Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all 279 articles
Browse latest View live

Gata de aventură? 10 călătorii active la Mediterană

$
0
0

Ne place luna aprilie, cu tot cu primele raze de soare mai hotărâte, pentru că ne scoate din amorţeala care ne-a ţinut locului (deja) prea multă vreme.  Nimic nu ne mai sta în cale să cucerim câte un colţ de lume, mai apropiat sau mai îndepărtat, în funcţie de cât dor de ducă avem.

Astfel, sub imboldul primăvăratic care ne-a cuprins ca un microb, am pus la punct o listă de destinaţii pentru o vacanţă activă, câte una pentru câte-un sfârşit de săptămână (sau mai mult) din perioada următoare. Şi pentru că ţinem neapărat să bifăm cât mai multe astfel de escapade, am ales destinaţii aflate nu departe de noi, la Marea Mediterană.

Ce putem să vedem şi, mai ales, să facem anul acesta nu departe de casă? Rafting în Slovenia, windsurf în Turcia, ciclism în Franţa sau scufundări în Egipt, ca să numim doar câteva.

Iată lista completă:

1.  Çeşme, Turcia – windsurf

2. Râul Soca, Slovenia – rafting

3.  Munţii Atlas, Maroc – drumeţii

4. Insulele Mykonos şi Zakynthos, Grecia – sailing

5. Coasta Croaţiei – caiac

6. Tarifa, Spania – kite surfing

7. Corsica, Franţa – alpinism

8. Alexandria, Egipt – scufundări

9. (mai toată) Franţa – ciclism

10. Regiunea Abruzzo, Italia – ski

Ce destinaţii (testate de tine sau nu) ai adăuga pe listă?

Post to Twitter

The post Gata de aventură? 10 călătorii active la Mediterană appeared first on esky ro.


Holi, Festivalul Culorilor din India

$
0
0

Ţara cu una dintre cele mai fascinante civilizaţii din toate timpurile, India uimeşte şi inspiră chiar şi în vremurile ultra-tehnologizate în care ne trezim uneori că trăim. Şi ce poate să fie mai reconfortant decât un festival autentic, plin de bucurie şi chef de viaţă, prin care se sărbătoreşte venirea primăverii, soarele şi belşugul ce-l va aduce odată cu el şi, mai ales, încrederea că Binele învinge, vorba cântecului? Cam aşa ar putea fi rezumată Holi, sărbătoarea culorilor din India. Anul acesta, indienii au sărbătorit Holi pe 27 martie, ultima zi cu lună plină, momentul care marchează astrologic începutul primăverii în India.

Holi are un puternic substrat mitologic, existând o serie întreaga de legende care îi explică originea. Una dintre acestea spune că sărbătoarea a apărut ca o odă adusă dragostei divine pe care Radha, simbolul frumuseţii şi al inteligenţei, i-o purta lui Krishna, una dintre cele mai importante reprezentări ale divinităţii în hinduism. Povestea spune că Krishna s-ar fi plâns mamei sale despre diferenţa dintre pielea sa întunecată şi cea deschisă a lui Radha. Atunci, mama, pentru a-i face pe plac fiului, i-a colorat chipul în nuanţele cele mai aprinse, înlăturând astfel orice motiv de supărare.

Holi înseamnă astăzi, dincolo de substratul spiritual, felul prin care indienii din întreaga ţară se bucură de venirea primăverii.  Joaca lor are loc, de obicei, în pieţele oraşelor mari şi include dans, cântece şi, cel mai important, pudră sau apă colorată, care este aruncată în mulţime – prieteni, familie şi străini deopotrivă.

Şi asta nu e tot: Festivalul Culorilor din India e atât de apreciat încât de-a lungul timpului au apărut câteva ediţii şi în alte părţi ale lumii, cum ar fi Utah, S.U.A. sau Belfast, Irlanda.

Iată cum a fost anul acesta la Festivalului Culorilor:

 

 

Şi acum, ne întrebăm cum e mai bine: un Holi autentic, “simţit” pe viu în India, sau unul al nostru, “împrumutat”?

sursă foto:  Boston.com, theatlantic.com

Post to Twitter

The post Holi, Festivalul Culorilor din India appeared first on esky ro.

Primăvara în Europa: Cele mai importante evenimente din luna mai

$
0
0

Oricărui călător îi place să profite la maximum de călătoria pe care o plănuieşte la un moment dat într-un oraş nou. Sau într-unul văzut a mia oară, deopotrivă. :-) Experienţa călătoriei în sine presupune, de fapt, că ne transformăm în mici bureţi, gata să vedem tot, să trăim cât mai multe experienţe, să gustăm câte puţin din fiecare provocare ce ni se aşază la picioare în noua aventură.

Şi pentru că vine primăvara (în sfârşit!) pe bătrânul continent european, planurile pentru escapade în oraşele din Europa, fie pentru un weekend prelungit, fie pentru mai multe zile, nu mai contenesc. De pretexte nu ducem niciodată lipsă. Vrem să vedem un castel pe care l-am ratat până acum, vrem să “prindem” Turneul de Tenis din Paris, la care visăm de prea multă vreme să ajungem, vrem să experimentăm obiceiurile praghezilor, de exemplu, şi faimosul lor festival al berii.

Îţi sună cunoscut? :-)

Ne-am gândit să-ţi venim în ajutor, aşa că începând cu luna aceasta lansăm o nouă rubrică aici, pe blog: Calendarul evenimentelor lunare din Europa. Poate de unele nici nu ştiai, poate de altele ai uitat în forfota de zi cu zi, poate aveai nevoie de un mic imbold ca să mergi sau poate aveai, pur şi simplu, nevoie să vezi totul ordonat, negru pe alb, ca să te poţi hotărî unde să mergi mai întâi.

Luna mai e bogată în evenimente care mai de care mai tentante, de la cele artistice (film, muzică, dans) până la cele sportive sau până la târguri culinare, din Praga până în Dublin. Iată cum se distrează europenii luna asta. Scoate pixul şi notează:

1. Festivalul Vinului

 Roma, Italia

Când: 4 – 5 mai

Unde: Città del Gusto, Via Fermi Enrico, nr. 161, cod 00146

 

2. Grand Prix Formula 1, Circuitul Catalonia

 Barcelona, Spania

Când: 11 – 13 mai

Unde: Mas La Moreneta, 08160, Montmeló

3. Festivalul de Dans din Dublin

Dublin, Irlanda

Când: 14 – 26 mai

Unde:Instituţii culturale din Dublin, detalii în programul festivalului

4. Eurovision 2013

Malmö, Suedia

Când:14 – 18 mai

Unde: Malmö Arena, str. Arenagatan, nr. 15

 5. Festivalul de Film de la Cannes

Cannes, Franţa

Când: 15 – 26 mai

Unde: Cinéma de la Plage (pentru turişti) 

6. Festivalul Berii

Praga, Cehia

Când: 16 mai – 1 iunie

Unde: Exhibition Grounds, Holesovice (Výstaviste)

7. Concert Eros Ramazotti

Berlin, Germania

Când: 16 mai

Unde: O2 World Arena, str. O2-Platz, nr. 1

8. Finala Cupei Heineken la Rugby 2013

Dublin, Irlanda

Când: 18 mai

Unde: AVIVA Stadium, Lansdowne Road

9. Primavera Sound, festival de muzică

Barcelona, Spania

Când: 22 – 26 mai

Unde: Parc del Forum

 

10. Turneul de Tenis Roland Garros 2013

Paris, Franţa

Când: 21 mai – 9 iunie

Unde: Stadionul Roland Garros

11. Târgul Arhipelagului Suedez (Skärgardsmässan)

Stockholm, Suedia

Când: 24 – 26 mai

Unde: Insula Djurgarden, Stockholm

12. White Nights

St. Petersburg, Rusia

Când: 24 mai – 14 iulie

Unde: întreg oraşul

Deci, unde mergem mai întâi? :-)

Post to Twitter

The post Primăvara în Europa: Cele mai importante evenimente din luna mai appeared first on esky ro.

