Faimoasă pentru diversitatea sa de cetăți, vestigii și ruine antice, de mici sate, de plaje însorite, munți minunați, preparate delicioase și o atmosferă prietenoasă, nu este de mirare că Bulgaria se află printre cele mai bune destinații de călătorie din Europa.
Tărâmurile bulgare se bucură de măreția a patru anotimpuri diferite – primăvara parfumată, vara caldă, toamna cu fructe aurii și iarna cu zăpadă. Fiecare sezon este splendid și aduce diferite tipuri de divertisment – pentru cei care sunt fani ai sporturilor extreme, pentru cei care apreciază taverne bune și festivaluri colorate, pentru cei ce caută repere naturale unice și cultura străveche …
Cu siguranță Bulgaria are multe de oferit: orașe spectaculoase, ruine antice, muzee minunate, munți înalți, plaje grozave și peisaje naturale frumoase. Combinația de natură și istorie din Bulgaria garantează aventuri de neuitat.
Sofia – străveche și veșnic tânără
Sofia nu este doar capitala Bulgariei, ci și inima țării balcanice. Orașul este un centru cultural, educațional, administrativ și industrial, iar deviza lui este, pe bună dreptate: „Cresc mereu, nu îmbătrânesc niciodată”. Este înconjurat de munți fabuloși – Stara Planina la nord, Vitosha la sud, în sud-est, de Lozenska și muntele Lyulin la sud-vest.
Sofia abundă în centre de afaceri și comerciale, viață de noapte dinamică și atracții culturale. Pentru a le vedea pe toate, trebuie petrecut mult timp iar acest lucru nu se poate întâmpla dintr-o dată. Există multe muzee aici, inclusiv Muzeul Național de Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Pământului și Omului, Muzeul Etnografic, precum și multe galerii, teatre, Opera Națională și Baletul.
Catedrala Alexander Nevsky este printre simbolurile orașului. Această clădire extrem de spectaculoasă și are o clopotnița înaltă de 50,52 m, iar pe vreme senină, cupolele aurite pot fi văzute de la kilometri distanță înainte de a intra în oraș. Lângă aceasta se află cea mai veche biserică „Sfânta Sofia” ce a dat numele capitalei. De asemenea, este interesantă piața din jurul templului, unde se află Monumentul Soldatului Necunoscut, cu focul etern și târgul deschis de antichități.
În apropiere, se află biserica rusească „Sf. Nikolay ”, clădirea Academiei Bulgare de Științe și a Adunării Naționale. De asemenea, este interesant de vizitat Biblioteca Națională „Sf. Chiril și Metodiu” și Universitatea Sofia „Sfântul Kliment Ohridski” – cea mai veche universitate din Bulgaria. În curtea Președinției se află rotunda romană, transformată în biserica „Sf. Georgi“. Un loc preferat al localnicilor și punctul principal de întâlnire este Palatul Național al Culturii (NDK).
Burgas – destinația perfectă de pe litoral
Coasta bulgară a Mării Negre abundă în plaje lungi aurii, marea esre limpede și există o varietate incredibilă de stațiuni și complexe de vacanță și orașe precum Varna, Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, Nessebar și Sozopol. Aici toți oaspeții își găsesc paradisul – și familiile cu copii, și tinerii care caută distracție și iubitorii de natură care preferă o vacanță liniștită.
Burgas este un oraș modern, unul dintre cele mai mari din Bulgaria. Vara, mulți oameni preferă orașul pentru vacanța lor la mare. Burgas oferă condiții minunate pentru vacanță, combinând plajele și rezervațiile frumoase din zonă cu facilitățile și avantajele marelui orașului. Străzile sunt pline de multe baruri și restaurante, iar Grădina Mării este un loc liniștit și răcoros pentru plimbări, găzduind artiști și muzicieni. Nu uitați să verificați și Gramofonul, Farul, Centrul Cultural al Casinoului, Flora Expo Center și nu în ultimul rând – digul din Burgas („A merge la Burgas și a nu vedea digul este ca și cum ai merge la Roma și nu l-ai vedea pe Papa”). Iar Insula Sfânta Anastasia a fost un refugiu pentru pirați, un refugiu monahal dar și o închisoare.
