Pentru ca ne place sa descoperim oameni atat de pasionati de calatorii incat au creat proiecte de suflet, iubite si citite de mii de romani, am decis sa ii cunoastem mai bine pe cei care ne inspira. Sa calatorim, sa descoperim lumea, destinatie cu destinatie! Bucurati-va de primul interviu cu Alina si Florin, cuplul din spatele Aventurescu.ro.
Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului Aventurescu.ro? Care erau „joburile voastre de zi”?
Alina: Eu lucram ca economist in departamentul financiar al unui ONG care deruleaza si astazi proiecte de mediu, in timp ce Florin era User Experience Manager la o multinationala din Bucuresti. Suna pompos, dar, pe intelesul tuturor, facea in asa fel incat interfetele diferitelor aplicatii sa arate bine si sa fie usor de folosit.
Florin: Venind din domenii diferite, fiecare dintre noi a adus in proiectul Aventurescu cam tot ce a invatat la locul de munca si l-am facut sa creasca tocmai cu ajutorul acestor cunostinte, dar si cu o foarte mare pasiune de a calatori.
Care a fost triggerul? Cum v-a venit ideea de a incepe proiectul?
Florin: De-a lungul anilor, toata lumea – prieteni, cunostinte, colegi de munca – a incercat sa ne descoasa, fiind convinsa ca exista un secret foarte mare care ne ajuta sa calatorim atat de mult si cu bani mai putini. Asta a fost un prim moment, cand ne-am dat seama ca oamenii vor sa stie astfel de lucruri. Cireasa de pe tort, insa, a fost un circuit in Dubai si Thailanda in perioada sarbatorilor de iarna. Ideea site-ului ne-a venit pe o plaja din Thailanda. Si, ca sa simplificam propagarea informatiei, am zis ca cel mai potrivit ar fi spatiul online, unde sa publicam ponturile pe care le gasim, exact asa cum le gasim, dar si articole inspirate din experientele noastre.
Care a fost prima tara straina vizitata? Cand v-ati dat seama ca va place atat de mult sa calatoriti incat sunteti dispusi sa deveniti digital nomads?
Alina: Prima tara pe care am vizitat-o impreuna a fost Franta, in 2009. Paris. Cat despre ideea de a imbina calatoriile si munca, am cochetat cu ea inca de prin 2010, cand, imediat dupa terminarea facultatii, ne-am mutat temporar, pentru vreo patru luni, pe insula Creta. Am incercat sa lucram de acolo, online, si sa si vizitam tot ce se putea vizita in zona. Sa traim visul cretan. Nu ne-a iesit din prima, insa nu am renuntat la idee, asa ca dupa inca vreo cinci ani de incercari, am gasit – in sfarsit! – echilibrul intre munca si calatorii.
Cum v-ati impartit intre job si proiect? In ce moment a devenit focus principal?
Alina: La inceput, lucram doar seara, cand ne intorceam acasa de la locul de munca. Usor, usor, am observat ca interesul pentru proiect creste considerabil, asa ca am renuntat la activitatea mea in ONG, in ideea ca doar asa voi avea suficient timp la dispozitie pentru a ma dedica site-ului. Abia apoi a urmat si Florin. In momentul acesta lucram amandoi full-time pentru Aventurescu, proiectul nostru de suflet, si nu regretam nicio clipa decizia pe care am luat-o. Asta nu inseamna ca nu sunt destule zilele cand ne prinde miezul noptii in fata laptopului sau ca nu e frustrant uneori sa nu ai un sef caruia sa i te plangi sau un coleg caruia sa-i pasezi anumite probleme.
Cand ati simtit ca proiectul a devenit recunoscut si ca eforturile voastre sunt recompensate?
Florin: Simplu. Cand comunitatea ce s-a strans in jurul nostru ne-a votat la eTravel Awards 2017 si am castigat premiul pentru cel mai Popular Blog de Travel din Romania. A fost un feedback pozitiv din partea a zeci de mii de oameni, carora le multumim din suflet, si, odata cu el, a venit si impulsul de care aveam nevoie, caci acum stim ca suntem pe drumul cel bun.
Cum decurge acum o zi normala din viata Aventurestilor?
Alina: Incercam sa ne organizam timpul foarte bine si sa fim foarte seriosi. Zilnic (si cand spunem zilnic, ne referim inclusiv la sambete si duminici), lucram in prima parte a zilei, fara pauza, pentru ca dupa-amiaza sa iesim la plimbare, pe teren, pentru „material”. Vizitam locuri, iesim la terase, la restaurant, ne bucuram de tot ce ne ofera locurile unde ne aflam. Lucram mereu, indiferent ca suntem in tara, aici, la noi, pe continent, sau in afara Europei. Biroul nostru e oriunde. In felul acesta, nu exista monotonie la locul de munca. Tot ce ne trebuie ar fi o conexiune buna la internet si locuri noi de descoperit.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul?
