Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

TOP 5 cele mai mici oraşe din Europa

$
0
0

Primăvara este adesea cel mai bun moment pentru un city break. Probabil că doar ȋn timpul primăverii ai vreme ideală, toate tipurile de atracţii disponibile şi cele mai bune opţiuni de călătorie ca să experimentezi cu adevărat atmosfera unui oraş. Săptămâna aceasta, hai să încercăm ceva nou: în loc să explorăm colțișoarele Londrei, Berlinului sau din Milano, haide să mergem într-un city break în… cele mai mici orașe din Europa!

Care sunt cele mai mici oraşe ale Europei?

Mai jos este o listă cu cele mai mici cinci (de fapt, șase) orașe din Europa. Am ținut cont de numărul de locuitori, de caracterul urban al orașului și, bineînțeles, de atracții. Ţi-am stârnit curiozitatea? Să înceapă city break-ul nostru!

© iStock

Destinaţia nr. 5: Corniglia și Manarola, Cinque Terre, Italia

Cinque Terre este un ținut fermecător situat în apropiere de orașul liguric La Spezia, în nord-vestul Italiei. Cunoscută pentru peisajele care îți taie respirația, faleze și satele suspendate la propriu pe stâncile de pe coasta Mării Ligurice, este una dintre regiunile turistice faimoase ale Italiei. Numele acestui loc poate fi tradus prin Cinci Ținuturi şi provine de la numărul de orașe pe care le include: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore.

© iStock

Deși nu vom găsi monumente uimitoare sau muzee cu exponate unice, ne vom bucura cu siguranță de peisajele fantastice și de atmosfera neobișnuită a vechilor sate de pescari aproape izolate. Este interesant că în Cinque Terre putem vizita două dintre cele mai mici orașe din Europa – Manarola, cu puțin peste 350 de locuitori, și Corniglia, cu aproape 200. Ambele îi captivează pe turiști cu locația lor pitorească – casele din Manarola sunt împrăștiate pe stânci şi coboară spre apele azurii ale mării. Corniglia, pe de altă parte, poate părea o fortăreață de netrecut pentru că este situat pe o stâncă înaltă, iar intrarea ȋn oraş se face pe o scară abruptă.

© iStock

Oricum, e nevoie de efort pentru a ajunge în Cinque Terre pentru că nu se poate ajunge cu maşina. Deşi toate orașele sunt conectate printr-o linie de cale ferată (la unele dintre ele se poate ajunge cu autobuzul sau cu barca), numărul mare de turiști face ca trenurile să aibă destul de des întârzieri sau să fie supraaglomerate. Cu toate acestea, priveliștea care te lasă fără cuvinte și simplul gând că ne aflăm aici, într-unul dintre cele mai mici orașe din Europa, vor compensa pentru aceste mici inconveniente!

Bilete de avion spre Genova Hoteluri în La Spezia

© iStock

Destinaţia nr. 4: Reine, Insulele Lofoten, Norvegia

Din însorita Liguria, trecem dincolo de… Cercul Arctic și ȋnlocuim Italia cu Norvegia. Aterizăm în Reine, un oraș cu 314 locuitori conform recensământului din 2018, situat la poalele muntelui Reinebringen, pe insula Moskenesøya din arhipelagul Lofoten. Această parte a Norvegiei, adică regiunea Nordland, este o adevărată încântare pentru cei care iubesc natura sălbatică și peisajele neobișnuite. Aici găsim stânci ascuțite care par înfipte în mare și insule de jur ȋmprejur ȋnconjurate de lanțuri muntoase. Deși nu sunt foarte înalte, sunt pitorești, iar vârfurile lor oferă privelişti minunate.

