Paris – orașul iubirii, al artei și al… culturii cafenelelor. Nu contează ora sau ziua – locuitorii capitalei franceze și turiștii din întreaga lume se îngrămădesc la micile mese din fața cafenelelor. Conversațiile se amestecă cu sunetele orașului, iar gustul croissantelor cu unt este urmat firesc de o înghițitură de cafea.
Ce poţi vedea ȋn weekend la Paris?
Chiar și o vacanţă de doar câteva zile în capitala Franței ȋţi va lăsa nenumărate impresii: monumente, muzee, plimbări pe urmele celor mai mari artiști şi multe evenimente culturale. Parisul doarme puțin, rămânând deschis pentru turiști aproape non-stop. Ce ai putea să vezi în Paris ȋn 2 zile? Simbolul este Turnul Eiffel, din care poţi admira tot oraşul. Totuşi, nu trebuie să aştepţi la coadă ca să urci până ȋn vârf. Turnul este un fundal extraordinar pentru fotografii, mai ales pe timp de seară. Când vizitezi Parisul, nu uita nici de Champs-Élysées. Celebrul bulevard nu este doar un martor al multor evenimente istorice, ci și cea mai cunoscută arteră din Paris. Aici vei găsi numeroase restaurante și buticuri ale unor branduri celebre, deși prețurile în ambele cazuri sunt ridicate. Champs-Élysées se întinde de la Arcul de Triumf până la Place de la Concorde – așa că vei avea ce să vezi de-a lungul unei plimbări.
Un weekend ȋn Paris nu este complet fără o vizită în cartierul istoric Montmartre. Cea mai importantă clădire este bazilica Sacré-Coeur. Mai merită adăugat că, stând pe scările din fața bisericii, te vei afla în mijlocul unuia dintre cele mai bune puncte din Paris. Și este gratuit. Cât timp vizitezi Montmartre, mergi și la Moulin Rouge. Celebrul cabaret atrage mulțimi de turiști din toată lumea. Biletele trebuie rezervate cu mult timp înainte dacă vrei să vezi un spectacol live. Cabaretul este atât de celebru, ȋncât până şi emblema caracteristică din fața clădirii este o atracție în sine pentru mulți oameni. Parisul mai ȋnseamnă şi un Versailles uluitor şi merită să vizitezi atât interiorul palatului, cât și grădinile. Câte zile sunt necesare pentru a explora Parisul? Chiar și un sejur de o săptămână pare prea scurt. Atmosfera orașului este captivantă. Dacă vrei să vizitezi Louvre, trebuie să te pregăteşti să pierzi câteva ore la coadă la intrare. Dacă plănuieşti un city break la Paris, poți admira multe dintre obiectivele turistice de pe vapor – o croazieră romantică pe Sena este soluția perfectă!
Unde să mănânci în Paris?
Bucătăria franceză cuprinde multe feluri de mâncare și deserturi delicioase. Elementele cheie din meniul oricărui restaurant parizian care se respectă sunt foie gras de rață, supă de ceapă, tartare şi fructele de mare. Plus clătite, croissantele cu unt sau crème brûlée. Dacă vrei o gustare rapidă și dulce, mergi la cea mai veche patiserie din oraș. Se numeşte Stohrer şi te va încânta cu specialități care arată ca niște opere de artă și au un gust… pur și simplu delicios. De aici poţi cumpăra dulciuri tradiționale de patiserie și cele mai proaspete produse de cofetărie. Adresa: 51 rue Montorgueil.
Unde să iei micul dejun? Capitala Franței cu siguranță nu se poate plânge de lipsa restaurantelor sau a cafenelelor. Acestea din urmă pot surprinde un turist pentru că meniul include nu numai băuturi calde și prăjituri, ci și mic dejunuri și sugestii pentru prânz sau cină. În Paris, cafenelele se deschid dimineața devreme pentru a-și servi oaspeții cu cafea și croissant sau pâine prăjită cu unt şi se închid seara târziu sau chiar noaptea. Alegerea unei cafenele ȋţi poate da bătăi de cap, așa că ȋţi prezentăm câteva sugestii. Sunt crème de la crème, adică locurile unde merită cu adevărat să mergi la o cafea şi să te bucuri de gustul autentic. Cât costă o cafea în Paris? Depinde de cafenea și de cafeaua ȋn sine. Prețurile pornesc de la 2.50-3 euro, iar în cele mai populare localuri ajung chiar şi la 10 euro.