Florin: Sa fim cei mai cunoscuti si, pe cat posibil, cei mai buni in domeniu. Lumea aceasta a online-ului este nesfarsita si, pe zi ce trece, este din ce in ce mai greu sa vii cu ceva nou. Cert e ca am stiut de la bun inceput ca, pentru a fi cei mai buni, trebuie sa avem rabdare, sa fim perseverenti si, poate cel mai important lucru, sa nu facem rabat de la calitate cand vine vorba de informatia furnizata. Ne-am ridicat singuri niste standarde, destul de sus chiar, si suntem foarte stricti in privinta lor.
Care a fost cel mai amuzant comentariu pe care l-ati primit de la fani?
Alina: Sunt extrem de multe comentarii amuzante, motiv pentru care am si facut un articol numit „8 mituri despre vacantele DIY”. Cu toate astea, cele care se repeta cel mai des si care ne fac sa radem si azi, dupa atata timp, sunt legate de faptul ca oamenii au impresia ca, pentru o vacanta cu buget redus, e musai sa zbori la cala si sa dormi sub cerul liber, motivul fiind, fireste, superofertele pe care le prezentam pe site.
Care a fost cea mai frumoasa destinatie pe care ati descoperit-o in calatoriile voastre?
Florin: Spunem Zanzibar amandoi, fara sa clipim. De ce? Pentru ca are unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, pentru ca am descoperit aici o mancare absolut delicioasa si pentru ca oamenii sunt relaxati, poate prea relaxati, iar in ritmurile de reggae ce rasuna peste tot par sa nu se grabeasca niciodata. Este exact opusul orasului mare in care traim.
Cum este sa lucrati impreuna mai tot timpul?
Alina: Ca sa fim sinceri, a fost o temere a noastra cand am pornit impreuna pe acest drum, poate cea mai mare. Ce am facut, insa, a fost sa punem bazele unui sistem in care fiecare dintre noi are bucatica lui, de care se ocupa cu toata responsabilitatea, dar si incredere maxima ca celalalt face treaba buna. Altfel, inainte de a demara orice proiect cu un client nou, tinem o sedinta. S-ar putea fara sedinte? Nicidecum. Doar ca sedintele noastre au loc in parc. Vedem daca merita sau nu sa ne implicam, iar apoi delimitam responsabilitatile fiecaruia. Evident ca ne mai contrazicem, dar ne trece destul de repede, pentru ca, fie vorba intre noi, nu prea avem timp de certuri. In plus, am adus de la locurile de munca anterioare tehnica feedback-ului, care functioneaza foarte bine si intre noi.
Care a fost cel mai interesant mesaj de apreciere primit?
Florin: Cele mai multe mesaje ajung la noi prin Faceboook. Cel mai mult ne place atunci cand oamenii ne trimit poze. Poze cu ei de prin locurile unde au ajuns cu ajutorul ponturilor noastre sau din aceleasi locuri de unde am postat si noi cate o poza, semn ca multi dintre cei ce ne citesc urmeaza traseele pe care le propunem. In plus, ne si multumesc, iar asta este toata aprecierea de care avem nevoie pentru a merge mai departe.
Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger, care ar fi acela?
Alina: Sa incerce sa porneasca un proiect care ii reprezinta, pentru ca numai asa vor gasi motivatia pentru a-l sustine pentru o perioada lunga de timp. Daca se gandesc sa scrie pe un blog pentru ca au vazut la nu-stiu-cine si stiu ei ca le merge bine, si se gandesc ca sigur pot scoate bani frumosi din asta, ar trebui sa fie constienti de faptul ca s-ar putea sa nu iasa cum au sperat pentru simplul motiv ca le lipseste pasiunea. In plus, ar trebui sa vina cu ceva nou, fie ca e vorba de abordare, de stilul de a povesti, de tipul destinatiilor vizitate.
Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?
Florin: Sa il mentinem la aceleasi standarde ridicate, sa imbunatatim permanent si site-ul in sine, dar mai ales informatia pe care o publicam. Nimic mai simplu, nu-i asa, daca ne gandim ca sunt ingrediente firesti pentru orice tip de proiect, din orice domeniu, dar complicat, avand in vedere cata munca presupune treaba asta.
Pasiunea pentru calatorii
Speram ca ti-a placut acest prim interviu si urmareste in continuare blogul nostru pentru mai multa inspiratie. Revenim!
#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel