fac fotografiile pe Instagram! În Gran Cenote, lung de 140 de metri, poți înota sau te poţi plimba pe pasarelele de lemn. Când eşti ȋn zonă, nu uita să vizitezi orașul mayaș precolumbian cu faimoasa structură din piatră El Castillo. Totodată, poţi face fotografii extraordinare la Templo del Dios del Viento (templul zeului vântului) situat pe un deal de pe malul mării.

Bilete de avion spre Cancun Hoteluri în Tulum

Praia Do Camilo © iStock

Algarve – un spectacol uimitor al naturii

Praia do Camilo este bijuteria coastei Algarve din Portugalia, situată ȋn Lagos, un oraș extrem de fermecător și fotogenic. E una dintre locaţiile faimoase de pe Instagram și, în același timp, un paradis uşor accesibil. Zborurile către Portugalia sunt mai ieftine decât cele către Bahamas sau Bali. Vei descoperi ce-i încântă pe turiștii din întreaga lume urmând hashtag-urile: #praiadocamilo, #lagos și #algarve.

Peșteră Benagil © iStock

Plaja Praia do Camilo este situată într-un golf calm, iar ţărmul e înconjurat de stânci înalte şi interesante. Ca să ajungi acolo, trebuie să cobori câteva zeci de trepte pe o scară de lemn, dar merită fiecare pas! Aproape se află impresionanta peșteră Benagil cu o gaură uriașă în „tavan” – unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe coasta Algarve. Punctul de belvedere Ponta da Piedade, cu podul său de piatră suspendat deasupra apei este, de asemenea, un loc de vizitat.

Bilete de avion spre Faro Hoteluri în Faro

Plaja Navagio © iStock

Plaja Navagio – o priveliște neobișnuită în paradis

Un loc devine celebru pe Instagram nu doar datorită frumuseţii sale naturale. Trebuie să atragă şi printr-o aură misterioasă, o poveste uimitoare sau, aşa cum se ȋntâmplă pe plaja Navagio, cu o epavă gata de fotografiat. Nava ruginită Panagiotis, cu fundalul unei stânci magnifice care cade în apa de un azur intens, face o impresie cu adevărat electrizantă. Descoper-o cu #navagiobeach și #navagiozakynthos.

Zakynthos © iStock

Shipwreck Bay, așa cum mai e numită plaja Navagio, este principala atracție a acestei părți din insula Zakynthos. Poți ajunge acolo pe mare folosind taxiurile pe apă care circulă din Porto Vromi. Pe drum vei trece pe lângă așa-numitele Grote Albastre în care poți sări direct din barcă pe o vreme fără vânt. Vrei să ai o imagine panoramică a plajei Navagio? Mergi la punctul de belvedere din vârful stâncii. Poți ajunge acolo cu mașina sau cu transportul public.

Bilete de avion spre Zakynthos Hoteluri în Zakynthos

The post 5 destinații exotice instafriendly first appeared on eSky Blog.

City break ȋn Europa: locurile neştiute ale oraşelor celebre

$
0
0

Visezi la o excursie scurtă şi plină de distracţie ȋntr-un oraş european, dar te-ai săturat de locurile celebre, aşa că vrei să găseşti bijuteriile ascunse despre care puţină lume ştie? Ce-ar fi dacă pe lângă aceste locuri cunoscute de pe cărţile poştale, ţi-ai putea ȋmbogăţi călătoria cu altele mai misterioase şi cu o altfel de atmosferă? Avem câteva care ar trebui să te surprindă şi să te facă să redescoperi oraşe precum Paris, Barcelona, Roma, Amsterdam şi Berlin. Mergi ȋntr-un city break ȋn oraşele europene celebre şi află-le secretele!

City break – ce ȋnseamnă mai exact?

Un city break este o excursie scurtă, dar plină de atracții, într-un oraș. E perfectă pentru cei care nu pot pleca într-o vacanță lungă, dar vor să profite la maximum de câteva zile libere. Cea mai bună ocazie pentru o astfel de călătorie sunt weekend-urile și minivacanţele.

Paris © iStock

Calcă pe urmele artiștilor ȋn Paris

Pierde-te printre rafturi într-o locaţie simbol și cu siguranță unică a Parisului! Numită ȋn trecut Le Mistral, iar din 1963 – Shakespeare and Company, librăria în limba engleză fondată de George Whitman atrage prin atmosfera și decorul său unic. Denumirea actuală este derivată din numele unui alt magazin fondat la Paris în 1919 și care a fost un paradis literar pentru Joyce, Hemingway și Fitzgerald. Librăria lui Whitman a găzduit o generație nouă de scriitori, printre care Allen Ginsberg, Henry Miller și Ray Bradbury. O poți găsi lângă Catedrala Notre Dame.

Paris © iStock

Acum cufundă-te în cartierul istoric al oraşului și află că ȋn Paris, cabaretul nu ȋnseamnă doar Moulin Rouge. Dominat de case, plin de străzi înguste și numeroase scări, cartierul Montmartre a fost un loc preferat al boemilor parizieni. Dacă-l vizitezi, vei avea ocazia să vezi mult mai puțin cunoscutul cabaret Lapin Agile. Această casă colorată, dar discretă, a fost cândva un loc de întâlnire al artiştilor, inclusiv Picasso, Apollinaire, Utrillo și Modigliani. Chiar şi ȋn prezent poți simți acolo atmosfera acelor vremuri, bând vin și urmărind spectacolele de seară.

Bilete de avion spre Paris Hoteluri în Paris

Barcelona © iStock

Schimbă-ţi perspectiva ȋn Barcelona

Simte spiritul artistic și în Barcelona și mergi la cafeneaua simbol Els Quatre Gats, situată în cartierul El Gòtic. „Cele patru pisici” a fost locul preferat al artiştilor neconvenţionali pentru discuții, întâlniri literare, expoziții și concerte. A fost frecvent vizitat, printre alții, de Antoni Gaudí, Pablo Picasso sau Julio González. După ce Els Quatre Gats a fost închis în 1907, cafeneaua a reapărut pe harta Barcelonei abia peste jumătate de secol. Din fericire, noii proprietari au păstrat în mare parte interiorul original al cafenelei, astfel că, vizitând-o, vei vedea locul în care au stat Gaudí și Picasso.

Barcelona © iStock

Dacă vrei să vezi Barcelona dintr-o altă perspectivă, mergi la punctul de belvedere Bunker del Carmel de pe Turó de la Rovira. Demult, ȋn partea de sus, au fost construite buncăre și tunuri antiaeriene care să protejeze Barcelona puternic bombardată în timpul războiului civil. Deși Bunkers del Carmel aparțin Muzeului de Istorie din Barcelona și ȋn prezent au fost adaptate pentru a fi vizitate, își păstrează totuși caracterul iniţial. Un avantaj suplimentar al acestui loc este priveliştea panoramică a întregului oraș, în special spre Port Olimpic, Montjuic și Sagrada Familia.

Bilete de avion spre Barcelona Hoteluri în Barcelona

Roma © iStock

Descoperă atracţiile subterane ale Romei

Puțini oameni știu că sub picioarele a milioane de turiști care vizitează Fontana di Trevi se află Vicus Caprarius – cunoscut și ca Orașul Apei – situl arheologic al unei case antice și ruinele apeductului. Acolo vei vedea mozaicuri, ceramică, sculpturi și sistemul care încă aduce apă la Fontana di Trevi. Recomandăm acest loc ca o alternativă interesantă la monumentele romane, surprinse deja în fotografii din toate unghiurile posibile.

Roma © iStock

Un alt loc mai puțin clișeu este Vila Torlonia – deosebit de apreciată de localnici şi ȋncă nedescoperită de turismul ȋn masă. Acolo se află muzeul familiei Torlonia, precum și…buncărul secret al lui Mussolini! Dictatorul a închiriat proprietatea și a locuit acolo timp de 18 ani. După cum s-a dovedit mai târziu, a construit un adăpost subteran ȋn care intenționa să se ascundă împreună cu familia. Din 2014, buncărul este deschis vizitatorilor și cu siguranță merită vizitat pentru o scurtă lecție de istorie.

Bilete de avion spre Roma Hoteluri în Roma

Amsterdam © iStock

Găseşte-ţi pacea interioară ȋn Amsterdam

Vizitează Amsterdam și Pasajul Oudemanhuispoort unde Vincent Van Gogh însuși mergea pentru inspirație. Pasajul a făcut parte din primul azil de bătrâni din Țările de Jos, iar acum face parte din clădirea Universității din Amsterdam. Din 1886 şi până ȋn prezent, aici se pot cumpăra cărți second-hand și alte materiale tipărite. Tarabele bătrânilor oferă uneori descoperiri uimitoare, precum și conversații neprețuite cu vânzătorii care sunt dornici să povestească despre istoria locului.

Amsterdam © iStock

De asemenea, te va fermeca pub-ul pentru hipsteri în aer liber Hannekes Boom. Ca să ajungi acolo, trebuie doar să mergi 10 minute pe jos de la Gara Centrală din Amsterdam. Pub-ul a fost construit și decorat exclusiv cu lemn și materiale second-hand. Farmecul acestei loc rezidă în modestia, atmosfera și locația oarecum retrasă, lângă bazinul portului. Aici poți avea o privelişte neobișnuită asupra centrului oraşului, poți lua parte la cursuri de artizanat sau yoga sau te poți relaxa pur şi simplu într-un hamac sau fotoliu lângă foc.

Bilete de avion spre Amsterdam Hoteluri în Amsterdam

Berlin © iStock

Pregăteşte-te pentru o surpriză ȋn Berlin

Știai că Turnul TV din Berlin nu este doar un punct de reper, ci și o atracție în sine? Construit în perioada RDG, mai exact în anii 1960, turnul de televiziune înalt de aproape 370 de metri este unul dintre simbolurile Berlinului. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că la ȋnălţimea de 200 de metri, pe lângă puntea de observație, se află și restaurantul unic Sphere. Acesta este amplasat într-o sferă care se rotește în timp ce oaspeții iau masa. Rezervă o masă lângă fereastră și savurează o mâncare delicioasă în timp ce admiri panorama ȋn mişcare a orașului.

Berlin © iStock

Descoperă fața alternativă a Berlinului în inima cartierului central Mitte. Aici vei găsi o adevărată bijuterie – Haus Schwarzenberg și curtea sa. Denumită Dead Chicken Alley, este o galerie de artă stradală în aer liber. Culorile sunt cele care atrag cel mai mult atenția – sute de picturi murale, postere, afișe și graffiti care fac adesea referire la cultura pop, ghirlande, lumini și pereți acoperiți de iederă. Mergi acolo pentru a vedea simbolul artei libere din Berlin, vizitează o galerie de artă, librăria și restaurantul. Această curte mică ascunsă printre clădirile moderne așteaptă să fie descoperită!

Bilete de avion spre Berlin Hoteluri în Berlin

The post City break ȋn Europa: locurile neştiute ale oraşelor celebre first appeared on eSky Blog.

TOP 5 cele mai mici oraşe din Europa

$
0
0

Primăvara este adesea cel mai bun moment pentru un city break. Probabil că doar ȋn timpul primăverii ai vreme ideală, toate tipurile de atracţii disponibile şi cele mai bune opţiuni de călătorie ca să experimentezi cu adevărat atmosfera unui oraş. Săptămâna aceasta, hai să încercăm ceva nou: în loc să explorăm colțișoarele Londrei, Berlinului sau din Milano, haide să mergem într-un city break în… cele mai mici orașe din Europa!

Care sunt cele mai mici oraşe ale Europei?

Mai jos este o listă cu cele mai mici cinci (de fapt, șase) orașe din Europa. Am ținut cont de numărul de locuitori, de caracterul urban al orașului și, bineînțeles, de atracții. Ţi-am stârnit curiozitatea? Să înceapă city break-ul nostru!

© iStock

Destinaţia nr. 5: Corniglia și Manarola, Cinque Terre, Italia

Cinque Terre este un ținut fermecător situat în apropiere de orașul liguric La Spezia, în nord-vestul Italiei. Cunoscută pentru peisajele care îți taie respirația, faleze și satele suspendate la propriu pe stâncile de pe coasta Mării Ligurice, este una dintre regiunile turistice faimoase ale Italiei. Numele acestui loc poate fi tradus prin Cinci Ținuturi şi provine de la numărul de orașe pe care le include: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore.

