Quantcast
Channel: eSky Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Pasionatii de calatorii: Slow travel cu familia KinderTrips.com

$
0
0

Continuam seria #TravelEnthusiastsWeLove cu un nou interviu, tot din categoria tinerelor familii calatoare – Miruna, Silviu si fetita lor, Noria – pe scurt: KinderTrips.com. Te invitam sa citesti mai jos povestea lor si sa afli mai multe despre conceptul de slow travel, turism responsabil si rural:

Cum era viata voastra inainte de inceperea proiectului KinderTrips.com si venirea pe lume Noriei? Spuneti-ne putin mai multe despre „joburile voastre de zi” si de modul in care calatoreati ca un cuplu.

KinderTrips_eSky_8Inainte de venirea pe lume a Noriei, viata noastra era foarte incarcata cu proiecte sociale, culturale si educationale pe care le derulam cu Asociatia Komunitas. Am condus aceasta asociatie in jur de 12 ani, timp in care am derulat nenumarate initiative. Calatoream mai ales vara (cateva saptamani la rand) si uneori iarna. Mergeam la petreceri si festivaluri. Nu pot spune ca aveam foarte mult timp liber, pentru ca munca in ONG ne aglomera foarte tare.

Eram entuziasmati de proiectele pe care le construiam, multe dintre ele in pionierat in Romania, cum ar fi spre exemplu educatia urbana pentru copii si adolescenti, bazata pe notiuni care tin de arhitectura, urbanism, antropologie. Am fost foarte implicati in munca pentru imbunatatirea societatii. Sincer, munca aceasta ne ocupa majoritatea timpului, nu calatoriile. Eu am mai avut o etapa in viata cand am calatorit mult, inainte de a infiintarea ONG-ului (intre 16 si 24 de ani). Culmea, de cand s-a nascut Noria, am calatorit mai mult, mai organizat si mai structurat.

Care a fost prima destinatie vizitata impreuna ca o familie? Cand v-ati dat seama ca va place atat de mult sa calatoriti incat sunteti dispusi sa deveniti „parinti calatori” cu un copil?

KinderTrips_eSky_3

Prima destinatie a fost satul 2 Mai, aflat pe litoralul romanesc. Am mers acolo cand Noria avea 4 luni si am petrecut prima noastra vacanta in familie, una chiar relaxanta. Ne-am dat seama ca vrem sa calatorim pe termen lung si sa ne focusam pe acest obiectiv in timpul unei calatorii in Asia de Sud-Est, la inceputul anului 2017, cand Noria avea aproape 2 ani. Dupa ce am revenit din aceasta calatorie am demarat si proiectul Kinder Trips.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Cum v-ati hotarat sa alocati timp pentru a povesti experientele de calatorit in familie?

KinderTrips_eSky_11

Triggerul a venit in timpul vacantei mentionate mai sus. Ne aflam in Thailanda, intr-un mic oras la malul oceanului. Detalii aici.

KinderTrips_eSky_14Ne simteam tare bine, descopeream multe lucruri noi, fetita se adaptase perfect calatoriei. Ne-am fi dorit sa ramanem in acel loc cu lunile, fara sa mai fie nevoie sa ne intoarcem acasa. Cam din acel moment am inceput sa lucram la construirea unui nou stil de viata, care sa ne permita calatoriile pe termen mai lung si sustinerea lor din blogging.

Spuneti-ne mai multe despre turismul responsabil si cum va incurajati publicul sa il practice? Ce sfaturi de calatorie aveti in acest sens?

KinderTrips_eSky_15Este genul de turism pe care ne straduim sa il practicam si sa il promovam. Industria turismului este un domeniu cu multe taisuri. Pe de o parte, turismul poate ajuta la dezvoltarea comunitatilor, pe de alta parte contribuie la distrugerea lor sau la ingreunarea vietii localnicilor.

Venetia, spre exemplu, este un oras in care turismul a afectat masiv viata locuitorilor. In Venetia mai exista foarte putina viata sociala autentica – peste 70% din locuitori au fost nevoiti sa se mute pe continent, din cauza preturilor uriase ale chiriilor. De asemenea, ca sa isi cumpere alimente si lucruri de baza, uneori localnicii au de mers foarte mult, pentru ca locul magazinului sau al farmaciei de la coltul strazii a fost luat de restaurante sau boutique shop-uri pentru turisti. Venetia a devenit un fel de Disneyland urban, in opinia mea.

