După mai mult de 1 an petrecut ȋn mare parte acasă, fără multe opţiuni de activitate fizică şi restricţionaţi să călătorim liber, credem că cel mai bun plan pentru lunile următoare este o vacanţă activă. Astfel, veţi putea vizita locuri noi, veţi uita pentru o perioadă de situaţia neobişnuită ȋn care ne aflăm, iar corpul dumneavoastră va aprecia activitatea fizică ce i-a lipsit atât de mult.
În rândurile următoare vă prezentăm 3 locuri din România ȋn care puteţi petrece o vacanţă activă şi care sperăm să vă trezească interesul pe cât de mult ne-a făcut plăcere să le descriem pentru dumneavoastră.
Orşova – cu caiacul pe Dunăre sau cu bicicleta pe munte
Când vorbim de apă şi sporturi nautice ne gândim la Constanţa, ȋnsă de această dată nu Marea Neagră este ȋn centrul atenţiei noastre, ci Dunărea şi oraşul Orşova, acolo unde fluviul desparte ţara noastră de Serbia şi se ȋngustează atât de mult ȋncât a devenit locul perfect pentru o plimbare cu barca sau caiacul. Începând din primăvară şi până ȋn prima parte a toamnei, pe malul Dunării puteţi găsi nenumărate locuri de ȋnchiriat caiace sau bărci. Plecarea se face din Orşova pe un traseu bine-cunoscut de localnici şi recomandat tuturor vizitatorilor: Golful Orşova – Cazanele mici aflate ȋntre masivele Ciucarul mic (România) şi Mali Strbac (Serbia) – Statuia „Chipul lui Decebal” sculptată ȋn munte – Golful Dubova – Cazanele mari ȋncadrate de Ciucarul Mare (România) şi Veliki Strbac (Serbia). În unele locuri, fluviul se ȋngustează pâna la 230 de metri şi vă permite să vedeţi de la mică distanţă ambele maluri ale Dunării.
Dacă nu doriţi să vă aflaţi aproape de suprafaţa apei ȋntr-un caiac, dar vreţi să vedeţi obiectivele turistice din zonă, puteţi merge ȋntr-o mini croazieră. Avantajul este că, ȋn funcţie de traseul ales, vedeţi multe obiective interesante aflate ȋntre locurile prezentate mai sus. Pe fiecare croazieră există un ghid care vă va oferi detalii fascinante despre cum a fost ridicată Tabula Traiana, pe ce loc se află ȋn lume statuia lui Decebal ca ȋnălţime, care este istoria Mănăstirii Mraconia sau poate face ȋmpreună cu dumneavoastră un popas pe apă la grota Veterani.
Cascada Bigăr
După ce terminaţi de vizitat Parcul Natural Porţile de Fier, dacă mai aveţi energie, vă puteţi continua vacanţa cu o drumeţie la cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai impresionante cascade din lume. Distanţa de la Orşova este de 83 de kilometri şi o puteţi parcurge cu bicicleta sau parţial cu maşina şi apoi pe jos, pe un drum montan amenajat şi deosebit de pitoresc. Odată ajunşi la Cascada Bigăr, mai mergeţi câţiva metri şi vă puteţi căţăra să vedeţi grota. Cascada este locul prin care Paralela 45 trece prin România, situându-se astfel la jumătatea distanţei ȋntre Ecuator şi Polul Nord. Cuvintele sunt de prisos dacă ȋncercăm să o descriem, dar ca să vă trezim interesul vă spunem doar că ȋn 2013 a fost plasată pe primul loc ȋntr-un top al celor mai frumoase cascade din lume.
Sinaia – din Gara Regală la Cota 2000
Sinaia este un oraş minunat şi l-am adăugat pe lista noastră pentru că e locul perfect pentru o vacanţă activă, iar ȋn momentele de relaxare puteţi vizita obiective turistice deosebit de importante ȋn istoria României. Odată ajunşi ȋn Sinaia, mergeţi la Gara care ȋncă păstrează părţi din cele 3 gări regale construite cu decenii ȋn urmă şi o colecţie unicat de machete şi obiecte feroviare. Dacă vreţi sa faceţi o plimbare de ȋncălzire ȋnainte de a urca pe munte, nu trebuie să rataţi Casa Memorială George Enescu de unde muzica va rămâne cu dumneavoastră zile ȋntregi. Cel mai celebru obiectiv turistic din zonă este cu siguranţă Castelul Peleş, iar vestea bună e că până la el trebuie să urcaţi pe o distanţă de aproximativ 2.5 km. Acolo vă puteţi relaxa ȋn Grădina Castelului şi aduna energia pentru adevăratele trasee montane – cotele 1400 sau 2000.