© iStock

Deși nu vom găsi monumente uimitoare sau muzee cu exponate unice, ne vom bucura cu siguranță de peisajele fantastice și de atmosfera neobișnuită a vechilor sate de pescari aproape izolate. Este interesant că în Cinque Terre putem vizita două dintre cele mai mici orașe din Europa – Manarola, cu puțin peste 350 de locuitori, și Corniglia, cu aproape 200. Ambele îi captivează pe turiști cu locația lor pitorească – casele din Manarola sunt împrăștiate pe stânci şi coboară spre apele azurii ale mării. Corniglia, pe de altă parte, poate părea o fortăreață de netrecut pentru că este situat pe o stâncă înaltă, iar intrarea ȋn oraş se face pe o scară abruptă.

© iStock

Oricum, e nevoie de efort pentru a ajunge în Cinque Terre pentru că nu se poate ajunge cu maşina. Deşi toate orașele sunt conectate printr-o linie de cale ferată (la unele dintre ele se poate ajunge cu autobuzul sau cu barca), numărul mare de turiști face ca trenurile să aibă destul de des întârzieri sau să fie supraaglomerate. Cu toate acestea, priveliștea care te lasă fără cuvinte și simplul gând că ne aflăm aici, într-unul dintre cele mai mici orașe din Europa, vor compensa pentru aceste mici inconveniente!

Bilete de avion spre Genova Hoteluri în La Spezia

© iStock

Destinaţia nr. 4: Reine, Insulele Lofoten, Norvegia

Din însorita Liguria, trecem dincolo de… Cercul Arctic și ȋnlocuim Italia cu Norvegia. Aterizăm în Reine, un oraș cu 314 locuitori conform recensământului din 2018, situat la poalele muntelui Reinebringen, pe insula Moskenesøya din arhipelagul Lofoten. Această parte a Norvegiei, adică regiunea Nordland, este o adevărată încântare pentru cei care iubesc natura sălbatică și peisajele neobișnuite. Aici găsim stânci ascuțite care par înfipte în mare și insule de jur ȋmprejur ȋnconjurate de lanțuri muntoase. Deși nu sunt foarte înalte, sunt pitorești, iar vârfurile lor oferă privelişti minunate.

© iStock

Un bun exemplu este Reinebringen pe care l-am menţionat mai sus. Până de curând, drumul spre vârf era o potecă destul de periculoasă, care șerpuia printre prăpăstii, arbori și arbuști, dar de ceva timp există o urcare mai sigură care constă în 1600 de trepte din piatră. Drumul până ȋn vârf durează ȋn jur de o oră și jumătate și necesită mult efort, dar priveliștea magnifică face ca totul să merite! Totuși, Lofoten nu înseamnă doar munți și trasee montane. Așa cum le stă bine unor insule cu tradiție pescărească, are și atracții legate de mare. Moskenesøya este unul dintre cele mai interesante locuri din lume ȋn care să mergi cu caiacul pe mare. În plus, merită să faci şi o scurtă croazieră cu vaporul ca să vezi balenele și alte animale care trăiesc în Marea Norvegiei.

© iStock

Reine în sine, deși este mic (altfel nu l-am fi menționat), merită cu siguranță o plimbare ca să vă bucurați de atmosfera unui oraș pescăresc nordic. Deși această parte a Norvegiei s-a schimbat mult în ultimele decenii – de la o regiune de sate pescărești uitate de lume la un punct important al turismului, încă ȋşi păstrează atmosfera unică. Cireașa de pe tort e o vizită în orașul numit Å (a se citi: O), care este cea mai vestică așezare din întreaga regiune Lofoten şi un centru pescăresc care funcționează şi astăzi. În plus, aici se află sediul Muzeului Stockfish.

Bilete de avion spre Bodo Hoteluri în Reine

© iStock

Destinaţia nr. 3: Saint-Cirq-Lapopie, Occitania, Franța

Un alt orăşel pe lista noastră este Saint-Cirq-Lapopie, cu doar 198 de locuitori (în 2018). Se află în departamentul Lot din sud-vestul Franței. Deși este situat în interiorul țării, există unele asemănări cu Cinque Terre datorită locației unice – pe o stâncă abruptă care domină râul Lot. În perioada medievală, o astfel de poziţionare le-a oferit locuitorilor din Saint-Cirq-Lapopie liniște și siguranță, iar astăzi le aduce un număr important de turişti. În 2012 a fost votat ca cel mai popular oraș din Franța într-un sondaj de televiziune, iar de atunci notorietatea sa a crescut constant.

© iStock

Dar Saint-Cirq-Lapopie nu înseamnă doar peisaje ca din cărţile poştale, stânca înaltă de o sută de metri care te va face să amețești și oceanul de verdeață din jurul ei. Este, de asemenea, un muzeu viu unde poți vedea clădiri vechi de secole, încă locuite. În acelaşi timp, te poţi bucura de atmosfera sa unică la fel ca prima persoană care a realizat potenţialul fantastic al acestei zone – celebrul pictorul Henri Martin, sau ca poetul André Breton, care a petrecut foarte mult timp aici ȋn anii ’50 ai secolului trecut (a locuit chiar ȋn fosta casă a lui Martin!)

© iStock

Când te afli în Saint-Cirq-Lapopie, merită să mergi şi ȋn ȋmprejurimi pentru că au multe de oferit. O excursie în parcul regional Causses du Quercy, traversat de râul Lot şi care include platourile calcaroase ale Masivului Central Francez, ȋţi va oferi peisaje pitorești. Dacă ȋţi plac vinurile, ȋţi recomandăm o vizită în apropiere, la Cahors, capitala departamentului. Pe lângă centrul istoric minunat situat pe o peninsulă fluvială și podul de piatră Valentré, poţi vedea câmpuri ȋntinse de viţă de vie și te poţi bucura de gustul vinului local care poartă, bineȋnteles, numele Cahors.

Bilete de avion spre Toulouse Hoteluri în Saint-Cirq-Lapopie

© iStock

Destinaţia nr. 2: Portmagee, Kerry, Irlanda

Din sud ne ȋntoarcem ȋn nord, dar de data aceasta aterizăm pe Insula de Smarald! Aici, ȋn capătul său vestic, se află orașul Portmagee. Cu doar 120 de locuitori, situat pe pitoreasca peninsulă Iveragh, în apropiere de Valentia, și-a păstrat până în prezent caracterul de sat pescăresc. Deși numele original irlandez al acestei aşezări este An Caladh, care înseamnă „feribot” (ceea ce pentru un oraș situat pe malul Oceanului Atlantic nu e absolut deloc surprinzător), în spatele denumirii actuale mai des folosite se află o istorie interesantă. Portmagee a fost numit după căpitanul din secolul al XVIII-lea Theobald Magee, care, după ce a părăsit flota regală, şi-a construit o… afacere de contrabandă pe scară largă și a evitat justiția ani de zile!

© iStock

În prezent, ȋnsă, Portmagee se bazează pe turism şi pescuit, nu pe contrabanda cu alcool și tutun a căpitanului Magee. Prin urmare, când vizitezi acest colț al Irlandei, merită să te plimbi de-a lungul țărmului și să priveşti bărcile care se întorc de la pescuit sau chiar să mergi într-o croazieră spre Insulele Skellig. Cea mai mare dintre ele, Skellig Michael, este un loc minunat din care să observi păsările de mare, dar și o adevărată încântare dacă ȋţi plac istoria şi…Războiului Stelelor! Pentru primul motiv te vei bucura de o vizită la ruinele Sfântului Fionan (secolul al 6-lea), iar ȋn cazul celui de-al doilea, vei recunoaște cu siguranţă peisajul local ca fiind locul întoarcerii lui Luke Skywalker în „The Force Awakens”.

© iStock

Portmagee este o alegere excelentă şi pentru iubitorii de drumeții. De ce? Pentru că acolo se află Ring of Kerry, un traseu de-a lungul coastei peninsulei Iveragh, cu o lungime de 180 de kilometri. Când vei merge ȋn această plimbare epică, vei simți adevărata atmosferă a Irlandei de Vest, cu ale sale câmpuri și dealuri verzi, stânci abrupte, Oceanul Atlantic maiestuos, orașe pescărești fermecătoare și insulițe care îmbrățișează țărmul Insulei de Smarald.

Bilete de avion spre Cork Hoteluri în Portmagee

© iStock

Destinaţia nr. 1: Hum, Istria, Croaţia

E timpul pentru primul oraş pe lista noastră și pentru răspunsul la întrebarea: care e cel mai mic oraș nu numai din Europa, ci și din lume? Acest titlu este deținut pe bună dreptate de Hum, un oraș istoric fermecător din peninsula croată Istria. Este locuit de mai puțin de 30 de persoane, iar unele voci spun că doar 14 oameni locuiesc permanent în casele de piatră de aici! Oricum, Hum este un deținător incontestabil al recordului în această privință, iar autoritățile locale fac tot ce le stă ȋn putinţă ca să se asigure că titlul de cel mai mic oraș din lume le va rămâne pentru totdeauna. Cea mai bună dovadă este că au ȋnscris deja oraşul ȋn Cartea Recordurilor!

© iStock

Dar de ce este Hum un loc atât de interesant? Aşezarea a fost menționată pentru prima dată sub numele de Cholm la începutul secolului al XII-lea, iar în biserica oraşului există plăcuțe din a doua jumătate a veacului conţinând cuvinte în limba croată, scrise în alfabetul slav timpuriu, glagoliticul. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi exemple de cuvinte scrise în această limbă și o comoară a culturii locale. În plus, întreaga zonă este un adevărat monument, după cum o demonstrează drumul de șapte kilometri care duce de la Roč la Hum. Între 1977 și 1985, de-a lungul acestuia au fost amplasate sculpturi dedicate istoriei literaturii croate și a primit numele de Bulevardul Glagolitic.

Dar Hum, ca unul dintre cele mai vechi centre de scriere din regiune, nu este doar o raritate din punct de vedere lingvistic, ci și un oraș care arată uimitor – în vârful dealului se află case masive din piatră ale căror ziduri sunt legate ȋntre ele, dând impresia unei cetăți mici, dar bine fortificate. Cu toate acestea, trebuie amintit că, deși cel mai vechi monument din Hum este clopotnița bisericii din secolul al XVI-lea, majoritatea celorlalte clădiri au fost ridicate ȋn secolul al XIX-lea. Oricum ar fi, experiența vizitării celui mai mic oraș din lume va fi cu siguranță de neuitat!

Bilete de avion spre Pula Hoteluri în Hum

The post TOP 5 cele mai mici oraşe din Europa first appeared on eSky Blog.

TOP 5 cele mai bune oraşe din Europa pentru gurmanzi

$
0
0

Pentru mulţi, degustarea mâncărurilor tradiționale și a băuturilor locale ȋn timpul unei vacanţe pot fi la fel de importante ca vizitarea muzeelor sau a obiectivelor turistice. Atunci când călătoreşti ȋn altă ţară, restaurantele sunt primele locuri ȋn care mergi? Îţi place să ȋncerci arome noi? Citeşte ȋn continuare ghidul nostru cu cele mai gustoase orașe europene şi vezi care sunt bunătățile pe care nu trebuie să le ratezi în Copenhaga, Budapesta, Ljubljana, Napoli și Valencia.

Înghețată și paste ȋn Italia, friptură ȋn Balcani, humus și koftas ȋn Orientul Mijlociu, supe și omlete franțuzești… Oriunde călătorești, te întorci întotdeauna cu noi experiențe culinare. Mai târziu încerci să recreezi felurile de mâncare pe care ţi le aminteşti din locurile respective pentru că îți aduc atât de multe amintiri frumoase din timpul călătoriilor. Sună cunoscut, nu? Atunci planifică-ți următoarea călătorie într-unul dintre cele mai bune orașe europene pentru gurmanzi! Află de ce Copenhaga, Budapesta, Ljubljana, Napoli și Valencia merită titlul de cele mai gustoase orașe din Europa.

© iStock

Cele trei fețe ale Copenhagăi

Bucătăria Danemarcei are trei componente. Prima este bucătăria nordică nouă, în continuă dezvoltare, cu restaurante exclusiviste cu stele Michelin. A doua este bucătăria adevărată din Copenhaga, pe care o poţi cunoaște mai bine vizitând restaurantele cu mâncăruri tradiționale pe bază de pește. Și, nu în ultimul rând, Copenhaga este cunoscută pentru mâncarea de stradă, în special pentru tarabele care servesc hot dog cu rød pølse (cârnați roșii), hamburgeri și mâncare tradiţională din Orientul Mijlociu, precum durum shawarma și falafel. Acestea sunt atât de apreciate ȋncât chiar și localnicii au ȋnceput să le considere parte a bucătăriei din Copenhaga.

