Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Vacanţă în Salonic: ce trebuie să vezi şi să faci neapărat

$
0
0

Grecia este mereu una dintre cele mai bune idei pentru o vacanţă perfectă. În primul rând, pentru că oamenii sunt prietenoşi şi vremea nu e capricioasă. Apoi, ai acces la o doză serioasă de cultură, istorie şi civilizaţie. Şi, nu în ultimul rând, pe tărâmuri greceşti o să găseşti mii de plaje, pe toate gusturile, şi atunci când cauţi linişte, relaxare şi răsfăţ, dar şi când cauţi distracţie.

Dintre toate localităţile-staţiuni turistice ale Greciei, noi ne-am îndrăgostit iremediabil de Salonic. Şi pentru că vrem să împărtăşim din experienţele şi cunoştinţele noastre, iată ce îţi recomandăm să vezi, vizitezi şi experimentezi în Salonic.

Turnul Alb

E simbolul oraşului, elementul cheie care îi defineşte imaginea. Asta şi pentru că o mare parte din  istoria oraşului, bogată şi tumultoasă, se leagă de acest turn. Doar un exemplu: aici a avut loc în 1826 masacrul comandat de sultanul Mohamed al II-lea al ienicerilor (corpul de elită al infanteriei turceşti, format din tineri creştini islamizaţi forţat) acuzaţi că nu ar fi fost loiali. În 1913, când oraşul a fost recuperat de greci, turnul, numit între timp “turnul însângerat”, a fost vopsit în alb, pentru a şterge amintirea acelui eveniment.

Dincolo de istorie, dacă urci în Turnul Alb, te poţi bucura de o privelişte minunată asupra oraşului, a falezei şi a mării.

Ano Poli (oraşul vechi)

Ano Poli, cel mai înalt punct din oraş, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă urci până la el, o să admiri partea antică a oraşului, cu străzi înguste, pavate, pieţe şi case vechi greceşti sau altele păstrând arhitectura din perioada otomană. Mai poţi admira din această zonă Muntele Olimp, dincolo de mare. :)

Faleza

Trebuie să te plimbi măcar de două ori pe faleza din oraş: o dată dimineaţa, pe răcoare (eventual după micul dejun) şi spre seară, la apus, înainte să te întorci în cameră sau înainte să mergi la vreo tavernă sau în club. Faleza e recomandată şi celor care practică jogging-ul.

Muzeul Culturii Bizantine

Colecţia permanentă a muzeului include peste 3.000 de artefacte, printre care: fresce, mozaicuri, broderie, ceramică, inscripţii sau icoane din perioada creştină timpurie spre Căderea Constantinopolului (în 1453). Pentru a-l vizita, trebuie să plăteşti o taxă de 4 euro.

Rotonda

Clădirea, construită pentru a servi drept mausoleu pentru Galerius, împărat roman între 305-311, a fost folosită de-a lungul timpului ca biserică sau moschee. Astăzi e o galerie de artă care găzduieşte fel de fel de evenimente culturale care au loc în oraş.

Biserica Agios Dimitrios

Construită în secolul al V-lea, biserica e cea mai importantă din întreg oraşul, mai ales că poartă numele patronului spiritual al oraşului. Pe lângă artefacte religioase, poţi admira aici unele dintre cele mai frumoase şi elaborate mozaicuri bisericeşti.

Unde să ieşi în oraş

Salonicul e cunoscut pentru viaţa de noapte şi locurile care te invită să ţi-o petreci pe gustul tău, oricare ar fi acela. Dintre toate aceste locuri, trebuie neapărat să mergi la Loxias. E o librărie-ouzerie unde ai atmosfera şi spaţiul potrivite pentru a te bucura de o cafea bună, cărţi pe alese şi delicatese culinare. Loxias e un loc foarte bun şi pentru cinele romantice: balconul cu masă de două persoane şi vedere spre ruinele romane e perfect.

Noesis – Muzeul de Tehnologie şi Centrul de Ştiinţă

Noesis e un muzeu interactiv de care se va bucura toată lumea, de la mic la mare. Te va împrieteni (şi mai mult) cu ştiinţa prin planetariul digital, Cosmoteatrul, amfiteatrul, simulatorul de mişcare, proiecţii 3D, plus multe alte invenţii care te vor bucura ca pe un copil în prima zi de şcoală.

Unde să mănânci

Grecii nu se zgârcesc deloc când vine vorba de mâncare bună. Iar în Salonic, cu atât mai puţin. Tavernele şi restaurantele de aici te aşteaptă cu meniuri dintre cele mai variate, cu specialităţi şi trataţii regeşti. Taverna Melathron e una dintre cele mai renumite, mai ales printre turişti.

Nu uita să verifici ce evenimente se desfăşoară în oraş în perioada în care îţi planifici vacanţa. S-ar putea să-ţi prindă bine o seară de dans sau muzică.

Ai fost în Salonic? Ce ai pune pe lista lucrurilor de bifat neapărat într-o călătorie în oraş?

surse foto: 1, 2, 3

Post to Twitter

The post Vacanţă în Salonic: ce trebuie să vezi şi să faci neapărat appeared first on esky ro.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48