10 destinaţii din Europa perfecte pentru toată familia

$
0
0

Unele vacanţe se petrec în familie, de la mic la mare, pentru că, nu-i aşa, nu-i nimic mai drag pe lume ca voia bună în familie. :)  Aşa că după ce v-am propus destinaţii de vacanţe care să vă pună sângele în mişcare, evenimente-cult de bifat neapărat sau destinaţii unde să petreceţi alături de prieteni, a sosit momentul să facem lista acelor destinaţii europene unde toată familia se va simţi minunat.

1. Sicilia, Italia

Ce ar trebui să bifaţi: drumeţii pe Muntele Etna, relaxare pe plaja din Mondello, turul Văii Templelor (Agrigento) sau o vizită la Teatrul Massimo (Palermo).

2. Berlin, Germania

Ce ar trebui să bifaţi: relaxare în cafenelele şi restaurantele destinate familiilor, aşa numitele “Kindercafés”, o plimbare prin parcul Tiergarten, o vizită la Grădina Zoologică (cea mai veche din Germania) sau turul monumentelor istorice, cum ar fi Zidul Berlinului sau memorialul Holocaustului.

3. Bruxelles, Belgia

Ce ar trebui să bifaţi: turul Muzeului Benzii Desenate, o vizită culturalo-ştiinţifico-relaxantă la Atomium, ciocolateriile (cu măsură :) ).

4. Paris, Franţa

Ce ar trebui să bifaţi: turul obiectivelor clasice pentru cei mari, dar fascinante pentru cei mici (vor rămâne cu cele mai frumoase amintiri), cum ar fi Muzeul Louvre, Catredrala Notre Dame sau Turnul Eiffel, şi, mai ales, distracţie ca-n cele mai frumoase vise la Disneyland.

5. Copenhaga, Danemarca

Ce ar trebui să bifaţi: o vizită la faimoasa statuie Little Mermaid, turul castelelor de poveste, relaxare în Grădinile Tivoli (parc de distracţii ce datează din 1883), o plimbare cu bicicleta pe străzile oraşului.

6. Barcelona, Spania

Ce ar trebui să bifaţi: neapărat o vizită prelungită în parcul Güell, program de plajă, lecţia de biologie şi, de ce nu, ecologie, la Acvariul din Barcelona.

7. Londra, Marea Britanie

Ce ar trebui să bifaţi: ca şi în cazul Parisului, turul obiectivelor turistice clasice – Tower of London, Buckingham Palace, o “tură” în London Eye, plus relaxare şi lecţia gratuită de limbi străine în Trafalgar Square.

8. Munchen, Germania

Ce ar trebui să bifaţi: turul castelelor de vis ridicate de Ludovic al II-lea al Bavariei, o vizită la Muzeul German (cel mai mare muzeu de tehnologie din lume), o plimbare cu rolele prin parcurile oraşului, relaxare în Parcul Englez (unul dintre cele mai mari din Europa) sau o vizită la Grădina Botanică.

9. Roma, Italia

Ce ar trebui să bifaţi: clasicele, dar uimitoarele obiective precum Capela Sixtină, Vaticanul, Circo Massimo, Pantheon-ul, Forum-ul, lecţia despre diversitatea culturală în Piaţa Spaniei, relaxare şi distracţie la Grădina Zoologică, le gelaterie (iarăşi, cu moderaţie :) ).

10. Dublin, Irlanda

Ce ar trebui să bifaţi: Turul Viking Splash, o vizită la ARK, centrul cultural destinat copiilor, un picnic în Parcul Phoenix, distracţie la Grădina Zoologică.

Mergeţi des în vacanţă în formulă completă? :)  Ce aţi adăuga pe listă?

Post to Twitter

The post 10 destinaţii din Europa perfecte pentru toată familia appeared first on esky ro.

Minunile Europei: cele mai frumoase 10 lacuri

$
0
0

Europa noastră e plină de minuni la tot pasul: de la oameni frumoşi, culturi şi obiceiuri dintre cele mai interesante şi până la locuri atât de spectaculoase că stai şi cugeţi la fascinanta natură şi complexitatea ei, de la cel mai mic detaliu până la imaginea de ansamblu. Dintre minunile naturale ale Europei, vă invităm să admirăm – şi să trecem pe lista viitoarelor călătorii – cele mai frumoase zece lacuri.

Ne-a fost greu să alegem numai zece, recunoaştem, aşa că dacă simţiţi că lipseşte ceva, propuneţi-l în comentarii. :)

Lacul Annecy, regiunea Haute-Savoie, Franţa

 Lacul Como, regiunea Lombardia, Italia

Plitvice (Parcul Naţional Lacurile Plitvice), Croaţia (inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO)

Lacul Bled, Slovenia

Sognefjord, Norvegia (unul dintre braţele sale, Nærøyfjord, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO)

Lacul Hallstatt, regiunea Salzkammergut, Austria

Lacul Geneva, Franţa şi Elveţia (unul dintre cele mai mari ca suprafaţă, din vestul Europei)

Lacul Garda, Italia (cel mai mare lac din Italia)

Craterul Kerið, regiunea Grímsnes, Islanda

Lacul Konigssee, Bavaria, Germania

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,  12

Post to Twitter

The post Minunile Europei: cele mai frumoase 10 lacuri appeared first on esky ro.

Drumul cafelei: călătorie în jurul lumii, acolo unde e cafeaua mai bună

$
0
0

Licoarea magică fără de care mulţi dintre noi nu şi-ar putea începe ziua cu avânt, cafeaua are o istorie bogată, plină de legende sau curiozităţi dintre cele mai nebănuite. Ce-ar fi să o folosim pe post de pretext pentru o viitoare călătorie în jurul lumii? :) Am vedea lumea întreagă şi ne-am întoarce cu o sumedenie de poveşti frumoase despre culturi fascinante până la ultimul detaliu. Iată cum arată drumul cafelei în jurul lumii.

Jamaica

Pe crestele impresionante ale Munţilor Albaştri din Jamaica este cultivată cafeaua Jamaican Blue Mountain. Poate de aceea este şi una dintre cele mai apreciate şi scumpe tipuri de cafea din lume, un fel de delicatesă în domeniu.

Etiopia

Zambia

Africa de Est

Această parte a lumii, dincolo de safari-urile pentru care e cunoscută printre călători, e faimoasă pentru tipul de cafea pe care îl produce. East African se împarte în diverse arome şi caracteristici specifice, în funcţie da ţara unde este cultivată: în Kenya, are arome de fructe de pădure, în Etiopia, de citrice, iar în Zambia, de vin.

Yemen, Peninsula Arabică

Unul dintre cele mai populare tipuri de cafea, cafeaua Mocha Arabica, este cultivată în munţii din sudul peninsulei cu acelaşi nume. Cultivatorii folosesc şi acum metode tradiţionale de creştere a plantelor şi de procesare a boabelor, exact ca acum 500 de ani. Rezultatul: o cafea puternic aromată, cu tonuri fructate.

Guatemala

Nicaragua

America Centrală

Cafeaua din America Centrală e plină de personalitate, la fel ca locuitorii zonei. Cea crescută pe culmile munţilor înalţi din Guatemala sau Costa Rica e puternică, pe când cea din Nicaragua e consistentă.

Hualalai

Mauna Loa

Hawaii

Kona, cafeaua tipică insulei Hawaii, se dă în vânt după aventuri: e cultivată pe culmile vulcanilor, ce-i drept inactivi – Hualalai şi Mauna Loa. Deţine titlul de cea mai scumpă cafea din lume, iar aromele cu care se laudă variază de la tonuri fructate la cele de vin.

Sumatra

Timor

Arhipeleagul Malaezian

Un alt tip de cafea căreia îi place să se lăfăie în peisajele exotice ale unor frumoase insule e cea specifică Arhipeleagului Malaezian din Oceanul Pacific. Cafeaua tipică Indoneziei, Timor-ului, Sumatrei sau Javei este recunoscută pentru aroma fructat-florală.