© iStock

Ce feluri de mâncare tradiționale merită încercate ȋn Copenhaga? Cu siguranță sandvișuri smørrebrød – rugbrød (pâine de secară neagră) cu carne, creveți sau pește, cum ar fi somonul afumat, heringul marinat, anghila prăjită sau plătica. Le vei găsi peste tot în Copenhaga, dar se spune că cele mai bune sunt la Selma și la Hallernes Smørrebrød. La cină merită să încerci frikadeller – chifteluțe prăjite în unt, cu un sos gros, servite cu cartofi sau pe pâine. O altă delicatesă locală este fiskefrikadeller – prăjituri din pește, servite cu castraveți și un sos alb de maioneză specific danez numit remoulade.

Bilete de avion spre Copenhaga Hoteluri în Copenhaga

© iStock

Gustul roşiilor şi al ardeilor ȋn Budapesta

În timpul vacanţei ȋn Budapesta, lista lucrurilor de făcut ar trebui să includă vizitarea obiectivelor turistice, relaxarea în piscinele termale și… degustarea mâncărurilor tradiţionale maghiare. Capitala Ungariei este renumită ca fiind una dintre cele mai gustoase bucătării din Europa – bogată, distinctă și puțin picantă uneori. Unul dintre preparatele tipice pe care îl poți comanda oriunde este gulașul unguresc numit pörkölt. Nu numai maghiarii, ci și turiștii din întreaga lume iubesc acest fel de mâncare cu adevărat specific. Sosul gros cu ceapă și ardei roșii este preparat cu diferite tipuri de carne, cum ar fi carnea de vită, vițel, miel, vânat și uneori chiar pește. Un fel de mâncare înrudit este supa de gulaș numită gulyás.

© iStock

Dacă ȋţi place mâncarea pe bază de pește, cu siguranță vei aprecia halászlé. Este preparată din pește de apă dulce și asezonată cu roșii și boia de ardei. Ţi-o vei aminti cu siguranţă. Crezi că ȋţi va fi foame ȋn timp ce vizitezi obiectivele turistice? Poți mânca oricând un lángos pe care ȋl găseşti la standurile din tot orașul. Această turtă subţire prăjită, preparată din cartofi, este servită cu caşcaval ras, șuncă, smântână sau mujdei. Ţi-e poftă de ceva dulce? Încearcă kürtőskalács – cozonacul secuiesc preparat la proțap şi copt în mod tradițional pe cărbune. Vegetarienii și veganii se pot bucura de lecsó, al cărui secret sunt ardeii albi amestecaţi cu roșii dulci și ceapă. Dacă preferi arome mai puțin tradiționale, Budapesta nu te va dezamăgi sub nicio formă. Există suficiente fast-food-uri cu burgeri, restaurante luxoase care servesc preparate din bucătăria fusion și baruri asiatice.

Bilete de avion spre Budapesta Hoteluri în Budapesta

© iStock

Savoarea Ljubljanei

Capitala mică a unei ţări la fel de mici te poate duce ȋntr-o mare aventură culinară! Ljubljana este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Europa. Deși restaurantele exclusiviste răsar ca ciupercile, locuitorii se concentrează în primul rând pe mâncarea locală de stradă. Nu e de mirare că mesele pregătite rapid ȋn Slovenia sunt ieftine, sățioase și pline de savoare. Nu uita să încerci burek din foi de plăcintă şi umplutură de brânză de vaci și carne, de exemplu, la restaurantul Burek Olimpija. Nu uita nici de Kranjska klobasa (cârnaţi sloveni) – serviţi cu muștar, pâine și șuncă numită Kraški pršut.

© iStock

Din martie până în octombrie poţi lua parte la Odprta kuhna – un mic eveniment local care are loc în fiecare vineri în Piața Pogačar. Este un adevărat paradis al gurmanzilor şi un loc ȋn care te vei opri probabil la fiecare stand. Vei găsi acolo nu numai delicatese locale, ci și burgeri, mâncăruri vegane sau stridii. Pentru o masă rapidă, alege Štruklji – un fel de mâncare sloven din aluat umplut cu brânză de vaci, tarhon, nuci, mere sau semințe de mac. Aceste rulouri nu trebuie ratate în Ljubljana! Când va veni momentul pentru desert, potica este o alegere bună – un fel de cozonac cu umplutură de alune sau semințe de mac, iar uneori chiar şi cu…jumări.

Bilete de avion spre Ljubljana Hoteluri în Ljubljana

© iStock

Mâncarea de stradă din Napoli

Capitala regiunii italiene Campania este o destinație care nu mai are nevoie de nicio prezentare printre gurmanzi. Contrar a ceea ce te-ai putea aștepta, mâncarea nu este delicioasă absolut peste tot şi cel mai bine e să ȋi ȋntrebi pe localnici care sunt locurile care merită o vizită. Ce poţi ȋncerca aici după ce ai ales restaurantul? Pizza! Pizza tipic napoletană este făcută din aluat copt îndelung într-un cuptor cu lemne, iar marginile vor avea bule de aer arse. Unele dintre felurile de pizza emblematice sunt Margherita (cu mult sos de roșii și mozzarella di bufala făcută din lapte de bivoliță) și cea tipică de Napoli – fără brânză. Pizzeriile oferă o selecție uriașă de arome – cu siguranță vei găsi cel puţin una pe gustul tău.

© iStock

Nicăieri altundeva în Italia nu vei avea ocazia să mănânci pasta e patate – paste cu cartofi și brânză, ragù napoletano – sos de roșii cu carne de porc/vită și le polpette al sugo – chiftele din carne tocată cu seminţe de pin, stafide și pătrunjel verde. Nu uita, totuşi, de mâncarea de stradă napoletană. Îţi recomandăm mâncăruri prăjite, grase, dar delicioase, precum crocchè di patate (crochete de cartofi pane cu brânză și ouă), frittatina di pasta (omletă cu paste, șuncă, brânză și sos), frittatina di patate (plăcintă cu ou, piure de cartofi, șuncă și brânză) sau clasicii arancini (chiftele de orez pane umplute cu brânză, carne sau legume). De asemenea, nu rata ocazia să încerci fructele de mare, cum ar fi cuoppo napoletano și fritta mista – fructe de mare prăjite sau proaspete.

Bilete de avion spre Napoli Hoteluri în Napoli

© iStock

Festin spaniol ȋn Valencia, Spania

Capitala spaniolă a mâncărurilor fine este, fără îndoială, Valencia. Aici a fost inventată paella – comoara națională a Peninsulei Iberice! Felul de mâncare numit paella valenciana se prepară ȋntr-o tigaie mare, specială, cu orez, fasole și… carne de iepure sau pui (în mod surprinzător, nu fructe de mare) şi trebuie servită cu un pahar de vin spaniol. Dacă optezi doar pentru aperitiv, alege pinchos, tapas (mici gustări), salata esgarrat cu cod uscat și ardei roșu la grătar, croquetas de bacalao – crochete de cod, clóchinas – midii valenciene sau patatas bravas – cartofi copți cu sos picant.

© iStock

În timpul vacanţei în Valencia, nu uita să încerci o băutură tipică pentru această regiune. E vorba despre horchata de chufa, o băutură răcoritoare perfectă pentru zilele călduroase și o mângâiere dulce în zilele ploioase. Este preparată din nuci tigru, numite şi Aya sau nuci false pentru că sunt de fapt tuberculii plantei chufa. Se bea de regulă alături de fursecuri acoperite cu glazură sau zahăr pudră. Alte dulciuri care merită ȋncercate când vizitezi oraşul sunt buñuelos sau churros prăjiți, populari ȋn întreaga Spanie şi o bună companie pentru cafeaua neagră. Unde să mergi la masă? Mergi la cele mai aglomerate restaurante!

Bilete de avion spre Valencia Hoteluri în Valencia

Vrei să vizitezi locuri noi şi, ȋn acelaşi timp, să descoperi aromele bucătăriilor locale ȋn timpul unei scurte călătorii? Nu mai aştepta şi rezervă chiar astăzi un zbor către cele mai gustoase oraşe din Europa. Va fi delicios!

The post TOP 5 cele mai bune oraşe din Europa pentru gurmanzi first appeared on eSky Blog.

Locuri din Europa perfecte pentru a călători cu copiii

$
0
0

Când cineva mă ȋntreabă dacă este posibil să călătoreşti cu copiii, răspunsul meu e următorul: nu numai că e posibil, dar este foarte recomandat. Copiii adoră să cunoască culturi diferite şi să profite la maximum de locurile pe care le vizitează. Există cinci destinaţii pe care vreau să le ȋmpărtăşesc cu tine deoarece ȋmi trezesc multe amintiri minunate din timpul călătoriilor mele cu copiii.

Când mă gândesc la toate locurile uimitoare pe care le-am vizitat, două îmi vin în minte cel mai des, iar pentru mine sunt cele mai frumoase țări din lume: Maldive și Islanda. Dintre acestea, Islanda este foarte la îndemână.

Acest articol a fost pregătit ȋn cooperare cu Kaja Wolnicka de la moi-mili.pl.

© iStock

Avantajele naturii islandeze pentru copii

Cum este Islanda? Captivantă. Sălbatică. Diversă. Spectaculoasă. Se potrivește perfect pentru o călătorie în familie chiar dacă nu am găsit acolo parcuri de distracții sau locuri de joacă. Și totuși, aveam impresia că acest loc este pur și simplu perfect pentru copii. Dacă ȋţi place să petreci timp ȋn mijlocul naturii ȋmpreună cu copiii, Islanda e locul ideal pentru voi. Există multe motive să vă îndrăgostiţi de această insulă – balene, foci şi delfini care plutesc uşor pe sub banchize, pufini fermecători care pot fi găsiți doar în nordul îndepărtat, vulpi, oi și cai care pasc nederanjaţi pe pajiștile verzi, turme de reni pe care le poţi vedea la marginea drumului sau cascade incredibil de înalte.

© iStock

Printre cele mai dragi amintiri din Islanda este excursia cu barca în care am văzut balenele cu cocoașă. Ne-a plăcut, de asemenea, să ne jucăm cu nisipul negru și să construim castele din pietricele rotunde și negre precum cărbunele pe plaja Reynisfjara. O altă amintire specială pe care o prețuiesc este scăldatul în izvoarele termale pentru că a adus multă bucurie întregii familii și a întrecut orice vizită la piscină sau parcuri acvatice. Mai trebuie să menționez escaladarea ghețarilor, care a fost pur și simplu uluitoare. Fie că mergeam cu mașina, fie că ne plimbam pe lângă vulcanii maiestuoși sau cascade, am fost mereu impresionați de ce se ȋntâmplă ȋn jur. Am avut parte de curcubeu, zăpadă, soare, ploaie și grindină – toate într-o singură zi și chiar… într-o singură oră.

Bilete de avion spre Islanda Hoteluri în Reykjavik

© iStock

Pe traseul german al jucăriilor în Bavaria

Poate că asociezi Bavaria în principal cu covrigeii bavarezi și cu mai puţin popularul (și, prin urmare, mai puțin aglomeratul) Legoland. Nu doar că merită să mergi acolo cu copiii, dar regiunea are multe de oferit. Locul care m-a emoționat cel mai mult (și de care-mi amintesc adesea) este fără îndoială castelul Neuschwanstein – numit și Castelul Disney. Se spune că a fost sursa de inspirație pentru Disney atunci când a creat Castelul Cenușăresei. Clădirea se înalță maiestuos deasupra împrejurimilor și merită cu siguranță o poză – la urma urmei, este cel mai fotografiat loc din Germania.

© iStock

Nürnberg: frumos, cu o atmosferă specială, încântător ȋn orice moment al anului, merită, de asemenea, atenția familiei tale. Adulții vor fi încântați de centrul vechi și de străzile înguste de piatră, iar copiii pot vizita Muzeul jucăriilor și pot merge cu părinții în parcul de distracții Playmobil. Acest loc este mai puțin cunoscut decât Legoland, dar în opinia copiilor mei, mult mai bun. Parcul este împărțit pe teme: jucării, pirați, cavaleri, dinozauri, Vestul Sălbatic și o zonă acvatică de care copiii nu se mai satură! Playmobil este imens! Puteți organiza aici chiar şi un picnic pentru toată ziua deoarece există baruri, restaurante și o mulțime de locuri confortabile.

Bilete de avion spre Munchen Hoteluri în Munchen

© iStock

Parisul pentru familii

Dacă plănuieşti o vacanță ȋn familie la Paris, pe lista ta trebuie să fie Turnul Eiffel și Disneyland. Cu toate acestea, există multe alte lucruri de neratat pentru tinerii turiști și părinții lor! Noi am vizitat Parisul de două ori – când Leo avea 1 an și 2 ani – şi nu recomand prea mult această experiență. Oricât de mult aș iubi Parisul, cred că este puțin adaptat pentru deplasarea cu un cărucior. În opinia mea, Parisul te va întâmpina cu brațele deschise dacă vei avea bebelușul în marsupiu sau dacă copilul poate merge deja. Nu uitați să mergeți cu caruselul la Forum les Halles, la Turnul Eiffel sau în Las B de Lonese. Și dacă nu a fost de ajuns – vă așteaptă multe alte carusele în numeroase piețe și parcuri.

