Ţara cu una dintre cele mai fascinante civilizaţii din toate timpurile, India uimeşte şi inspiră chiar şi în vremurile ultra-tehnologizate în care ne trezim uneori că trăim. Şi ce poate să fie mai reconfortant decât un festival autentic, plin de bucurie şi chef de viaţă, prin care se sărbătoreşte venirea primăverii, soarele şi belşugul ce-l va aduce odată cu el şi, mai ales, încrederea că Binele învinge, vorba cântecului? Cam aşa ar putea fi rezumată Holi, sărbătoarea culorilor din India. Anul acesta, indienii au sărbătorit Holi pe 27 martie, ultima zi cu lună plină, momentul care marchează astrologic începutul primăverii în India.
Holi are un puternic substrat mitologic, existând o serie întreaga de legende care îi explică originea. Una dintre acestea spune că sărbătoarea a apărut ca o odă adusă dragostei divine pe care Radha, simbolul frumuseţii şi al inteligenţei, i-o purta lui Krishna, una dintre cele mai importante reprezentări ale divinităţii în hinduism. Povestea spune că Krishna s-ar fi plâns mamei sale despre diferenţa dintre pielea sa întunecată şi cea deschisă a lui Radha. Atunci, mama, pentru a-i face pe plac fiului, i-a colorat chipul în nuanţele cele mai aprinse, înlăturând astfel orice motiv de supărare.
Holi înseamnă astăzi, dincolo de substratul spiritual, felul prin care indienii din întreaga ţară se bucură de venirea primăverii. Joaca lor are loc, de obicei, în pieţele oraşelor mari şi include dans, cântece şi, cel mai important, pudră sau apă colorată, care este aruncată în mulţime – prieteni, familie şi străini deopotrivă.
Şi asta nu e tot: Festivalul Culorilor din India e atât de apreciat încât de-a lungul timpului au apărut câteva ediţii şi în alte părţi ale lumii, cum ar fi Utah, S.U.A. sau Belfast, Irlanda.
Iată cum a fost anul acesta la Festivalului Culorilor:
Şi acum, ne întrebăm cum e mai bine: un Holi autentic, “simţit” pe viu în India, sau unul al nostru, “împrumutat”?
sursă foto: Boston.com, theatlantic.com
The post Holi, Festivalul Culorilor din India appeared first on esky ro.