Columbia

Ecuador

America de Sud

Cafeaua tipică “latinilor” din această parte a lumii e robustă şi aromată. Ţări ca Ecuador şi Columbia sunt faimoase pentru cafeaua pe care o produc, dar Brazilia dă tonul, de departe.

Deci, cine porneşte la drum cu noi? :)

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Post to Twitter

The post Drumul cafelei: călătorie în jurul lumii, acolo unde e cafeaua mai bună appeared first on esky ro.

Oraşele cu cele mai frumoase plaje, perfecte pentru un city break

$
0
0

În fiecare an, cum vine vara, ne confruntăm cu aceeaşi dilemă. Vrem vacanţe acolo unde e nisipul mai fin şi valul mai lin, dar parcă nu am spune nu nici unei aventuri prin oraşe cu poveşti mii, cu obiective turistice la care visăm de când le-am văzut prima dată într-un ghid turistic. Vrem să luăm la rând toate plajele din lumea largă, de la cele pustii, uitate de lume, la cele căutate de turiştii de pretutindeni. Dar ne-am aventura, totuşi, şi într-o plimbare prin cetăţi sau oraşe cu o cultură vie. Iar dacă mai punem la socoteală şi faptul că mergem, de cele mai multe ori, în gaşcă (sau în familie), deja ecuaţia se complică peste măsură.

Ce ne facem?

Una dintre variantele câştigătoare e să alegem ca destinaţie un oraş care împacă toate poftele şi toate gusturile. Sau măcar cât mai multe. :)  Iată, deci, o listă de zece oraşe faimoase pentru obiective turistice, istorie la fiecare pas şi activităţi de relaxare dintre cele mai diverse, dar şi pentru cele mai frumoase plaje. Ca să fie mulţumită toată lumea. :)

1. Barcelona, Spania

 

2. Split, Croaţia

 

3. Nisa, Franţa

 

4. Malaga, Spania

 

5. Napoli, Italia

 

6. Rodos, Grecia

 

7. Ulcinj, Muntenegru

 

8. Lisabona, Portugalia

 

9. Tanger, Maroc

 

10. Tel Aviv, Israel

 

Lista rămâne deschisă, bineînţeles. :) Ce mai adăugăm?

 

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Post to Twitter

The post Oraşele cu cele mai frumoase plaje, perfecte pentru un city break appeared first on esky ro.

De la glorie la uitare: oraşele lumii de altădată

$
0
0

Erau cele mai importante centre ale lumii la vremea respectivă. Scriau istorie, decideau destine şi făceau regulile. Decade la rând au influenţat zeci de popoare şi culturi, generaţie după generaţie. Iar acum, aşa cum ar spune un bătrân, s-a ales praful de ele. E vorba despre cele mai glorioase oraşe ale lumii de altădată, uitate sau abandonate. Unele dintre ele, cele mai fericite, şi-au recăpătat ceva din gloria de altădată, transformându-se în obiective turistice pe care ar trebui să le bifeze orice călător cu acte în regulă. Hai să ne începem, deci, plimbarea prin timp:

Petra, Iordania

Întemeiere: secolul VI î.Hr.

Civilizaţie: nabateeni, romani

Perioadă de glorie: 106 d.Hr.

Persepolis, Iran

Întemeiere: 515 î.Hr.

Civilizaţie: persană

Pompeii, Italia

Întemeiere: secolul VII sau VI 6 î.Hr.

Civilizaţie: romană

Cartagina, Tunisia

Întemeiere: secolul IX sau VIII î.Hr., de către coloniştii fenicieni

Civilizaţie: feniciană; romană, după distrugerea sa, urmată de o reconstruire

Perioadă de glorie: secolele IV şi III î.Hr. – era cel mai bogat oraş din zona mediteraneană, după Alexandria.

Troia, Turcia

Întemeiere: mileniul III î.Hr.

Civilizaţie: conform săpăturilor arheologice, Troia a trecut prin nenumărate civilizaţii, pe locul respectiv fiind construite succesiv, unul peste altul, mai multe oraşe. A făcut parte din civilizaţia hitită, dar a trecut şi prin perioada grecească, romană şi cea bizantină.

Skara Brae, Scoţia

Întemeiere: Epoca de Piatră, Neolitic (mai vechi ca Stonehenge sau Marile Piramide)

Memphis, Egipt

Întemeiere: secolul XXXII î.Hr.

Civilizaţie: egipteană, persană

Perioadă de glorie: dinastia a VII-a, aprox. 2200 î.Hr.

Babilon, Iraq

Întemeiere: mileniul III î.Hr.

Civilizaţie: mesopotamiană, asiriană, persană, grecească, romană şi alţii

Perioadă de glorie: 1894 î.Hr.

Machu Picchu, Peru

Întemeiere: 1450

Civilizaţie: incaşă

Vijayanagar, India

Întemeiere: aprox. 1336

Civilizaţie: hindusă

Perioadă de glorie: secolul XIV – XVI

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Post to Twitter

The post De la glorie la uitare: oraşele lumii de altădată appeared first on esky ro.


De la plimbări prin parcuri la “bătăi” cu vin. Evenimentele lunii iunie în Europa

$
0
0

Luna iunie se anunţă plină ochi de distracţie prin mai toată Europa. Ne aşteaptă o vară plină de festivaluri şi petreceri, de la plimbări prin parcuri-bijuterii sau răsfăţ în cadrul festivalurilor culinare, la competiţii sportive faimoase. Intrarea e liberă mai peste tot, aşa că avem nevoie doar de energie. Şi de un drum până acolo. Dar asta nu mai e o problemă. :) Iată, deci, calendarul evenimentelor din luna iunie:

Ziua Parcurilor

Unde: toată Franţa

Când: 3-5 iunie

Intrare: liberă

Detalii

Circada, Festivalul de Circ din Sevilia

Unde: Sevilia, Spania

Când: 3-16 iunie

Intrare: liberă

Detalii

Tanec Praha, Festivalul Internaţional de Dans Contemporan din Praga

Unde: Praga, Cehia

Când:3 iunie – 4 iulie

Intrare: 49 lei

Detalii

Smaka På Stockholm, Festivalul Culinar Anual

Unde: Stockholm, Suedia

Când: 5 – 9 iunie

Intrare: liberă

Detalii

Jewellery Week

Unde: Londra, Marea Britanie

Când: 7 – 16 iunie

Intrare: liberă

Detalii

Noul sezon de petreceri în Ibiza

Unde: Ibiza, Spania

Când: 8 iunie – 30 octombrie

Intrare: depinde în ce club unde mergem :)

Fantafestival, Festivalul Internaţional de filme Sci-fi, Thriller şi Horror

Unde: Roma, Italia

Când: 10 – 16 iunie

Intrare: nu a fost anunţat încă

Detalii

Festa De Santo António

Unde: Lisabona, Portugalia

Când: 12 iunie

Intrare: liberă

Solistiţiu de vară Stonehenge 2013

Unde: Stonehenge, Marea Britanie

Când: 20 – 21 iunie

Intrare: liberă

Turneul de Tenis de la Wimbledon

Unde: Londra, Marea Britanie

Când: 24 iunie – 7 iulie

Intrare: 5- 20 lire sau 26-120 lire

Detalii

Batalla del vino

Unde:  Haro (La Rioja), Spania

Când: 29 iunie

Intrare: liberă

Detalii

Le Tour de France

Unde: Franţa

Când: 29 iunie – 21 iulie

Intrare: ca spectator, liberă

Detalii

Unde vă doriţi cel mai mult să mergeţi? Ce să mai punem pe listă?

Sursă foto

Post to Twitter

The post De la plimbări prin parcuri la “bătăi” cu vin. Evenimentele lunii iunie în Europa appeared first on esky ro.

Vacanţă în Salonic: ce trebuie să vezi şi să faci neapărat

$
0
0

Grecia este mereu una dintre cele mai bune idei pentru o vacanţă perfectă. În primul rând, pentru că oamenii sunt prietenoşi şi vremea nu e capricioasă. Apoi, ai acces la o doză serioasă de cultură, istorie şi civilizaţie. Şi, nu în ultimul rând, pe tărâmuri greceşti o să găseşti mii de plaje, pe toate gusturile, şi atunci când cauţi linişte, relaxare şi răsfăţ, dar şi când cauţi distracţie.