© iStock

Merită să vă planificați o după-amiază în Grădina Luxemburg. Atracția interesantă în special pentru cei mai tineri este P’tits Voiliers – o tradiție locală de lansat pe iaz bărcuțe vintage de jucărie. Copiii ȋncearcă să le navigheze cu un băț lung în timp ce părinții se relaxează pe șezlongurile din apropiere. Atât bărcile cât și șezlongurile pot fi închiriate la fața locului. Parcul Jardin d’Acclimatation este un paradis pentru copii pentru că au acolo tot ce este necesar pentru distracţie – leagăne, bărcuțe, un mic crâng cu maimuțe, un salon cu oglinzi strâmbe și chiar o grădină zoologică. Sunt demne de remarcat Palatul Descoperirilor, Muzeul Ciocolatei, Muzeul Parcurilor de distracţie şi opţiunea unei excursii în jurul orașului cu un autobuz supraetajat. Acesta este unul dintre modurile mele preferate de a explora locuri noi – aruncând încet o privire la viața orașului.

Bilete de avion spre Paris Hoteluri în Paris

© iStock

Occitania – o escapadă mai puțin populară în sudul Franței

Occitania a fost înființată ca regiune administrativă în urmă cu doar câțiva ani, prin fuziunea dintre Languedoc-Roussillon și Midi-Pirinei. Ce pot să spun e că sudul Franței este cu adevărat uimitor! În timp ce Provence atrage de ani de zile mulțimi de turiști, Occitania este, în opinia mea, încă subestimată. Occitania este uluitoare. Mai mult de o treime din suprafața sa este formată din parcuri regionale și naționale, în timp ce restul sunt orașe istorice, colorate, cu o briză răcoritoare de mare. Acesta este locul culturii, al artei, al mâncării delicioase și al celor mai primitori și calzi oameni din întreaga Franță. Viața în sud este lentă, oamenii nu se grăbesc niciodată și apreciază chiar și cele mai mici momente de plăcere. Când mă gândesc la vacanțele pe care le-am petrecut acolo, primele gânduri merg la plajele frumoase din Frontignan sau Seté care se întind până departe la orizont.

© iStock

Ne-am bucurat și de Carcassonne – cel mai mare oraș medieval din Europa. Nu am văzut niciodată ziduri mai impresionante care să înconjoare un oraş. De asemenea, ar trebui să faceți o plimbare în zona La Cite Medievale – acolo m-am simțit ca și cum cineva m-a transportat într-o altă epocă! Sentimente similare am avut și la Pont du Gard – cel mai vechi pod cu apeduct din lume. Clădirea în sine este încântătoare, dar peisajele din jur sunt cu adevărat uluitoare. Zona râului Gard este un loc bun pentru plajă și relaxare în familie. Cireașa de pe tort este Delta Rhône, situată la intersecția dintre Provence și Occitania. Acesta este singurul loc din Europa în care puteți vedea turme de cai sălbatici alergând și frumoasele păsări flamingo roz. Camargue este interesant pentru că veţi afla ce este floarea de sare și cum se obţine sarea de mare.

Bilete de avion spre Toulouse Hoteluri în Toulouse

© iStock

Berlin – un oraş pentru ȋntreaga familie

Toată lumea, indiferent de vârstă, va găsi ceva interesant în Berlin. Un loc ȋn care copiii se vor bucura cu siguranță este AquaDom – un acvariu marin cilindric cu o înălțime de 16 metri și o diagonală de 11.5 metri. O astfel de cantitate de apă este cu adevărat impresionantă, mai ales că există un lift cu două etaje care le permite vizitatorilor să observe acvariul în toată splendoarea sa! În bazin se află 1.500 de pești din 97 de specii, iar culorile vă vor impresiona. Una dintre cele mai vechi și mai mari grădini zoologice din lume merită, de asemenea, atenție. Locația frumoasă, diversitatea animalelor, precum și numeroasele trasee educaționale fac ca întreaga zi să fie ușor de petrecut aici.

© iStock

Dacă, la fel ca noi, sunteți fani ai pieselor de LEGO, nu trebuie să rataţi LEGOLAND Discovery Center. Te poți aștepta la ore întregi de distracție, expoziții nemaivăzute și… un Berlin în miniatură făcut din piese de Lego. Tinerii exploratori se vor bucura, totodată, de o vizită la Berlin Science Center sau la Muzeul de Istorie Naturală. Dacă vremea este frumoasă, nu rataţi o plimbare în jurul Tiergarten. Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș, cu numeroase locuri de joacă. Pe de altă parte, dacă este o zi rece și ploioasă – nu uitați de Tropical Island – un parc acvatic uriaș cu plajă, râuri, tobogane și locuri de joacă. Se află la doar 60 km de Berlin.

Bilete de avion spre Berlin Hoteluri în Berlin

The post Locuri din Europa perfecte pentru a călători cu copiii first appeared on eSky Blog.

Cele mai bune locuri pentru o excursie cu fetele ȋn Europa

$
0
0

Iubesc să călătoresc – atât cu partenerul meu, cât și cu familia, dar trebuie să recunosc sincer că nimic nu e mai bun decât o excursie cu fetele! Câteva zile într-un loc minunat alături de cele mai bune prietene este modalitatea perfectă să te relaxezi, să uiţi de întreaga lume și să te distrezi!

Nu știi unde să mergeţi? Am pregătit pentru voi 4 destinații extraordinare din Europa ȋn care fiecare va găsi ceva interesant.

Acest articol a fost scris în colaborare cu Joanna Kieryk-Soja de la www.plaamkaa.pl.

© Plaamkaa

BARCELONA

Voi începe cu Barcelona deoarece ȋţi pot spune din experienţă că este excursia cel mai ușor de organizat și, în același timp, foarte accesibilă. E inutil să mai spun că ȋn Barcelona sunt multe de văzut și de făcut pentru că acest oraș e plin de viaţă 24 de ore pe zi. Plajă, Cava, tapas și operele lui Gaudi – sună ca un plan perfect pentru o vacanţă între fete!
Când planificați excursia în capitala Cataloniei, merită să cumpărați bilete către Aeroportul Internațional El Prat din Barcelona pentru că are o poziţie ideală. Se află la aproximativ 10 kilometri de centrul orașului şi face ca drumul spre inima Barcelonei să fie scurt. După ce părăsiţi aeroportul, veţi fi ȋntâmpinate de palmieri şi soare.

© Plaamkaa

Ce să vedeţi ȋn Barcelona?

Puteţi vizita cele mai multe atracţii din Barcelona absolut gratuit. Sigur, dacă doriți să intrați ȋn Sagrada Familia sau în clădirile proiectate de celebrul Gaudi, de exemplu, trebuie să plătiţi. Cu toate acestea, dacă vizitați Barcelona în weekend și nu doriți să cheltuiți prea mult, vizitați următoarele atracţii (absolut gratuit!).

Începeți turul capitalei catalane cu simbolul orașului, La Sagrada Familia, cea mai cunoscută operă a lui Gaudi, a cărei construcție este așteptată să dureze până în 2026. Din exterior creează o impresie uimitoare, astfel că merită să vă plimbaţi ȋn jurul ei ca să vedeţi toate detaliile. Apoi vizitați celelalte creații ale artistului catalan: Casa Vicens, Casa Milà și Casa Batlló. Acestea uimesc prin forma lor și nu trebuie să le rataţi când vă aflați în Barcelona. În apropiere se află Passeig de Gracia, o stradă plină de buticurile celor mai mari case de modă. Chiar dacă nu aveți ȋn plan multe cumpărături, merită să vedeți articolele expuse şi arta vestimentară. Un alt punct de interes este catedrala gotică St. Eulalia, construită în secolele XIII-XV. În fața catedralei vă așteaptă the Kiss of Freedom, celebrul mural format din zeci de mii de fotografii. În opinia mea, este un loc minunat pentru poze cu fetele.

© Plaamkaa

O altă atracţie pe care nu o puteţi rata ȋn Barcelona este Parc de la Ciutadella, un parc minunat de lângă Sagrada Familia şi o oază de liniște în inima orașului. La intrarea în parc se află Arcul de Triumf. Merită să mergeți în parc cu două ore înainte de apusul soarelui, să vă aduceți băuturi, o pătură, să vă relaxaţi, să faceți poze (lângă fântână – un instaspot popular) și apoi să vă îndreptați spre plajă. La Barceloneta este un cartier la malul mării şi locul perfect ȋn care să faceţi plajă toată ziua şi din care să vedeţi apusul. Dacă vreţi să vedeţi panorama orașului, vă recomand Bunkers del Carmel, un punct de belvedere tot mai popular ȋn ultimii ani.

Nu uita să luaţi cu voi ȋncălţăminte confortabilă dacă veţi vizita Barcelona!

TIP: La una dintre ieşiri, mergeți în cel mai bun loc cu vedere la Sagrada Familia – Ayre Hotel Rosellon. Faceţi rezervarea ȋn avans.

Bilete de avion spre Barcelona Hoteluri în Barcelona

© Plaamkaa

DISNEYLAND PARIS

Următoarea mea recomandare pentru o excursie cu prietenele este Disneyland. Nu fără motiv – o excursie la Disneyland a fost un vis din copilărie devenit realitate și îmi amintesc ziua petrecută acolo ca fiind una dintre cele mai frumoase din viața mea (chiar dacă atunci aveam 27 de ani). Te asigur că nu există alt loc în care să vă bucuraţi de atât de multă magie în doar câteva ore! Disneyland Paris este singurul parc Disney din Europa și totodată una dintre cele mai vizitate atracții din vecinătatea Parisului (aproape 14 milioane de vizitatori anual). Este format din două parcuri tematice – Disneyland Park și Walt Disney Studio. Mi-am dus surorile la primul și am petrecut împreună una dintre cele mai frumoase zile din viețile noastre.

© Plaamkaa

Prima impresie imediat după intrarea în parc? Doamne, sunt într-un basm! S-a întâmplat să nimerim la începutul faimoasei parade a personajelor Disney. Donald Duck mi-a făcut cu mâna, iar eu am fost mai fericită ca niciodată și sunt sigură că îmi voi aminti asta toată viața! La Disneyland m-am simțit ca un copil care vede la fiecare pas ceva care îl face să zâmbească de la o ureche la alta. Grijile și viața de zi cu zi n-au mai existat, Disneyland este o cu totul altă lume.

© Plaamkaa

Cum organizați o astfel de călătorie?

Începeți prin a căuta bilete de avion spre Paris. Sfatul meu: Aeroportul Charles de Gaulle din Paris este o alegere mai bună decât Beauvais-Tillé, care e situat la câteva zeci de kilometri de centrul orașului. Timpul este foarte scurt într-o astfel de excursie şi ar fi păcat să îl irosiți pe drum.

Parisul este destinația perfectă, iar Disneyland e cireașa de pe tort. Este important să găsiți cazarea potrivită. Noi am folosit opțiunea economică şi am închiriat un apartament în minunatul oraș Lagny-sur-Marne, iar apoi am luat un taxi până la parc. Dar există, bineȋnţeles, şi alte variante. Dacă doriți, de exemplu, să vă bucuraţi de magia Disney 24 de ore pe zi, verificaţi lista de hoteluri Disneyland, care aparţin parcului. În calitate de oaspeți ai acestora, puteţi intra în parc dimineața devreme, înainte de deschiderea oficială.  Pentru această opţiune, bugetul trebuie să fie mai mare, desigur. 

Ar trebui să cumpărați bilete Disneyland în avans de pe site-ul parcului. Prețurile biletelor depind în primul rând de sezon.

© Plaamkaa

Cum să supraviețuiţi unei excursii la Disneyland?

Începeți prin a cunoaște planul parcului. Merită să descărcați o aplicație specială care să vă arate unde vă aflați și timpul de așteptare pentru fiecare atracţie. De asemenea, folosiți biletele FASTPASS – le puteți descărca pentru a avea acces la cele mai aglomerate atracții. Luați cu voi mâncare și băuturi, astfel încât să nu fiți nevoite să pierdeți timp la coadă pentru mâncare (care nu are întotdeauna un raport calitate-preț bun). Dacă vreţi să faceți poze cu urechi de Mickey Mouse sau baloane, vă recomand să le cumpăraţi dinainte şi astfel veți economisi foarte mult. Totodată, ȋnarmaţi-vă cu ȋncălţăminte comodă şi răbdare – ambele sunt importante ca să vă bucuraţi de timpul petrecut la Disneyland. A, ȋncă un lucru: distracție plăcută! Vă asigur că vă veți aminti mult timp această zi!