Intr-un astfel de oras noi am merge doar cu treaba, nu pentru a face exclusiv turism. Spre exemplu, am vizitat Venetia in septembrie 2018, cu ocazia Bienalei de Arhitectura, unde am avut o contributie la Pavilionul Romaniei.

Exista situatii in care chiar si turismul responsabil are doua taisuri. Daca evacuezi un sat pentru a construi un resort ”eco” in vreo jungla, atunci cu siguranta nu se cheama turism responsabil, ci doar marketing frumos ambalat in etichete care au inceput sa prinda la public.

KinderTrips_eSky_20Nu as vrea sa dau sfaturi, insa iata ce incercam noi sa evitam si cum ne-am propus sa calatorim de acum incolo:

  • Evitam city break-uri, pentru ca nu ni se pare sustenabil sa zburam cu avionul pentru perioade atat de scurte.
  • Evitam croazierele (nu am fost pana acum in vreuna si ne-am propus sa nu mergem vreodata). O croaziera reprezinta un dezastru pentru mediu: genereaza tone de deseuri si sute de mii de litri de apa contaminata cu petrol. De ce am vrea sa facem una ca asta mediului marin? Pe de alta parte, croazierele aduc foarte putine beneficii comunitatilor locale, pentru ca turistii doar debarcheaza si exploreaza pe termen scurt o localitate, dar de consumat consuma tot resursele de la bordul vasului. Deci care ar fi beneficiile importante aduse localnicilor?
  • Incercam ca prin prezenta noastra intr-un loc sa incurajam economia locala. Spre exemplu, in Khanom (Thailanda), am locuit intr-un resort detinut de o doamna thailandeza. A fost primul resort detinut de un localnic, in care am stat, in Thailanda, o tara in care strainii detin foarte multe dintre bussiness-urile turistice (resorturi, hoteluri, restaurante etc).
  • Ne-am propus sa rarim pe cat se poate numarul deplasarilor internationale pe termen scurt. In schimb, ne propunem sa planificam vacante mai lungi si sa petrecem mai mult timp in fiecare loc vizitat. Daca am zburat intercontinental, atunci ne dorim sa stam cel putin cateva saptamani in acel loc, fara sa umblam hai hui dintr-o parte in alta a planetei, doar pentru ca se poate. Desigur, lucram in paralel la consolidarea unui stil de viata care sa ne permita acest lucru (joburi digitale, colaborari on-line etc). Suntem constienti ca majoritatea oamenilor nu isi permit calatoriile pe termen lung, fiind legati de locuri, prin joburi. Dar poate a sosit timpul sa reconsideram intreaga paradigma sociala si economica in care traim: modul in care muncim, modul in care consumam, modul in care producem, modul in care relationam, modul in care calatorim. E clar ca nu e o paradigma sanatoasa, sustenabila, care sa te ajute sa te implinesti ca fiinta umana si sa iti traiesti intr-un mod frumos viata. Si atunci de ce o perpetuam?
  • Calatorim in stilul ”slow travel”, descoperind pe indelete oameni, povesti, locuri, bucatarii locale etc.
  • Mergem cat de des putem cu bicicleta si pe jos.
  • Practicam turismul rural (momentan in Romania).

Cum se vede Romania prin ochii unei familii calatoare, preocupate de sustinerea turismului rural din tara? Spuneti-ne un pic mai multe despre experientele voastre legate de acest subiect.

KinderTrips_eSky_4Se vede foarte foarte frumos! Peisaje fabuloase (inca!), oameni cumsecade, mancare (inca) naturala. Romania este sursa noastra inepuizabila de surprize (placute) si descoperiri. Desi am umblat destul de mult prin Romania, suntem constienti ca tot avem o multime de locuri noi de explorat. Nu ne plictisim niciodata de Romania, asta e clar.

Si nici strainii care o viziteaza – cam toti au numai vorbe frumoase despre Romania, asa cum e ea, cu bune si cu rele. In anotimpurile calde cel putin este minunat sa iei tara la pas, mai ales zonele rurale. In vara 2018 am demarat proiectul de calatorie Romania Slow Travel, care a fost nominalizat si la eTravel Awards.

KinderTrips_eSky_10

Este un proiect gandit pe termen lung, prin care ne propunem sa descoperim Romania calatorind in stilul „slow travel”. Adica fara graba, petrecand suficient timp in fiecare loc, cunoscand oameni si aflandu-le povestile.

