Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Locuri din România ȋn care să redescoperiţi natura

$
0
0

Venirea toamnei nu ȋnseamnă neapărat sfârşitul perioadei de vacanţe şi călătorii. Vremea caldă va rămâne cu noi şi ȋn Octombrie, astfel că mai aveţi timp să vizitaţi locuri noi şi interesante. Dacă aţi bifat deja lista de city break-uri, rândurile următoare sunt pentru dumneavoastră: o invitaţie să redescoperiţi natura din România.


Parcul Naţional Retezat © iStock

Parcul Naţional Retezat – drumeţii la ȋnălţime

Cu toate că Munţii Retezat au o ȋnălţime medie mai mare de 2.000 m, trebuie să ştiţi de la ȋnceput că accesul nu este dificil pentru că potecile ȋn număr mare nu sunt abrupte ca ȋn cazul altor munţi, făcând drumeţiile cu atât mai plăcute. Natura ȋn acest loc este extraordinară. Parcul Naţional Retezat este o arie naturală protejată şi rezervaţie a biosferei de mai mult de 30 de ani datorită complexităţii şi unicităţii acestui loc. Indiferent de traseul pe care-l alegeţi, veţi iubi peisajele! Suntem siguri de asta pentru că există nu mai puţin de 80 de lacuri (printre care şi cel mai mare lac glaciar din România – Lacul Bucura), 20 de creste care depăşesc 2.000 de metri şi specii rare de animale şi plante.


Parcul Naţional Retezat © iStock

Imaginaţi-vă că sunteţi pe unul dintre cei mai ȋnalţi munţi din România, de jur ȋmprejur este doar natura sălbatică, albastrul cerului e mai aproape ca oricând, aerul este curat şi rece, iar liniştea din jur vă oferă un calm cum nu puteţi avea ȋn fiecare zi. Aţi mai vrea să vă ȋntoarceţi ȋn oraş? Dacă aveţi cu dumneavoastră cortul şi suficient spirit de aventură, puteţi ȋnnopta ȋntr-unul din campinguri. Dacă preferaţi confortul, aveţi la dispoziţie cabanele montane Buta, Pietrele, Gura Zlata şi Genţiana. Dacă ideea de a rămâne noaptea pe munte nu vă surâde, vă puteţi caza la pensiunile de la poalele muntelui. La plecare, nu rataţi cetatea medievală a Hunedoarei – Castelul Corvinilor, aflat la mai puţin de 50 km de Munţii Retezat.


Parcul Naţional Piatra Craiului © iStock

Zărneşti – peisaje rustice şi peşteri neobişnuite

Unul dintre cele mai vizitate locuri din Parcul Naţional Piatra Craiului este Prăpăstiile Zărneştiului, un drum ȋngust ȋncojurat de pereţi stâncoşi şi ȋnalţi ȋn mijlocul naturii. Lungimea de doar 3 kilometri şi fără zone abrupte ȋl face ideal pentru plimbări. În apropiere se află satele Măgura şi Peştera unde veţi vedea peisaje pe care nu o să le uitaţi curând. Pajiştile cu turme de oi şi căpiţe de fân se ȋntind până ȋn depărtare unde se ȋntâlnesc cu crestele munţilor acoperite cu zăpadă. Aici aveţi şansa să vizitaţi Peştera Liliecilor, un monument al naturii unde trăiesc mai multe colonii de lilieci, unele aparţinând unor specii rare. Peştera are o galerie activă de aproximativ 100 de metri care poate fi vizitată fără niciun fel de echipament ȋn afara unei lanterne. În Munţii Piatra Craiului se află o altă peşteră care adăposteşte…o biserică. Ca să ajungeţi la ea, trebuie să coborâţi adânc ȋn interiorul stâncii până ajungeţi la altar. Neobişnuit, nu?


Parcul Naţional Piatra Craiului © iStock

Şi pentru că sunteţi ȋn Zărneşti, trebuie să vizitaţi cel mai mare sanctuar din lume dedicat urşilor bruni – Rezervația De Urși Libearty Zărnești. În timpul turului, gazdele vă vor spune povestea urşilor din rezervaţie şi vă vor oferi ocazia să adoptaţi un urs. Da, aţi citit bine! În schimbul unor donaţii lunare, puteţi deveni părintele virtual al unui urs, iar ȋn schimb veţi primi un certificat de adopţie.


Parcul Naţional Cheile Bicazului © iStock

Parcul Naţional Cheile Bicazului – cele mai ȋnalte chei din România

După celebrele Transfăgărăşan şi Transalpina, drumul Cheile Bicazului este probabil cel mai pitoresc drum din România. Şoseaua uneşte Moldova cu Transilvania şi, cu toate că lungimea Cheilor nu depăşeşte 5 km, veţi petrece mult timp aici. Nu din cauza traficului, ci pentru că la fiecare pas veţi dori să vă opriţi ca să admiraţi priveliştea şi să faceţi poze. Drumul şerpuieşte printre stâncile verticale, iar pe alocuri, pereţii de calcar ȋncărcaţi cu vegetaţie par să se unească ȋn văzduh. Cheile Bicazului sunt cele mai ȋnalte chei din România, ajungând până la ȋnălţimea de 500 de metri. Mai mici ȋn dimensiune (2 km), dar la fel de interesante sunt Cheile Lapoşului. Pe acest traseu se află o cascadă de 25 de metri care curge…ȋn trepte. Nu departe de drumul naţional este cel mai mare lac de baraj natural din ţară – Lacul Roşu. Lacul nu este unul obişnuit. S-a format ca urmare a unui cutremur, după ce un versant s-a prăbuşit ȋn Pârâul Roşu. Legenda spune că la poalele muntelui se afla o aşezare, iar evenimentul a ucis toţi locuitorii, motiv pentru care a purtat multă vreme numele de Lacul Ucigaş. Ieşind din apă, ȋncă se pot vedea trunchiuri de copaci.


Parcul Naţional Cheile Bicazului © iStock

Pentru o privelişte impresionantă a ȋntregii zone, vă recomandăm vârful Hăşmaşul Mare şi Piatra Singuratică. În funcţie de traseele pe care le alegeţi, drumeţiile vor avea grade diferite de dificultate, ȋnsă un lucru este sigur. Odată ajunşi sus, vă veţi bucura că aţi ales să petreceţi o vacanță ȋn mijlocul naturii.

The post Locuri din România ȋn care să redescoperiţi natura first appeared on eSky Blog.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48