Bilete de avion spre Paris Hoteluri în Chessy

© Plaamkaa

PROCIDA

O altă recomandare pentru o destinație perfectă ȋmpreună cu fetele (poate chiar şi pentru o petrecere a burlăcițelor) este Procida. În ciuda farmecului incontestabil, această insulă italiană ȋncă nu a fost descoperită ȋn totalitate de turişti. Eu am aflat despre ea complet întâmplător, uitându-mă la poze pe internet și m-am îndrăgostit! Procida este cea mai mică dintre insulele din Golful Napoli. Are doar 4 km², așa că o puteți vizita într-un weekend. Este situată la 20 de kilometri de Napoli, iar călătoria de la Napoli la Procida durează aproximativ 40 de minute cu feribotul.

Interesant de ştiut: Pe insulă au fost realizate o mulțime de filme, printre care și „The talented Mr. Ripley”. De asemenea, veți vedea Procida într-unul dintre cele mai recente seriale italiene de pe Netflix, „Generation 56K”, pe care vi-l recomand cu căldură.

© Plaamkaa

Pentru a ajunge la Procida, trebuie să ajungeți mai întâi la Napoli. Zborurile spre Napoli sunt frecvente, iar biletele sunt disponibile la prețuri foarte atractive. Procida este ideală pentru o excursie de o zi, dar din proprie experienţă vă recomand să rămâneți pe insulă o noapte sau chiar două. Insula are o atmosferă uimitoare: case pastelate, satul pescăresc antic Marina di Corricella, fructe de mare, vin și acea liniște pe care o simţi când te afli departe de oraş şi aglomeraţie. Insula se simte ca și cum timpul s-a oprit. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată.

TIP: Cea mai bună fotografie cu peisajul caselor pastelate se poate face de pe punctul de belvedere de lângă Biserica Santa Margherita Nuova.

Bilete de avion spre Napoli Hoteluri în Procida

© Plaamkaa

VENEŢIA

Nu în ultimul rând, o destinaţie dintre cele clasice, care poate nu este evidentă ca destinație pentru o excursie cu fetele, dar te asigur că dacă aș merge din nou la Veneția, mi-aș lua prietenele cu mine. De ce? Simplu – Veneția este atât de frumoasă încât aș vrea să fac sute de poze acolo, dar soțul meu nu are atâta răbdare 😉

© Plaamkaa

Cel mai rapid mod să ajungeţi la Veneția este cu avionul. Zborul este foarte scurt, așa că nu e nevoie de prea mult timp să vă regăsiţi, aproape ca prin magie, într-unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le veţi vedea vreodată. Este diferit şi unic în felul său, un oraș construit pe 117 insule care sunt legate între ele prin poduri. Veneția este uimitoare în orice perioadă a anului. Mulţi turiști vin aici pentru câteva ore, dar merită cu siguranţă să rămâneţi o noapte sau mai multe. Pe lângă locurile standard de vizitat, vă recomand să mergeți în Piazza San Marco (încă goală în această perioadă). După, luați Vaporetto și mergeți pe insula Burano renumită pentru casele colorate. Vă asigur că veți fi încântate!

Bilete de avion spre Veneţia Hoteluri în Veneţia

The post Cele mai bune locuri pentru o excursie cu fetele ȋn Europa first appeared on eSky Blog.

Călătorii de primăvară: 5 oraşe verzi din Europa

$
0
0

Începerea primăverii este un moment de care multora dintre noi le este dor. Pe măsură ce soarele strălucește tot mai puternic și natura se trezește, vrem să petrecem mai mult timp în aer liber. Cum sărbătorim acest moment special? Vizitând orașe din Europa! La urma urmei, ce mod mai bun există să ne bucurăm de natura care înverzește în timp ce vizităm obiective turistice populare? Am pregătit pentru tine o listă cu 5 orașe verzi de pe Bătrânul Continent. Sunt locuri în care pădurile reprezintă cel puțin 30% din suprafață. Un city break verde? N-ai cum să dai greș!

Clasamentele periodice ale celor mai bune orașe verzi din lume reprezintă ocazia perfectă pentru a atrage atenția asupra rolului pe care natura ȋl are ȋn mijlocul aşezărilor urbane. Producerea oxigenului, purificarea aerului, reducerea zgomotului, protecția împotriva vântului și a căldurii sunt, pe scurt, câteva dintre avantajele spațiilor verzi ȋn oraşe. Aleile ȋncadrate de copaci, parcurile și grădinile nu mai sunt doar un decor plăcut ȋn care destinderea ȋn mijlocul naturii este garantată. Autoritățile oraşelor sunt tot mai dispuse să transforme piețele de beton în paradisuri verzi, lucru apreciat de localnici şi turiști deopotrivă. Un city break într-un oraș verde, chiar dacă programul este ȋncărcat, te va ajuta să te relaxezi. Unde-ţi poţi petrece vacanţa de primăvară ȋn Europa?

© iStock

Vilnius – oaza verde a Lituaniei

Vilnius este una dintre capitalele europene ȋn care ecologia se află pe primul plan, astfel că nu e o surpriză că ocupă poziții de top în clasamentul internațional al „orașelor verzi”. 60% din suprafața orașului este verde! De pe Dealul celor Trei Cruci sau de pe Muntele Gediminas poți avea o priveliște cu adevărat impresionantă a zonelor verzi din oraș. Vilnius este renumit pentru acțiunile de plantat copaci, atât de către autorități, cât și de către locuitori. Vei observa rezultatele acestor acțiuni nu doar în centrul orașului, ci și în zonele rezidențiale – vei vedea peste tot copaci frumoşi!

© iStock

E o certitudine că unele dintre cele mai vizitate locuri verzi de pe harta orașului sunt Grădinile Bernardine și Parcul Zakret. Ce este de văzut în Vilnius? Asigură-te că ȋţi faci timp pentru o plimbare în centrul vechi, inclus în patrimoniul UNESCO. Este plin de străzi cu o atmosferă specială, case și biserici. Un monument important al oraşului este, bineînțeles, the Gates of Dawn (Porțile Zorilor), iar cartierul evreiesc merită şi el o vizită. Vilnius a ocupat un loc special în inima lui Adam Mickiewicz, un celebru poet polonez. Încă se mai pot vedea urmele sale pe strada Literatų și în muzeul care îi poartă numele. Un city break în Vilnius este o opțiune bună şi din punct de vedere financiar. Prețurile sunt mai mici decât în Occident, dar atracțiile, monumentele și bucătăria locală sunt la fel de bune ca în cele mai cunoscute destinații turistice din lume. Nu uita să încerci supa rece de sfeclă lituaniană și Cepelinai sau să te relaxezi cu un pahar de lichior tradițional. Dacă vrei să ȋncerci aromele neobișnuite, ȋţi recomandăm o delicatesă locală – urechi de porc afumate.

Bilete de avion spre Vilnius Hoteluri în Vilnius

© iStock

Dortmund – vizitând Germania

Cei mai mulți dintre noi asociază orașul din zona Ruhr cu industria. Cu toate acestea, merită să amintim că peste 50% din suprafața orașului este acoperită de spații verzi și apă. În timpul vizitei, nu poți rata cel mai mare parc din Dortmund – Westfalenpark (peste 70 de hectare!) cu zone de recreere, locuri de joacă și o grădină de trandafiri foarte populară. În parc vei găsi și un turn de telecomunicaţii (punct de reper al zonei) – celebrul Florianturm. Un city break în Dortmund este o ocazie excelentă şi pentru a vizita, printre altele, Biserica St. Rajnold (cea mai veche de acest fel din oraș, datând din secolul 13), Muzeul Berăriei sau ruinele castelului medieval Hohensyburg. Orice fan al fotbalului care vizitează Dortmund trebuie să vadă Westfalenstadion, locul unde își dispută meciurile celebra Borussia Dortmund.

© iStock

Dortmund nu este singurul oraș verde din Germania. Peste 30% din suprafața țării este acoperită de păduri, iar multe orașe germane sunt ȋn topul orașelor verzi. Clasamentul HUGSI, de exemplu, a plasat 20 de orașe germane, inclusiv Stuttgart și Würzburg, printre primele 100 de orașe verzi.

Bilete de avion spre Dortmund Hoteluri în Dortmund

© iStock

Zurich, două fețe ale orașului elvețian

Zurich, cel mai mare oraș din Elveția, are două fețe. Pe de o parte sunt sediile companiilor internaţionale celebre ȋn faţa cărora vedem oameni ȋmbrăcaţi ȋn costume. De cealaltă parte se află contactul nemijlocit şi constant cu natura. Lacul Zurich te invită la o plimbare de-a lungul promenadei, iar muntele Üetliberg este un punct de belvedere ideal (poți ajunge acolo pe jos sau cu un mijloc de transport confortabil). Localnicilor și turiștilor le place să se relaxeze la umbra copacilor din piața Lindenhof, de unde tu poţi admira centrul vechi, inclusiv cartierul istoric Niederdorf şi biserica Grossmünster. Atunci când ai un program ȋncărcat ai nevoie de hidratare adecvată. Ştiai, de exemplu, că apa fântânilor din Zurich este potabilă? În zilele călduroase poţi înota chiar în centrul orașului.

© iStock

În timpul vizitei ȋn Zurich ȋţi recomandăm o plimbare pe strada Bahnhof, unde se află buticurile celor mai renumite branduri din lume, iar designul interesant al vitrinelor atrage toate privirile. Zurich are, de asemenea, o grădină zoologică, numeroase galerii de artă și muzee, precum Muzeul Jucăriilor, Muzeul FIFA sau… Muzeul Copacilor! O plimbare pe lângă copacii bătrâni și zidurile de piatră va fi cu siguranță o experiență fascinantă. Ce avem la desert? Dacă e vorba de Zurich, pralinele sunt felul principal şi ştim deja că una nu e niciodată de ajuns…

Bilete de avion spre Zurich Hoteluri în Zurich

© iStock

Göteborg – cu atenție pentru ecologie

Al doilea oraș ca mărime din Suedia pune accent puternic pe soluții ecologice în aproape toate domeniile. Nu mai surprind pe nimeni grădinile de legume de pe acoperișurile hotelurilor sau zonele separate în care sunt testate tehnologiile ecologice ale viitorului. Cele mai populare oaze verzi ale orașului sunt Grădina Botanică (175 de hectare!) și Parcul Trädgårdsföreningen din centru. Din Parcul Keillers, situat convenabil pe un deal, se pot admira peisajele extraordinare ale orașului. Dacă plouă în timpul vacanţei în Suedia, mergi la Renströmsparken, locul perfect pentru relaxare pe timp de ploaie. Parcul este o încântare pentru adulţi şi copii deopotrivă.

© iStock

Ce merită văzut în Göteborg? Una dintre primele atracții vizitate de turişti este Piața Götaplatsen, unde se află fântâna lui Poseidon, simbolul orașului. Chiar lângă ea sunt Muzeul de Artă și Stora Teatern. Fă-ți timp pentru o plimbare prin cel mai vechi cartier al orașului, Haga, care te va face să te îndrăgostești de clădirile sale din lemn. Copiii, dar și adulții, se vor bucura ȋn parcul de distracții Liseberg.

Bilete de avion spre Göteborg Hoteluri în Göteborg

© iStock

Oslo – orașul înconjurat de un fiord

Capitala Norvegiei este situată ȋntr-un fiord şi înconjurată de munți pitorești. Numai această descriere este o garanție că vacanţa în Oslo va fi marcată de natură. Asigură-te că-ţi faci timp pentru o vizită la grădina botanică – cea mai veche din Norvegia (înființată în 1814). Parcul Frogner Parken este, de asemenea, un loc de relaxare într-un cadru verde fermecător. În interiorul său se află un alt parc – Parcul Vigeland al cărui nume nu este întâmplător – este locul în care pot fi admirate sculpturile celebrului artist norvegian Gustav Vigeland. Oslo a primit titlul de Capitala verde europeană a anului ȋn 2019. Aproape 70% din suprafața orașului este reprezentată de spații verzi, iar măsurile de protecție a mediului sunt vizibile la fiecare pas.

