Descoperirea piramidelor din Mexic
Piramida Soarelui, una dintre celebrele piramide din Mexic, care au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului, este cea mai mare clădire din Teotihuacan și Mesoamerica. La nivel global, aceasta este a treia ca mărime, după Cholula, situată în apropiere de orășelul Puebla(Mexic) și piramida Keops din Egipt, măsurând 75m înălțime.
Cei mai mulți dintre cercetătorii acestui loc și oamenii de știință sunt de părere că Piramida Soarelui datează din anii 200 Era Noastră, însă părerile arheologilor ortodocși sunt împărțite în mai multe tabere: câțiva dintre ei sunt de părere că piramida datează din anii 1500-1000 Î.H, iar alții consideră că a fost construită între anii 100 î.H – 700 d.H. Alți specialiști în arheologie și antropologie sunt de părere că piramidele din Mexic ar fi putut să reprezinte puncte cheie din harta globală a unei civilizații dispărute.
Deși scopul concret pentru care a fost construită este un mister, se crede că Piramida Soarelui ar fi fost dedicată unui ritual sacru sau unei zeități a acelei perioade, datorită altarului care se găsește în vârful său.
Legenda locală spune că, dacă cineva va sta în vârful acesteia, mai precis în centrul său, și își va pune o dorință, aceasta se va îndeplini cu siguranță.
”În momentul în care am ajuns în vârful piramidei, dorința mea de a escalada muntele vulcanic Pico de Orizaba se îndeplinise deja.”
– Daniel Cinghea, despre Piramida Soarelui
Teotihuacan este numele unei civilizații dezvoltate din Mesoamerica și al celui mai mare oraș din Mexicul acelei perioade. Se crede că civilizația Teotihuacană ar fi existat aici cu mai bine de 500 de ani înaintea civilizației Maya și cu mai mult de 1000 de ani înaintea civilizației Aztece. Un aspect interesant cu privire la orașul Teotihuacan este că acest nume i-a fost oferit de către civilizația Aztecă și poate fi tradus ca ”locul zeilor”. Așadar, numele original al orașului a rămas un mister până în prezent.
Populația estimată a civilizației Teotihuacană este cuprinsă între 150.000 și 250.000 de oameni. Dovadă a existenței acestei civilizații sunt clădirile pe care le-a lăsat în urmă, dar și numeroase artefacte și obiecte artizanale realizate din ”obsidian”, o rocă vulcanică de culoare neagră, care provine din erupțiile vulcanilor din apropiere. Motivul declinului cunoscut de acest oraș, respectiv, de civilizația Teotihuacană, este necunoscut, însă câțiva cercetători sunt de părere că de vină ar fi fost schimbările climei și seceta care a cuprins regiunea.
Mexico City – capitala Mexicului
Caleidoscop de epoci și momente istorice, experiențe noi și vechi din epoca actuală sau din cele vechi, ale căror elemente definitorii se pot observa pe fiecare străduță în parte, Mexico City este o destinație de vacanță ideală dacă v-ați dorit vreodată să călătoriți în timp. De la rămășițele misterioase ale orașelor pre-hispanice, fondate chiar în centrul său, până la casele construite din rocă vulcanică roșie, Mexico City este cu totul special.
Mexico City, Oraș Patrimonial Mondial
Reședință a puterii federale executive din Republica Mexicană, Mexico City este unul dintre cele mai vechi orașe din întreaga America. Acesta a fost recunoscut ca oraș patrimonial în anul 1987, datorită Centrului Istoric și Parcului Național Xochimilco.
Centrul Istoric, situat în inima orașului, a fost recunoscut datorită importanței sale istorice și culturale, dar și pentru că reprezintă un exemplu de așezare urbană care îmbină armonios două culturi în arhitectura și aspectul clădirilor, caselor, respectiv Catedralei.
Cele mai interesante obiective turistice din capitala Mexico City și din împrejurimi, l-au impresionat plăcut pe Exploratorul nostru. Printre acestea, Daniel Cinghea a amintit: centrul orașului și monumentele sale istorice, așa cum sunt Palatul Artelor Fine, Catedrala Metropolitană, Templul Mayor, Cantona, Palatul Național.
Alte obiective turistice pe care nu trebuie să le ratați sunt:
Piața Centrală Zocalo, Bulevardul Reformei (Paseo de la Reforma), Colegiul San Ildefonso, Catedrala Metropolitană, Castelul Chapultepec, Piața Coyoacan, Parcul San Bernardino din fața bisericii Siena și Muzeul Național de Antropologie.
