Exploratorul eSky, Daniel Cinghea, ne-a povestit într-un interviu captivant aventurile sale din Mexic
În urmă cu două săptămâni, Daniel Cinghea a devenit Exploratorul eSky România și a pornit într-o călătorie absolut fascinantă, către Mexic, având ca obiectiv atingerea vârfului Pico de Orizaba, la altitudinea de 5.636m.
Aventura ”Exploratorul” s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, iar printre obiectivele lui Daniel s-au regăsit și capitala Mexico City, grădinile plutitoare din Xochimilco, situl arheologic Cantona, dar și piramidele antice și Templul Soarelui.
Totul a decurs ca la carte, iar Daniel, exploratorul nostru, și-a atins obiectivul de a păși pe vârful Pico de Orizaba, apoi a descoperit plin de curiozitate și bucurie Mexico City și împrejurimile.
Deși experiența a fost una solicitantă și plină de inedit, Daniel susține că nu se simte obosit, dimpotrivă, deja plănuiește următoarea excursie, care va avea loc chiar în decursul acestei săptămâni, cu ocazia deosebită a aniversării sale, iar destinația sa va fi Piatra Craiului.
Muntele vulcanic Pico de Orizaba, Mexic – 5,636m înălțime
Având o înălțime de 5,636m, Pico de Orizaba este al treilea munte din Statele Unite ale Americii, pe primele două locuri situându-se vârful Denali – munții McKinley, America, și munții Logan, Canada. Muntele vulcanic este cunoscut și ca ” Citlaltépetl”, care poate fi tradus drept ”Muntele Stea” , iar această denumire are legătură cu forma acestuia dacă este privit de sus.
Aventura explorării a început din orășelul Puebla și a durat 4 zile, timp relativ scurt, având în vedere distanța pe care Exploratorul a trebuit să o parcurgă și complexitatea traseului, cauzată de rocile de tip vulcanic prezente aici.
Exploratorul eSky a urcat în numai o zi până refugiul Piedra Grande, aflat la 4200 m altitudine, acolo unde a înnoptat, următorul popas fiind la altitudinea de 4900 m înălțime. După escaladarea vârfului, Daniel Cinghea s-a întors la altitudinea de 4900 m unde a mai rămas încă o noapte, coborând apoi într-o singură zi până în satul Hidalgo. Pe parcursul celor 4 zile petrecute pe munte, exploratorul a avut numai 3 popasuri.
”Mi-a plăcut frigul, mi-a plăcut, ca de fiecare dată, să stau la cort, mi-a plăcut totul!”
– Daniel Cinghea, despre escaladarea muntelui vulcanic Pico de Orizaba, Mexic.
Întrebându-l care i s-a părut că a fost cea mai mare provocare în escaladarea vârfului Pico de Orizaba, Daniel ne-a răspuns sincer că aceasta a fost documentarea. Acest lucru este cauzat de faptul că informațiile disponibile pe internet și distribuite cu publicul sunt puține, multe dintre ele nu sunt de actualitate, iar localnicii nu au putut să ofere foarte multe indicații pentru că, dintr-un motiv sau altul, aceștia se feresc să escaladeze Pico de Orizaba. Cei mai mulți dintre mexicani refuză să urce Pico de Orizaba, fie de teamă ca nu cumva să erupă în orice moment, fie din cauza traseului dificil, abrupt și alunecos din cauza pietrelor vulcanice.
”Pe munte, în timpul urcării, nu mi-a fost frică niciun moment, poate doar puțin, odată ajuns în vârf. Totuși, acela a fost momentul meu preferat!”
– Daniel Cinghea, despre momentul atingerii obiectivului de 5.636m, vârful Pico de Orizaba
Pico de Orizaba este un vulcan încă activ, care nu a mai erupt de aproape 170 de ani, ultima dată întâmplându-se acest lucru în anul 1846, cu o magnitudine de 2 VEI*.
”Deși este încă activ, gazele produse de acesta sunt foarte puțin sesizabile, comparativ cu gazele emise de vulcanul Etna.”
– Daniel Cinghea, despre Pico de Orizaba.
Prin comparație, coborârea de pe munte a fost pentru Daniel mult mai intensă decât urcarea, din cauza reliefului foarte abrupt, a înclinării în unghi mare pe anumite porțiuni și a rocilor vulcanice.
În timpul urcării pe munte, exploratorul nostru a consumat hrană uscată, bogată în nutrienți, vitamine, minerale și fibre și s-a hidratat constant, pentru a putea face față efortului susținut și factorilor externi.