Dintre toate localităţile-staţiuni turistice ale Greciei, noi ne-am îndrăgostit iremediabil de Salonic. Şi pentru că vrem să împărtăşim din experienţele şi cunoştinţele noastre, iată ce îţi recomandăm să vezi, vizitezi şi experimentezi în Salonic.

Turnul Alb

E simbolul oraşului, elementul cheie care îi defineşte imaginea. Asta şi pentru că o mare parte din  istoria oraşului, bogată şi tumultoasă, se leagă de acest turn. Doar un exemplu: aici a avut loc în 1826 masacrul comandat de sultanul Mohamed al II-lea al ienicerilor (corpul de elită al infanteriei turceşti, format din tineri creştini islamizaţi forţat) acuzaţi că nu ar fi fost loiali. În 1913, când oraşul a fost recuperat de greci, turnul, numit între timp “turnul însângerat”, a fost vopsit în alb, pentru a şterge amintirea acelui eveniment.

Dincolo de istorie, dacă urci în Turnul Alb, te poţi bucura de o privelişte minunată asupra oraşului, a falezei şi a mării.

Ano Poli (oraşul vechi)

Ano Poli, cel mai înalt punct din oraş, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă urci până la el, o să admiri partea antică a oraşului, cu străzi înguste, pavate, pieţe şi case vechi greceşti sau altele păstrând arhitectura din perioada otomană. Mai poţi admira din această zonă Muntele Olimp, dincolo de mare. :)

Faleza

Trebuie să te plimbi măcar de două ori pe faleza din oraş: o dată dimineaţa, pe răcoare (eventual după micul dejun) şi spre seară, la apus, înainte să te întorci în cameră sau înainte să mergi la vreo tavernă sau în club. Faleza e recomandată şi celor care practică jogging-ul.

Muzeul Culturii Bizantine

Colecţia permanentă a muzeului include peste 3.000 de artefacte, printre care: fresce, mozaicuri, broderie, ceramică, inscripţii sau icoane din perioada creştină timpurie spre Căderea Constantinopolului (în 1453). Pentru a-l vizita, trebuie să plăteşti o taxă de 4 euro.

Rotonda

Clădirea, construită pentru a servi drept mausoleu pentru Galerius, împărat roman între 305-311, a fost folosită de-a lungul timpului ca biserică sau moschee. Astăzi e o galerie de artă care găzduieşte fel de fel de evenimente culturale care au loc în oraş.

Biserica Agios Dimitrios

Construită în secolul al V-lea, biserica e cea mai importantă din întreg oraşul, mai ales că poartă numele patronului spiritual al oraşului. Pe lângă artefacte religioase, poţi admira aici unele dintre cele mai frumoase şi elaborate mozaicuri bisericeşti.

Unde să ieşi în oraş

Salonicul e cunoscut pentru viaţa de noapte şi locurile care te invită să ţi-o petreci pe gustul tău, oricare ar fi acela. Dintre toate aceste locuri, trebuie neapărat să mergi la Loxias. E o librărie-ouzerie unde ai atmosfera şi spaţiul potrivite pentru a te bucura de o cafea bună, cărţi pe alese şi delicatese culinare. Loxias e un loc foarte bun şi pentru cinele romantice: balconul cu masă de două persoane şi vedere spre ruinele romane e perfect.

Noesis – Muzeul de Tehnologie şi Centrul de Ştiinţă

Noesis e un muzeu interactiv de care se va bucura toată lumea, de la mic la mare. Te va împrieteni (şi mai mult) cu ştiinţa prin planetariul digital, Cosmoteatrul, amfiteatrul, simulatorul de mişcare, proiecţii 3D, plus multe alte invenţii care te vor bucura ca pe un copil în prima zi de şcoală.

Unde să mănânci

Grecii nu se zgârcesc deloc când vine vorba de mâncare bună. Iar în Salonic, cu atât mai puţin. Tavernele şi restaurantele de aici te aşteaptă cu meniuri dintre cele mai variate, cu specialităţi şi trataţii regeşti. Taverna Melathron e una dintre cele mai renumite, mai ales printre turişti.

Nu uita să verifici ce evenimente se desfăşoară în oraş în perioada în care îţi planifici vacanţa. S-ar putea să-ţi prindă bine o seară de dans sau muzică.

Ai fost în Salonic? Ce ai pune pe lista lucrurilor de bifat neapărat într-o călătorie în oraş?

surse foto: 1, 2, 3

Post to Twitter

The post Vacanţă în Salonic: ce trebuie să vezi şi să faci neapărat appeared first on esky ro.

Wrestling în ulei sau spectacole de teatru în aer liber? Evenimentele lunii iulie în Europa

$
0
0

Aşa cum v-am obişnuit, a sosit vremea să ne punem la curent cu evenimentele cele mai importante care au loc luna aceasta de-a lungul şi de-a latul Europei. Fie că v-aţi planificat deja vacanţa şi completaţi programul cu unul-două evenimente din această listă, fie organizaţi o călătorie special pentru un anumit eveniment, important e să vă bucuraţi la maximum de lumile noi pe care le descoperiţi.

Luna aceasta în Europa e mare forfotă: totul pare să se întâmple acum. Avem de ales dintre festivaluri de muzică, teatru sau dans în decorul impresionant al unor lacuri sau metropole populare printre turişti sau evenimente deja faimoase, cum e Fiesta de San Fermin. Iată, deci, ce vă propunem să experimentăm:

International Puppet Festival

Unde: Hydra, Grecia

Când: începutul lunii iulie

Ce se întâmplă: spectacole de teatru de păpuşi, cu intrarea liberă, recomandate mai ales familiilor

Jocuri de Oil  Wrestling

Unde: Edirne, Turcia

Când: între 1 şi 7 iulie

Ce se întâmplă: meciuri de Oil Wrestling (sport naţional turcesc, datând din 1065 î.Hr., în care luptătorii îşi ung corpurile cu ulei de măsline înainte de a intra în ring), muzică turcească tradiţională, dansuri şi mâncăruri tradiţionale.

Festivalul de Flamenco şi Chitară

Unde: Cordoba, Spania

Când: între 1 şi 14 iulie

Ce se întâmplă: spectacole de flamenco, cu cântăreţi şi dansatori faimoşi

Festivalul Luminilor Santa Domenica

Unde: Salento, Italia

Când: între 5 şi 7 iulie

Ce se întâmplă: oraşul este decorat cu jocuri de lumini dintre cele mai creative, focuri de artificii, spectacole, mâncăruri tradiţionale

Dies de Dansa – Festivalul Dansului

Unde: Barcelona, Spania

Când: între 6 şi 9 iulie

Ce se întâmplă: spectacole de dans susţinute de trupe faimoase din întreaga lume

Program

Fiesta de San Fermin

Unde: Pamplona, Spania

Când: între 6 şi 14 iulie

Ce se întâmplă: sărbătoare dedicată patronului spiritual al oraşului, include faimoasa “cursă de alergare” cu tauri

Seri Muzicale în St. Donat

Unde: Zadar, Croaţia

Când: între 9 iulie şi 14 august

Ce se întâmplă: spectacole de muzică susţinute de peste 150 de artişti croaţi în aer liber sau în catedrala Donat

Festivalul Teatrului de Stradă

Unde: Cracovia, Polonia

Când: între 11 şi 14 iulie

Ce se întâmplă: spectacole de teatru în aer liber, în pieţele oraşului

Ziua Bastiliei, ziua naţională a Franţei

Unde: întreaga ţară

Când: 14 iulie

Ce se întâmplă: parade, focuri de artificii

Okarina Folk Festival

Unde: Bled, Slovenia

Când: între 15 iulie şi 31 august

Ce se întâmplă: festival de muzică folk în decorul lacului Bled

Festa del Redentore

Unde: Veneţia, Italia

Când: între 20 şi 21 iulie

Ce se întâmplă: festival datând din 1577, când Veneţia a supravieţuit unei epidemii de ciumă. Astăzi, festivalul include focuri de artificii şi slujbe religioase

Cu ce să completăm lista? Ce ponturi aveţi din călătoriile voastre?