Burgas găzduiește, de asemenea, multe evenimente culturale – festivaluri de muzică, concursuri, expoziții de flori. Un oraș cu peste 2000 de ani de istorie, pe care o poți întâlni în numeroasele muzee și biserici.
Balcic
Balcicul este un oraș frumos situat „amfiteatric” pe coasta de nord a Mării Negre. Frumusețea naturii de aici este fermecătoare și fermecată de aceasta, regina Maria a României și-a construit reședința de vară la Balcic, numită Cuibul liniștit. În acest scop, a angajat arhitecți și botanici de renume mondial ce au creat un loc unic pe planetă.
Grădina botanică este recunoscută la nivel mondial. Are a doua cea mai mare colecție de cactuși uriași din Europa. Ea este cunoscută și pentru varietatea ca mărime și tip de plante colectate de-a lungul anilor din întreaga lume, inclusiv meta sequoia, considerată până de curând o specie dispărută, contemporană a dinozaurilor. Grădina este extrem de frumoasă și preferată de romantici pentru plimbări deosebite.
Un alt reper al orașului este Palatul. Este o combinație de stiluri arhitecturale diferite – există elemente ale culturii maure, ale culturii creștine, precum și de casa tipic bulgărească. Expresia materială a dorinței Reginei României de a uni mai multe religii într-un singur loc se poate vedea în: țiglele arabe și antice romane, cu inscripții împrăștiate în jurul grădinii, minaretul care se învârte peste Palat și capela construită în curtea complexului.
Plovdiv – antic și modern
Plovdiv este una dintre mândriile Bulgariei, mai veche decât Roma și Atena și contemporan cu Troia și Micene. Se află în TOP 10 cele mai atractive orașe antice pentru turism, împreună cu Varanasi, Atena, Ierusalim, Damasc și Beirut. Orașul a suferit multe schimbări de-a lungul anilor și până în zilele noastre continuă să se dezvolte și să își mențină atmosfera și farmecul unic, cărora nimeni nu le poate rezista. Plovdiv este primul oraș bulgar ales Capitala Europeană a Culturii în 2019.
Dacă aveți doar un week-end liber, vă recomandăm să vizitați Muzeul Istoric și Muzeul Etnografic de lângă acesta. Ambele sunt amplasate în case frumos ornate din perioada renascentistă – tipic pentru Plovdiv. Alegeți-vă pantofi confortabili, deoarece străzile pietruite din Orașul Vechi sunt abrupte și inegale. Orașul Vechi din Plovdiv este situat pe trei dealuri, iar când ajungeți în vârf, veți avea o priveliște uimitoare – Plovdiv la picioarele dvs. Tot în Orașul Vechi, urmați indicatoarele către Teatrul Roman Antic, folosit și în prezent. Vara, puteți viziona spectacole de teatru sau muzică sub stele, în timp ce stați pe un scaun antic de piatră.
La un moment dat, coborâți o stradă dinspre cea principală și sunteți acum imperceptibil în Kapana (Capcana). Și odată ce intrați, nu mai vreți să plecați. Kapana este numită astfel din cauza încurcăturii dense a străzilor mici ce au fost cândva centru al meșterilor. Astăzi, artiștii și antreprenorii umplu cu un suflu nou acest loc magic.
Orașul este o oază pașnică, cu parcuri și ruine minunate, fără mulțimile turistice mari din Sofia și de pe coasta Mării Negre. Având în vedere că Plovdiv este în mijlocul țării, este ușor de vizitat pe măsură ce treceți de la un capăt al țării la celălalt.