© iStock

Un bun exemplu este Reinebringen pe care l-am menţionat mai sus. Până de curând, drumul spre vârf era o potecă destul de periculoasă, care șerpuia printre prăpăstii, arbori și arbuști, dar de ceva timp există o urcare mai sigură care constă în 1600 de trepte din piatră. Drumul până ȋn vârf durează ȋn jur de o oră și jumătate și necesită mult efort, dar priveliștea magnifică face ca totul să merite! Totuși, Lofoten nu înseamnă doar munți și trasee montane. Așa cum le stă bine unor insule cu tradiție pescărească, are și atracții legate de mare. Moskenesøya este unul dintre cele mai interesante locuri din lume ȋn care să mergi cu caiacul pe mare. În plus, merită să faci şi o scurtă croazieră cu vaporul ca să vezi balenele și alte animale care trăiesc în Marea Norvegiei.

© iStock

Reine în sine, deși este mic (altfel nu l-am fi menționat), merită cu siguranță o plimbare ca să vă bucurați de atmosfera unui oraș pescăresc nordic. Deși această parte a Norvegiei s-a schimbat mult în ultimele decenii – de la o regiune de sate pescărești uitate de lume la un punct important al turismului, încă ȋşi păstrează atmosfera unică. Cireașa de pe tort e o vizită în orașul numit Å (a se citi: O), care este cea mai vestică așezare din întreaga regiune Lofoten şi un centru pescăresc care funcționează şi astăzi. În plus, aici se află sediul Muzeului Stockfish.

Bilete de avion spre Bodo Hoteluri în Reine

© iStock

Destinaţia nr. 3: Saint-Cirq-Lapopie, Occitania, Franța

Un alt orăşel pe lista noastră este Saint-Cirq-Lapopie, cu doar 198 de locuitori (în 2018). Se află în departamentul Lot din sud-vestul Franței. Deși este situat în interiorul țării, există unele asemănări cu Cinque Terre datorită locației unice – pe o stâncă abruptă care domină râul Lot. În perioada medievală, o astfel de poziţionare le-a oferit locuitorilor din Saint-Cirq-Lapopie liniște și siguranță, iar astăzi le aduce un număr important de turişti. În 2012 a fost votat ca cel mai popular oraș din Franța într-un sondaj de televiziune, iar de atunci notorietatea sa a crescut constant.

© iStock

Dar Saint-Cirq-Lapopie nu înseamnă doar peisaje ca din cărţile poştale, stânca înaltă de o sută de metri care te va face să amețești și oceanul de verdeață din jurul ei. Este, de asemenea, un muzeu viu unde poți vedea clădiri vechi de secole, încă locuite. În acelaşi timp, te poţi bucura de atmosfera sa unică la fel ca prima persoană care a realizat potenţialul fantastic al acestei zone – celebrul pictorul Henri Martin, sau ca poetul André Breton, care a petrecut foarte mult timp aici ȋn anii ’50 ai secolului trecut (a locuit chiar ȋn fosta casă a lui Martin!)

© iStock

Când te afli în Saint-Cirq-Lapopie, merită să mergi şi ȋn ȋmprejurimi pentru că au multe de oferit. O excursie în parcul regional Causses du Quercy, traversat de râul Lot şi care include platourile calcaroase ale Masivului Central Francez, ȋţi va oferi peisaje pitorești. Dacă ȋţi plac vinurile, ȋţi recomandăm o vizită în apropiere, la Cahors, capitala departamentului. Pe lângă centrul istoric minunat situat pe o peninsulă fluvială și podul de piatră Valentré, poţi vedea câmpuri ȋntinse de viţă de vie și te poţi bucura de gustul vinului local care poartă, bineȋnteles, numele Cahors.

Bilete de avion spre Toulouse Hoteluri în Saint-Cirq-Lapopie

© iStock

Destinaţia nr. 2: Portmagee, Kerry, Irlanda

Din sud ne ȋntoarcem ȋn nord, dar de data aceasta aterizăm pe Insula de Smarald! Aici, ȋn capătul său vestic, se află orașul Portmagee. Cu doar 120 de locuitori, situat pe pitoreasca peninsulă Iveragh, în apropiere de Valentia, și-a păstrat până în prezent caracterul de sat pescăresc. Deși numele original irlandez al acestei aşezări este An Caladh, care înseamnă „feribot” (ceea ce pentru un oraș situat pe malul Oceanului Atlantic nu e absolut deloc surprinzător), în spatele denumirii actuale mai des folosite se află o istorie interesantă. Portmagee a fost numit după căpitanul din secolul al XVIII-lea Theobald Magee, care, după ce a părăsit flota regală, şi-a construit o… afacere de contrabandă pe scară largă și a evitat justiția ani de zile!

© iStock

În prezent, ȋnsă, Portmagee se bazează pe turism şi pescuit, nu pe contrabanda cu alcool și tutun a căpitanului Magee. Prin urmare, când vizitezi acest colț al Irlandei, merită să te plimbi de-a lungul țărmului și să priveşti bărcile care se întorc de la pescuit sau chiar să mergi într-o croazieră spre Insulele Skellig. Cea mai mare dintre ele, Skellig Michael, este un loc minunat din care să observi păsările de mare, dar și o adevărată încântare dacă ȋţi plac istoria şi…Războiului Stelelor! Pentru primul motiv te vei bucura de o vizită la ruinele Sfântului Fionan (secolul al 6-lea), iar ȋn cazul celui de-al doilea, vei recunoaște cu siguranţă peisajul local ca fiind locul întoarcerii lui Luke Skywalker în „The Force Awakens”.

© iStock

Portmagee este o alegere excelentă şi pentru iubitorii de drumeții. De ce? Pentru că acolo se află Ring of Kerry, un traseu de-a lungul coastei peninsulei Iveragh, cu o lungime de 180 de kilometri. Când vei merge ȋn această plimbare epică, vei simți adevărata atmosferă a Irlandei de Vest, cu ale sale câmpuri și dealuri verzi, stânci abrupte, Oceanul Atlantic maiestuos, orașe pescărești fermecătoare și insulițe care îmbrățișează țărmul Insulei de Smarald.

Bilete de avion spre Cork Hoteluri în Portmagee

© iStock

Destinaţia nr. 1: Hum, Istria, Croaţia

E timpul pentru primul oraş pe lista noastră și pentru răspunsul la întrebarea: care e cel mai mic oraș nu numai din Europa, ci și din lume? Acest titlu este deținut pe bună dreptate de Hum, un oraș istoric fermecător din peninsula croată Istria. Este locuit de mai puțin de 30 de persoane, iar unele voci spun că doar 14 oameni locuiesc permanent în casele de piatră de aici! Oricum, Hum este un deținător incontestabil al recordului în această privință, iar autoritățile locale fac tot ce le stă ȋn putinţă ca să se asigure că titlul de cel mai mic oraș din lume le va rămâne pentru totdeauna. Cea mai bună dovadă este că au ȋnscris deja oraşul ȋn Cartea Recordurilor!

© iStock

Dar de ce este Hum un loc atât de interesant? Aşezarea a fost menționată pentru prima dată sub numele de Cholm la începutul secolului al XII-lea, iar în biserica oraşului există plăcuțe din a doua jumătate a veacului conţinând cuvinte în limba croată, scrise în alfabetul slav timpuriu, glagoliticul. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi exemple de cuvinte scrise în această limbă și o comoară a culturii locale. În plus, întreaga zonă este un adevărat monument, după cum o demonstrează drumul de șapte kilometri care duce de la Roč la Hum. Între 1977 și 1985, de-a lungul acestuia au fost amplasate sculpturi dedicate istoriei literaturii croate și a primit numele de Bulevardul Glagolitic.

Dar Hum, ca unul dintre cele mai vechi centre de scriere din regiune, nu este doar o raritate din punct de vedere lingvistic, ci și un oraș care arată uimitor – în vârful dealului se află case masive din piatră ale căror ziduri sunt legate ȋntre ele, dând impresia unei cetăți mici, dar bine fortificate. Cu toate acestea, trebuie amintit că, deși cel mai vechi monument din Hum este clopotnița bisericii din secolul al XVI-lea, majoritatea celorlalte clădiri au fost ridicate ȋn secolul al XIX-lea. Oricum ar fi, experiența vizitării celui mai mic oraș din lume va fi cu siguranță de neuitat!

Bilete de avion spre Pula Hoteluri în Hum

The post TOP 5 cele mai mici oraşe din Europa first appeared on eSky Blog.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48