KinderTrips_eSky_2

In vara 2018 am avut editia pilot, organizata exclusiv prin resursele noastre proprii si prin sustinerea pensiunii Hora cu Brazi din Zarnesti. Am explorat alaturi de fetita noastra 3 judete din Romania: Dambovita, Brasov, Prahova. Am petrecut cate 2 saptamani in fiecare judet. A fost super! Am descoperit ceva nou chiar in judetul meu de origine, pe care credeam ca il cunosc bine. Este vorba de un catun aflat pe dealuri subcarpatice, in care mai locuiesc circa 20 de familii (catunul Muscelul). Pe blog am publicat materialele rezultate in urma acestui proiect de calatorie. Deocamdata sunt 6 materiale, mai urmeaza si altele. Detalii aici.

Cum va impartiti intre job, calatorii si proiect? In ce moment a devenit blogul un punct important in viata voastra?

KinderTrips_eSky_16Ne impartim cu greu. Jonglam cu mai multe job-uri care uneori se suprapun, petrecut timp (de calitate) cu fetita noastra, casa, calatorii si blogging.

Blogul a fost important de la bun inceput. L-am lansat avand o strategie in cap. Am lucrat cu un programator pentru lansare. Dintotdeauna a inghitit resurse mari de timp. Am alocat multe seri, weekend-uri si alte ore libere pentru a creste acest blog, am sacrificat iesiri in oras sau intalniri cu prietenii pentru a lucra la blog. Imi place foarte tare munca aceasta, indiferent cat de multe ore petrec la gestionarea blogului, nu ma simt vreodata obosita sau satula.

KinderTrips_eSky_13Rezultatele, zic eu, se vad, pentru ca in doar 1 an si cateva luni am ajuns la minim 10 000 de vizitatori unici lunar (uneori avem si 15 000), cu bugete minime investite in promovare. Pe Facebook avem peste 7000 de followers, iar pe Instagram peste 4000. Toti acesti followers sunt organici. Nu vreau sa aloc foarte multi bani pentru promovare (nici nu dispun de buget in acest sens), imi doresc sa crestem incet si sigur, sa avem o comunitate consolidata, care vine singura inspre noi si ne ramane alaturi in mod natural, fara sa trebuiasca sa platim pentru acest lucru, in contextul in care oricum livram multa informatie de calitate, gratuita.

In prezent dedic cel putin 1 zi de lucru full time pentru blog, saptamanal.

Care a fost cel mai frumos/interesant mesaj de apreciere primit? Povestea cititorului care v-a impresionat cel mai mult?

KinderTrips_eSky_5In general am primit aprecieri pozitive pentru recomandarile facute de noi (destinatii, unitati de cazare etc) si incercate de altii. Mi-a placut cand cineva ne-a spus ca la noi pe blog poti citi lucruri pe care nu le gasesti in alta parte: explorare urbana, stiluri alternative de viata, comunitati, festivaluri.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ati trait-o in calatoriile voastre alaturi de Noria?

Cand eram pe plaja intr-un camping din Grecia si Noria (3 ani) a plecat singura sa se plimbe (in raza noastra vizuala). A socializat din proprie initiativa cu un grup de oameni care cantau la niste instrumente pe plaja. S-a intors de acolo tinand in mana o felie de pepene, din care se infrupta cu pofta, cu fata plina de zeama si fericita: ”mami, tati, oamenii aceia sunt buni, mi-au dat o felie de pepene :))”.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o de cand ati inceput proiectul si cum ati reusit sa o depasiti?

KinderTrips_eSky_6Cea mai mare provocare, omniprezenta, este cea legata de timpul necesar gestionarii blogului la standarde ridicate de calitate. Asa cum spuneam, trebuie sa jonglam cu multe alte responsabilitati paralele. Un blog inghite o sumedenie de ore de lucru, mai ales unul de travel, unde e nevoie sa te si deplasezi, sa experimentezi, sa iesi din zona de confort, sa acumulezi constant informatii. Apoi sa le procesezi si sa le livrezi publicului intr-o forma cat mai placuta.

Sa intretii si sa cresti diverse retele sociale, sa faci networking, sa cladesti parteneriate, sa gandesti proiecte si strategii. Sa faci editare foto-video, sa rezolvi diverse chestii tehnice. Sa ramai informat, sa inveti constant si sa fii la curent cu ultimele chestii din domeniu. Sunt o multime de task-uri pe care le ai ca blogger de travel. Ca sa le abordezi pe toate, ai nevoie de timp pe masura. Noi de cele mai multe ori le facem din mers, pe apucate. Mi-as dori mult de tot sa pot lucra in tihna, zilnic, iar blogul sa fie principala mea ocupate si principala sursa de venit. Mai avem ceva pana acolo. I enjoy the ride, anyway 🙂

Care a fost destinatia care v-a suprins cel mai mult in calatoriile voastre? Dar pe Noria?