Bansko
Stațiunile de iarnă bulgare precum Bansko, Pamporovo și Borovets au câștigat popularitate internațională, într-o perioadă scurtă de timp, datorită condițiilor minunate pentru sport, facilităților moderne și peisajelor montane magnifice. Multe competiții internaționale sunt organizate pe pârtiile stațiunilor bulgare. Aici schiorii, snow boarder-ii, iubitorii sporturilor extreme de iarnă și ai munților frumoși își găsesc paradisul.
Stațiunea de schi bulgară Bansko din Munții Pirin este una dintre cele mai interesante stațiuni de sporturi de iarnă din Europa. Complexul Bansko oferă aproximativ 70 km de pârtii, incluzând pârtii ușoare pentru începători și snow boarder-i, precum și trasee variate ideale pentru stilul liber și pasionații de schi de fond. Sezonul de schi aici se desfășoară din decembrie până în mai.
Cele mai pitorești rute sunt situate în jurul vârfului Todorka (2746 m deasupra nivelului mării). Există ascensoare moderne, un parc de zăpadă, un patinoar și o bază turistică extinsă cu restaurante, hoteluri SPA, centre de fitness și multe facilități pentru întreaga familie.
Cum ajungeți: este mai bine să veniți cu avionul spre Sofia și apoi să luați un autobuz sau să închiriați o mașină și să mergeți la Bansko.
Ce este bucătăria tradițională bulgară?
Elementele sale indispensabile sunt produsele lactate cu brânză albă sărată și „kiselo mlyako” / iaurt / în prim plan, diverse tipuri de carne, pește și cantități mari de fructe și legume. Meniul este foarte variat. Vara, se pregătesc preparate ușoare pe bază de păsări de curte, legume și salate cu brânză albă sau cu iaurt natural.
Iaurtul este un produs tradițional bulgar. Microorganismul responsabil de fermentația laptelui poartă denumirea de „Lactobacillus bulgaricus”. Acest produs lactat are un gust foarte plăcut și este folosit în rețetele multor preparate bulgare îndrăgite. Pe lângă gustul său excelent, este benefic și pentru sănătate. Studiile au arătat că are efect de prevenire a cancerului. Conform unor legende, iaurtul se mânca încă din vremurile tracice. Tracii au învățat să adauge lapte acru de oaie în laptele proaspăt, pentru a-l menține mai mult timp. Prin urmare, a fost creat un produs numit „procish” sau lapte dospit. Alte teorii asociază iaurtul cu bulgarii și băutura „kumis”, o băutură obținută din lapte de iapă.
Pâinea se mănâncă cu aproape orice. Bulgarii adoră usturoiul, care se găsește în multe feluri de mâncare și planta din Czubrica – un condiment obținut din cimbru de munte. În gastronomia bulgară puteți găsi influențe din bucătăria balcanică. Printre băuturile tari, rakija este liderul – 40% țuică fabricată de obicei din struguri, prune sau piersici. Bulgaria este renumită pentru vinurile sale. Soarele de sud, solurile fertile, tradițiile vechi moștenite de la traci dar și măiestria și dragostea sunt motivele pentru care vinurile bulgare sunt la cerere în toată lumea.
Într-o zi caldă, merită să comandați un tarator, o supă rece făcută din castraveți, fenicul și lapte acru. Adevărata delicatesă este salata Shopska, care constă în castraveți proaspeți, roșii, piper, pătrunjel și brânză de oaie sau de vaci. Supa Topczeta – supă cu chiftele, kebapcze – carne tocată în formă de mezel și banitsa – patiserie filo umplută cu brânză albă sunt de asemenea delicioase.
Dacă trebuie să folosim un singur cuvânt pentru a descrie Bulgaria, va fi magie. Aceasta este o țară ce fură inima oricărui om, indiferent dacă este prin natura sa magnifică, prin tradițiile vechi de secole sau prin istoria bogată.
The post Descoperă magia Bulgariei first appeared on eSky Blog.