Cu fiecare nouă călătorie descoperim lucruri fascinante despre colțurile de lume în care ne aventurăm. Dar asta funcționează și invers: de multe ori ni se întâmplă să aflăm lucruri interesante, care ne dau de gândit, despre locurile de pe lista noastră „de văzut, de simțit, de trăit”. Curiozități ce ne întrețin dorul de ducă și ne conving să pornim la drum. Iată, așadar, o nouă porție de curiozități din lumea largă. Din Europa și până în Asia, știați că…
… Bodensee (Lacul Constanța) este cel mai mare lac din Alpi? Se află pe teritoriile Germaniei, Elveției și Austriei și a fost menționat încă din anul 43 d.Hr. de către geografii romani.
… într-o călătorie în orașul spaniol Toledo descoperim în același timp trei civilizații importante: maură, romană și vizigotă? Cu 2.000 de ani vechime, orașul-muzeu, așa cum i se mai spune, a fost dintotdeauna un centru al puterii în imperiile din care a făcut parte. Așa se explică numărul impresionant de monumente și capodopere artistice de aici.
… Bratislava este singura capitală aflată la granița cu două state – Austria și Ungaria?
… Taj Mahal, faimosul mausoleu din India, își schimbă nuanța în funcție de momentul zilei? Dimineața, marmura sa îmbracă o nuanță rozalie, alb-lăptoasă seara și aurie, noaptea. Se spune că aceste schimbări seamănă cu toanele schimbătoare ale Împărătesei.
… pitorescul orășel Vernazza din regiunea Cinque Terre a Italiei a fost menționat pentru prima dată în anul 1080? Chiar dacă între timp a devenit o oază căutată de călători din lumea largă, Vernazza a rămas fidel tradițiilor și vieții sale tihnite de sat pescăresc fără trafic, unde culturile de măslin și viță de vie sunt o artă în sine.
… centrul istoric al orașului Corfu, inclusiv cele trei forturi ale sale, au fost proiectate și construite de către iscusiții ingineri venețieni? Zidurile au fost reconstruite de-a lungul timpului de mai multe ori, ultima oară de către britanici, în secolul al XIX-lea.
… Palau, țara insulară din Oceanul Pacific, e una dintre cele mai mici și cele mai „tinere” din lume, cu o independență câștigată în 1994? Dincolo de asta, Palau e locul unde merg călătorii pasionați de scufundări, în special pentru varietatea peisajelor subacvatice pe care le oferă.
… Elba este a treia cea mai mare insulă a Italiei, după Sicilia și Sardinia? Face parte din Parcul Național al Arhipelagului Toscan și este faimoasă mai ales drept locul unde a fost exilat timp de aproximativ un an Napoleon Bonaparte, perioadă în care viața pe insulă a cunoscut numeroase reforme ce i-au adus beneficii. Azi e una dintre cele mai apreciate destinații printre călătorii care preferă marea.
… impresionanta Catedrală Uspenski din Helsinki, Finlanda e cea mai mare biserică ortodoxă din Europa de Vest?
… cinematograful a fost inventat de frații Lumière în orașul francez Lyon?
… în Africa de Sud, în apropiere de Cape Town, există o plajă numită Boulders Beach unde locuiește o colonie de pinguini, din 1982 încoace?
… numele statului Muntenegru, în varianta pe care o folosesc azi majoritatea statelor occidentale, derivă de la varianta venețiană „monte negro” din Evul Mediu, când Republica Venețiană stăpânea această regiune din Balcani? În muntenegreană, statul se numește Crna Gora.
… cel mai mare parc național din lume se află pe teritoriul Groenlandei? Northeast Greenland National Park ocupă o suprafață de 972.001 km², adică de patru ori suprafața României.
… în lume există doar cinci țări care nu au aeroport? Toate se află în Europa: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino și Vatican.
… La Paz, al cărui nume complet este Nuestra Señora de La Paz, este capitala situată la cea mai mare altitudine? La 3.650 metri înălțime, capitala de facto a Boliviei este întrecută oficial doar de Quito, capitala legală a Ecuadorului, aflată la 2.800 metri înălțime.
… Italia este țara care are cele mai multe locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, cu un total de 50 de spații culturale și naturale? Pe locul 2 se află China, cu 47 locuri UNESCO, iar pe locul 3, Spania, cu 44.
… Salar de Uyuni din Bolivia este cea mai mare întindere salină din lume? Cu o suprafață de 10,582 km², minunea naturală din Bolivia ne așteaptă cu peisaje ce par desprinse de pe altă planetă, dar și una dintre cele mai mari colonii de flamingo din lume, cele mai mari zăcăminte de litiu din lume și principala rută de transport de-a lungul platoului alpin Altiplano din America de Sud.
… Biserica Ordinului lui Cristos din Tomar (Convento de Cristo) a fost, la origine, o fortăreață a Ordinului Cavalerilor Templieri?
… în fiecare oră peste 3.000 de pietoni circulă pe strada Portal del Àngel, una dintre cele mai faimoase din Barcelona, Spania?
… în Filipine, pe Insula Bohol, există aceste minuni naturale numite Dealurile de Ciocolată? Cele aproximativ 1.500 de formațiuni din calcar au fost botezate așa datorită culorii lor în perioada sezonului uscat, când vegetația dispare. Formează unul dintre parcurile geologice naționale ale țării din Asia de Sud-Est.
Vezi și partea întâi, partea a doua și partea a treia.
The post 20 de curiozități din lume: de la cel mai mare lac din Alpi la dealurile de ciocolată appeared first on esky ro.