Distanţa totală până la Cota 1400 este sub 3.5 km, iar durata medie este de 1h:30 de mers la pas. Este considerat un traseu uşor, ȋnsă dacă doriţi să ȋl faceţi mai interesant puteţi opri la stânca de escaladă Sfânta Ana şi alege unul dintre traseele cu grade diferite de dificultate. Odată ajunşi la cota 1400, priveliştea vă va răsplăti efortul. Sinaia se ȋntinde ȋn faţa dumneavoastră alături de dealurile şi munţii din ȋmprejurimi, iar pe deasupra copacilor, aproape să le atingă vârfurile, plutesc ȋncet telegondole pe cablurile subţiri. Dacă vă veţi uita ȋn spatele dumneavoastră, veţi şti că drumul pe munte nu s-a terminat pentru că mai sus e Cota 2000.
Drumul de la 1400 la 2000 durează tot aproximativ 1h:15 pentru că traseul este mai abrupt. La ȋnceput sunt potecile mai late şi relativ uşoare. De la cota 1600, cărările ȋncep să se ȋngusteze, efortul este mai mare, dar şi peisajul devine mai frumos, iar oraşul Sinaia se face tot mai mic. De la Cota 2000 puteţi vedea la zeci de kilometri depărtare. Totul ȋn jur este verde, telegondolele roşii străbat uşor distanţele pe cabluri, aerul este curat, iar dumneavoastră zâmbiţi uşor, bucuroşi că aţi străbătut acest traseu. În jur, oamenii se simt mai liberi şi fericiţi. După ce vă lăsaţi gândurile să zboare şi vă reamintiţi cât de frumoasă e natura, vă puteţi ȋntoarce ȋn Sinaia pe jos sau cu telegondola sau puteţi continua traseul până la Babe sau Sfinx. Din Sinaia, distanţele sunt scurte până la celelalte staţiuni montane populare din zonă: Buşteni, Azuga, Predeal sau Braşov.
Cu bicicleta pe Colinele Transilvaniei
În ultimii ani, Transilvania a devenit tot mai interesantă pentru turişti mai ales datorită obiectivelor istorice care i-au rezistat timpului şi aduc ȋn ochii vizitatorilor o parte aproape neschimbată din trecut. Ne referim bineȋnţeles la satele tradiţionale săseşti, la cetăţile fortificate, la bisericile vechi şi natura din jur. Toate acestea se află ȋntre Sibiu, Sighişoara şi Braşov ȋn zona cunoscută sub numele de Colinele Transilvaniei.
Cicloturismul s-a dezvoltat enorm, iar ȋn prezent există trasee pentru biciclete sau drumeţii care ȋnsumează peste 500 de kilometri. Traseele au fost ȋmpărţite pe grade de dificultate, astfel că veţi găsi aici unul potrivit formei dumneavoastră fizice. În zonă se află aproape 50 de sate săseşti cu biserici incluse ȋn Patrimoniul UNESCO, iar legătura ȋntre ele se face prin drumuri medievale, poteci sau drumuri forestiere. Cele mai cunoscute sate sunt Viscri, Biertan, Saschiz şi Copșa Mare, dar oricare dintre ele poate fi punctul de plecare pentru un traseu cu bicicleta. Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră casca, o cameră de rezervă pentru roată, vestă reflectorizantă şi multă apă. Şi pentru că sunteţi ȋn zonă, nu trebuie să rataţi oraşul Sighişoara şi mai ales centrul istoric inclus ȋn patrimoniul mondial UNESCO.
Pentru că are un relief divers, România oferă multe opţiuni pentru petrecerea unei vacanţe active, iar acestea sunt doar câteva dintre ele. Nu rămâne decât să vă alegeţi destinaţia şi să ȋncepeţi pregătirile. Lunile calde de vară şi primăvară sunt aproape. Distracţie plăcută!