Grecia și insulele grecești sunt cunoscute în întreaga lume datorită turismului, vechii civilizații și priveliștilor minunate. Are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și se poate lăuda cu aproximativ 2000 de insule ce sunt înconjuate de munți în proporție de 80% (cel mai înalt fiind Muntele Olimp cu 2917 m) și “spălate” de către Marea Egee la est, de Marea Ionică la vest și la sud de către Marea Mediterană.
Grupul Dodecanez de insule este poziționat pe partea estică a Greciei, între grupul Cicladelor și coasta Turciei. Aceste insule se remarcă datorită arhitecturii medievale și a plajelor liniștite.
În continuare o să vă prezentăm câteva dintre cele mai iubite insule din grupul Dodencanez, sperând că astfel o să vă ajutăm la planificarea următoarei vacanțe
1.Rhodos este cea mai mare insulă din grupul Dodecanez și una dintre cele mai populare destinații din Grecia. Supranumită „Insula Soarelui”, Rhodos, locul de „baștină” al uneia dintre minunile lumii antice, vă așteaptă cu zeci de plaje amenajate sau sălbatice, cu peisaje dramatice de coastă, cu munși împăduriți cu pin, cu cetăți vechi sau localități rustice.
Anthony Quinn Bay-Rhodos
Orașul Vechi din Rhodos impresionează prin aerul romantic, iar pe străzile pavate din vechiul port veți avea impresia că urmează să vă întâțniți la următorul colț cu un cavaler ăn armură.
Clădirile sale pornind de la palate la biserici gotice, la moschei, piațete sau fântâni conferă acestui loc o aură autentică. Vizitați Castelul Venețian, bisericile bizantine, Palatul Marilor Maeștri, Acropola din Rhodos, Valea Fluturilor și Ferma de struți ( o alegere inspirată în special pentru familiile care au copii; micuții vor fi fascinați de cămile, capre, măgari și de cei peste 120 de struți).
Insula este foarte bogată în activități, astfel încât se poate găsi ceva de făcut pentru fiecare. Femeile își pot îmbogăți colecția personală de bijuterii după un tur la faimosul magazin de bijuterii și obiecte din aur Alexandra Gold, situat în strada Sokratous, numărul 18, iar pasionații de antichități își pot bucura ochii sau pot face achiziții la vestitul magazin Kalogirou Art, de pe strada St.Panetiou, numărul 30, amplasat lângă Palatul Marilor Maeștri.
Magazinul Green Shop, de pe strada St. Sokratous, numărul 143, este specializat în produse de îngrijire corporală, toate obținute din ingrediente naturale,dar și diferite sortimente de uleiuri de măsline, condimente, lichioruri, dulciuri tradiționale grecești – halva din susan sau baclavale. O activitate de seară reconfortantă, deloc solicitantă, poate fi experimentată la Paffuto, pe strada Evripidou, numărul 10, unde, în fiecare seară, au loc reprezentații muzicale live ale unor artiști locali sau contractați din strainate. Muzica bună este întreținută cu o listă de vinuri europene și grecești.
Una dintre activitățile de noapte cu cea mai mare căutare implică o vizită la Casino Rhodos, situat tot în orașul Rhodos, pe strada Papanikolaou, la numărul 4G. Locația este multifuncțională, punând la dispoziția turiștilor, pe lângă un restaurant și un hotel, un centru de relaxare deschis toată noaptea, care conține sute de aparate și jocuri funcționând pe bază de sloturi, zeci de jocuri de masă și alte șapte baruri si restaurante în incinta cazinoului. Totuși, pentru familiile cu copii, accesul ar putea fi o problemă, căci persoanele cu vârstă sub 23 de ani nu sunt primite.
2.Symi, deși este o insula foarte mică, fascinează prin calmitatea zonei și prin arhitectura fabuloasă. Portul este unul impresionant, casele construite pe dealuri sunt elegante, iar priveliștea spre mare este răpitoare. Promenada din jurul portului este perfectă pentru o plimbare romantică, iar plajele micuțe sunt curate și au un aer familiar, intim, ceea ce ajută la o relaxare completă. Interesant este sătucul Panormitis, situat pe partea sudică a insulei, unde se găsește Mănăstirea Arhanghelului Mihail.
Insula Symi.
Tot ce puteți face aici este să vă relaxați. Să stați la soare, să înotați în apa curată, să luați prânzul într-o tavernă din apropierea plajei, iar pe seară să savurați un pahar de vin la o cafenea, sub un cer înstelat.
Se pot practica și sporturi nautice, dar apele oferă condiții excelente pentru snorkelling şi pescuit.
Dacă vă plac fructele de mare, nu ratați creveții din Symi, căci sunt minunați, deși sunt micuți.
