Al doilea oraș ca mărime din România, Timișoara a fost construită peste o cetate romană antică. Influențele Imperiului Habsburgic de două secole au oferit centrului orașului o arhitectură austriacă, Timișoara fiind denumită și “Mica Vienă”, “inima Banatului”, “orașul de pe Bega” sau “orașul florilor” .
Timișoara este un oraș aerisit, cu un aer boem, cu o arhitectură spectaculoasă. Este recunoscută în lume, pentru că a fost primul oraș din Europa ce a folosit iluminatul public.
O parte din cele mai interesante atracții turistice o reprezintă clădirile elegante în stil baroc din jurul marilor piețe ale orașului. Un principal punct turistic este Piața Victoriei și Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, cu un monument dedicat revoluției din 1989. Altă atracție turistică este Piața Unirii și catedrala Romano-Catolică și cea Ortodoxă Sârbă, exemple rafinate de stil baroc vienez. Piața este dominată la sud de impresionantul Palat Baroc din secolul XVIII, inițial sediu al conducerii administrative, astăzi adăpostind Muzeul de Arta. Timișoara are de asemenea multe muzee dedicate specificului etnografic al regiunii Banat.
Restaurante:
În Timișoara există un număr mare de restaurante și baruri, oferind specialități tradiționale românești dar și italienești, orașul fiind reședința a unui număr mare de italieni.
Pe lângă evenimentele ocazionale ce au loc in Timișoara, întotdeauna exista un teatru sau o expoziție de vizitat.
Pentru o experiență culturala a Timișoarei, există Filarmonica Banatului sau Teatrul Național, precum si galerii de artă. Viața de noapte are la rândul ei ceva de oferit pentru toata lumea, precum baruri, cluburi, discoteci, sau chiar si cazinouri.
Cazare
În Timișoara, găsim hoteluri si pensiuni, sau închirieri de apartamente pe termen scurt.