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Post to Twitter

The post Wrestling în ulei sau spectacole de teatru în aer liber? Evenimentele lunii iulie în Europa appeared first on esky ro.

Hall of Fame: cele mai frumoase poveşti din Olimpiada Călătorilor

$
0
0

Olimpiada Călătorilor, competiţie în care plimbăreţii s-au întrecut în poveşti timp de o lună de zile, şi-a ales Marele Olimpic: Octavia Duruş, care a adunat 4.241 voturi din partea comunităţii. Octavia îşi pregăteşte acum bagajele pentru călătoria în Salonic, unde va descoperi tărâmurile greceşti pline de istorii fel de fel.

Olimpiada a însemnat motiv de mare bucurie, atât pentru cei care au participat, cât şi pentru cei care au votat. (Şi pentru noi, recunoaştem :D ). Asta pentru că am reuşit să adunăm în acelaşi loc poveştile a mii de călători în lumea largă. Aşa am putut admira destinaţii dintre cele mai variate: de la munţii României, până la plajele din Thailanda şi colinele din Noua Zeelandă. Olimpiada şi-a atins, deci, scopul.  :-)

Şi, pentru că bucuriile sunt făcute să circule, iată cele mai frumoase poveşti spuse în Olimpiada Călătorilor. Pregătiţi-vă pentru o plimbare în jurul lumii! :-)

Positano, Italia – Oana Cătălina Florea

Parcul Naţional Tatra, Polonia – Alexandra Lădaru

Maya Bay, Thailanda – Elena Negoiţă

Moab, S.U.A. – Călin Pop

Paleokastritsa, Grecia – Crăciun Angela

Efes, Turcia – Voicu Stanese

Hamnoy, Norvegia – Alex Conu

Passo Sella, Italia – Victor Buzatoiu

Menton, Franţa – Dani Chereji

Roma, Italia – Corina Abraham-Barna

Orşova, România – Adriana Gavril

Matmata, Tunisia (Platoul de filmare “Star Wars”) – Daciana Naie

Ghent, Belgia – Victor Pantile

Sa Calobra, Mallorca, Spania – Adelina Calitoiu

Kaprun, Austria – Adriana Ursan

 

Până la următoarea provocare, vă dorim să vă bucuraţi de aventurile voastre în jurul lumii!

 

Post to Twitter

The post Hall of Fame: cele mai frumoase poveşti din Olimpiada Călătorilor appeared first on esky ro.

Tricolorul face înconjurul lumii

$
0
0

497 perechi de opinci şi 28 de costume naţionale folosite de-a lungul a cinci continente, trei oceane, 76 de ţări şi peste 1.500 de oraşe. Iată rezumatul unei poveşti impresionante. Autorul ei este românul Dumitru Dan, primul călător care a făcut înconjurul lumii pe jos.

 

Călătoria sa a început în anul 1910, alături de alţi trei români, ca o provocare lansată de Touring Club de France. În aventura lor în lumea largă, cei patru români au decis să promoveze valorile şi tradiţiile româneşti. Astfel, membrii echipei purtau costume tradiţionale româneşti, oferind spectacole de muzică şi dans popular în oraşele în care ajungeau. Spectacolele pe care le susţineau le asigurau, în acelaşi timp, şi banii de care aveau nevoie pentru a-şi continua aventura.

În 1923, la 13 ani după ce şi-au început călătoria, timp în care Primul Război Mondial a dat peste cap lumea întreagă, Dumitru Dan şi-a dus la bun sfârşit aventura. Singur, ceilalţi trei membri ai echipei pierzându-şi viaţa.

Performanţa sa, rămasă neegalată până astăzi, a fost înscrisă în Cartea Recordurilor în 1985. Cu toate acestea, uimitoarea sa poveste rămâne necunoscută multora.

Tocmai de aceea, un cuplu de tineri a decis să-i aducă un omagiu aventurierului român prin proiectul Călător cu tricolor. Ştefan Marinescu şi Mihaela Noroc vor porni la începutul lunii august, în doar câteva zile, în aventura lor în jurul lumii. Cei doi nu vor călători pe jos în jurul lumii, dar vor promova valorile româneşti, aşa cum a făcut-o Dumitru Dan în urmă cu 90 de ani.

Ştefan şi Mihaela nu vor fi, însă, singuri. Vor fi însoţiţi în aventura lor de tricolorul românesc, personajul principal care îi va ajuta să spună povestea adevăratelor valori româneşti, fie că o va face de pe vârfurile nedomesticite ale munţilor sau din metropole fascinante. :)

Drumul lor în jurul lumii, ce va dura un an de zile, îi va purta pe cei doi români prin cel puţin 25 de ţări şi sute de oraşe. Traseul lor trece prin Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Turcia, Iran, Uzbekistan, Japonia, China, Thailanda, Indonezia, Australia, Noua Zeelandă, Chile, Argentina, Brazilia, Columbia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Belize, Mexic, S.U.A., Marea Britanie şi Franţa.

Aventura celor doi călători cu tricolor va fi povestită şi ilustrată pe blogul lor, pe care vi-l recomandăm să-l salvaţi în bookmark-uri, pe pagina de Facebook şi prin hashtag-ul #calatorcutricolor.

Noi vom urmări pas cu pas călătoria celor doi tineri şi vă vom ţine la curent cu peripeţiile lor din fiecare colţ de lume. Drum bun, Călător cu tricolor, şi la cât mai multe poveşti! :)

Post to Twitter

The post Tricolorul face înconjurul lumii appeared first on esky ro.

Bătaie cu roşii sau festivaluri de film? Evenimentele lunii august în Europa

$
0
0

Luna august este, pentru mulţi dintre noi, luna vacanţelor. Ne facem bagajele şi plecăm cu mic, cu mare, cu prietenii, cu el/ea sau chiar de capul nostru unde vedem cu ochii, câutând relaxare, aventură sau distracţie, după gustul fiecăruia. :D Poate de aceea august este una dintre cele mai “aglomerate” luni când vine vorba de evenimente şi festivaluri. Cu ceva dificultate, ţinând cont de numărul lor mare, le-am selectat şi aliniat pentru voi pe cele mai interesante. Iată, deci, calendarul lunii viitoare:

 

Prudential RideLondon, festival de ciclism

Unde: Londra, Marea Britanie

Când: 1 – 4 august

Ce se întâmplă: competiţii pentru ciclişti profesionişti ce pot fi admirate de spectatori din Parcul St. James’s sau Trafalgar Square, cursă de ciclism prin oraş, deschisă tuturor doritorilor.

Intrare: liberă

 

BSF Summer Festival

Unde: Bruxelles, Belgia

Când: 9 – 18 august

Ce se întâmplă: festival de muzică şi cultură urbană; program

Intrare: 40 de euro 

 

Feria de Malaga

Unde: Malaga, Spania

Când: 17 – 24 august

Ce se întâmplă: spectacole de flamenco, concerte în aer liber, coride, spectacole de teatru pentru copii, târguri de produse tradiţionale, expoziţii.

Intrare: liberă

 

Aniversare 100 de ani Little Mermaid

Unde: Copenhaga, Danemarca

Când: 23 august

Ce se întâmplă: Cea mai faimoasă statuie din Danemarca (şi una dintre cele mai faimoase din Europa) împlineşte 100 de ani, motiv de sărbătoare. Deoarece statuia a “prins viaţă” din poveştile lui Hans Christian Andersen, evenimentele vor fi strâns legate de universal poveştilor sale. Astfel, autorităţile locale au pregătit vizite cu ghid la The Blue Planet (acvariul din Copenhaga), spectacole de dans şi teatru pentru copii, concerte, spectacole de dans, spectacole de artificii.

