Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Suceava – capitala țării lui Ștefan cel Mare

$
0
0

Suceava se află în nord-estul României, în regiunea istorică Moldova și a fost capitala țării lui Ștefan cel Mare. Orașul are două tipuri de zone geografice: dealurile și pășunile văii râului Suceava.

#RedescoperăRomânia

Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou

Suceava ne așteaptă cu o serie de muzee, cetăți și mânăstiri înscrise pe lista Unesco, iar de aici, avem un punct de plecare către vizitarea mânăstirilor pictate din Bucovina: Pătrăuți și Dragomirna, zona stațiunii Gura Humorului sau mânăstirile Voroneț, Humor, Slatina, Sucevița, etc.

Domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, a construit câte o biserică după fiecare victorie împotriva armatelor inamice.

Mânăstirea Voroneț 

Principalele obiective turistice ale orasului pe care trebuie neapărat sa le vizităm sunt: Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean, Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou aflată pe lista Unesco, Complexul medieval fortificat Zamca – ce l-a găzduit și pe temutul rege polonez Sobieski, biserica Mirăuțifosta Mitropolie a Moldovei, Biserica Sfântul Dumitru- o ctitorie a Domnitorului Petru Rareș, Biserica Sf. Gheorghe intrată în patrimoniul UNESCO, Muzeul de Etnografie Hanul Domnesc cu o colecție valoroasă de costume populare și obiecte tradiționale, sau principala atracție turistică – ruinele Cetății de Scaun. 

Mânăstirea Humorului 

Curtea Domnească

Ruinele de piatră ale Curții Domnești se ridică pe același loc în care cercetările arheologice au descoperit una dintre cele mai vechi curți domnești din zonă, amenajată în timpul domniei lui Petru I Mușat. În prezent, vizitatorii orașului, iubitori de istorie veche românească, pot retrăi timpuri demult apuse la o plimbare prin jurul Curții Domnești din care au rămas, mândre și înalte, ziduri cu o înălțime cuprinsă între 1 și 5 metri construite în perioada lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare.

Nu există program de vizitare sau taxă de intrare, obiectivul poate fi vizitat și admirat de turiști în regim gratuit.

Cazare Suceava

Parcul Șipote-Cetate

  • Locație: În vecinătatea Cetății de Scaun

Un drum către Cetatea de Scaun începe cu o plimbare prin parcul Șipote-Cetate, parc ce se întinde pe aproximativ 7 hectare și este împărțit pe sectoare reprezentative pentru vegetația diverselor zone de relief (munte, deal, câmpie, luncă).

Prin parc se merge alene, pe aceste alei timpul pare să fi stat în loc, iar incursiunea în această oază de liniște este completată de superbă statuie ecvestră a lui Ștefan cel Mare ce încununează perfect atmosfera de bogăție istorică și trecut glorios al întregului oraș.

Monumentul lui Ștefan cel Mare

Statuia se află în Parcul Cetății și este construită din bronz de către sculptorul Iftimie Bârleanu. Așezată pe o coloană înalta de piatră, statuia îl prezintă pe marele voievod moldovean călare pe cal, la o înălțime de 8 metri, tronând asupra parcului.

Cetatea de Scaun a Sucevei

  • Locație: stradă Cetății

Atestată documentar încă din anul 1388, Cetatea a suferit numeroase modificări de-a lungul istoriei, modificări menite să întărească zidurile și fortificatiile acesteia. Sistemul defensiv al cetății conceput de Ștefan cel Mare, a cărui statuie se află în parcul din imediată apropiere, a fost mult timp imposibil de cucerit de-a lungul numeroaselor lupte pe care le-a avut împotriva turcilor sau a armatei poloneze. Astăzi, cetatea este bine conservată, martoră a unor vremuri demult apuse, dar rămase vii în inimile românilor. Se pot vizita încăperi cu diverse scopuri precum închisoarea, pivniță, capela sau baia de abur, iar în cadrul cetății au loc expoziții și festivaluri anuale precum festivalul de Artă Medievală Ștefan cel Mare.

Cetatea poate fi vizitată pe perioada de vara între lunile aprilie și octombrie, de luni până duminică între orele 08:00 și 20:00, dar și pe perioada de iarnă între lunile octombrie și aprilie între orele 09:00 și 17:00. Tariful pentru expoziția permanentă este de 4 lei pentru adulți și 1 leu pentru copii.

Muzeul Satului Bucovinean

  • Locație: Stradă Cetății, Suceava

După vizitarea Cetății de Scaun merită petrecute câteva zeci de minute vizitând și Muzeul Satului Bucovinean aflat în imediată apropiere și în interiorul căruia se găsește Crâșmă lui Moș Iordache deschisă pe perioada programului de vizitare, dar și Biserica Înălțarea Domnului unde se oficiază servicii religioase în zilele de duminică și de sărbătoare. În muzeu, vizitatorii pot admira diverse expoziții dedicate culturii locale. Construcțiile sunt inspirate din gospodăriile țărănești specifice zonei, cu crâșme, fântâni, ateliere, diverse tipuri de locuințe specifice anumitor perioade, dar și gospodării exterioare complet echipate.

Toate obiectivele de arhitectură populară pot fi vizitate pe perioada verii (între 15 aprilie și 15 octombrie) de marți până duminică între orele 10:00 și 18:00 și pe perioada iernii de luni până vineri între orele 8:30 și 15:30. Prețul de vizitare este de 6 lei pentru adulți și 1.5 lei pentru copii, taxa de fotografiere este de 5 lei, iar taxa de filmare 10 lei.

Cetatea Șcheia

  • Locație: str. Mihail Sadoveanu

La doar aproximativ 2 km de la ieșirea de nord vest a orașului, pe dealul Zamca, se înalta cetatea Șcheia, prezervată până în momentul actual astfel încât se pot observă încă detalii clare de arhitectură ce ajută vizitatorul să își închipuie cu ușurință măreția zidurilor în perioada să de glorie. Construită în formă de romb, cu ziduri de 36 metri lungime și 3 metri grosime prevăzute cu turnuri în fiecare colț, cetatea a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I Mușat. Rămân astăzi ruine spectaculoase și o istorie la fel de învăluită în mister că și zidurile sale. Demolată la doar câțiva zeci de ani după ce a fost construită, cetatea rămâne astăzi mărturie a epocii de aur a orașului Suceava.

Ruinele cetății pot fi vizitate liber de către turiștii dispuși să facă o scurtă incursiune în afară orașului.

Pentru cei ce doresc să petreacă mai mult de o zi în oraș, există pensiuni la marginea orașului dar și hoteluri de lux situate central pentru turiștii ce pun preț pe confort sau aleg să petreacă un sejur mai lung în Suceava.

 

Zboruri către Suceava

 

 

The post Suceava - capitala țării lui Ștefan cel Mare first appeared on eSky Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48