În magazinele tradiționale găsiți lucruri tradiționale realizate manual cum ar fi ceramica, textile şi bureţi. Un suvenir frumos este, de asemenea, un vin local sau dulciuri.
Symi este potrivită atât pentru o vacanță completă, însă și doar pentru o zi. Se poate ajunge aici din Rhodos.
Insula Syimi.
3.Tilos este, de asemenea, o insula mica și reprezintă o destinație alternativă pentru turiștii care sunt în căutarea unor locuri mai puțin aglomerate. Insula dispune de două sătuce, Megalo Chorio și Livadia. Megalo Chorio este capitala insulei, iar Livadia este portul principal unde se găsesc majoritatea facilităților și activităților pentru turiști.
În centrul Tilos-ului se găsesc rămășițe din Mikro Chorio, un sat fantomă astăzi, deoarece localnicii s-au mutat treptat în Livadia, începând cu anul 1950.
Majoritatea plajelor nu sunt amenajate, sunt retrase, însă au un farmec aparte, un aspect pitoresc și sunt liniștite.
În plimbările voastre veți întâlni mai multe biserici, mănăstiri, capele, iar în apropiere de Megalo Chorio găsiți Mănăstirea lui Agios Panteleimonas, considerat protectorul insulei Tilos.
Ruinele de la Mikro Chorio.
4.Kos este a doua insulă ca popularitate, după Rhodos și reprezintă un mix din punct de vedere turistic. Mai este numită şi “Insula lui Hipocrate”, părintele medicinei.
La intrarea în portul capitalei se află Neratzia Castle, castelul cavalerilor ioaniţi, construit în sec. XIV. Lângă castel tronează un arbore imens, cu un diametru de peste 10 metri, care potrivit legendelor a fost plantat de Hipocrate cu 2400 de ani în urmă.
La aproximativ 10 km de capitală se poate vizită Agios Fokas, un izvor de apă termală fierbinte care se amestecă cu apă de mare şi formează un lac superb. Aeroportul Internaţional “Hipocrate” este principalul punct de acces pe insula, dar se poate ajunge aici şi cu ferryboat-ul.
Kos are zone foarte bine organizate și zone mai retrase, însă pretutindeni arhitectura are influențe otomane și venețiene. Dispune de o intensă viață de noapte, restaurante unde se mănâncă bine, sătuce tradiționale, plaje cu apă limpede și priveliști interesante.
Sătucul Zia, situat la 16 km de Kos, pe pantele muntelui Dikeos, ascuns de păduri verzi este o locație idilică, atrage o mulțime de turiști datorită panoramei asupra întregii insule, ce taie respirația, dar și datorită străzilor care sunt pline de magazine și taverne.
Terasă în Kos.
5.Kalymnos este o insulă un pic diferită de cele prezentate până acum, datorită munților stâncoși de care este înconjurată, motiv pentru care cățărările și-au câștigat popularitatea cuvenită, astfel încât în fiecare an, în luna septembrie, are loc Festivalul Internațional de Cățărări. Cei mai cunoscuți munți pentru cățărări sunt cei de pe partea de nord a insulei.
Să nu credeți că insula nu dispune și de plaje, unde să vă puteți relaxa și bronza. Cele mai apreciate sunt pe partea vestică a insulei și aici le putem aminti pe Myrties, Kantouni și Emporios.
Să vizitați și Pothia, capitala insulei, care este și port totodată. Acest așezământ se remarcă prin casele vopsite în nuanțe luminoase, ce au uși colorate, dar și prin numeroasele biserici și muzee. În centru veți găsi un cinematograf în aer liber, numeroase magazine, un centru cultural și bineînțeles, cafenele și restaurante, unde puteți savura un preparat pe bază de pește.
6.Karpathos este o insula cu sătuce pitorești, plaje exotice cu apă limpede (Panagia și Apella, fiind cele mai frumoase), priveliști minunate și restaurante delicioase.
Achata-Karpathos.
Olympos este cel mai frumos sătuc, cu văile sale verzi și este poziționat la o altitudine destul de mare. Aici fiecare gospodărie își are propria moară de vânt și biserică, iar femeile se îmbracă în portul tradițional zilnic, nu doar cu ocazia sărbătorilor.
Olympos-Karpathos.
Din Karpathos se obișnuiește o plimbare până la Saria, situată pe partea nordică a insulei, cele două fiind separate de o strâmtoare îngustă. Se spune că în Antichitate cele două erau unite, dar au ajuns așa din cauza unui cutremur mare. Înregistrări istorice arată că acolo a existat un regat, probabil cel al orașului vechi Nisyros. Ruinele indică și existența unui templu dedicat lui Apollo.
Dacă v-a plăcut articolul, lăsați un comentariu și fiți pe fază, căci urmează cât de curând Grupul Cicladelor.
eSky vă dorește o vară răcoritoare și plină de călătorii!