Intrare: liberă

 

Rock en Seine

Unde: Paris, Franţa

Când: 23 – 25 august

Ce se întâmplă: concerte ale formaţiilor Paul Kalkbrenner, Nine Inch Nails, System Of A Down, Phoenix, Franz Ferdinand, Alt-J, Tame Impala, Kendrick Lamar, Tomahawk, Vitalic VTLZR, Patrice, Gary Clark Jr., A$AP Rocky, The Bloody Beetroots, Major Lazer, Lianne La Havas.

Intrare: 109 euro pentru toate cele trei zile

 

Foto: Edward Dalmulder
flickr.com/photos/edwarddalmulder

The Norwegian Food Festival

Unde: Alesund, Norvegia

Când: 21 – 25 august

Ce se întâmplă: degustări de mâncare tradiţională din Norvegia şi Peninsula Scandinavă, degustări de vin, concerte în aer liber, competiţii între bucătari renumiţi, la finalul cărora se acordă King’s Trophy celui mai bun bucătar, degustări de cafea, cursuri de gătit, expoziţie cu vânzare de produse agricole organice; program.

 

Foto: Graham McLellan
flickr.com/photos/gforce

La Tomatina

Unde: Bunol, Spania

Când: 28 august

Ce se întâmplă: “bătaie” cu roşii pe străzile oraşului.

Intrare: 10 euro

 

1932, prima proiecţie din istoria festivalului

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

Unde: Veneţia, Italia

Când: 28 august – 7 septembrie

Ce se întâmplă: competiţie de film, proiecţii de film.

Intrare: biletele costă între 8 şi 45 de euro, în funcţie de locuri

 

Foto: Tim RT
flickr.com/photos/tim-rt-photography

Festivalul Vinului

Unde: Stuttgart, Germania

Când: 28 august – 8 septembrie

Ce se întâmplă: degustări de vin şi de mâncăruri tradiţionale, concerte în aer liber.

Intrare: liberă

 

Festivalul Internaţional de la Edinburgh

Unde: Edinburgh, Scoţia

Când: 9 august – 1 septembrie

Ce se întâmplă: spectacole de dans, teatru, operă, concerte, expoziţii, conferinţe şi workshop-uri; program

Intrare: liberă, însă donaţiile sunt binevenite

 

Deci, unde mergem? :)

Post to Twitter

The post Bătaie cu roşii sau festivaluri de film? Evenimentele lunii august în Europa appeared first on esky ro.

În mijlocul naturii: Lake District, Marea Britanie

$
0
0

Bucurie mai mare în lumea unui călător nu e alta decât să descopere locuri noi, pline de poveşti fascinante care să îl îmbogăţească. Ştim că sunteţi de acord cu noi (mai ales voi, aceia care vă împărtăşiţi poveştile cu noi zi de zi  :-)  ), aşa că vă propunem o nouă destinaţie: Lake District (Regiunea Lacurilor) din Marea Britanie. Uşor atipică printre turişti, uşor ignorată de cele mai multe ghiduri turistice, regiunea din nordul Marii Britanii e, cu siguranţă, o zonă ce trebuie descoperită, admirată şi “asimilată” prin toţi porii. Dacă nu pentru peisajele naturale cum rar mai întâlnim şi superlativele geografice (cel mai înalt munte din Anglia, cel mai mare lac natural), atunci pentru multitudinea de poveşti din alte timpuri, cum ar fi cele legate de poetul  William Wordsworth, care a locuit aici o vreme şi care s-a inspirat din energia locului în multe dintre poeziile sale. Iată tot ce trebui să ştiţi înainte de a porni la drum.

Foto: Eugene Regis
flickr.com/photos/eregis

 

Care e cea mai bună perioadă pentru călătorie?

Regiunea Lacurilor e faimoasă pentru vremea sa capricioasă: ploaia se poate porni oricând, oricât de însorită ar părea ziua. Până şi localnicii sunt rezervaţi din acest punct de vedere. Cu toate acestea, nu vă sfiiţi, e doar ploaie. :D Cele mai potrivite luni pentru o călătorie sunt aprilie, mai, septembrie şi octombrie.

Foto: Elin B
flickr.com/photos/beckmann

Cum se ajunge?

Cele mai apropiate aeroporturi sunt Manchester şi Newcastle. Din cele două puncte, traseul continuă fie cu autobuzul sau o maşină închiriată (în funcţie de preferinţe), fie cu trenul.

Unde stăm?

Cele mai populare localităţi pentru cazare printre turiştii care vizitează zona sunt Windermere şi Grasmere, aflate chiar în mijlocul regiunii.

 

Foto: Draco2008
flickr.com/photos/draco2008

 

Odată ajunşi acolo, ni se aşază la picioare 2.292 kilometri pătraţi de minuni naturale. Diversitatea peisajelor numără lacuri naturale, munţii Cambrieni (cei mai înalţi din Marea Britanie), cascade de-a lungul versanţilor acestora, văi înţesate de oraşe tradiţionale englezeşti, depresiuni unde relicvele aşezărilor antice aşteaptă să fie redescoperite.

 

Foto: ritesh3
flickr.com/photos/ritesh3

Ce e de făcut?

-          pentru romantici: vizită la Dove Cottage (lângă localitatea Grasmere), casa poetului William Wordsworth. Poetul a locuit aici între anii 1799 şi 1808. În 1804 a scris “Odă narciselor”, poezie ce reproduce peisajele în mijlocul cărora locuia;

-          pentru familii: plimbare cu vaporul cu aburi pe lacul Ullswater;

-          pentru cei pasionaţi de istorie: vizită la Castlerigg Stone Circle, cercul de piatră asemănător cu Stonehenge, construit între Neolitic şi Epoca de Bronz; vizită a vestigiilor şi a forturilor militare lăsate în urmă de Imperiul Roman;

-          pentru aventurieri: drumeţie pe Scafell Pike (977 m), cel mai înalt munte din Marea Britanie;

-          pentru curioşi: vizită la Muzeul Vapoarelor cu Aburi din Windermere. Aici este expusă cea mai mare ambarcaţiune cu acţionare mecanică, construită în anul 1850;

-          pentru cei activi: drumeţii cu bicicleta pe coline;

-          pentru cei cărora le place să descopere viaţa locală: picnicuri şi explorarea oraşelor din regiune, depănare de poveşti alături de localnici;

-          bonus: lacul Windermere (cel mai mare lac natural din Marea Britanie), cascadele de pe râul Brathay, insula Vicar de pe lacul Derwent Water.

 

Foto: Peer Lawther
flickr.com/photos/peerlawther

 

Ce spuneţi, ne aventurăm? :) Voi ce altceva aţi mai trecut pe lista locurilor de văzut neapărat?

Post to Twitter

The post În mijlocul naturii: Lake District, Marea Britanie appeared first on esky ro.


#haikudeparis sau cum ai rezuma poezia Parisului într-o singură fotografie?

$
0
0

Paris – una dintre cele mai mari și mai frumoase capitale ale Europei. Orașul luminilor. Destinația romanticilor, prin definiție. Locul unde mâncarea e cea mai gustoasă. Colțul de lume unde relaxarea vine de la sine. Spațiu de distracție și descoperire continuă, în același timp. De farmecul său am tot povestit aici, pe blog. Unde mai pui că s-au scris sute de mii de pagini de-a lungul timpului despre poezia sa. Pentru unii călători e vorba despre o stare de spirit, pentru alții, despre locuri aparte pline de energie pozitivă.

Pentru tine în ce constă farmecul Parisului? E o prăjitură macarons fragedă și gustoasă sau apusul trăit pe malul Senei? Ți-am pregătit provocarea perfectă prin care să ne arăți poezia Parisului prin ochii tăi. Compune pe Instagram cel mai inspirat #haikudeparis și te premiem cu bilete de avion spre Paris, pentru două persoane, ca să te bucuri din plin de frumusețea sa eternă.