© iStock

Oslo este totodată un oraș plin de istorie, pe care o poți afla vizitând numeroasele muzee. Printre cele mai populare sunt Muzeul corăbiilor vikinge și Muzeul Munch. Mulți turiști merg la periferia orașului ca să vadă trambulina pentru sărituri cu schiurile de la Holmenkollen. De cealaltă parte, în centrul orașului, cele mai mari grupuri de vizitatori pot fi văzute în jurul Operei. Designul unic al clădirii care se scufundă în apă va fi interesant chiar şi pentru cele mai sofisticate gusturi. O vacanţă sau un city break în Oslo este o ocazie excelentă pentru a vedea Palatul Regal și parcul plin de monumente care ȋl ȋnconjoară. La urma urmei, vizitarea monumentelor într-un cadru pitoresc este scopul principal al călătoriei noastre de-a lungul oraşelor verzi din Europa.

Bilete de avion spre Oslo Hoteluri în Oslo

The post Călătorii de primăvară: 5 oraşe verzi din Europa first appeared on eSky Blog.

5 oraşe din România pentru un city break de primăvară

$
0
0

Nu-i aşa că totul pare diferit când soseşte primăvara? După luni de frig şi vreme cenuşie, totul se schimbă. Ziua e mai lungă, soarele nu-şi mai arată dinţii, iar noi, deloc surprinzător, vrem să petrecem mai mult timp afară şi să compensăm cumva timpul petrecut ȋnăutru din toamnă şi până acum. În plus, se ȋntâmplă şi altceva: reȋnvie dorinţa de a exploata. Pentru că ştim cât de relaxant e să vedem locuri noi sau să le revizităm pe cele care ne plac, mai ales când vremea e frumoasă, am pregătit pentru tine 5 oraşe din România ideale pentru un city break primăvara aceasta.

Sighişoara © iStock

Sighişoara

Nu puteam vorbi despre oraşe extraordinare din România fără să menţionăm Sighişoara. Sighişoara este un oraş atât de ȋncântător ȋncât nu contează dacă l-ai vizitat deja de câteva ori sau niciodată. Ori de câte ori ȋl vezi te bucuri că te afli acolo şi ȋţi dă o stare de bună dispoziţie. Dacă ȋţi plac peisajele oraşelor, te vei bucura să afli că Sighişoara are numeroase turnuri, câte unul pentru aproape fiecare profesie care a existat ȋn oraş şi toate fac parte din Cetatea Medievală Sighişoara, inclusă ȋn Patrimoniul Cultural UNESCO.

Sighişoara © iStock

Îţi poţi ȋncepe plimbarea de la Turnul cu Ceas care se află ȋn centrul vechi şi care datorită ȋnălţimii (64m) poate fi văzut din orice parte a oraşului. În continuare nu trebuie să-ţi faci un plan. Poţi alege să mergi pe oricare dintre străzile pline de istorie şi sigur te vor duce ȋntr-un loc interesant. Prin Strada Şcolii, de exemplu, vei ajunge la Scara acoperită – 300 de trepte (ȋn prezent doar 175) construite acum aproape 400 de ani ca să-i protejeze pe copiii care mergeau la liceu. De acolo depinde doar de imaginaţia ta. Te poţi ȋndrepta spre expoziţia MYstical transylvania, unde poţi afla poveşti mai puţin ştiute despre oraş şi domnitorul Vlad Ţepeş, spre Casa Veneţiană pentru a-i admira arhitectura şi mai ales ferestrele, spre Muzeul Armelor Medievale sau Casa Breslelor pentru detalii istorice interesante. Rezervaţia de Stejari Seculari aflată la doar 7 km de Sighişoara ȋţi va oferi prilejul să te bucuri cu adevărat de vremea frumoasă ȋn mijlocul naturii.

Hoteluri în Sighișoara

Oradea © iStock

Oradea

Nu mai e o noutate că Bucureşti era numit ȋn trecut „Micul Paris”, dar ştiai că ȋn istorie a existat ȋncă un oraş românesc comparat cu capitala franceză? În perioada interbelică, Oradea era denumită „Micul Paris de pe Crişul Repede”, iar asta te va ajuta să-ţi faci o idee despre cât de cochet şi evoluat era oraşul de la graniţa cu Ungaria. În Piaţa Unirii se află, de exemplu, Biserica cu Lună, numită aşa pentru că turla are un mecanism unic ȋn Europa (construit tocmai ȋn 1793) care arată fazele Lunii. Tot ȋn Piaţa Unirii poţi vedea şi alte clădiri cu stiluri arhitecturale interesante, dar de neratat sunt Palatul Vulturul Negru şi Palatul/Turnul Primăriei. Din Piaţa Unirii poţi merge la o plimbare uşoară pe strada Republicii unde se află cele mai multe restaurante, cafenele şi baruri.

Oradea © iStock

Ca orice oraş românesc cu o istorie bogată, Oradea are la rândul ei o cetate pe care o poţi vizita. Diferenţa este că Cetatea Oradea este una dintre puţinele cetăţi ȋncă utilizate ȋn prezent. Întreaga construcţie a fost reabilitată şi ȋi aşteaptă pe turişti cu poveşti interesante (ȋntr-una dintre ele se spune că Cetatea nu putea fi cucerită pentru că avea prea multe tuneluri subterane conectate cu exteriorul). Ca să te bucuri de vremea frumoasă de primăvară, nu trebuie să ratezi Dealul Ciuperca, unul dintre simbolurile oraşului. Poţi sta la un pahar de vin pe iarbă ȋmpreună cu localnicii, poţi servi masa la restaurantul din vârful colinei, ȋnsă cea mai importantă este priveliştea. De pe Dealul Ciuperca poţi vedea ȋntreaga panoramă a oraşului. Eşti gata pentru un city break ȋn Oradea?

Hoteluri în Oradea

Focşani © iStock

Focşani

Din vestul ţării mergem ȋn partea opusă şi ajungem la Focşani, un oraş pe care nu ȋl vezi des printre recomandările pentru un city break, dar pe care merită să ȋl iei ȋn considerare mai ales dacă iubeşti natura. Aşezarea de pe Milcov, unul dintre simbolurile Unirii, păstrează din trecut câţiva copaci seculari consideraţi monumente ale naturii. Mai exact, ȋn Focşani poţi vedea 10 astfel de copaci, jumătate dintre ei fiind mai bătrâni decât România modernă. Îţi poţi ȋncepe vizita de la cei mai cunoscuţi dintre ei, din locul care poartă numele de „Doi stejari”. Există multe legende, dar ceea ce este cu adevărat sigur e că au nu mai puţin de 450 de ani şi cu toate acestea nu sunt cei mai bătrâni. Nu departe, ȋn curtea şcolii nr. 10, se află un stejar ajuns la venerabila vârstă de 500 de ani. Impresionant, nu?

Focşani © iStock

În centrul vechi al oraşului, ȋn Piaţa Unirii, se află monumentul cu acelaşi nume. Obeliscul ȋnalt de 20 de metri are la bază scene din istoria ţării şi nu mai puţin de 85 de personaje. Dacă vrei să afli mai multe despre cel mai important eveniment al oraşului, ȋţi recomandăm o vizită la Muzeul Unirii. Din Focşani vei fi aproape de unul dintre cele mai neobişnuite lucruri pe care le poate face natura – Focul Viu de la Andreiaşu de Jos, locul ȋn care focul iese natural din pământ şi arde spontan. Drumul durează aproximativ 45 de minute, dar experienţa ȋţi va rămâne ȋn memorie mult timp.

Hoteluri în Focșani

Constanţa © iStock

Constanţa

Probabil te-ai ȋndreptat de multe ori spre Constanţa când ai mers ȋn staţiunile de pe litoral, dar ţi-ai rezervat vreodată timp să descoperi oraşul ȋn sine? Probabil cel mai bun start pentru un city break ȋn Constanţa este o ȋntâlnire cu Ni Ni și Chen Chen. Cine sunt ei? Cei doi delfini de la delfinariul din oraş, care oferă spectacole de neuitat mai ales dacă mergi cu copiii. După show poţi vizita acvariul (primul din România, cu peste 100 de specii de peşti), Microrezervaţia (mai mult de 450 de animale şi păsări) sau, dacă vrei să ȋncerci ceva inedit, poţi lua cursuri de echitaţie, iar copiii pot călări ponei – toate ȋntr-un singur lor. Dacă se lasă deja seara după toată distracţia de la delfinariu, dar nu vrei să ȋnchei ȋncă ziua, nu e nimic mai spectaculos decât o plimbare cu telegondola. Imaginează-ţi panorama oraşului, portul Tomis sau lacul Siutghiol văzute de sus când soarele apune.

Constanţa © iStock

Constanţa e un oraş cel mai bine pus ȋn valoare de vremea frumoasă. În restul timpului ȋţi poţi reȋncărca bateriile cu o plimbare pe faleza ȋnconjurată de albastrul nemărginit al apei sau cu o plimbare cu vaporaşul din Portul Tomis. Tot ȋn port poţi servi masa ca să ai energie mai târziu ȋn Gravity Park. Ce este Gravity Park? Te lăsăm pe tine să descoperi…

Hoteluri în Constanța

Timişoara © iStock

Timişoara

Timişoara are de toate pentru un city break: numeroase cafenele şi restaurante, atracţiile importante pot fi văzute ȋn 2-3 zile, iar centrul istoric a fost reamenajat de curând astfel că oraşul e mai pregătit ca oricând pentru vizite. Timişoara are două pieţe importante, ambele de neratat: Piaţa Victoriei, ȋn jurul căreia se află clădirile istorice şi de cultură importante ale oraşului, şi Piaţa Unirii, cea mai veche piaţă din Timişoara. În Piaţa Victoriei există două mari promenade pentru plimbări – Corso şi Surogat – pe care vei găsi restaurante, magazinele brandurilor de lux, cafenele şi mici buticuri. Ca să ȋnţelegi mai bine de ce Timişoara este cunoscută şi ca oraşul parcurilor sau oraşul trandafirilor, ȋţi recomandăm o plimbare ȋn mijlocul zilei ȋn Parcul Rozelor. Seara poate fi rezervată ca să vezi zidurile iluminate ale Bastionului Maria Theresa – rămăşiţele cetăţii Timişoara ȋn locul căreia a fost construit oraşul.

Timişoara © iStock

Dacă turismul viticol este un subiect care te interesează, te afli ȋn locul potrivit. În Timişoara poţi vizita Cramele Recaş pentru un tur al podgoriilor, al locurilor ȋn care se produce şi se păstrează vinurile şi, bineȋnţeles, pentru degustare. Tot ȋn Timişoara se află şi prima berărie din ţară, iar Fabrica de Bere poate fi la rândul ei vizitată. La doar 30 km de oraş se află Parcul Buziaş, o staţiune balneară populară pentru izvoarele termale şi pentru pergola unică ȋn Europa. Eşti gata să le descoperi?

Hoteluri în Sighișoara

The post 5 oraşe din România pentru un city break de primăvară first appeared on eSky Blog.

Vacanță la Roma – pe urmele personajelor din filme

$
0
0

Mulți cred că nu există destinație mai bună decât Roma pentru o vacanță de primăvară. Farmecul și atracțiile acestui oraș sunt apreciate și de regizorii de film, iar numeroase pelicule de succes au ca decor capitala italiană. Mergi în inima regiunii Lazio? Cu ajutorul ghidului nostru poţi cunoaște Orașul Etern, mergând pe urmele unor personaje celebre ale marelui ecran.

Aprilie și mai sunt cele mai bune luni pentru o vizită la Roma. Soarele e prezent pretutindeni, ȋnsă temperatura e optimă pentru vizitarea obiectivelor turistice, pentru plimbări pe malul Tibrului și pentru a lua masa la restaurant sau ȋn aer liber.

© iStock

Cauţi și alte modalități de a cunoaște orașul în afară de atracțiile istorice, artistice și culinare? Hai ȋntr-un tur al Romei pe urmele personajelor din blockbusterele moderne. Simte-te ca în Din dragoste pentru Roma, descoperă colțurile pitorești ale orașului din filmul Cea mai mare frumuseţe și vezi unde au căutat personajele din Îngeri și demoni dovezi ale Illuminati.

© iStock

Îngeri și demoni – Illuminati Roma

Deși au trecut 13 ani de la faimoasa premieră a filmului Îngeri și demoni, bazat pe cărțile lui Dan Brown, încă vă puteți întâlni cu fanii peliculei pe străzile pline de istorie ale Romei. La fel ca personajele din film, aceștia caută urme ale Illuminati. Este vorba de o asociație de liber-cugetători fondată de Galileo și Lorenzo Bernini. În sculpturile și clădirile proiectate de Bernini se presupune că sunt ascunse indicii care duc la ascunzătoarea secretă a Illuminati – Biserica Iluminării. Vrei să te simți ca personajele acestui film? Porneşte la drum și fii gata să rezolvi misterul!

