Mai este foarte puțin timp până la Sărbătoarea Pascală și tocmai de aceea ne dorim să împărtășim cu voi mai multe tradiții decât cele pe care le cunoașteți deja. La nivel mondial, diferite culturi, țări, comunități și secte au propriile obiceiuri pentru a celebra Paștele.
Mulți se strâng în biserici pentru a comemora Învierea lui Iisus Hristos, alții sărbătoresc prin a mânca ouă de ciocolată, merg la vânătoare de ouă sau înalță zmeie. Voi cum celebrați această Sărbătoare?
1. România: Pentru români, pregătirea Paştelui înseamnă mai întâi curăţenia şi bucatele care se fac în casă. De „curăţenia de Paşte” orice gospodină trebuie să se achite în timp util şi să aibă casa lună pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sărbătoare. Preparatele de Paşte care, în general, nu lipsesc de pe masă sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la biserică are loc Prohodul.
În zona Transilvaniei există o serie de obiceiuri specifice, unul dintre acestea fiind stropirea fetelor şi femeilor de către băieţi şi bărbaţi, în a doua zi a Paştelui. Scopul este ca acestea să rămână frumoase tot timpul anului. Grupuri de săteni colindă prin sat până seara târziu, pentru ca nicio fată să nu rămână nestropită. La origine, pentru stropit se foloseau găleţi cu apă de izvor, simbolul purificării încă din precreştinism, acestea fiind înlocuite în prezent cu sticluţe de parfum. În unele sate există şi obiceiul împodobirii fântânilor cu ouă colorate de Paşte.
În Ardeal, tinerii obişnuiesc să împodobească, de sâmbătă noaptea, cu crengi de brad porţile caselor unde locuiesc fete nemăritate. Fetele care au pândit toată noaptea la ferestre ştiu pe cine să răsplătească, astfel că flăcăii primesc în ziua de Paşte bucate sau bani.
În categoria simboluri de Paște putem aminti de celebrul iepuraş de Paşte, acesta este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus după Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, pe la 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.
Printre alte simboluri ale Paştelui se mai numără liliacul, expresie a purităţii, şi fluturele, a cărui ieşire din crisalidă în altă formă aminteşte de Învierea lui Iisus Hristos.
2.Franța: În orașul Haux se obișnuiește să se prepare o omletă gigantică, din 4500 de ouă, care este servită locuitorilor. Acest obicei datează de pe vremea lui Napoleon, când acesta a făcut o oprire cu armata sa în sudul Franței și a ordonat locuitorilor să strângă toate ouăle pentru a face o omletă uriașă.
3. Spania: În Sevilla are loc una dintre cele mai mari celebrări, întrucât se adună peste 52 de culte religioase care pun în scenă, pe străzi, crucificarea lui Iisus. Marșul este urmărit de mii de oameni, iar procesiunea dispune de statuete și candele aprinse, lucru care dă dramatism întregii scene.
În Verges, Joia Mare se comemorează printr-un dans numit “Dansa de la Mort” (Dansul Morții), participanții sunt costumați în scheleți și pun în scenă momente din Patimile lui Hristos.
4. Italia: În Florența se obișnuiește să se împodobească o căruță, care este trasă de boi albi prin oraș, până la catedrală. Când clopotul sună, arhiepiscopul trimite o rachetă în formă de porumbel pentru a aprinde focul de artificii din căruță. Obiceiul este cunoscut sub numele de ”Scoppio del carro” și semnifică prosperitate și pace pentru anul care este în curs.
În Roma, în Vinerea Mare, Papa comemorează “Via Crucis” sau ”Drumul Crucii” la Colosseum, unde o cruce uriașă este iluminată de torțe. Cele 14 opriri ale Crucii sunt traduse în mai multe limbi.
5.Norvegia: Norvegienii au o tradiție foarte interesantă de Paște, cunoscută sub numele de “Paaskekrim”. Obișnuiesc să citească nuvele thriller și să urmărescă la televizor documentare sau seriale cu detectivi și crime. Tradiția datează din anul 1923, când un editor a promovat pe prima pagină a ziarului o nuvelă cu crime.
6.Finlanda: Copiii obișnuiesc să meargă pe străzi, dați pe față cu funingine, purtând eșarfe colorate pe cap și cărând cu ei ibrice și mături. În anumite părți din vestul Finlandei, oamenii fac focuri din tradiția că flăcările vor alunga vrajitoarele care zboară pe mături între Vinerea Mare și Prima zi de Paște.
7.India: Paștele este celebrat prin carnavaluri, jocuri de stradă, muzică și dansuri. Oamenii își dăruiesc ciocolată, flori și lanterne colorate.
8. Republica Cehă și Slovacia: Există tradiția conform căreia bărbații “plesnesc” femeile cu biciuri împodobite cu funde, confecționate acasă, din salcie. Conform legendei, salcia este primul copac care înflorește primăvara și se presupune că se transferă vitalitatea și fertilitatea către femeile ”biciuite”. Totul este făcut în spirit de joacă, deci durerea este exclusă.
9. Statele Unite ale Americii: În Washington, de 130 de ani, Casa Albă organizează Easter Egg Roll, ceea ce presupune rostogolirea unor ouă vopsite cu o lingură mare, dar acum evenimentul cuprinde mai multe activități, printre care vânătoarea de ouă, diverse sporturi și ateliere de creație.
10.Brazilia: Brazilienii au obiceiul de a crea păpuși care să-l întruchipeze pe Iuda (cunoscut pentru că l-a trădat pe Hristos), pe care le atârnă pe străzi și pe care le bat!
Suntem diferiți, avem obiceiuri și tradiții diferite, avem credințe și valori diferite, însă pentru toți Paștele este un motiv de bucurie și sărbătoare.
Dacă articolul a fost pe placul vostru, puteți lăsa un mesaj sau puteți împărtăși cu noi care sunt tradițiile pe care le respectați cu această ocazie.
eSky vă urează Paște Fericit alături de familie și prieteni!