Printre alimentele consumate de Daniel în timpul escaladării muntelui, se numără:
- Miez de nucă – bogată în acizi grași omega 3 esențiali, care protejează sistemul imunitar și pe cel cardiovascular, proteine, carbohidrați, fibre, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitaminele B1, B2, B3, E și acid folic.
- Prune uscate – bogate în vitaminele A, C, clasa B și K, luteină, zeazxanthină, criptoxatină, beta-caroten, fluor, fier, potasiu
- Batoane energizante – bogate în fibre, vitamine și minerale, au valoare energetică ridicată
- Fasole – bogată în proteine, riboflavină, niacină, vitamina B6, fier, fosfor, potasiu, vitamina C, tiamină, acid folic și magneziu
- Mazăre – bogată în vitamina C, acid folic, fibre solubile și insolubile, complexul de vitamine B, vitamina K, fito-nutrienți, minerale, antioxidanți
- Geluri concentrate cu extract din fructe – bogate în vitamine, minerale, antioxidanți naturali și cu valoare energetică ridicată.
Aflați mai multe curiozități culinare cu și despre Mexic, din partea a doua a acestui articol, săptămâna următoare.
Hidratarea corpului este foarte importantă, cu atât mai mult în momentul în care organismul susține un efort neobișnuit și este expus la factori de mediu extremi, așa cum sunt temperaturile foarte scăzute, vântul puternic sau presiunea atmosferică ridicată.
În timpul experienței Pico de Orizaba, exploratorul eSky a avut asupra sa rezerve de 7 litri de apă, dar și o butelie cu ajutorul căreia a putut topi zăpadă, pe care a transformat-o în ceai cald, esențial în contextul în care se afla.
Datorită atenției pe care Daniel Cinghea a acordat-o condiției sale fizice (exerciții, antrenament zilnic și escaladare anterioară) și alimentației din timpul escaladării muntelui vulcanic Pico de Orizaba, exploratorul susține că nu a întâmpinat dificultăți din cauza altitudinii sau a temperaturilor scăzute.
Daniel Cinghea, exploratorul eSky, ne-a mărturisit faptul că, de obicei, atunci când escaladează munți de altitudini foarte mari, suferă arsuri la nivelul feței, cauzate de frig, vânt, presiune atmosferică și soare puternic. De această dată, Daniel nu a întâmpinat astfel de provocări, iar motivul, spune el, ar fi faptul că escaladarea s-a produs foarte rapid (numai 4 zile).
Printre cele mai importante vârfuri pe care a urcat Daniel Cinghea se numără Kazbek (5.047m Georgia), Mont Blanc (4.810m Franța), Gran Paradiso (4.061m Italia), Toubkal (4.167m Maroc), Breithorn (4.164m Elveția), iar lista nu se oprește aici.
Daniel ne-a mărturisit faptul că ar repeta experiența escaladării muntelui vulcanic Pico de Orizaba, chiar și în calitate de ghid.
Situl arheologic Cantona și împrejurimile
Ruinele orașului antic Cantona se află la aproape 160 de km distanță față de Puebla, Mexico, iar unii istorici sunt de părere că acesta este cel mai mare centru urban descoperit până acum în Mesoamerica, având o suprafață de peste 12km pătrați.
Cantona se distinge prin rețeaua de străzi pavate și delimitate de gărdulețe scunde din piatră vulcanică, vegetația alcătuită preponderent din pini și palmieri yucca, dar și datorită priveliștei oferite de vulcanii Pico de Orizaba și Cofre de Perote.
Pe lângă rețeaua impresionantă de străzi, Cantona impresionează prin arhitectura care avea ca scop delimitarea claselor sociale. Conform izvoarelor istorice, construcția platformelor de sol pe nivele diferite în sistem piramidal, avea ca scop așezarea oamenilor în funcție de importanța în societate sau de condiția financiară.
În Cantona vă puteți bucura de priveliște și de poveștile locului, în timp ce vă plimbați pe străduțele antice, alături de un ghid local. Este recomandat să aveți lichide în rucsac și să nu mergeți repede, pentru că este vital să vă păstrați energia, de la începutul turului, până la întoarcerea spre ieșire. De asemenea, este bine să știți faptul că ghizii locali nu vorbesc limba engleză, așadar, limba spaniolă, cel puțin la nivel de începător, vă va ajuta foarte mult dacă vă doriți să aflați legende locale.
Cantona nu este foarte cunoscută și nu este foarte vizitată de turiști, ceea ce transformă acest oraș antic într-un obiectiv turistic perfect pentru o după-amiază liniștită și relaxantă, departe de agitația cotidiană.
”Cantona e imensă, iar vegetația este absolut impresionantă.”
– Daniel Cinghea, despre Cantona.