TOP 5 cafenele în Paris
- Le Procope – 13 rue de l’Ancienne Comédie
Le Procope își face reclamă ca fiind cea mai veche cafenea din Paris. Clădirea istorică a fost construită în 1686, dar în timpul funcționării a avut o scurtă pauză. Cafeneaua are un loc important în istoria Parisului. A fost un loc de întâlnire pentru reprezentanți ai artei, ai intelectualității şi politicieni – inclusiv Napoleon, Diderot sau Rousseau. Le Procope are două etaje, iar interiorul aduce aminte de stilul francez din secolul al XVIII-lea. Este plin de antichități și amintiri ale oaspeților celebri. Ceea ce poate surprinde este faptul că nu există mese în fața clădirii. Cafeneaua are o terasă interioară ascunsă, care oferă oaspeților un moment de respiro ȋn agitația orașului. Meniul oferă delicatese: fructe de mare, supă de ceapă, obrăjori de vită înăbușită sau tiramisu.
- Les Deux Magots – 6 Place Saint-Germain-des-Prés
O cafenea literară unde mergeau adesea scriitorii celebri ai vremii, inclusiv Ernest Hemingway. Oaspeții au la dispoziție o mulțime de locuri în aer liber. Te poți bucura de aroma cafelei și poți observa cu calm viața de zi cu zi a parizienilor. Meniul include, printre altele, stridii, tarte cu griș, cu mere sau sandvișuri. Cafeneaua este destul de populară, așa că este posibil să nu găseşti o masă liberă în timpul orelor de prânz. Dacă se întâmplă acest lucru, aruncă o privire peste drum. Există o altă cafenea celebră – Café de Flore.
- Café de Flore – 172 Boulevard Saint-Germain-des-Prés
Cafeneaua concurează de ani de zile cu Les Deux Magots pentru titlul de cea mai bună cafenea. Locul are, de asemenea, o istorie literară bogată, iar pasionaţii de artă vor adora interiorul art deco. Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir obișnuiau să se întâlnească aici, iar acum turiștii, localnicii și celebritățile cer un loc la masă. Restaurantul se distinge printr-o decoraţiune vie interesantă deasupra semnului, ȋmbogăţind semnificaţia numelui. Dacă te întrebi unde să iei micul dejun în Paris, nu uita să o vizitezi. Meniul include specialități precum croissante, crutoane, sandvișuri și cacao delicioasă. Cu puțin noroc, s-ar putea să o vizitezi când au loc lecturi de teatru.
- La Rotonde – 105 Boulevard du Montparnasse
Aceasta este o cafenea pe care o vei recunoaște cu ușurință. Accentele de roșu și auriu domină interiorul și exteriorul clădirii. Locul a devenit celebru datorită – nu se poate altfel – oaspeților celebri. Unul dintre ei a fost Picasso. Proprietarul cafenelei a permis artiștilor mai puțin bogați să plătească cu desene pe șervețele. Aceștia comandau o cafea şi ȋşi dădeau frâu liber imaginaţiei. Chiar şi astăzi scriitorilor, muzicienilor și pictorilor le place să-și petreacă timpul aici. Meniul cuprinde, printre altele, melci, tartar de somon scoțian, stridii și mic dejunuri delicioase.
- Café de la Nouvelle Mairie, 19 rue des Fossés Saint-Jacques
Ce-ar fi dacă ai merge pe urmele personajului principal din serialul „Emily in Paris”? Vizitează Café de la Nouvelle Mairie. Aici stătea Emily la micul dejun cu prietena ei, mâncând croissante sau sorbind un pahar de vin. Locul a devenit destul de popular şi merită să-l vizitezi pentru o cafea rapidă. Localul nu este foarte mare, dar există mese de-a lungul trotuarului. Dacă mergem deja pe urmele personajelor din filme, mai merită să adăugăm că fanii peliculei „Amélie” se pot simți ca personajul principal la Café des Deux Moulins (15 rue Lepic).
Cafenelele franțuzești nu sunt doar o oprire pentru o cafea, ci mai ales un loc pentru conversații sau… un pahar de vin băut ȋn propria companie. Mesele mici de afară te invită să ȋi observi pe trecători și să absorbi atmosfera de pe străzi. Într-un astfel de cadru, o scurtă ȋntâlnire se poate prelungi până la orele târzii ale serii, iar micul dejun se poate ȋncheia cu…o cină. Oh, cultura franceză a cafenelelor. Merită cu siguranţă ȋncercată.
Bilete de avion spre Paris Cazare în Paris
The post Descoperă Parisul ȋntr-un mod nou: 5 cafenele în care poți simți atmosfera franceză first appeared on eSky Blog.