© iStock

Sarcina ta e să găsești așa-numitele altare ale științei unde au fost uciși… cardinalii răpiți. Acestea sunt legate de cele patru elemente: pământ, aer, foc și apă. Mergi pe calea iluminării și vizitează unele dintre cele mai faimoase atracții ale Romei. Important este că accesul la aproape fiecare dintre ele e gratuit! Începe de la Panteon, unde se află mormântul lui Raphael Santi. Vei descoperi altarul elementului pământ în Biserica Santa Maria Del Popolo și pe cel al elementului aer în Biserica Sfântul Petru din Vatican. Caută semnul de foc în Biserica Santa Maria Della Vittoria și pe cel asociat cu elementul apă la Fântâna celor patru fluvii a lui Bernini din Piazza Navona. În cele din urmă, îndreaptă-te spre Biserica Illuminati sau Castelul Sfântului Înger. Caută acolo un pasaj secret din Cetatea Vaticanului, adică Passetto di Borgo.

© iStock

Cea mai mare frumuseţe – Roma fără grabă

Premiat cu un Oscar în 2013 pentru cel mai bun film străin, Cea mai mare frumuseţe este inspirația perfectă pentru o excursie romantică prin locurile pitorești ale capitalei italiene. Sfaturile istoricului de artă Costantino D’Orazio, care a creat trei trasee care duc prin locurile prezentate în filmul lui Paolo Sorrentino, ȋţi vor fi cu siguranță de ajutor. Tocmai aceste locații în care Jep, Orietta, Viola, Ramona, Maria și celelalte personaje s-au distrat, au plâns și au iubit sunt cele pe care Gianni Fiorito le-a surprins atât de frumos în fotografiile sale. Vrei să le vezi cu ochii tăi? Fiecare traseu durează 2-3 ore. În timpul unei vacanţe de mai multe zile le poți parcurge pe toate! Roma în lunile aprilie și mai, în plină trezire la viaţă a naturii, este ideală pentru plimbări și cunoaşterea celei mai mari frumuseţi.

© iStock

Explorează colțurile magice ale Romei la fel ca personajele din Cea mai mare frumuseţe și mergi ȋn primul tur al lui D’Orazio care te va duce prin piețe aglomerate, dar fermecătoare, prin case discrete și palate. Acum ai ocazia să vezi una dintre cele mai frumoase panorame ale Orașului Etern. Printre clădirile prezente în film care merită văzute se numără Palazzo dei Penitenzieri pe Via della Conciliazione, Palazzo Sacchetti pe Via Giulia, Palazzo Taverna pe Via di Monte Giordano și Palazzo Altemps în Piazza di Sant’Apollinare. De asemenea, mergi ȋn celebra Piazza Navona, unde vei vedea Palazzo Pamphilj și Biserica Chiesa Sant’Agnese in Agone. Apoi vizitează Palazzo Braschi în Piazza di S. Pantaleo, Palazzo Spada în Vicolo del Polverone și podul istoric Ponte Sisto. Ia o pauză la fontana dell’Acqua Paola din Via Garibaldi și admiră apusul pe colina Janiculum.

© iStock

Talentatul domn Ripley – Roma turistică

În filmul din 1999 al lui Anthony Minghella îi puteți admira plimbându-se pe străzile romane, pe jos sau pe scuter, pe Matt Damon, Jude Law, Cate Blanchett și Gwyneth Paltrow. Filmul ilustrează perfect nevoia interioară de a călători, precum și bucuria de a experimenta viața modernă din Roma. Tom, care ajunge în capitala Italiei în urma unei serii de greșeli, se îndrăgostește nebunește de ea. Deși filmul a fost produs în diferite părți ale Italiei, Roma a fost prezentată în film cu atenție la detalii. Vrei să vizitezi locurile în care au fost Tom, Dick, Marge și Meredith? Îţi recomandăm să porți încălțăminte confortabilă, te așteaptă mult mers pe jos!

© iStock

Așa cum îi stă bine unui film american, din opera lui Minghella nu puteau lipsi atracțiile evidente ale Romei, recognoscibile la prima vedere: cea mai veche piață a Orașului Etern – Forumul Roman – și aglomerata Piazza Navona. Unul dintre locurile preferate, unde se întâlnesc frecvent, este faimoasa Treaptă Spaniolă, care are 138 de trepte și o lungime de 125 de metri. Personajele vizitează, totodată, Muzeele Capitoline, Ponte Sant’Angelo și Castel Sant’Angelo, precum și Fântâna Țestoaselor din Piața Mattei. Filmul permite şi o privire diferită asupra Romei, dintr-o perspectivă neobişnuită şi mai puțin turistică. Mergi la Caffè Latino de pe Via di Monte Testaccio, la buticul Dior de pe Via dei Condotti, la apeductul din Parco Degli Acquedotti de pe Via Lemonia sau la Vicolo Delle Grotte, unde Tom a făcut accident cu scuterul.

© iStock

Din dragoste pentru Roma – Roma autentică

Filmele lui Woody Allen se desfășoară adesea în marile metropole. Aventurile personajelor sale au loc, printre altele, ȋn Barcelona, New York, Paris și… Roma. În 2012, filmul Din dragoste pentru Roma, aclamat de critici, a fost filmat în capitala italiană. Chiar dacă a trecut un deceniu de la premieră, poți vizita în continuare toate locurile importante prezentate pe marele ecran. La urma urmei, Roma nu a fost construită într-o zi și nu se schimbă atât de repede. Unde să mergi pentru a te îndrăgosti de „Capitala lumii” precum John, Jack, Sally și Monica, dar și Jerry, Phyllis, Haley și Michelangelo sau alte personaje? Începe cu faimoasele atracții ale Romei. Băile lui Caracalla, Cetatea Vaticanului, Forumul Roman, Colosseumul, Treptele Spaniole sau Fântâna Trevi vor încânta cu siguranță pe oricine vine pentru prima dată la Roma. Cauţi atracții mai puțin evidente? Cunoşti deja Roma ca în palmă și vrei să te bucuri de atmosfera dolce far niente, adică de dulcea artă de a nu face nimic în vacanța de primăvară? Vei găsi cu siguranță astfel de locuri în filmul lui Allen pentru că a fost filmat ȋn nu mai puţin de 69 de locații din oraș!

© iStock

Dacă vrei să simți atmosfera vieții cotidiene italiene, fă o plimbare pe străzile din Trastevere, care este de ani de zile cartierul preferat al locuitorilor orașului. Aici vei găsi cele mai bune și mai pline de viață restaurante, vinoteci și cafenele, precum și mici tarabe cu legume, saloane de coafură și case acoperite cu viță de vie. Aici vei descoperi importanța unei vieţi lente. Deși tot mai mulți turiști vin în Trastevere în fiecare an, mulți italieni încă locuiesc aici. De asemenea, poți merge în piața aglomerată Piazza del Popolo, aflată aproape de punctul de belvedere Terrazza del Pincio și Villa Borghese – faimoasa galerie de artă. În filmul său, Allen a fotografiat și cea mai mare gară din oraș – Termini.

Bilete de avion spre Roma Hoteluri în Roma

The post Vacanță la Roma – pe urmele personajelor din filme first appeared on eSky Blog.

Cele mai frumoase insule din Grecia

$
0
0

Știai că ȋn Grecia există peste 3000 de insule? Partea şi mai frumoasă e că multe dintre ele sunt un adevărat paradis de vacanţă. Turiștii vin aici pentru peisaje care le taie respirația, pentru gustul celei mai gustoase bucătării din lume și pentru atmosfera liniștită a unei vieţi calme şi lente. Vezi ȋn continuare care sunt insulele greceşti considerate cele mai frumoase.

Insulele, în special cele aflate pe mări calde, sunt una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă şi nu e de mirare: sentimentul că ȋn jurul tău se află doar apă şi cerul albastru te ȋncurajează să te relaxezi chiar și în timpul unei vacanțe scurte. Astfel de locuri au întotdeauna un microclimat specific, arhitectură, bucătărie şi obiceiuri proprii. În cazul Greciei, un element ȋn plus ȋncurajator pentru turişti ȋl reprezintă infrastructura bine dezvoltată. Pe multe dintre insule se poate ajunge cu avionul, de exemplu, folosind compania aeriană grecească Aegean airlines. Vezi mai departe care sunt cele mai frumoase insule ale Greciei. 

© iStock

Insula verde – Corfu

Corfu este una dintre cele mai cunoscute și apreciate insule din Grecia. Nu e de mirare – Kerkyra sau Kerkira, cum i se mai spune – are multe de oferit pe lângă peisajele extraordinare. Situată în Marea Ionică, chiar în largul coastei Albaniei, se mândrește și cu cea mai luxuriantă vegetație dintre toate insulele grecești. Mulțumită, printre altele, climatului blând, favorabil cultivării măslinelor, lămâilor, cerealelor și portocalelor, e uneori denumită insula verde. Este locul perfect pentru relaxare deoarece căldura insuportabilă este ȋnlocuită de adierile uşoare ale brizei marine! Contrar aparențelor, Corfu este un loc ideal nu numai pentru cei care apreciază standardele ridicate ale infrastructurii turistice, ci şi pentru cei care ȋşi doresc liniște şi relaxare departe de stațiunile aglomerate. Ce merită văzut ȋn Corfu?

© iStock

În apropiere de Sidari se află formațiunea stâncoasă caracteristică insulei: Canalul Iubirii. Stâncile de gresie albă din canion strălucesc minunat la soare și contrastează cu turcoazul mării. Potrivit unei legende locale, traversarea canalului garantează fericire în dragoste! Mergi ȋntr-o excursie la Cape Drastis, care se întinde ca o privelişte uluitoare deasupra stâncilor din Corfu. Nu e de mirare că locul este considerat simbolul insulei! La apusul soarelui, stâncile Peroulades sau plaja Logas sunt cele mai bune alegeri. Iubitorii de monumente istorice se vor îndrăgosti de centrul vechi al capitalei Corfu. Arhitectura sa surprinde prin stilul venețian al caselor.

© iStock

Insula apusurilor – Santorini

Pentru mulți, Santorini, situată în arhipelagul Cicladelor, este cea mai frumoasă insulă nu numai din Grecia, ci din întreaga Europă. Santorini, după cum ȋţi vor spune şi locuitorii, este locul ȋn care poți găsi tot ce ai nevoie pentru vacanța ta. Vremea? Aproape întotdeauna însorită. Bucătăria? Tradițională – bazată pe fructe de mare și legume proaspete. Arhitectura? Case albe caracteristice, construite pe stânca vulcanică și biserici care poartă cupole la fel de albastre ca cerul Greciei. Oamenii? Calmi și prietenoși cu turiștii. Plajele? În mare parte cu nisip vulcanic negru. Ce ți-ai putea dori mai mult? Ce locuri de pe insula Santorini din Marea Egee trebuie să viziteze orice turist?

© iStock

Santorini, cunoscută ȋn trecut sub numele de Kalliste (cea mai frumoasă), este renumită pentru caldera sa. Acest bazin vulcanic, acum umplut cu apă de mare, este un golf în formă de semilună și reprezintă semnul distinctiv al insulei. Se poate spune fără exagerare că locuitorii insulei trăiesc pe un vulcan stins! Dacă vizitezi acest colț al Greciei, nu uita să mergi la apus în satul Oia, pe care ȋl vei vedea probabil pe toate materialele promoționale. Ia cu tine aparatul foto sau telefonul și nu uita că se poate aglomera printre casele de la marginea falezei…

© iStock

Insula de lux – Mykonos

Situată în Marea Egee, în arhipelagul Cicladelor, insula Mykonos este un loc apreciat de celebritățile din întreaga lume. Se pare că poți întâlni aici la fel de multe vedete de talie mondială ca și mori de vânt tradiționale din secolul al XVI-lea… Ce-i atrage pe actorii, cântăreții și turiștii din întreaga lume? Mykonos oferă condiții excelente pe plajă de la începutul primăverii până toamna târziu. Află mai multe despre plajele cu nisip auriu, precum Elia, Paradise, Ornos și Psarou. Preferi locurile izolate? Îţi recomandăm plaja din Sostis, printre stânci pitorești, Tsagari sau Lovers Beach. Insula este, totodată, o Mecca pentru fanii sporturilor acvatice, cum ar fi windsurfing, kitesurfing sau snorkeling.

© iStock

Îţi place mai mult să vizitezi obiectivele turistice? Mykonos este renumită nu numai pentru peisajul cu mori de vânt, ci şi pentru clădirile cu un stil decorativ tipic insulei, care amintește de epoca miceniană. Un loc care merită cu siguranţă văzut este Panagia Paraportiani, templul Maicii Domnului din Chora. Acesta este format din cinci capele mici interconectate, iar pereții lor albi ca zăpada se ȋnalţă mult spre cer. Mergi la o plimbare prin orașul Chora, de-a lungul străzilor, printre casele albe cu obloane roșii sau albastru marin și pereții acoperiți cu lăstari de bougainvillea înflorită în culori de fucsia. Îţi plac locurile pline de culoare? Te va ȋncânta această mică Veneție locală.