KinderTrips_eSky_12Ne-a placut Khanom, un loc (inca) putin turistic din Thailanda, unde am avut parte de tot ce ne doream: liniste, mancare buna si ieftina, experiente autentice, interactiune cu localnici (ok, cu google translate). Nu ne-a venit usor sa luam decizia de a merge intr-un loc putin cunoscut dintr-o tara megaturistica (ne gandeam ca ne aventuram prea tare si ca mai bine ramanem pe caile deja bine batatorite). S-a dovedit a fi cea mai buna decizie pentru noi. In rest, Romania ne surprinde incontinuu, de ani de zile incoace.

Daca ar fi sa dati un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger/vlogger si, mai ales, sa devina parinti calatori precum voi, care ar fi acela?

KinderTrips_eSky_7

Pentru cei care vor sa devina parinti calatori, in primul rand e nevoie sa isi ajusteze asteptarile. Cu un copil (mic) nu vei putea sa bati drumurile nonstop, sa vizitezi tot ce iti doresti, sa dormi pe unde apuci etc. Cand copilul creste, probabil se mai schimba dinamica. Atunci cand e mic, sunt multe aspecte de coordonat, iar nevoile copilului e necesar sa le indeplinesti oriunde. In al doilea rand, ar fi bine sa faca o buna documentare a locurilor pe care isi doresc sa le viziteze si sa analizeze cu atentie nevoile familiei: ce li se potriveste, ce nu li se potriveste, ce ii ajuta sa se relaxeze, ce ii bucura, ce ar fi bine sa evite, ce ritm de calatorie ii avantajeaza, ce tipuri de turism etc.

Pentru cei care isi doresc sa devina bloggeri, sa stie din capul locului ca e o meserie complexa, care implica multe tipuri de munci. Aceste munci se deruleaza in paralel (le-am descris mai sus) si e nevoie sa aloci un volum mare de timp. Blogging nu presupune doar creativitate si talent la scris, ci mai ales munca de strategie si de documentare, pentru a fi la curent cu noutati/schimbari. Iar noutatile apar intr-un ritm extrem de alert!

La vlogging nu ma pricep, inca 🙂

Cum decurge acum o zi din viata voastra?

KinderTrips_eSky_17Depinde in ce perioada suntem. Vara trecuta am calatorit cu totul peste 2 luni, iar atunci o zi din viata noastra era o combinatie de explorare, plimbari, vizite, chestii domestice, blogging, munci online. Acum suntem in perioada de stat pe loc, desi saptamana trecuta a fost vacanta la gradinita si am plecat toti 3 intr-o tura scurta prin tara. Am explorat judetul Buzau, plin de tot felul de chestii interesante.

De saptamana viitoare incepe iar gradinita, si atunci o zi din viata noastra arata astfel: dimineata Silviu o duce pe Noria la gradi. Apoi fiecare isi vede de job-urile, intalnirile si colaborarile lui. Uneori participam la evenimente de turism, blogging etc. Dupa-masa o iau eu pe Noria de la gradinita, cu bicicleta. Mergem sa exploram vreun parc sau sa mancam ceva. Cand vine sezonul rece, incepem seria de vizite pe la alte familii din cartier J. Intre timp, incercam sa planificam noi proiecte si deplasari.

Ce planuri aveti pentru acest proiect pe viitor?

KinderTrips_eSky_18In primul rand sa demaram partea in engleza a blogului. Apoi sa dezvoltam niste produse digitale in jurul blogului. Sa cladim noi parteneriate prin care sa promovam ecoturismul, slow travel, explorarea/educatia urbana. Si sa incepem o serie de proiecte offline, complementare cu blogul.

KinderTrips_eSky_19

Descopera lumea in mod responsabil

Calatoriile au impact atat asupra noastra, cat si asupra mediului si a comunitatilor. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti calatori in mod responsabil, urmareste blogul KinderTrips.com, pagina lor de Facebook si cauta inspiratie pe profilul lor de Instagram.

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel


Viewing all articles
Browse latest Browse all 279

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48