În ceea ce privește locuitorii orașului-capitală Mexico City, Exploratorul ne-a mărturisit faptul că mexicanii sunt pasionați de mașini și de mâncare. Majoritatea mașinilor de aici sunt modificate, practic, personalizate după bunul plac al posesorului. De asemenea, Daniel Cinghea a mai remarcat faptul că mexicanii sunt oameni veseli, cu poftă de viață, optimiști, foarte apropiați de familie, deschiși și ospitalieri. Pentru aceștia, masa alături de familie este un moment special și sfânt, care îi ajută să își păstreze relațiile apropiate cu membrii acesteia.
Grădinile Plutitoare
Xochimilco se bucură de titlul de Teren Patrimonial Mondial datorită Grădinilor Plutitoare care se găsesc aici și care demonstrează munca și grija excepțională pe care le-au arătat strămoșii față de acest loc. Grădinile Plutitoare sunt porțiuni de pământ de dimensiuni reduse, care plutesc deasupra apei și pe care s-au dezvoltat adevărate ecosisteme în care trăiesc plante și microorganisme.
Dacă aveți ocazia să vizitați Xochimilco, nu trebuie să ratați plimbarea cu ”trajinera”, adică o bărcuță tradițională decorată cu flori, a cărei nume se înalță mândru deasupra unei arcade. Aici vă veți putea bucura de mâncare tradițională, mariachi, o priveliște unică și o vegetație foarte variată.
Tradiție și cultură mexicană
Dia de los Muertos
În timpul călătoriei în Mexic, Exploratorul nostru a surprins pregătirile pentru sărbătoarea tradițională ”Dia de los muertos”, care a început pe 31 octombrie și s-a terminat pe 2 noiembrie.
Această sărbătoare este una comemorativă, în care oamenii se roagă și își concentrează gândurile pozitive către cei dragi lor, care nu mai sunt în viață. În timpul sărbătorii, toți oamenii amenajează adevărate altare dedicate celor trecuți în neființă, pe care le umplu cu fotografii ale acestora, flori, lumânări și mâncăruri tradiționale.
Bucătăria mexicană
La categoria ”Bunătăți culinare”, Daniel Cinghea ne-a povestit că în această călătorie a gustat câte puțin din toate specialitățile tradiționale mexicane. Printre acestea, a amintit tacos, ouă de furnică, greieri, dar și berea cu sare.
Porumbul, numit aici ”elote”, poate fi servit pe băț sau în pahar, cu sare, chilli, lămâie sau unt și se găsește în absolut fiecare colț de stradă al capitalei Mexico City.
Sosul tradițional Guacamole este fără dubii una dintre cele mai populare rețete mexicane și este în prezent folosit în întreaga lume, însă interesant despre acesta este faptul că rețeta aparține civilizației Aztece. Realizat din avocado, ceapă, roșii, suc de lămâie și chilli, guacamole este adesea consumat alături de chipsuri din porumb, numite și ”tortilla”, dar și ca garnitură pentru feluri principale, în același mod în care noi consumăm piureul de cartofi.
Enchilada, sortiment de mâncare specific civilizației Maya, era inițial o tortilla cu pești mici. Astăzi, enchilada conține carne, brânză, fructe de mare, fasole, legume sau o combinație între toate aceste ingrediente. Delicioasa mâncare este asezonată cu sos de chilli, obținându-se un mic dejun mexican autentic.
Una dintre atracțiile Mexicului este Restaurantul Caverna, situat în Playa del Carmen, care este amenajat în interiorul unei peșteri, veche de mai bine de 10.000 de ani. Aici se servesc specialități autohtone, dar și din bucătăria internațională, într-un decor absolut special.
În apropiere de restaurantul Caverna, se află și ruinele unui templu maiaș, dedicat unei zeități adorate în acea vreme, dovadă că această civilizație a existat cu adevărat.
Aventura ”Exploratorul” a fost pentru Daniel Cinghea o experiență unică datorită reușitei personale de a atinge cel mai înalt vârf escaladat până în prezent, la altitudinea de 5,636m înălțime, pe muntele vulcanic Pico de Orizaba.
”Sunt mândru și bucuros pentru experiența din această călătorie reușită și am căpătat încredere în mine pentru a urca în viitor până la 6000m.”
– Daniel Cinghea, concluzie personală despre aventura ”Exploratorul”