© iStock

Insula plajelor de aur – Zakynthos

Îţi doreşti cele mai bune plaje în vacanță? Alege Zakynthos, o insulă din Marea Ionică cunoscută și sub numele de Zante sau, dintr-un motiv foarte bun, insula plajelor de aur. Aici poţi face o excursie pe plaja Navagio pentru câteva poze cu epava. Poţi ajunge uşor – vasele pleacă din Porto Vromi în fiecare zi. Dacă preferi să te relaxezi pe nisip, ȋţi recomandăm plajele Agios Nikolaos, cu o biserică albă pe un deal, Banana Beach, cea mai mare de pe insulă, sau Zorro Beach, care este şi decorul perfect pentru nunți. Nu ȋn ultimul rând, pe plaja Xigia Beach apa de mare se amestecă cu apa dulce îmbogățită cu sulf şi poate fi un tratament natural excelent pentru piele. Mirosul este uneori demotivant, ȋnsă priveliștea de pe faleză merită.

© iStock

Știai că în Zakynthos poți vedea cum eclozează țestoasele Caretta Caretta? Pentru asta trebuie să vizitezi plajele din golfurile Gerakas și Laganas în iunie sau iulie, ȋnsă nu uita că nu poţi atinge micile țestoase! Printre atracțiile pentru care insula este renumită se numără și Grotele Albastre. Peșterile care pot fi accesate doar de pe mare creează o impresie de neuitat! În zilele însorite, pe „tavanele” stâncoase poți urmări spectacolul razelor de soare care se reflectă în apa turcoaz. Îţi plac fotografiile? Vizitează punctul de belvedere de pe dealul Bohali pentru cele mai bune peisaje ale orașului Zakynthos și ale ruinelor castelului. De asemenea, nu vei regreta o excursie în peninsula Keri, mai exact în jurul farului. Imaginea stâncilor Megali și Mikri Myzithra de pe faleză este superbă! O experiență interesantă poate fi și o plimbare pe străzile satului Keri – tradițional, liniștit și care te ȋmbie la relaxare.

© iStock

Insula plantațiilor de măslini și a podgoriilor – Kos

Kos este perla Mării Egee și a arhipelagului Dodecanez. Această mică insulă din largul coastei Turciei câștigă în popularitate în fiecare an. De ce? Pentru că are vreme minunată ȋn cea mai mare parte a timpului, plaje lungi cu nisip fin, bucătărie delicioasă și liniștea care lipsește adesea în multe alte părți ale Greciei. În plus, pentru că este foarte verde, insula e cunoscută şi ca grădina Mării Egee. Pe măsură ce o vizitezi, vei trece pe lângă podgorii, plantații de migdali, de măslini și smochini. Știai, de exemplu, că Hipocrate, considerat părintele medicinei, s-a născut ȋn Kos? Aici te poţi odihni la umbra unui platan secular despre care se spune că era locul său preferat când voia să reflecteze.

© iStock

Cele mai frumoase plaje cu nisip auriu și catifelat se află în partea de nord a insulei. Cea mai ȋntinsă dintre ele este Tigaki, cu o lungime de 12 kilometri. Capitala insulei – orașul Kos – merită şi el vizitat. Vei găsi acolo urme ale diferitelor popoare care şi-au lăsat amprenta de-a lungul secolelor. Printre ele se numără vechiul templu al Afroditei, Asclepion, și bastioanele din secolul al III-lea î.Hr. Dacă practici sporturi acvatice, te vei simți ca peștele ȋn apă! Kos oferă condiții excelente pentru scufundări, navigație, windsurfing sau kitesurfing. Nu ȋn ultimul rând, ȋţi recomandăm o scurtă croazieră pe insulele din jur, timp ȋn care poţi ȋncerca celebrul pescuit de bureți de mare ȋn Kalymnos.

Bilete de avion spre Grecia

Grecia evocă imaginile însorite ale unei culturi calde și primitoare și nu există o modalitate mai bună de a ajunge în această destinaţie incredibilă decât cu AEGEAN, compania aeriană care cunoaște cel mai bine Grecia!

Acest text a fost scris în colaborare cu Aegean.

The post Cele mai frumoase insule din Grecia first appeared on eSky Blog.

Semana Santa, sărbătoarea tradițională a Paștelui în Spania

$
0
0

Probabil ai auzit multe lucruri despre temperamentul, obiceiurile și stilul de viață spaniol. Pe scurt, siesta și fiesta sunt elemente inseparabile și chiar tradiționale ale culturii spaniole. Le poţi vedea în fiecare zi. De exemplu, când o simplă cină cu cei dragi durează până târziu în noapte sau chiar până ȋn zori. Cu toate acestea, cele care scot ȋn evidenţă ce este mai bun ȋn cultura spaniolă sunt sărbătorile – pline de viață, culori, bucurie și chiar teatru, după cum se spune uneori.

Ca să-ţi faci o idee mai bună despre obiceiurile Spaniei, aruncă o privire la sărbătorile tradiționale de Paște. Semana Santa sau Săptămâna Mare este un moment în care ar trebui să te concentrezi pe Andaluzia.

© iStock

Andaluzia – patria flamenco-ului și a procesiunilor de Paște

Andaluzia este una dintre comunitățile autonome din Spania, situată în partea de sud a țării. Este formată din 8 provincii, dintre care cele mai mari sunt Sevilla, Malaga, Cadiz și Granada. Andaluzia are de toate pentru a ȋncânta orice turist. În primul rând, istoria bogată și monumentele sale sunt un exemplu de amestec perfect al stilurilor și culturilor romane și arabe. În al doilea rând, vremea excelentă și soarele omniprezent pun ȋntr-o lumină şi mai frumoasă peisajele deosebite și atracțiile naturale – există munți, mare, ocean și chiar deșert! Andaluzia miroase a portocali și a parfum de tămâie. Regiunea este plină de mozaicuri interesante realizate din plăci de azulejos și de celebrele orașe albe, cu case ale căror fațade au fost văruite. Te poţi relaxa într-unul dintre baruri sau restaurante, sorbind încet vin și bucurându-te de tapas. Dar, mai presus de toate, Andaluzia este leagănul flamenco-ului și al procesiunilor solemne de Paște.

© iStock

O parte importantă a sărbătorilor pascale sunt procesiunile pline de culoare, care atrag mulțimi de localnici și turiști din întreaga lume. Interesul pentru acest spectacol este atât de mare încât cazarea în orașele în care au loc cele mai multe procesiuni este epuizată cu câteva luni înainte de sărbătoare. Deși poți asista la procesiuni de Paște practic în orice regiune din Spania, fiecare dintre ele poate arăta complet diferit. Cele mai mari, cele mai zgomotoase și cele mai multe au loc în Andaluzia, în special în Sevilla, unde sunt organizate zeci de procesiuni în fiecare an.

© iStock

Procesiunile din timpul Semana Santa

Chiar dacă Paștele în Spania se concentrează mai mult pe patimile lui Hristos decât pe învierea sa, festivitățile sunt însoțite de veselie și de o abundență de culori. Semana Santa nu ar putea avea loc fără confreriile şi ordinile religioase, care cuprind până la câteva mii de membri şi joacă un rol important ȋn cadrul procesiunilor. Aceștia poartă pe umeri platforme de lemn cu sculpturile unor figuri sacre. Participarea la procesiune nu este doar o mare onoare, ci și un moment de penitență, așa că adesea merg desculți. Fiecare confrerie aparține unei biserici diferite și are propria culoare a veșmintelor. Cele mai multe ȋşi au originea în Sevilla, iar una dintre cele mai vechi, creată în 1340, este Hermandad de Silencio.

© iStock

Confrăţiile religioase au o istorie îndelungată, iar apartenența la ele este adesea o tradiție pentru multe familii spaniole. Copiii se pot alătura unei confrerii de la o vârstă fragedă, dar acest lucru implică cheltuieli, precum taxa de membru. În plus, există o ierarhie – cu cât este mai veche calitatea de membru, cu atât este mai scurtă distanţa faţă de figurile sacre ȋn timpul procesiunii. Pe durata Semana Santa, fiecare confrerie organizează o procesiune către biserică într-o anumită zi, acoperind adesea distanțe extrem de lungi. Întrucât pregătirile pentru procesiune durează tot anul, confreriile acordă o atenție deosebită manevrelor pe străzile înguste și sinuoase, astfel încât să nu deterioreze platformele. Procesiunile de Paște încep încă din Duminica Floriilor și durează toată săptămâna, deși în unele regiuni sunt organizate doar în Joia și Vinerea Mare. Și, ca fapt divers, știai că Antonio Banderas este membru al unei confrerii din Malaga?

© iStock

Penitenții cu glugă numiți Nazarenos

Procesiunile de Paște din Spania sunt pregătite cu minuțiozitate și sunt însoțite de mirosul de tămâie și de sunetele tobelor și ale instrumentelor de suflat. Membrii cu glugă ai confreriilor se numesc Nazarenos şi atrag atenția spectatorilor prin faptul că poartă veșminte lungi şi căciuli conice distincte cu găuri pentru ochi. Nazarenos au rolurile bine definite în cadrul procesiunii. Unii poartă lumânările (deseori își toarnă picături de ceară pe mâini ca formă de penitență), alții poartă cărțile confrăţiei, cruci de lemn sau platforme, numite pasos. Ei merg în ritmul muzicii în rânduri organizate, purtând valoroase figuri sacre baroce și renascentiste decorate cu robe, în timp ce pasos în sine sunt acoperite cu flori, lumânări și coroane.

© iStock

Cele mai importante figuri – cele care îi înfățișează pe Iisus sau Fecioara Maria – fac parte din procesiunile din Joia și Vinerea Mare. Greutatea unei astfel de platforme poate ajunge la câteva sute de kilograme sau chiar mai mult! Alți membri ai confreriilor, Costaleros, transportă aceste sculpturi şi sunt cu totul acoperiţi de ele. În timpul procesiunii vine un moment în care muzica se oprește și urmează un cântec emoționant interpretat de la balcon de un muzician profesionist. Nu este o surpriză că spectacolul derivă din muzica flamenco. Maestrul de ceremonii veghează asupra procesiunii și îi ghidează pe membrii confrăției. Fiecare procesiune atinge punctul culminant atunci când altarul este adus în cele din urmă în biserică.

© iStock

Numeroșii spectatori se adună de-a lungul traseului procesiunii sau obţin locuri într-o zonă cu plată pe cele mai importante porțiuni ale drumului. Restul locuitorilor și turiștii profită de ocazie și vizitează unul dintre baruri sau restaurante. Procesiunile sunt zgomotoase, pline de farmec, culoare şi sunt organizate atât în timpul zilei, cât și noaptea, astfel că mulți localnici își iau liber de la serviciu pentru a le admira. Tradiția participării la procesiune este transmisă din generație în generație, astfel că nu e surprinzător să vezi copii la ore târzii ȋn noapte urmând pașii confraților.

© iStock

Pentru unii spectatori, Semana Santa reprezintă o experiență extraordinar de emoționantă, în timp ce alții se concentrează pe eveniment ȋn ansamblu. Oricum ar fi, putem fi siguri de un lucru: este o parte extrem de importantă a culturii spaniole, iar pentru membrii confreriilor este un moment pe care îl așteaptă mult timp. Procesiunile colorate și zgomotoase din Andaluzia contrastează cu procesiunile calme organizate în Valladolid. Sărbătorile pascale din unele regiuni spaniole sunt legate și de obiceiul autoflagelării (la care iau parte bărbați care vor să-și răscumpere păcatele sau să ispășească păcatele altora). Penitenții desculți, îmbrăcați în haine albe, trag după ei lanțuri metalice.

© iStock

Pe de altă parte, o tradiție populară în orașul Verges este Dansul Morții, o procesiune care implică oameni îmbrăcați în schelete. Sărbătorile pascale se încheie în Lunea Paștelui, moment ȋn care nu mai există nicio urmă a procesiunilor, iar orașele revin la starea normală. Ei bine, poate nu în întregime pentru că Sevilla începe să se pregătească pentru următorul festival, Târgul La Feria din aprilie. Viva la fiesta!

Bilete de avion spre Sevilia Hoteluri în Sevilia

The post Semana Santa, sărbătoarea tradițională a Paștelui în Spania first appeared on eSky Blog.
Viewing all 279 articles
Browse latest View live