#haikudeparis este provocarea pe care o lansăm azi tuturor călătorilor îndrăgostiți de Paris, fie că au ajuns deja (chiar de mai mult ori), fie că plănuiesc să îl cucerească pentru prima dată. Ce trebuie să faci? Încarcă public pe contul tău Instagram folosind hashtag-urile #haikudeparis și #eSKYro o fotografie care să ilustreze poezia Parisului din perspectiva ta. Poți folosi o fotografie pe care ai realizat-o în Paris, din cea mai recentă călătorie sau dintr-un alt moment când ai fost acolo, dar poți la fel de bine, dacă nu ai ajuns încă, să folosești o fotografie realizată într-un spațiu de la noi, atât timp cât recreezi cât mai original un colț de Paris sau un element care reprezintă pentru tine poezia Parisului. Important: înscrie fotografia public folosind cele două hashtag-uri între 16 și 29 iulie și nu uita să verifici Regulamentul complet.

După închiderea înscrierilor, pe 30 iulie, vom anunța pe contul nostru de Instagram și pe pagina noastră de Facebook topul celor mai apreciate 10 fotografii (cele care au adunat cele mai multe like-uri pe Instagram). Apoi, predăm ștafeta juriului nostru de încredere, format din Instagrammeri experimentați, care ne uimesc zi de zi cu fotografiile lor ce surprind întregi povești într-o singură imagine: Cristina Bazavan, Corina Băcanu, Costin Cocioabă, Vlad Eftenie și Corina Maria Scheianu. Juriul va cântări în perioada 30-31 iulie fotografiile finaliste și va decide, în funcție de un set de criterii – respectarea temei concursului, creativitatea și originalitatea în abordarea temei, dar și calitatea fotografiei -, care este cel mai bun #haikudeparis.

Răsplătim câștigătorul cu un premiu pe măsura inspirației și pasiunii sale: bilete de avion spre Paris, pentru două persoane, la bordul aeronavelor Air France. Vom afla cine a compus cel mai bun #haikudeparis pe 3 august.

Așadar, ești pregătit să ne arăți ce are Parisul mai frumos? Cercetează printre experiențele tale și compune cea mai inspirată poezie într-o fotografie.

Succes!

Post to Twitter

The post #haikudeparis sau cum ai rezuma poezia Parisului într-o singură fotografie? appeared first on esky ro.

TOP 10 finaliști #haikudeparis, poezia Parisului într-o fotografie

$
0
0

Acum două săptămâni lansam #haikudeparis, competiția prin care vă invitam să compuneți pe Instagram cea mai inspirată poezie într-o fotografie dedicată Parisului. În tot acest timp, s-au adunat 230 de înscrieri, una mai interesantă ca alta, care ne-au inspirat și ne-au amintit despre propriile călătorii în capitala Franței sau ne-au trezit dorul de ducă și descoperit. :-)

Acum a sosit și cel mai așteptat moment al competiției. Iată care sunt primii zece finaliști, dintre care juriul format din Cristina Bazavan, Corina Băcanu, Costin Cocioabă, Vlad Eftenie și Corina Scheianu o vor alege pe cea mai inspirată. Pe 3 august vom anunța cine este marele câștigător al competiției #haikudeparis, cel care va călători în Paris la bordul aeronavelor Air France.

UPDATE: După notarea juriului, clasamentul celor mai inspirate #haikudeparis arată astfel:
Locul 1 și câștigătorul celor două bilete spre Paris: odd_optimist, 8,36 puncte
thecurious_eye, 8,03 puncte
yesmyfriend, 7,73 puncte
ceacarenue, 7,43 puncte
stranger, 7,06 puncte
crisam, 6,20 puncte
adejelescu, 6,13 puncte
colceriu_dan, 5,73 puncte
giorgianageambasu, 4,86 puncte
sinzianasooper, 4,83 puncte

Felicitări tuturor!

 

Top 10 înscrieri #haikudeparis:

1.  @stranger – 1337 voturi

 

2. @crisam – 895 voturi

 

3. @sinzianasooper – 851 voturi

 

4. @yesmyfriend – 578 voturi

 

5. @thecurious_eye – 171 voturi

 

6. @adejelescu – 145 voturi

 

7. @odd_optimist – 129 voturi

 

8. @colceriu_dan – 127 voturi

 

9. @giorgianageambasu – 108 voturi

 

10. @ceacarenue – 67 voturi

 

Cât timp juriul cântărește și notează fiecare fotografie dintre cele finaliste, vă propunem să admirăm alte #haikudeparis care ne-au plăcut foarte mult, dar care, din păcate, nu au intrat pe lista finalistelor:

@libe.lulu

 

@ralucammuresan

 

@andranicula 

 

@ana_are_mere

 

@seaembraces_

 

@vladut_v 

 

@andradapetrache

 

@crina_doda

 

@corinaschmidt

 

@irina_arhi

 

@stefania.em

 

@georgiana.petrescu

 

@altom82

 

@oanavladescu

 

Care e preferata voastră? :-)

Post to Twitter

The post TOP 10 finaliști #haikudeparis, poezia Parisului într-o fotografie appeared first on esky ro.

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

$
0
0

Cu fiecare nouă călătorie descoperim lucruri fascinante despre colțurile de lume în care ne aventurăm. Dar asta funcționează și invers: de multe ori ni se întâmplă să aflăm lucruri interesante, care ne dau de gândit, despre locurile de pe lista noastră „de văzut, de simțit, de trăit”. Curiozități ce ne întrețin dorul de ducă și ne conving să pornim la drum. Iată, așadar, o nouă porție de curiozități din lumea largă. Din Europa și până în Asia, știați că…

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Bodensee (Lacul Constanța) este cel mai mare lac din Alpi? Se află pe teritoriile Germaniei, Elveției și Austriei și a fost menționat încă din anul 43 d.Hr. de către geografii romani.

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… într-o călătorie în orașul spaniol Toledo descoperim în același timp trei civilizații importante: maură, romană și vizigotă? Cu 2.000 de ani vechime, orașul-muzeu, așa cum i se mai spune, a fost dintotdeauna un centru al puterii în imperiile din care a făcut parte. Așa se explică numărul impresionant de monumente și capodopere artistice de aici.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Bratislava este singura capitală aflată la granița cu două state – Austria și Ungaria?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Taj Mahal, faimosul mausoleu din India, își schimbă nuanța în funcție de momentul zilei? Dimineața, marmura sa îmbracă o nuanță rozalie, alb-lăptoasă seara și aurie, noaptea. Se spune că aceste schimbări seamănă cu toanele schimbătoare ale Împărătesei.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… pitorescul orășel Vernazza din regiunea Cinque Terre a Italiei a fost menționat pentru prima dată în anul 1080? Chiar dacă între timp a devenit o oază căutată de călători din lumea largă, Vernazza a rămas fidel tradițiilor și vieții sale tihnite de sat pescăresc fără trafic, unde culturile de măslin și viță de vie sunt o artă în sine.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… centrul istoric al orașului Corfu, inclusiv cele trei forturi ale sale, au fost proiectate și construite de către iscusiții ingineri venețieni? Zidurile au fost reconstruite de-a lungul timpului de mai multe ori, ultima oară de către britanici, în secolul al XIX-lea.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Palau, țara insulară din Oceanul Pacific, e una dintre cele mai mici și cele mai „tinere” din lume, cu o independență câștigată în 1994? Dincolo de asta, Palau e locul unde merg călătorii pasionați de scufundări, în special pentru varietatea peisajelor subacvatice pe care le oferă.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Elba este a treia cea mai mare insulă a Italiei, după Sicilia și Sardinia? Face parte din Parcul Național al Arhipelagului Toscan și este faimoasă mai ales drept locul unde a fost exilat timp de aproximativ un an Napoleon Bonaparte, perioadă în care viața pe insulă a cunoscut numeroase reforme ce i-au adus beneficii. Azi e una dintre cele mai apreciate destinații printre călătorii care preferă marea.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… impresionanta Catedrală Uspenski din Helsinki, Finlanda e cea mai mare biserică ortodoxă din Europa de Vest?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… cinematograful a fost inventat de frații Lumière în orașul francez Lyon?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… în Africa de Sud, în apropiere de Cape Town, există o plajă numită Boulders Beach unde locuiește o colonie de pinguini, din 1982 încoace?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… numele statului Muntenegru, în varianta pe care o folosesc azi majoritatea statelor occidentale, derivă de la varianta venețiană „monte negro” din Evul Mediu, când Republica Venețiană stăpânea această regiune din Balcani? În muntenegreană, statul se numește Crna Gora.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… cel mai mare parc național din lume se află pe teritoriul Groenlandei? Northeast Greenland National Park ocupă o suprafață de 972.001 km², adică de patru ori suprafața României.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

Andorra

… în lume există doar cinci țări care nu au aeroport? Toate se află în Europa: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino și Vatican.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… La Paz, al cărui nume complet este Nuestra Señora de La Paz, este capitala situată la cea mai mare altitudine? La 3.650 metri înălțime, capitala de facto a Boliviei este întrecută oficial doar de Quito, capitala legală a Ecuadorului, aflată la 2.800 metri înălțime.

 

Villa d'Este, lângă Roma

Villa d’Este, lângă Roma

…  Italia este țara care are cele mai multe locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, cu un total de 50 de spații culturale și naturale? Pe locul 2 se află China, cu 47 locuri UNESCO, iar pe locul 3, Spania, cu 44.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

…  Salar de Uyuni din Bolivia este cea mai mare întindere salină din lume? Cu o suprafață de 10,582 km², minunea naturală din Bolivia ne așteaptă cu peisaje ce par desprinse de pe altă planetă, dar și una dintre cele mai mari colonii de flamingo din lume, cele mai mari zăcăminte de litiu din lume și principala rută de transport de-a lungul platoului alpin Altiplano din America de Sud.

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… Biserica Ordinului lui Cristos din Tomar (Convento de Cristo) a fost, la origine, o fortăreață a Ordinului Cavalerilor Templieri?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

… în fiecare oră peste 3.000 de pietoni circulă pe strada Portal del Àngel, una dintre cele mai faimoase din Barcelona, Spania?

 

20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată

…  în Filipine, pe Insula Bohol, există aceste minuni naturale numite Dealurile de Ciocolată? Cele aproximativ 1.500 de formațiuni din calcar au fost botezate așa datorită culorii lor în perioada sezonului uscat, când vegetația dispare. Formează unul dintre parcurile geologice naționale ale țării din Asia de Sud-Est.

 

Vezi și partea întâi, partea a doua și partea a treia.

Post to Twitter

The post 20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată appeared first on esky ro.

Descoperă #europasecreta și te premiem cu o călătorie în Riga, capitala Letoniei

$
0
0

Europa rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, cel mai iubit continent ca destinație de vacanță. Dincolo de cele mai cunoscute orașe care adună an de an călători din întreaga lume, există o hartă întreagă a locurilor neobișnuite și speciale ce compun harta Europei Secrete, rezervată călătorilor care apreciază aventurile prin care descoperă povești ce relaxează și îmbogățesc. După cum bine știți, am dedicat o serie întreagă de articole aici, pe blog, călătoriilor neconvenționale, din Balcani până în Islanda.


Cu aceste lucruri în gând, vă propunem să realizăm împreună harta locurilor ce alcătuiesc #europasecreta. Ați descoperit în călătoriilor voastre un loc care v-a impresionat atât de mult cu firescul său încât vreți să-l împărtășiți celor care simt aventurile la fel? Știți un orășel special pe care recomandările clasice îl trec cu vederea? Ați citit despre un colț din Europa atât de fascinant încât abia așteptați să ajungeți acolo să-l descoperiți? Împărtășiți-l cu noi! Împreună vom realiza cea mai interesantă hartă a destinațiilor dintre câte există.

Vă invităm, așadar, pe Instagram pentru această nouă provocare. E simplu: de azi, 6 august, și până pe 9 august, scrieți-ne într-un comentariu la una dintre postările noastre de pe Instagram (din perioada 6-9 august) despre locul special pe care l-ați descoperit deja sau urmează și de ce îl recomandați, apoi urmăriți (follow) contul nostru pentru a fi la curent cu noutățile care vă vor hrăni zi de zi pofta de aventură. Alături de Air Baltic, compania aeriană care leagă Bucureștiul de multe dintre comorile europene, punem la bătaie și un premiu pe măsură: două bilete de avion către Riga, pentru o călătorie care să deschidă noi orizonturi. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre aceia dintre voi care respectă cele două reguli (recomandarea unui loc pentru #europasecreta, prin comentariu, și follow). Vom anunța marele câștigător pe 10 august, pe Instagram și pe Facebook. Pentru detalii complete, citiți Regulamentul.

Așadar, care este locul vostru preferat ce alcătuiește #europasecreta? :-)

Post to Twitter

The post Descoperă #europasecreta și te premiem cu o călătorie în Riga, capitala Letoniei appeared first on esky ro.

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

$
0
0

Că natura e cel mai iscusit arhitect nu mai e de multă vreme un secret pentru călători. Piscinele naturale, săpate de-a lungul timpului în stânci, cu vedere la mări și oceane sau ascunse în munți, sunt una dintre cele mai bune dovezi ale acestei dibăcii.

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

Într-un tribut adus naturii care ne impresionează cu fiecare călătorie, v-am pregătit lista celor mai impresionante 25 de piscine naturale, din Europa până în Insulele Galapagos.

Charco Azul, La Palma, Spania

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Cascate del Mulino (Saturnia), Toscana, Italia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Las Grietas, Galapagos, Ecuador

 

Grotta della Poesia, Puglia, Italia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare 

 

Kuang Si Falls, Luang Prabang, Laos

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare    

 

Terasele naturale de la Pamukkale, Turcia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare    

 

Pantelleria, Sicilia, Italia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare    

 

Grota Ik-Kil, Chichen Itza, Mexic

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare   

 

Laguna El Dudu (Dudu Blue Lagoon), Cabrera, Republica Dominicană

Foto: Lucy Kalantari, flickr.com/photos/32552299@N04

Foto: Lucy Kalantari, flickr.com/photos/32552299@N04

 

 

Blue Grotto, Capri, Italia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare    

 

Caverna Hamilton (Hamilton Pool Sinkhole), Texas, S.U.A.

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

  Giola, Thassos, Grecia (detalii)

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

  Fairy Pools, Insula Skye, Marea Britanie

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Rigola To Sua (To Sua Ocean Trench), Lotofaga, Samoa

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

El Puertito de Lobos, Fuerteventura, Spania

Foto: cedricd, flickr.com/photos/cedricd

Foto: cedricd, flickr.com/photos/cedricd

 

 

Erawan Falls, Kanchanaburi, Thailanda

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Candalla, Toscana, Italia

 

Laguna din Parcul Național Isalo, Madagascar

Souvenirs de Madagascar #Isalopark #oasis #2010 #beautifulplace #dream

A photo posted by Elodie (@e.cs) on

 

Las Fuentes de Algar, Alicante, Spania

Foto: calafellvalo, flickr.com/photos/calafellvalo

Foto: calafellvalo, flickr.com/photos/calafellvalo

 

 

Laguna Albastră, Grindavik, Islanda

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

  Terme del Bullicame, Lazio, Italia  

#viterbo#bullicame#terme#gratis 😉 A photo posted by @fra79g on

 

Gunlom Falls, Parcul Național Kakadu, Australia

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Bidente di Pietrapazza, Emilia-Romagna, Italia

#pietrapazza #poggioallalastra #romagna #natura #italia #appenninoromagnolo

A photo posted by Emanuele Manduca (@lele493) on

 

Rezervația Naturală Garganta de los Infiernos, Extremadura, Spania

Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare

 

Rio Pitrisconi, Sardinia, Italia  

#Riopitrisconi #Santeodoro #canyoningsardinia A photo posted by @corradosulis on

 

Așadar, care vă face cu ochiul mai mult? Unde mergem?
Dacă mai știți și altele, spuneți-ne în comentarii! :-)

Post to Twitter

The post Relaxare și peisaje unice: 25 de piscine naturale, la munte sau la mare appeared first on esky ro.

Viewing all 279 articles
Browse latest View live